Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-11-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ουάσιγκτον: Συνέδριο για τις ασθένειες του αίματος
  • [02] Κάρολος και Καμίλα στις Η.Π.Α.
  • [03] Γκουαντάναμο: Οι Η.Π. δεν επιτρέπουν σε επιθεωρητές των Η.Ε. να μιλήσουν με κρατούμενους
  • [04] Γάζα: Ισραηλινή επίθεση σε στελέχη εξτρεμιστικών οργανώσεων
  • [05] Αιφνιδιασμός Δημοκρατικών στη Γερουσία
  • [06] Σχέδιο Μπούς για την γρίπη των πτηνών
  • [07] Ιράκ: Καταζητείται Μαροκινός για πολύνεκρη βομβιστική επίθεση
  • [08] Συρία: Διαδηλώσεις κατά ψηφίσματος του ΟΗΕ για την υπόθεση Χαρίρι
  • [09] Συνεχίζονται οι βιαιότητες σε προάστια του Παρισιού
  • [10] Πακιστάν: Οι Αμερικανικές αρχές αναφέρουν επίθεση σε ελικόπτερο ανθρωπιστικής βοήθειας

  • [01] Ουάσιγκτον: Συνέδριο για τις ασθένειες του αίματος

    Δημήτρης Σουλτογιάννης

    Ουάσινκτον

    02-11-2005

    Κορυφαίοι αιματολόγοι και ογκολόγοι απ' όλον τον κόσμο συγκεντρώθηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ουάσιγκτον για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το λεγόμενο Μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο μια ασθένεια του μυελού τον οστών που δεν είναι ακόμη ιδιαίτερα γνωστή στην Ευρώπη.

    Σε δήλωση του στη Φωνή της Αμερικής ο Έλληνας Αιματολόγος/Ογκολόγος καθηγητής κ. Νίκος Τουρούτογλου ανέφερε ότι οι ασθένειες αυτού του τύπου είναι συνήθως χρόνιες και δεν συμπεριλαμβάνονται στις συνηθισμένες μορφές επιθετικού καρκίνου. 'Με τις εξελίξεις στη μοριακή βιολογία δίνεται η δυνατότητα σε πολλούς επιστήμονες να αναγνωρίσουν τα στάδια εμφάνισης της νόσου' δήλωσε ο γιατρός.

    Το Μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο είναι μια ασθένεια που προκαλείται από την ανεξέλεγκτη παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων στον μυελό των οστών και συνήθως εμφανίζεται σε άτομα άνω των 60. 'Ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα μια ήπιας μορφής αναιμίας, για πολλά χρόνια πριν η ασθένεια εξελιχθεί στην πλήρη μορφή της και γίνει επικίνδυνη. Συνήθως τα τυπικά συμπτώματα για τέτοιου είδους ασθένειες είναι αιμορραγία και εγκεφαλικά' είπε ο κ. Τουρούτογλου, συμπληρώνοντας ότι 'δυστυχώς η έγκαιρη πρόληψη είναι δύσκολη, καθώς οι ασθενείς δεν έχουν τρόπο άμεσης αναγνώρισης των συμπτωμάτων, όμως τακτικές εξετάσεις αίματος ρουτίνας συνιστώνται ανεπιφύλακτα'.

    Ένας άλλος λόγος εμφάνισης του Μυελοδιασπλατικού Συνδρόμου είναι η υποβολή του ασθενούς σε χημειοθεραπεία για την αντιμετώπιση άλλων ειδών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος των όρχεων. 'Κανένας καρκινοπαθής δεν θα πρέπει να σταματήσει ή να αποφύγει την χημειοθεραπεία εξαιτίας του ενδεχόμενου να αναπτύξει Μυελοδυσπλαστικό Σύνδρομο. Κάτι τέτοιο θα ήταν τραγικό σφάλμα και εξαιρετικά επικίνδυνο. Πρέπει να παραμείνει κανείς ζωντανός, για να αναπτύξει το Σύνδρομο' είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Τουρούτογλου. 'Άλλωστε τα ποσοστά εμφάνισης του συνδρόμου εξαιτίας προηγούμενης χημειοθεραπείας δεν είναι ακόμη ιδιαίτερα ανησυχητικά', κατέληξε.

    Ένα νέο φάρμακο για την καταπολέμηση του Μυελοδυσπλαστικού Συνδρόμου έχει εγκριθεί και κυκλοφορήσει στις Η.Π.Α, όχι όμως και στην Ευρώπη εξαιτίας της γραφειοκρατίας και των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμάκων, είπε ο κ. Τουρούτογλου. Πάντως εκτός από το φάρμακο αυτό οι κλινικές έρευνες συνεχίζονται σε Ευρώπη και Αμερική για την εύρεση θεραπείας για την καταπολέμηση του Συνδρόμου.

    Τέλος, ανάμεσα στις χώρες που συμμετείχαν στο αιματολογικό/ογκολογικό συνέδριο εδώ στις Ουάσιγκτον είναι η Ιταλία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Ιαπωνία, η Νιγηρία καθώς και η Ρωσία.

    [02] Κάρολος και Καμίλα στις Η.Π.Α.

    02-11-2005

    Ο πρίγκιπας Κάρολος και η δούκισσα του Κόρνγουολ Καμίλα

    Ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγος του Καμίλα ξεκίνησαν επίσκεψη μιας εβδομάδας στις Η.Π.Α με επίσκεψη στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στην Νέα Υόρκη.

    Σύμφωνα με δημοσιογράφους κόσμος συγκεντρώθηκε για να δει τον πρίγκιπα της Ουαλίας και την επί πολλά χρόνια συνοδό του, δούκισσα του Κόρνγουολ την οποία παντρεύτηκε πριν από μερικούς μήνες.

    Ο πρίγκιπάς Κάρολος και η Καμίλα την Τρίτη κατέθεσαν στεφάνι για τους Βρετανούς που έχασαν τη ζωή του από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Συναντήθηκαν επίσης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν. Σήμερα αναμένεται να μεταβούν στην Ουάσιγκτον για να συναντηθούν με τον πρόεδρο και την κ. Μπούς στον Λευκό Οίκο.

    Την Παρασκευή το βασιλικό ζευγάρι θα επισκεφθεί τη Ν. Ορλεάνη όπου και θα συναντηθεί με θύματα του τυφώνα Κατρίνα.

    Σύμφωνα πάντως με σφυγμομέτρηση το ενδιαφέρον του Αμερικανικού κοινού είναι μειωμένο για τη συγκεκριμένη επίσκεψη του Πρίγκιπα της Ουαλίας στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με το προηγούμενο ταξίδι του πρίγκιπα Καρόλου το 1985 με την τότε σύζυγο του πριγκίπισσα Νταϊάνα.

    [03] Γκουαντάναμο: Οι Η.Π. δεν επιτρέπουν σε επιθεωρητές των Η.Ε. να μιλήσουν με κρατούμενους

    02-11-2005

    Ο υπουργός Άμυνας των Η.Π.Α, Ντόναλντ Ράμσφελντ, υπεραμύνθηκε απόφασης που δεν επιτρέπει σε επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών πρόσβαση σε υπόπτους για τρομοκρατία στις φυλακές του Γκουαντάναμο.

    Την Δευτέρα τρεις επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών απέρριψαν πρόταση των Η.Π.Α για επίσκεψη στις φυλακές, γιατί δεν θα τους επιτρεπόταν να συνομιλήσουν με πολιτικούς κρατουμένους.

    Σε συνέντευξη τύπου στο Πεντάγωνο την Τρίτη ο κ. Ράμσφελντ ανέφερε ότι δεν θα ήταν σωστό επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών να έχουν την ίδια πρόσβαση στις φυλακές με επιθεωρητές του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

    Σε περίπου 24 κρατούμενους στις φυλακές στο Γκουαντάναμο χορηγείται τροφή δια της βίας καθώς ξεκίνησαν απεργία πείνας. Ο κ. Ράμσφελντ παραδέχτηκε ότι οι κρατούμενοι έχουν επιτυχώς καταφέρει να κερδίσουν την προσοχή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

    Οργανισμοί προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει ανησυχία σε σχέση με καταγγελίες για σωματική και ψυχολογική κακοποίηση ορισμένων κρατουμένων στο Γκουαντάναμο.

    [04] Γάζα: Ισραηλινή επίθεση σε στελέχη εξτρεμιστικών οργανώσεων

    02-11-2005

    Δύο ανώτερα στελέχη Παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων σκοτώθηκαν από Ισραηλινή αεροεπιδρομή στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Οι αρχές είπαν ότι πρόκειται για τον Χασσάν Μαντχούν, ανώτερο στέλεχος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων Αλ Ακσά και τον Φάουζι Αμπού Καρά, ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς που σκοτώθηκαν τη Τρίτη όταν Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το αυτοκίνητο τους κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια. Αξιωματούχοι λένε ότι τουλάχιστον 10 ακόμη άτομα τραυματίστηκαν.

    Λίγο μετά την επίθεση εκπρόσωπος της Χαμάς και των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων αλ Ακσά δήλωσαν ότι θα υπάρξουν αντίποινα. Το Ισραήλ δήλωσε ότι ο Μαντχούν κατεζητείτο για διάφορες βομβιστικές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια από τις οποίες σκοτώθηκαν 20 ισραηλινοί. Πηγή στους κόλπους του Ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι ο Αμπού Καρά δεν αποτελούσε στόχο.

    [05] Αιφνιδιασμός Δημοκρατικών στη Γερουσία

    02-11-2005

    Χάρρυ Ρήντ

    Η αμερικανική γερουσία επέστρεψε σε ανοικτή συνεδρίαση, μετά την χρήση κανονισμού που σπάνια χρησιμοποιείται από τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι αιφνιδίασαν τους Ρεπουμπλικανούς συναδέλφους τους ζητώντας ειδική συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών επί δίωρο, για να τονίσουν το αίτημά τους για ανοικτή συζήτηση σε σχέση με τις προπολεμικές μυστικές πληροφορίες για το Ιράκ.

    Ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών, Χάρρυ Ρήντ, δήλωσε ότι ο αμερικανικός λαός και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν αν η κυβέρνηση Μπους αλλοίωσε εσκεμμένα απόρρητες πληροφορίες για να δικαιολογήσει την απόφαση της να εισβάλλει στο Ιράκ.

    Για να λήξει η αντιπαράθεση οι γερουσιαστές συμφώνησαν να σχηματίσουν εξαμελή διακομματική ομάδα εργασίας η οποία θα μελετήσει το θέμα των πληροφοριών που χρησιμοποιήθηκαν για να ληφθεί η απόφαση εισβολής στο Ιράκ. Οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές εξοργίστηκαν από αυτή την απροσδόκητη κίνηση της αντιπολίτευσης, αποκαλώντας την 'τέχνασμα'. Μάλιστα ο ηγέτης της πλειοψηφίας, Μπίλ Φρίστ, κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι έκαναν κατάληψη της γερουσίας.

    Η διαμαρτυρία αυτή των Δημοκρατικών σημειώνεται μετά την απαγγελία 5 κατηγοριών σε βάρος του Λούις Λίμπυ, του προσωπάρχη του αμερικανού αντιπροέδρου, σε σχέση με την υπόθεση της αποκάλυψης της ταυτότητας μυστικής πράκτορος της ΣΙΑ. Ο σύζυγος της, τέως πρέσβης των ΗΠΑ, Τζό Ουίλσον, κατηγορεί την κυβέρνηση Μπους ότι αποκάλυψε την ταυτότητά της, για να τον τιμωρήσει επειδή είχε επικρίνει την αιτιολογία για την στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ.

    [06] Σχέδιο Μπούς για την γρίπη των πτηνών

    02-11-2005

    Πολιτικοί και υπεύθυνοι υγειονομικών υπηρεσιών ανά τον κόσμο, προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης επιδημίας της γρίπης των πτηνών. Ο πρόεδρος Μπούς παρουσίασε το σχέδιό του για το θέμα την Τρίτη, ύψους επτά δισεκατομμυρίων δολαρίων που προβλέπει αποθήκευση αντιγριπικών εμβολίων και φαρμάκων, τον έγκαιρο εντοπισμό ενδεχόμενης επιδημίας και την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τους τρόπους πρόληψης της εξάπλωσης της νόσου. Ο πρόεδρος Μπούς επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως επίκειται μια τέτοια πανδημία στις ΗΠΑ ή στο εξωτερικό, αλλά τόνισε ότι τώρα είναι η περίοδος για προετοιμασία κατά παντός ενδεχόμενου. Ο κ. Μπούς είπε ότι 88 χώρες ήδη ένωσαν τις δυνάμεις τους στα πλαίσια διεθνούς προσπάθειας για τον εντοπισμό σχετικής επιδημίας σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.

    Σε συνέδριο χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού για την γρίπη των πτηνών στο Μπρισμπέην της Αυστραλίας την Τρίτη, αποφασίστηκε να οργανωθεί άσκηση ετοιμότητας σε περίπτωση εξάπλωσης της νόσου, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο οι χώρες αυτές θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε πραγματική επιδημία της ασθένειας.

    [07] Ιράκ: Καταζητείται Μαροκινός για πολύνεκρη βομβιστική επίθεση

    02-11-2005

    Η ιρακινή κυβέρνηση προσφέρει αμοιβή, το ύψος της οποίας δεν ανακοινώθηκε, για την σύλληψη του Μαροκινού εξτρεμιστή, Μοχσέν Καϊμπέρ, που καταζητείται για την τριπλή βομβιστική επίθεση βόρεια της Βαγδάτης το Σεπτέμβριο που κόστισε τη ζωή σε 100 άτομα. Επίσης καταζητείται για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Καζαμπλάνκα του Μαρόκου το 2003, που κόστισαν τη ζωή σε πάνω από 30 άτομα. Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση της στο διαδίκτυο η οργάνωση αλ Κάιντα στο Ιράκ αναφέρει ότι θα αποφασίσει για την τύχη δύο υπαλλήλων της Μαροκινής πρεσβείας στη Βαγδάτη που εξαφανίστηκαν στις 20 Οκτωβρίου, καθώς μετέβαιναν οδικώς από την Ιορδανία στη Βαγδάτη.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός, Πήτερ Πέις, δήλωσε ότι η κλιμάκωση των βιαιοτήτων τον τελευταίο καιρό στο Ιράκ είχε σχέση με το δημοψήφισμα και επεσήμανε ότι αξιωματούχοι περιμένουν και νέα κλιμάκωση της βίας ενόψει των εκλογών του άλλου μήνα.

    [08] Συρία: Διαδηλώσεις κατά ψηφίσματος του ΟΗΕ για την υπόθεση Χαρίρι

    02-11-2005

    Εκατοντάδες Σύροι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας για το ψήφισμα του συμβουλίου ασφαλείας των ΗΕ, με το οποίο υποχρεώνεται η Δαμασκός να συνεργαστεί πλήρως με τις έρευνες για την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι. Οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στην αμερικανική πρεσβεία της Δαμασκού, επέκριναν το μέτρο, το οποίο προειδοποιεί τη Συρία ότι θα υπάρξουν συνέπειες αν δεν συνεργαστεί με τα ΗΕ. Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν είχαν πρόσβαση σε ανώτερους αξιωματούχους και ορισμένα κρατικά έγγραφα.

    Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων του διεθνούς οργανισμού, Ντετλέβ Μέλις, επέστρεψε στη Βηρυτό για να συνεχίσει το έργο του, έχοντας πάρει παράταση έως τις 15 Δεκεμβρίου. Στην αρχική του έκθεση, ο κ. Μέλις είχε εμπλέξει Σύρους και Λιβανέζους αξιωματούχους στην δολοφονία Χαρίρι. Όμως η συριακή κυβέρνηση απέρριψε τα πορίσματά του και άρχισε δική της ανεξάρτητη έρευνα.

    [09] Συνεχίζονται οι βιαιότητες σε προάστια του Παρισιού

    02-11-2005

    Η Γαλλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι τα βίαια επεισόδια που πραγματοποιούνται σε βόρειο προάστιο του Παρισιού την τελευταία εβδομάδα, έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται και σε παραπλήσιες περιοχές όπου ζουν πολλοί μετανάστες. Η αστυνομία δήλωσε ότι πολλά αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν την Τρίτη το βράδυ σε τουλάχιστον 5 προάστια του Παρισιού. Η Σοσιαλιστές επέκριναν τον χειρισμό του θέματος απ' την Γαλλική κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι οι εξαγγελίες του υπουργού εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, κλιμάκωσαν την ένταση. Οι βιαιότητες ξεκίνησαν μετά τον θάνατο από ηλεκτροπληξία δύο νεαρών μεταναστών.

    [10] Πακιστάν: Οι Αμερικανικές αρχές αναφέρουν επίθεση σε ελικόπτερο ανθρωπιστικής βοήθειας

    02-11-2005

    Αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού είπαν ότι οπλοβομβίδα εκτοξεύτηκε κατά αμερικανικού ελικοπτέρου, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στους σεισμόπληκτους στο Πακιστάν. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Όμως Πακιστανοί αξιωματούχοι αμφισβήτησαν ότι υπήρξε οποιαδήποτε επίθεση και τόνισαν ότι το πλήρωμα του ελικοπτέρου μάλλον θα άκουσε έκρηξη από δυναμίτη που χρησιμοποιείτο για να καθαρίσει δρόμους που έχουν αποκλειστεί από κατολισθήσεις, μετά το σεισμό. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις πτήσεις ελικοπτέρων για την μεταφορά αναγκαίων εφοδίων σε ορεινές περιοχές για την ανακούφιση των σεισμοπαθών.

    Στο μεταξύ, τα ΗΕ έκαναν έκκληση για επιπλέον διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια για τους κατοίκους των απομακρυσμένων ορεινών περιοχών. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΕ είπαν ότι μέχρι τώρα έλαβαν μόνο το ένα τέταρτο των χρημάτων που είχε υποσχεθεί η διεθνής κοινότητα, λέγοντας ότι τα χρήματα χρειάζονται επειγόντως για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους έχοντες ανάγκη πριν να βαρυχειμωνιάσει. Πάνω από 58,000 άτομα σκοτώθηκαν κατά το σεισμό της 8ης Οκτωβρίου κυρίως στο Πακιστανικό Κασμίρ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 3 November 2005 - 2:18:13 UTC