Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-09-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαζικές εκκενώσεις παράκτιων περιοχών
  • [02] Ανησυχίες για τις συνέπειες της "Ρίτα" στην βιομηχανία πετρελαίου
  • [03] Χιλιάδες θέσεις εργασίας περικόπτει η Delta
  • [04] Παπούλιας: Η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί τα θρησκευτικά και μειονοτικά δικαιώματα
  • [05] Στην ολομέλεια της Γερουσίας τώρα η υποψηφιότητα Ρόμπερτς
  • [06] Έντονη αντίθεση της Ρωσίας στην προσαγωγή του Ιράν στο ΣΑ
  • [07] Ιράκ: Ο Σιίτης Αγιατολλάχ Αλ Σιστανί υπέρ του σχεδίου συντάγματος
  • [08] Όλοι περιμένουν τη Ρίτα
  • [09] Μεγάλες αντιπολεμικές διαδηλώσεις στην Ουάσινγκτον
  • [10] Γάζα: Έκρηξη σε παρέλαση με 10 θύματα και 85 τραυματίες
  • [11] ΔΥΑΕ: Εξετάζεται η προσαγωγή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφάλειας των Η. Ε.

  • [01] Μαζικές εκκενώσεις παράκτιων περιοχών

    23-09-2005

    Η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο τυφώνας Ρίτα εξασθένησε κάπως, αλλά εξακολουθεί να εγκυμονεί κινδύνους για τις ακτές του κόλπου του Μεξικού. Ο τυφώνας έχει τώρα υποβαθμιστεί στην κατηγορία 4 και κινείται με ταχύτητα ανέμων 230 χιλιομέτρων την ώρα. Όμως οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να ενισχυθεί και πάλι καθώς θα περνά πάνω από τον κόλπο του Μεξικού. Όπως αναμένεται, η Ρίτα θα φθάσει τις ακτές του Τέξας αργά την Παρασκευή το βράδυ ή νωρίς το Σάββατο.

    Στο μεταξύ, καθώς ο τυφώνας κινείται δυτικά-βορειοδυτικά, αυξάνονται οι πιθανότητες να πλήξει και την Λουϊζιάνα, όπου ο τυφώνας Κατρίνα προξένησε μεγάλες καταστροφές. Στη Νέα Ορλεάνη έχει ήδη αρχίσει να βρέχει και οι αρχές προειδοποιούν ότι ενδέχεται να σημειωθούν νέες πλημμύρες, αν η Ρίτα φέρει έντονες βροχοπτώσεις. Η κυβερνήτης της Λουϊζιάνας Καθλήν Μπλάνκο παρότρυνε κατοίκους παράκτιων περιοχών να απομακρυνθούν.

    Εξάλλου, οι κάτοικοι του Τέξας που προσπαθούν να απομακρυνθούν απ' τη περιοχή εν όψει του επερχόμενου τυφώνα Ρίτα, αντιμετωπίζουν ένα διαφορετικό εφιάλτη: τα απερίγραπτα μποτιλιαρίσματα στους αυτοκινητοδρόμους, με αποτέλεσμα να έχουν ακινητοποιηθεί εκατοντάδες χιλιάδες οχήματα, με τις μηχανές τους να υπερθερμαίνονται και τα ντεπόζιτα βενζίνης να αδειάζουν. Οι κύριοι αυτοκινητόδρομοι έμοιαζαν με γκαράζ, καθώς πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της περιοχής έλαβαν σοβαρά υπόψη τους τις προειδοποιήσεις για εκκένωση. Η ουρά των αυτοκινήτων με κατεύθυνση προς το βορά έφθανε τα 160 χιλιόμετρα. Καθώς επικρατούν θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου, οι μηχανές των αυτοκινήτων υπερθερμαίνονται, ενώ οι αρχές παρείχαν βενζίνη σε οδηγούς που παγιδεύτηκαν στην κίνηση και τους τελείωσαν τα καύσιμα. Μερικοί οδηγοί είπαν ότι μέσα σε διάστημα 10 ωρών, προχώρησαν μόνο μερικά χιλιόμετρα. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, τα πρατήρια πώλησης βενζίνης έμειναν από καύσιμα, ενώ τα ξενοδοχεία έχουν σχεδόν γεμίσει, αφήνοντας τους αποχωρούντες κατοίκους με λίγες ασφαλείς επιλογές. Περίπου ίδια κατάσταση επικράτησε και σε αεροδρόμιο της περιοχής, όπου πολλοί υπάλληλοι δεν μπόρεσαν να μεταβούν στην εργασία τους.

    [02] Ανησυχίες για τις συνέπειες της "Ρίτα" στην βιομηχανία πετρελαίου

    23-09-2005

    Το αμερικανικό υπουργείο ενέργειας προειδοποίησε για ελλείψεις στα αποθέματα βενζίνης καθώς ο τυφώνας Ρίτα απειλεί διυλιστήρια στο Τέξας.

    Ο υπουργός ενέργειας, Σάμ Μπόντμαν, δήλωσε την Πέμπτη σε δημοσιογράφους ότι οι Η.Π.Α θα αναγκαστούν μάλλον να βασιστούν σε εισαγόμενα καύσιμα για ένα χρονικό διάστημα μιάς έως τριών εβδομάδων, μιας και το 28% των αμερικανικών διυλιστηρίων βρίσκονται μέσα ή κοντά στην τροχιά που αναμένεται πως θα διαγράψει ο τυφώνας Ρίτα.

    Ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου αναφέρει ότι 21 διυλιστήρια ίσως επηρεαστούν από τον δυνατό τυφώνα. Ένα από αυτά τα διυλιστήρια είναι και το μεγαλύτερο των Η.Π.Α.

    Εν τω μεταξύ, άλλα τέσσερα διυλιστήρια (στη Λουϊζιάνα και το Μισισιπή) παραμένουν κλειστά λόγω καταστροφών που υπέστησαν από το τυφώνα Κατρίνα.

    Αναλυτές δηλώνουν ότι οι καταστροφές στα διυλιστήρια ίσως προκαλέσουν μεγάλη αύξηση της τιμής της βενζίνης, καθώς η ζήτηση ακόμη και πριν τους τυφώνες υπερβαίνει της προσφοράς.

    [03] Χιλιάδες θέσεις εργασίας περικόπτει η Delta

    23-09-2005

    Η Δέλτα, η Τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία στις Η.Π.Α, ανακοίνωσε περικοπές τουλάχιστον 9,000 θέσεων εργασίας.

    Οι περικοπές αυτές, που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, θα μειώσουν τον εργατικό δυναμικό της εταιρίας κατά 17 τοις εκατό και θα την βοηθήσουν να εξοικονομήσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Η Δέλτα, περικόπτει επίσης και τις αποδοχές των εργαζομένων της με πρώτο τον Γενικό Διευθυντή, Τζέραλντ Γκρίνσταϊν, του οποίου οι αποδοχές θα μειωθούν κατά 25 τοις εκατό. Οι αποδοχές των υπολοίπων υπαλλήλων θα αντιμετωπίσουν μικρότερες περικοπές.

    Η Δέλτα επίσης μειώνει τον στόλο της και κάνει ανακατατάξεις στις πτήσεις της, περιορίζοντας πτήσεις σε ανταγωνιστικές αγορές εσωτερικού και αυξάνοντας τις πτήσεις σε ποιο προσοδοφόρους προορισμούς του εξωτερικού.

    Οι περικοπές προσωπικού προστίθενται στις 24,000 θέσεις εργασίας που η εταιρία πραγματοποίησε μετά της τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου οι οποίες έπληξαν ανεπανόρθωτα τον τομέα των αερομεταφορών. Τώρα η Δέλτα αγωνίζεται ενάντια στον ανταγωνισμό από φθηνές αεροπορικές εταιρίες καθώς και στην συνεχώς αυξανόμενη τιμή των καυσίμων.

    [04] Παπούλιας: Η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί τα θρησκευτικά και μειονοτικά δικαιώματα

    23-09-2005

    Υποδεχόμενος τον πατριάρχη Βαρθολομαίο, στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Ελλάδας, Κάρολος Παπούλιας, δήλωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται την θρησκευτική ελευθερία, αν θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ. Ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι αν η Τουρκία θέλει να βασίσει την ένταξή της στην ΕΕ σε αρχές και αξίες, θα πρέπει να σεβαστεί τα θρησκευτικά και μειονοτικά δικαιώματα. Ο πατριάρχης Βαρθολομαίος κάλεσε τον Πάπα Βενέδικτο να επισκεφθεί το Φανάρι αργότερα φέτος, αλλά η Άγκυρα ζήτησε αναβολή της επίσκεψης έως το 2006. Πριν χριστεί ποντίφικας, ο Βενέδικτος είχε εκφράσει αμφιβολίες για το αν θα έπρεπε να επιτραπεί σε μία κυρίως μουσουλμανική χώρα να ενταχθεί στην ΕΕ, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα ταίριαζε με την ευρωπαϊκή πολιτιστική παράδοση.

    [05] Στην ολομέλεια της Γερουσίας τώρα η υποψηφιότητα Ρόμπερτς

    23-09-2005

    Με 13 ψήφους υπέρ έναντι 5 κατά, η επιτροπή δικαστικών υποθέσεων της αμερικανικής γερουσίας ενέκρινε τον διορισμό από τον πρόεδρο Μπούς του ομοσπονδιακού εφέτη Τζών Ρόμπερτς, για την θέση του επόμενου προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ και παρέπεμψε το θέμα για ψηφοφορία στην ολομέλεια του σώματος. Η ψήφος των δημοκρατικών διχάστηκε. Τρεις δημοκρατικοί μέλη της επιτροπής ψήφισαν υπέρ του κ. Ρόμπερτς, ενώ 5 τον καταψήφισαν. Σε δήλωσή της την Πέμπτη, η δημοκρατική γερουσιαστής απ' τη Νέα Υόρκη, Χίλλαρυ Κλίντον, δήλωσε ότι στην σχετική ψηφοφορία στη γερουσία θα καταψηφίσει τον διορισμό του Τζών Ρόμπερτς, στο Ανώτατο Δικαστήριο, γιατί, όπως είπε, ανησυχεί ή δεν έχει ξεκάθαρη ιδέα για τις θέσεις του κ. Ρόμπερτς σε πολλά θέματα. Πάντως παρά την αντίθεση ορισμένων δημοκρατικών, αναμένεται η επικύρωση του διορισμού από την ολομέλεια της γερουσίας, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί.

    [06] Έντονη αντίθεση της Ρωσίας στην προσαγωγή του Ιράν στο ΣΑ

    23-09-2005

    Την έντονη αντίθεση της Ρωσίας αντιμετωπίζουν οι προσπάθειες για την προσαγωγή του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ. Στην συνεδρίαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη, Ρώσοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Μόσχα αντιτίθεται στην προσαγωγή της υπόθεσης στο ΣΑ και ότι θα προτιμούσαν την επίλυση της αντιπαράθεσης στα πλαίσια της Διεθνούς Υπηρεσίας. Λόγω ακριβώς αυτής της Ρωσικής αντίθεσης, οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές απέσυραν προηγούμενη πρόταση που ζητούσε την άμεση αναφορά στο Συμβούλιο Ασφάλειας του θέματος των πυρηνικών του Ιράν.

    [07] Ιράκ: Ο Σιίτης Αγιατολλάχ Αλ Σιστανί υπέρ του σχεδίου συντάγματος

    23-09-2005

    Στο Ιράκ, ο ανώτερος θρησκευτικός ηγέτης των Σιιτών, ο Αγιατολλάχ Αλί αλ Σιστανί, ζήτησε από τους υποστηρικτές του να υποστηρίξουν το σχέδιο συντάγματος της χώρας κατά το δημοψήφισμα της 15ης Οκτωβρίου. Ο Αγιατολλάχ αλ Σιστανί θεωρείται αξιοσέβαστο πρόσωπο απ' την Σιιτική πλειοψηφία του Ιράκ και η έκκλησή του αποτελεί σημαντική ενίσχυση για το σχέδιο του συντάγματος. Όμως αναλυτές θεωρούν την έκκληση του Αγιατολλάχ Σιστανί εντονότερη απ' ότι αναμενόταν, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι ανησυχεί πως το σχέδιο συντάγματος ενδεχομένως να μην μπορέσει να εγκριθεί αν δεν το υποστηρίξει. Στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Μπούς προειδοποίησε ότι οι ανταρτικές επιθέσεις μάλλον θα αυξηθούν καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου και πρόσθεσε ότι όσοι ζητούν την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ κάνουν λάθος, διότι κάτι τέτοιο θα εντατικοποιούσε την δράση των ανταρτών.

    [08] Όλοι περιμένουν τη Ρίτα

    23-09-2005

    Κύματα καλύπτουν τις ακτές του Γκάλβεστον στο Τέξας καθώς πλησιάζει η Ρίτα

    Μετεωρολόγοι δηλώνουν ότι ο τυφώνας Ρίτα εξασθένησε λίγο, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ επικίνδυνος, και συνεχίζει να κατευθύνεται προς το Τέξας και την Λουζιάνα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τοπικοί αξιωματούχοι του Χιούστον στο Τέξας ζητούν από τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους και να μην προσπαθήσουν να εγκαταλείψουν τη πόλη, μιας και η προηγούμενη μαζική έξοδος των κατοίκων ήταν προβληματική με απερίγραπτα μποτιλιαρίσματα στους δρόμους και πολλά αυτοκίνητα να μένουν από βενζίνη.

    Η Αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναφέρει ότι ο τυφώνας βρίσκεται 350 χιλιόμετρα περίπου νοτιοανατολικά της πόλης Γκάλβεστον του Τέξας και κινείται με άνεμους 220 χιλιομέτρων τη ώρα, ενώ αναμένεται να κτυπήσει το Τέξας και τη Λουϊζιάνα νωρίς το Σάββατο το πρωί, ώρα Αμερικής, δηλαδή περίπου γύρω στο μεσημέρι του Σαββάτου ώρα Ελλάδας. Επίσης, η Ρίτα είναι ο μεγαλύτερος σε διάμετρο τυφώνας που έπληξε τις ΗΠΑ και εκτείνετε 600 χιλιόμετρα

    Υπάρχουν επίσης ελπίδες ότι η "Ρίτα" θα εξασθενήσει ακόμη περισσότερο φθάνοντας στις ακτές του Τέξας και της Λουϊζιάνας.

    Πάντως στη Νέα Ορλεάνη το Σώμα Μηχανικών του Στρατού ανακοίνωσε ότι, από τις αρχικές βροχοπτώσεις του επερχόμενου τυφώνα, υπερχείλισε ήδη φράγμα προκαλώντας ξανά πλημμύρες στη πόλη, που μόλις πριν από μερικές εβδομάδες καταστράφηκε τελείως από τον τυφώνα Κατρίνα.

    Εδώ να προσθέσουμε και τις έντονες ανησυχίες που εκφράζονται για τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Τέξας, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα τα μεγαλύτερα διυλιστήρια των ΗΠΑ, τα οποία έχουν εκκενωθεί προσωρινά, ενόψει του τυφώνα και θα χρειαστούν περίπου μια εβδομάδα για να επανέλθουν στην παραγωγή.

    Ανησυχίες εκφράστηκαν επίσης και για τα τρία πυρηνικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, δύο στο Τέξας και ένα στη Λουϊζιάνα, για τα οποία όμως εμπειρογνώμονες δηλώνουν ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο ζημιών γιατί είναι κατασκευασμένα να αντέξουν τυφώνα μεγαλύτερο της κατηγορίας 5. Παρόλ' αυτά τα πυρηνικά εργοστάσια έχουν προγραμματιστεί να κλείσουν προσωρινά μερικές ώρες πριν την αναμενόμενη άφιξη του τυφώνα στις ακτές.

    Εδώ να αναφέρουμε και ένα τραγικό ατύχημα που συνέβη κατά την μαζική έξοδο των κατοίκων του Τέξας προς την ενδοχώρα. 24 ηλικιωμένοι που μεταφέρονταν σε ασφαλέστερη περιοχή έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά που σημειώθηκε στο λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν, έξω από το Ντάλας του Τέξας. Οι αρχές πιστεύουν ότι το λεωφορείο έπιασε φωτιά μάλλον από μηχανική βλάβη, με αποτέλεσμα να εκραγούν οι φιάλες οξυγόνου ηλικιωμένων επιβατών, τυλίγοντας το όχημα στις φλόγες.

    Ο Πρόεδρος Μπους μετέβη στο Σαν Αντόνιο του Τέξας και σε στρατιωτική βάση του Κολοράντο για να παρακολουθήσει από κοντά τις προετοιμασίες για την επέλαση του τυφώνα Ρίτα.

    [09] Μεγάλες αντιπολεμικές διαδηλώσεις στην Ουάσινγκτον

    23-09-2005

    Σίντυ Σήχαν

    Πάνω από 100 χιλιάδες άτομα αναμένεται να συμμετάσχουν σε διαδήλωση κατά του πόλεμου στο Ιράκ το Σάββατο στην Ουάσιγκτον, ενώ θα γίνουν και άλλες μικρότερες πορείες υπέρ του πολέμου. Οι οργανωτές λένε ότι αυτές θα είναι οι μεγαλύτερες αντιπολεμικές διαδηλώσεις από τη έναρξη του πόλεμου στο Ιράκ. Ανάμεσα στους διαδηλωτές θα είναι και η Σίντυ Σήχαν, η άτυχη μητέρα που έχασε το γιο της στο Ιράκ και η όποια διεξήγαγε αντιπολεμική διαδήλωση έξω από το ράντσο του Πρόεδρου Μπους στο Τέξας.

    Σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι διαρκώς αυξάνεται η ανησυχία των αμερικανών για τις δαπάνες του πολέμου στο Ιράκ, ειδικά τώρα που η Νέα Ορλεάνη πρέπει να ανοικοδομηθεί μετά το πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα. Ο Πρόεδρος Μπους επανειλημμένα είπε ότι η πρόωρη απόσυρση στρατευμάτων από το Ιράκ θα προκαλέσει μεγαλύτερους κινδύνους στον κόσμο και οργανώσεις που ενστερνίζονται τη άποψη αυτή επίσης πρόκειται να διαδηλώσουν το Σάββατο, υπέρ του πόλεμου.

    [10] Γάζα: Έκρηξη σε παρέλαση με 10 θύματα και 85 τραυματίες

    23-09-2005

    Από έκρηξη κατά την διάρκεια παρέλασης της Παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 85, συμπεριλαμβανομένων και πολλών παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν είναι ακόμα γνωστό τι προκάλεσε την έκρηξη. Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι ένα φορτηγό με αυτοσχέδια όπλα εξερράγη κατά λάθος. Αλλά η Χαμάς επέρριψε ευθύνες στο Ισραήλ, λέγοντας ότι τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος που πέταγε πάνω από τη περιοχή έπληξε με πύραυλο το φορτηγό.

    Νωρίτερα, μία Ισραηλινή επιδρομή στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης κατέληξε σε βιαιότητες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ. Σε αντίποινα, η Ισλαμική Τζιχάντ έριξε μερικές ρουκέτες στο Ισραήλ.

    Ο Παλαιστίνιος ανώτερος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ καταδίκασε τις Ισραηλινές επιδρομές και ζήτησε και από τις δύο πλευρές να επικρατήσει ηρεμία.

    [11] ΔΥΑΕ: Εξετάζεται η προσαγωγή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφάλειας των Η. Ε.

    23-09-2005

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας εξετάζει εισήγηση για την προσαγωγή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφάλειας των Η. Ε. για τις επίμαχες πυρηνικές του δραστηριότητες. . Όμως διπλωμάτες λένε ότι η Τεχεράνη απειλεί να αρχίσει ξανά το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου και να περιορίσει τις επιθεωρήσεις, αν η ΔΥΑΕ υιοθετήσει ψήφισμα που υποστηρίζεται από την Ε. Ε. Το εν λόγω ψήφισμα αναστέλλει την προσαγωγή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφάλειας των Η. Ε. , αλλά διατηρεί τη δυνατότητα αυτή σαν εναλλακτική λύση, ενώ επίσης καταδικάζει την Τεχεράνη για παραβιάσεις των πυρηνικών κανόνων ασφάλειας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 24 September 2005 - 1:18:32 UTC