Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-11-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] O πρόεδρος Μπούς προτείνει τον Σάμιουελ Αλίτο
  • [02] Ιράκ: 20 νεκροί από επίθεση στη Βασόρα
  • [03] Σαρκοζί: Δεν θα επιτραπεί η συνέχιση των βιαιοτήτων σε προάστιο του Παρισιού
  • [04] Τελευταίο αντίο στη Ρόζα Πάρκς
  • [05] Ινδία: Σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας οι δυνάμειας ασφάλειας
  • [06] Η γρίπη των πτηνών σε άγρια πουλιά στο Καναδά
  • [07] Ψήφισμα του ΣΑ ζητά απ' τη Συρία να συνεργαστεί πλήρως με τον ΟΗΕ

  • [01] O πρόεδρος Μπούς προτείνει τον Σάμιουελ Αλίτο

    01-11-2005

    Ο πρόεδρος Μπούς πρότεινε την Δευτέρα τον 55άχρονο υπερσυντηρητικό ομοσπονδιακό εφέτη, Σάμιουελ Αλίτο, για τη θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ που θα χηρεύσει μετά την συνταξιοδότηση της δικαστού, Σάντρα Ντέη Ο'Κόνορ. Ο πρόεδρος Μπούς εξήρε τον κ. Αλίτο, λέγοντας ότι είναι έμπειρος δικαστικός, δίκαιος και έντιμος άνθρωπος και τόνισε ότι έχει κάθε λόγο να πιστεύει πως η γερουσία θα εκτιμήσει τα προσόντα του, μιας και έχει την μεγαλύτερη πείρα από οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο για το Ανώτατο Δικαστήριο τα τελευταία 70 χρόνια, όπως είπε.

    Όμως, οι δημοκρατικοί αντιτάχθηκαν στην υποψηφιότητα Αλίτο, λέγοντας ότι ο πρόεδρος Μπούς αγνόησε τις προτάσεις τους να διορίσει έναν μετριοπαθή δικαστικό, όπως είναι η κ. Νταίη Ο'Κόνορ. Επέκριναν επίσης τον κ. Μπούς για το γεγονός ότι δεν διόρισε γυναίκα ή εκπρόσωπο μιας μειονότητας, ώστε να αντικατοπτρίζεται ακριβέστερα η ποικιλομορφία της αμερικανικής κοινωνίας στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

    [02] Ιράκ: 20 νεκροί από επίθεση στη Βασόρα

    01-11-2005

    Έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Βασόρα στο νότιο Ιράκ, κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 20 άτομα και τραυμάτισε περίπου 40. Η έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε εμπορική περιοχή, όπου καταστήματα και εστιατόρια ήταν γεμάτα με κόσμο. Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν 6 άνδρες του σε διαφορετικές επιθέσεις έξω από τη Βαγδάτη. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν επίσης το θάνατο την περασμένη εβδομάδα του ταξιάρχου Ουίλλιαμ Γούντ, που είναι ο πιο υψηλόβαθμος αμερικανός στρατιωτικός που σκοτώθηκε στο Ιράκ από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στη Βαγδάτη. Στο μεταξύ, στη δυτική πόλη Καραμπιλά, αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροεπιδρομή τις πρώτες πρωινές ώρες και καταστρέφοντας δύο κτίρια, που πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνταν από αντάρτες. Τοπικοί γιατροί είπαν όμως ότι σκοτώθηκαν και 40 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων και 12 παιδιών, όμως Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έχουν τέτοιες πληροφορίες.

    Εξάλλου, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είχε συνομιλίες τη Δευτέρα, εδώ στην Ουάσινγκτον, με τον πρόεδρο Μπούς, αναφορικά με το σχέδιο σταδιακής αποχώρησης των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων από το Ιράκ. Οι δύο ηγέτες δεν απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την ολοκλήρωση της συνομιλίας τους, αλλά ο κ. Μπούς χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις ισχυρές. Ο κ. Μπερλουσκόνι είπε ότι ο πρόεδρος Μπούς έχει διασφαλίσει τη θέση του στην παγκόσμια ιστορία. Η Ιταλία υποστηρίζει τις αμερικανικές προσπάθειες στο Ιράκ, όμως τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι σε τηλεοπτική του συνέντευξη που μεταδόθηκε τη Δευτέρα, ο κ. Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει τον πρόεδρο Μπούς να μην εισβάλει στο Ιράκ.

    [03] Σαρκοζί: Δεν θα επιτραπεί η συνέχιση των βιαιοτήτων σε προάστιο του Παρισιού

    01-11-2005

    Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι οι εκδηλώσεις βίας δεν θα γίνουν ανεκτές, μετά από 4 συνεχείς νύχτες βίαιων επεισοδίων στα περίχωρα του Παρισιού με αφορμή το θάνατο δύο νεαρών. Τη Δευτέρα, έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν από τις διαδηλώσεις στο Κλισύ σου Μπουά, ενώ πυρπολήθηκαν πολλά αυτοκίνητα. Η ένταση κλιμακώθηκε όταν βλήμα δακρυγόνων έπληξε τοπικό μουσουλμανικό τέμενος. Οι διαδηλωτές επέρριψαν τις ευθύνες αμέσως στην αστυνομία, όμως ο κ. Σαρκοζί δήλωσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο ποιός εκτόξευσε το βλήμα και δεσμεύτηκε ότι θα διεξαχθεί έρευνα. Η βία σ' αυτό το προάστιο του Παρισιού στο οποίο διαμένει μεγάλος αριθμός μεταναστών ξεκίνησε μετά τον θάνατο από ηλεκτροπληξία δύο νεαρών Αφρικανικής καταγωγής την περασμένη Πέμπτη. Οι δύο νεαροί είχαν καταφύγει μέσα σε σταθμό ηλεκτροδότησης, πιστεύοντας ότι τους καταδίωκε η αστυνομία, όμως οι αρχές είπαν ότι η αστυνομία ερευνούσε μία κλοπή, που ήταν άσχετη με τα θύματα.

    [04] Τελευταίο αντίο στη Ρόζα Πάρκς

    01-11-2005

    Δεκάδες χιλιάδες κόσμος απότισε ύστατο φόρο τιμής στην Ρόζα Πάρκς, την ηρωίδα του κινήματος της ισοπολιτείας Λευκών και Μαύρων που πριν 50 χρόνια αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό άνδρα, ενώ η σύλληψη της οδήγησε σε σειρά γεγονότων που τελικά ανέτρεψαν το καθεστώς διακρίσεων κατά των μαύρων στις ΗΠΑ. Σε ειδική επιμνημόσυνη τελετή, εδώ στην Ουάσιγκτον, η Ρόζα Πάρκς χαρακτηρίστηκε σαν η γυναίκα που άλλαξε τη χώρα, ενώ πάνω από 30 χιλιάδες κόσμος πέρασε μπροστά απ' τη σωρό της που είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη ροτόντα του Καπιτωλίου. Η Ρόζα Πάρκς είναι η πρώτη γυναίκα που τιμάται μ' αυτό τον τρόπο. Η Ρόζα Πάρκς θα ταφεί στο Ντητρόιτ του Μίσιγκαν, την Τετάρτη.

    [05] Ινδία: Σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας οι δυνάμειας ασφάλειας

    01-11-2005

    Σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας παραμένουν οι δυνάμεις ασφάλειας της Ινδίας, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις του Σαββάτου στο Νέο Δελχί που κόστισαν τη ζωή σε περίπου 60 άτομα και τραυμάτισαν πάνω από 150. Σε τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα με τον πρόεδρο του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμοχάν Σίνγκ, δήλωσε ότι ξένα στοιχεία ευθύνονται για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Νέο Δελχί. Ο κ. Μουσαράφ εξέφρασε τα συλλυπητήρια του και ο κ. Σίνγκ ζήτησε απ' τον Πακιστανό πρόεδρο να ενεργήσει κατά της τρομοκρατίας που στοχεύει την Ινδία. Η ελάχιστα γνωστή οργάνωση Ισλαμικό Επαναστατικό Μέτωπο ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις. Ινδοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η οργάνωση συνδέεται με την αυτονομιστική οργάνωση του Κασμίρ Λασκάρ-Ι-Τόιμπα.

    [06] Η γρίπη των πτηνών σε άγρια πουλιά στο Καναδά

    01-11-2005

    Yπεύθυνοι των υγειονομικών υπηρεσιών του Καναδά δήλωσαν ότι 33 αγριόπαπιες βρέθηκαν να έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης των πτηνών, αλλά πιστεύεται ότι δεν πρόκειται για το φονικό στέλεχος Η5Ν1 του ιού, από τον οποίο πέθαναν πάνω από 60 άνθρωποι στη νοτιοανατολική Ασία. Οι αρμόδιοι πρόσθεσαν ότι κανένα από τα εν λόγω πουλιά, που εξετάστηκαν στο Κεμπέκ και τη Μανιτόμπα, δεν παρουσιάζει τα συμπτώματα της νόσου. Οι αρχές επισήμαναν ότι τα πτηνά έχουν και εκείνα μία ετήσια εποχή επιδημίας της γρίπης, όπως και οι άνθρωποι. Στην Ταϊλάνδη, οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι μία γυναίκα έξω από την Μπανγκόκ είναι το 20ό άτομο στη χώρα που προσβλήθηκε από τον ιό της γρίπης των πτηνών, από τότε που η νόσος πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα αυτή πρίν δύο χρόνια. Η γυναίκα εισήχθη σε νοσοκομείο το Σάββατο όπου και παρακολουθείται.

    [07] Ψήφισμα του ΣΑ ζητά απ' τη Συρία να συνεργαστεί πλήρως με τον ΟΗΕ

    01-11-2005

    Το συμβούλιο ασφαλείας των ΗΕ έδωσε εντολή στη Συρία να συνεργαστεί πλήρως με την έρευνα του διεθνούς οργανισμού σε σχέση με τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι. Την Δευτέρα τα μέλη του συμβουλίου ενέκριναν ομόφωνα το ψήφισμα που προβλέπει την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Συρία, αν δεν συνεργαστεί με τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ. Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία ζητούσαν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Συρίας, αλλά απέσυραν τελικά τις πιέσεις τους μετά από διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι το ψήφισμα φέρνει τη Συρία αντιμέτωπη με σοβαρές συνέπειες, αν δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του διεθνούς οργανισμού. Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φαρούκ αλ Σάρα, επέκρινε το μέτρο τονίζοντας ότι η χώρα του ήδη συνεργάζεται πλήρως με τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 2 November 2005 - 2:18:13 UTC