Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-06-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: 20 πτώματα βρέθηκαν στη Βαγδάτη
  • [02] Λίβανος: Ο χριστιανός Αούν νικητής του τρίτου γύρου εκλογών
  • [03] EE: Παραμένουν οι διαφορές μετά την διάσκεψη των υπουργών εξωτερικών
  • [04] Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελληνική κυβέρνηση
  • [05] Στην Μόσχα ο Τόνυ Μπλέαρ
  • [06] Ιράν: Τουλάχιστον 10 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις
  • [07] Τσέινυ: Οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να κλείσουν τις φυλακές στο Γκουαντάναμο
  • [08] Αθώος ο Μάικλ Τζάκσον
  • [09] Μολυβιάτης: Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να λειτουργεί

  • [01] Ιράκ: 20 πτώματα βρέθηκαν στη Βαγδάτη

    13-06-2005

    Μασούντ Μπαρζανί

    Η Ιρακινή αστυνομία δήλωσε ότι σε στρατιωτικό σκοπευτήριο νότια της Βαγδάτης βρέθηκαν τα αποσυντεθημένα πτώματα 20 αγνώστων ανδρών που φέρουν τραύματα από πυροβολισμούς στο κεφάλι. Οργάνωση Σουνιτών κληρικών δήλωσε ότι αυτόπτες μάρτυρες χαρακτήρισαν τα πτώματα Σουνίτες. Στο μεταξύ, στο βόρειο Ιράκ, Κούρδοι βουλευτές εξέλεξαν περιφερειακό πρόεδρο τον Μασούντ Μπαρζανί, επικεφαλής του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος, δίνοντας στους Κούρδους ελπίδες για ευρύτερη αυτονομία στο νέο σύνταγμα της χώρας. Σε άλλες εξελίξεις στο Ιράκ, αφέθηκε ελεύθερη η Γαλλίδα δημοσιογράφος Φωράνς Ωμπενάς και ο οδηγός της που είχαν πέσει θύματα απαγωγέων πριν 5 μήνες στη Βαγδάτη και ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι 4 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από βόμβες στο οδόστρωμα δυτικά της Ιρακινής πρωτεύουσας.

    [02] Λίβανος: Ο χριστιανός Αούν νικητής του τρίτου γύρου εκλογών

    13-06-2005

    Μισέλ Αούν

    Τα πρώτα αποτελέσματα απ' τον τρίτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στον κεντρικό και ανατολικό Λίβανο, δείχνουν το ψηφοδέλτιο του πρώην εξόριστου Χριστιανού Μισέλ Αούν, να προηγείται. Αναμένεται ότι οι υποψήφιοι του ψηφοδελτίου θα κερδίσουν στις κυρίως Χριστιανικές περιοχές που ψήφισαν τη Κυριακή, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γουαλίντ Τζουμπλάτ, παραδέχτηκε την ήττα του στις εν λόγω περιοχές και κατηγόρησε τον κ. Αούν ότι υπηρετεί τα συμφέροντα της Συρίας. Ο χθεσινός γύρος των εκλογών στο Λίβανο ήταν κρίσιμης σημασίας γιατί απ' αυτόν κρινόταν περίπου το 50% των 128 εδρών της Βουλής.

    [03] EE: Παραμένουν οι διαφορές μετά την διάσκεψη των υπουργών εξωτερικών

    13-06-2005

    Κατά την σύνοδο τους στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία σε θέματα προϋπολογισμού, ενόψει της συνόδου κορυφής της Ένωσης αυτή την εβδομάδα και η Βρετανία συνεχίζει να απειλεί με βέτο για το θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων. Η Βρετανία αρνείται να εγκαταλείψει την 'έκπτωση' που απολαμβάνει σε σχέση με τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ενώ ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών, Τζακ Στρώ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να κάνει χρήση βέτο στο θέμα. Η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρχίζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, καλείται να επιλύσει θέματα όπως ο προϋπολογισμός καθώς και η τύχη του Ευρωσυντάγματος.

    [04] Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελληνική κυβέρνηση

    13-06-2005

    Ψήφο εμπιστοσύνης κέρδισε την Κυριακή το βράδυ η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για μη δημοφιλείς οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Με 165 ψήφους υπέρ έναντι 120 κατά και την αποχή του Κομμουνιστικού Κόμματος, η ψήφος εμπιστοσύνης δόθηκε μετά από τρεις μέρες συζητήσεων στο Ελληνικό κοινοβούλιο για την πολιτική του κυβερνώντος κόμματος. Στο μεταξύ, εκφράζοντας την αντίθεση τους στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και γενικότερα στο δημόσιο τομέα, τα συνδικάτα εργαζομένων στον τραπεζικό τομέα έχουν εξαγγείλει απεργιακή κινητοποίηση για σήμερα, ενώ γενική πανεθνική απεργία διοργανώνεται για την Πέμπτη.

    [05] Στην Μόσχα ο Τόνυ Μπλέαρ

    13-06-2005

    Το θέμα της διεύρυνσης της διεθνούς βοήθειας προς την Αφρική αναμένεται πως θα τονίσει σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλέαρ, κατά τις συνομιλίες που θα έχει στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο κ. Μπλέαρ έφτασε χθες στη Μόσχα, πρώτο σταθμό της τετραεθνούς Ευρωπαϊκής περιοδείας του με στόχο την προώθηση του σχεδίου του οικονομικής βοήθειας προς την Αφρική, καθώς και των προβληματισμών του για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το Σάββατο οι υπουργοί εξωτερικών της ομάδας των 8 ενέκριναν την διαγραφή του ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξωτερικού χρέους φτωχών Αφρικανικών χωρών. Από τη πλευρά του ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Πωλ Γούλφοβιτς, χαιρέτησε την συμφωνία κατά την άφιξη του χθες στη Νιγηρία, πρώτο σταθμό της πρώτης του Αφρικανικής περιοδείας στο αξίωμα του προέδρου του διεθνούς δανειοδοτικού οργανισμού.

    [06] Ιράν: Τουλάχιστον 10 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις

    13-06-2005

    Στο Ιράν, από σειρά εκρήξεων βομβών στην Τεχεράνη και στην νοτιοδυτική πόλη Αχβάζ, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άτομα και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλα. Η τελευταία έκρηξη σημειώθηκε την Κυριακή το βράδυ όταν μικρή βόμβα εξερράγη σε κάδο απορριμμάτων σε πολυσύχναστη εμπορική περιοχή της κεντρικής Τεχεράνης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 2 άτομα και να τραυματιστούν τουλάχιστον τρία. Την Κυριακή το πρωί 4 βόμβες εξερράγησαν μέσα και γύρω από δημόσια κτήρια στην Αχβάζ, κοστίζοντας τη ζωή σε 8 άτομα και τραυματίζοντας τουλάχιστον 70. Ο αντικυβερνήτης της επαρχίας Χουζεστάν, όπου ανήκει η Αχβάζ, δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του στόχος των επιθέσεων ήταν να περιοριστεί η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές της Παρασκευής. Κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις.

    [07] Τσέινυ: Οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να κλείσουν τις φυλακές στο Γκουαντάναμο

    13-06-2005

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντίκ Τσέινυ, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει προς το παρόν να κλείσει τις αμερικανικές φυλακές στο Γκουαντάναμο της Κούβας. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Τσέινυ δήλωσε ότι είναι σημαντικό να κατανοηθεί πως οι ύποπτοι μαχητές των Ταλεμπάν και της Αλ Κάιντα που κρατούνται στο Γκουαντάναμο είναι 'αρνητικά στοιχεία', όπως είπε χαρακτηριστικά. Των σχολίων αυτών του κ. Τσέινυ είχαν προηγηθεί δηλώσεις αμερικανών γερουσιαστών και του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζίμμυ Κάρτερ, που ζητούσαν το κλείσιμο των φυλακών στις οποίες στεγάζονται περίπου 540 κρατούμενοι. Επίσης άρθρο του περιοδικού TIME αναφέρει ότι αμερικανοί στρατιώτες στο Γκουαντάναμο χρησιμοποίησαν βάναυσες τεχνικές ανάκρισης σε ανώτερο στέλεχος της Αλ Κάιντα τον Μοχάμεντ Αλ Καχτανί. Απαντώντας το αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσε ότι η ανάκριση του συγκεκριμένου υπόπτου προσέφερε πολύτιμες πληροφορίες για τα σχέδια της Αλ Κάιντα και ότι πραγματοποιήθηκε με βάση τις αρχές για 'ανθρώπινη μεταχείριση όλων των κρατουμένων', όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά.

    [08] Αθώος ο Μάικλ Τζάκσον

    13-06-2005

    Αθωωτική ήταν η απόφαση των ενόρκων στην υπόθεση των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου, σε βάρος του στάρ της Πόπ, Μάικλ Τζάκσον. Μετά από δίκη που διήρκεσε τρεισήμισι μήνες οι ένορκοι αποφάσισαν ότι ο Μάικλ Τζάκσον ήταν αθώος όλων και των 10 κατηγοριών σε βάρος του.

    Ο σταρ της Πόπ αναχώρησε από το δικαστήριο υπό τις ζητωκραυγές εκατοντάδων υποστηρικτών του που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο στην Σάντα Μαρία της Καλιφόρνια. Έγνευσε κάποιους χαιρετισμούς αλλά δεν προέβη σε καμία δήλωση επιβιβαζόμενος στο αυτοκίνητο που τον απομάκρυνε απ' το δικαστήριο.

    Οι εισαγγελικές αρχές είχαν παρουσιάσει των Μάικλ Τζάκσον σαν άτομο με ιστορία σεξουαλικής κακοποίησης νεαρών αγοριών, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης του σταρ της Ποπ δήλωναν ότι επρόκειτο για ψευδείς κατηγορίες με στόχο την υπεξαίρεση χρημάτων. Αν είχε βρεθεί ένοχος ο Μάικλ Τζάκσον αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης μέχρι και 18 χρόνια.

    [09] Μολυβιάτης: Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να λειτουργεί

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    13-06-2005

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Ιακώβου

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν στο Λουξεμβούργο το κείμενο του Πρωτοκόλλου Επέκτασης της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη μέλη της Ένωσης, χωρίς συζήτηση και χωρίς να αναφέρεται σ' αυτό το όνομα της χώρας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Ιακώβου εξέφρασε από το Λουξεμβούργο την ικανοποίηση του για την εξέλιξη, παρ' όλο ότι αναμένεται η Άγκυρα να θελήσει να ξεκαθαρίσει με δήλωση της, ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου, που σύμφωνα με τουρκικές πηγές, θα γίνει πριν από την Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, δεν σημαίνει αυτόματα και αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Ιακώβου πάντως διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σύμφωνη την Προεδρία, έχει ήδη προετοιμαστεί γι αυτή την περίπτωση, και με αντιδήλωσή της θα τονίζει ότι η δήλωση της Τουρκίας δεν θα έχει καμιά πρακτική ή νομική ισχύ.

    Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, ασχολήθηκε επίσης με την προετοιμασία του Συμβουλίου Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης, που έχει δύο καυτά θέματα να συζητήσει και να διαπραγματευτεί. Συγκεκριμενα θα συζητηθούν οι δημοσιονομικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Μεγάλη Βρετανία να εμποδίζει τον καθορισμό των ιδίων πόρων της Κοινότητας και την απόρριψή από την Γαλλία και Ολλανδία της Συνταγματικής Συνθήκης.

    O Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Μολυβιάτης

    Το Κονκλάβιο των Υπουργών Εξωτερικών συζήτησε και τα δημοσιονομικά, καθώς πρόκειται για πολιτική απόφαση, άλλα όπως είπε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Μολυβιάτης, όλοι τόνισαν ότι είναι ανάγκη να υπάρξει συμβιβασμός, αλλά και όλοι επέμειναν στις θέσεις τους. Έτσι η τελική διαπραγμάτευση θα γίνει από τους ηγέτες των 25, που θα ανοίξουν μεθαύριο τα χαρτιά τους με την ευχή να επέλθει συμφωνία.

    'Εκφράσαμε όλοι την ίδια ευχή και τονίσαμε την ανάγκη,' είπε ο κ. Μολυβιάτης, 'γιατί ύστερα από τα δημοψηφίσματα και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί της αμφιβολίας, πλέον, για την κατεύθυνση που θα πάρει η Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να λειτουργεί και για να αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργεί πρέπει να υπάρξει συμφωνία στις δημοσιονομικές προοπτικές, που είναι το σπουδαιότερο, και δεύτερον στην διαδικασία για την κύρωση του Συντάγματος και τι θα επακολουθήσει'.

    .Σχετικά με την διεύρυνση τώρα, η Λουξεμβουργιανή Προεδρεία είχε αποφασίσει να μην υπάρξει ειδική αναφορά στο σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, εν τούτοις όπως είπε ο κ. Μολυβιάτης προστέθηκε μία πρόταση στο σχέδιο, αλλά θα δούμε αν θα περάσει,όπου γίνεται υπενθύμιση των αποφάσεων του Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου, που αναφέρονται στην Διεύρυνση και κατ επέκταση στην Τουρκία και τα Δυτικά Βαλκάνια, σαν ένα είδος επιβεβαίωσης των δεσμεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η διαδικασία της διεύρυνσης θα συνεχιστεί.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 14 June 2005 - 1:18:16 UTC