Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-01-04

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιοδεία Ράις σε Ινδονησία και Αυστραλία
  • [02] ΗΠΑ: Αλλάζει ο τρόπος επιδότησης των πολιτειών για θέματα αντιτρομοκρατίας
  • [03] Δυτική Βιρτζίνια: Βρέθηκε το πτώμα ενός ανθρακωρύχου
  • [04] Έκτακτες Ρωσο-Ουκρανικές συνομιλίες για την τιμή του φυσικού αερίου
  • [05] Ιράκ: 7 νεκροί από αμερικανικό βομβαρδισμό
  • [06] Αμερικανοί διαμεσολαβητές προσπαθούν να αποτρέψουν καθυστερήσεις στις Παλαιστινιακές εκλογές
  • [07] Γερμανία: Συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού επιζώντων απ' το κατεστραμμένο παγοδρόμιο

  • [01] Περιοδεία Ράις σε Ινδονησία και Αυστραλία

    04-01-2006

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, θα επισκεφτεί την Ινδονησία και την Αυστραλία την ερχόμενη εβδομάδα.

    Στην καθημερινή ενημέρωση τύπου την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Mακορμακ, δήλωσε ότι η επίσκεψη στην Ινδονησία θα επικεντρωθεί στην χορήγηση υποστήριξης προς τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

    Ο κύριος Μακόρμακ τόνισε ότι η κυρία Ράις πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ινδονησίας, Σουσίλο Μπαμπαγκ Γιουντογιόνο, για συνομιλίες που θα επικεντρωθούν στο θέμα της από κοινού αντιμετώπισης της γρίπης των πτηνών και θα εξετάσουν τις προσπάθειες αποκατάστασης της περιοχής από το τσουνάμι του 2004.

    Κατά την επίσκεψη της στην Αυστραλία η κυρία Ράις θα συναντηθεί με τον Αυστραλό και τον Ιάπωνα ομόλογο της.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κύριος Μακόρμακ δήλωσε ότι οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας δεν θα συμπεριληφθούν στην ατζέντα αυτού του ταξιδιού, αλλά τόνισε ότι η κυρία Ράις είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα.

    [02] ΗΠΑ: Αλλάζει ο τρόπος επιδότησης των πολιτειών για θέματα αντιτρομοκρατίας

    04-01-2006

    Μάικλ Τσέρτωφ

    Ο υπουργός εσωτερικής ασφάλειας, Μάικλ Τσέρτωφ, δήλωσε ότι από δω και στο εξής θα εξετάζονται πολύ προσεκτικά οι αιτήσεις των αμερικανικών πόλεων για επιδοτήσεις για θέματα ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας, ενώ τόνισε ότι η χορήγηση κονδυλίων θα βασίζεται όχι σε πολιτικές αποφάσεις, αλλά σε αξιολογήσεις των πιο ευάλωτων περιοχών για ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση.

    Σε συνέντευξη τύπου τη Τρίτη, ο κ. Τσέρτωφ δήλωσε ότι το θέμα της ασφάλειας είναι 'ιδιαίτερα σοβαρό' και δεν θα πρέπει να βασιστεί σε πολιτικές φόρμουλες. Και επεσήμανε ότι το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έχει επισημάνει 35 γεωγραφικές περιοχές, οι οποίες περιλαμβάνουν 95 αμερικανικές πόλεις, στις οποίες θα χορηγηθούν τα 765 εκατομμύρια δολάρια του νέου προγράμματος επιδοτήσεων για θέματα ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας. Οι αλλαγές προσέγγισης στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Τσέρτωφ οφείλονται κυρίως στην μείωση απ' το Κογκρέσο του συνολικού προϋπολογισμού για θέματα αντιτρομοκρατίας.

    Πάντως επικριτές του προγράμματος δηλώνουν ότι ο νέος αυτός τρόπος επιδοτήσεων τελικά χορηγεί μεγαλύτερα κονδύλια για αντιτρομοκρατία ανα κεφαλήν σε αραιοκατοικημένες περιοχές των ΗΠΑ, απ' ότι σε ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα, όπως η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια.

    [03] Δυτική Βιρτζίνια: Βρέθηκε το πτώμα ενός ανθρακωρύχου

    04-01-2006

    Το πτώμα ενός ανθρακωρύχου ανασύρθηκε τις τελευταίες ώρες από το ορυχείο της Δυτικής Βιρτζίνια, όπου 13 ανθρακωρύχοι εγκλωβίστηκαν από έκρηξη πριν δύο μέρες περίπου. Πάντως δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για τους υπόλοιπους 12 ανθρακωρύχους. Ο επικεφαλής της εταιρείας που διαχειρίζεται το ορυχείο, Μπεν Χάτφηλντ, δήλωσε ότι τα σωστικά συνεργεία βρήκαν επίσης το όχημα μεταφοράς των ανθρακωρύχων μέσα στο τούνελ και τόνισε ότι απ' ότι φαίνεται οι εργάτες εγκατέλειψαν το όχημα, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι ενδεχομένως να μπόρεσαν να διαφύγουν σε ασφαλές σημείο της σήραγγας.

    Πάντως ο κ. Χάτφηλντ επανέλαβε ότι μέσα στις στοές του ανθρακωρυχείου διαπιστώθηκαν υψηλότερα απ' τα αποδεκτά απ' τον άνθρωπο επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα, αλλά τόνισε ότι οι ανθρακωρύχοι έχουν εκπαιδευτεί σε τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων έκτακτων καταστάσεων. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο τους και έχουν ήδη προχωρήσει τρεισήμισι χιλιόμετρα, αλλά μέχρι στιγμής οι εγκλωβισμένοι ανθρακωρύχοι δεν έχουν δώσει κανένα σημείο ζωής.

    [04] Έκτακτες Ρωσο-Ουκρανικές συνομιλίες για την τιμή του φυσικού αερίου

    04-01-2006

    Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν έκτακτες συνομιλίες στη Μόσχα που αποσκοπούσαν στην επίλυση της διαμάχης για τη τιμή του φυσικού αερίου.

    Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας, Γκαζπρόμ διέκοψε την Κυριακή την παροχή αερίου στην Ουκρανία, όταν το Κίεβο αρνήθηκε να δεχτεί αύξηση κατά 400 τοις εκατό της τιμής του προϊόντος, δηλαδή από 50 δολάρια το κυβικό, η τιμή του Ρωσικού φυσικού αερίου αυξήθηκε στα 220 με 230 δολάρια. Η Γκαζπρομ δήλωσε ότι χρεώνει την τρέχουσα τιμή που ισχύει στην αγορά, αλλά η Ουκρανία καταγγέλλει ότι πρόκειται για αύξηση που θα καταστρέψει την οικονομία της.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε τη Τρίτη ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την τιμολόγηση ελεύθερης αγοράς για προϊόντα ενέργειας, αλλά πιστεύει πως κάτι τέτοιο θα πρέπει να εφαρμοστεί σταδιακά.

    Έκτακτες συνομιλίες για το θέμα θα πραγματοποιηθούν σήμερα στη Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι Βρυξέλλες αρνούνται να αναλάβουν ρόλο διαμεσολαβητή για την επίλυση της Ρωσο-Ουκρανικής διαμάχης.

    Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι προκάλεσε μείωση στη παροχή φυσικού αερίου προς χώρες της Ευρώπης κλέβοντας το φυσικό αέριο που περνούσε από την επικράτεια της. Το Κίεβο απορρίπτει αυτές τις καταγγελίες.

    [05] Ιράκ: 7 νεκροί από αμερικανικό βομβαρδισμό

    04-01-2006

    Αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα στόχευσαν κατοικία επειδή αξιολογήθηκε ότι αποτελούσε καταφύγιο ανταρτών στο βόρειο Ιράκ. Ιρακινοί αξιωματούχοι λένε ότι από την επιδρομή σκοτώθηκαν 7 άτομα.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ανέφεραν αριθμό νεκρών από την επίθεση της Δευτέρας στη κωμόπολη Μπαϊτζί, αλλά είπαν ότι 3 άντρες, που εντοπίστηκαν να τοποθετούν βόμβες στο οδόστρωμα στο Μπαϊτζί, αργότερα μπήκαν σε ένα κτίριο, το οποίο στόχευσε αμερικανικό βομβαρδιστικό.

    Στη Βαγδάτη, η Ιρακινή αστυνομία δήλωσε ότι ένοπλοι απήγαγαν την αδελφή του υπουργού εσωτερικών του Ιράκ, Μαρυάν Τζαμπόρ.

    Και ηγέτες των Κούρδων δήλωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία με το κύριο κόμμα των Σουνιτών για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής. Ηγέτες των Κούρδων και των Σιιτών είχαν ανάλογες συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα.

    Στο μεταξύ, η επιτροπή εκλογών του Ιράκ και διεθνείς παρατηρητές βρίσκονται τώρα στη Βαγδάτη για να εξετάσουν τις καταγγελίες για εκλογικές παρατυπίες κατά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου μήνα. Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών θα εκδοθούν όταν ολοκληρωθεί το έργο των εμπειρογνωμόνων.

    [06] Αμερικανοί διαμεσολαβητές προσπαθούν να αποτρέψουν καθυστερήσεις στις Παλαιστινιακές εκλογές

    04-01-2006

    Δύο ανώτεροι απεσταλμένοι των ΗΠΑ πρόκειται να συναντηθούν με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους στη Μέση Ανατολή αυτή την εβδομάδα, σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν καθυστερήσεις στη διενέργεια των Παλαιστινιακών εκλογών.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες εν μέρει θα επικεντρωθούν σε ανησυχίες ότι το Ισραήλ μπορεί να μπλοκάρει τη προσέλευση στις κάλπες στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

    Ο κύριος Μακόρμακ πρόσθεσε ότι και οι δύο πλευρές προηγουμένως είχαν συμφωνήσει να επιτρέψουν την ψηφοφορία στα κατεχόμενα εδάφη και δεν υπάρχει λόγος που να αποτρέπει την επίτευξη και νέας συμφωνίας.

    Το Ισραήλ προειδοποίησε ότι μπορεί να απαγορεύσει σε παλαιστίνιους να ψηφίσουν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αν συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο υποψήφιοι της εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαχμούντ Αμπάς, απείλησε ότι θα αναβάλει τη ψηφοφορία, αν το Ισραήλ μπλοκάρει τη προσέλευση Παλαιστινίων στις κάλπες.

    Στο μεταξύ, η ισραηλινή αστυνομία στη Ανατολική Ιερουσαλήμ σταμάτησε 2 Παλαιστίνιους υποψήφιους που διεξήγαγαν προεκλογική εκστρατεία.

    [07] Γερμανία: Συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού επιζώντων απ' το κατεστραμμένο παγοδρόμιο

    04-01-2006

    Στη Βαυαρία, σωστικά συνεργεία ξανάρχισαν τις προσπάθειες απεγκλωβισμού τουλάχιστον μιας γυναίκας και των τριών παιδιών της που βρίσκονται κάτω απ' τα συντρίμμια της κατεστραμμένης στέγης του παγοδρομίου που κατέρρευσε τη Δευτέρα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 άτομα και να τραυματιστούν τουλάχιστον 30 άλλα. Οι προσπάθειες απεγκλωβισμού θυμάτων απ' τα συντρίμμια του παγοδρομίου σταμάτησαν για λίγες ώρες τη Τρίτη, έτσι ώστε τα συνεργεία να στηρίξουν το κτήριο που κινδύνευε να καταπλακώσει και τους διασώστες. Ειδικός γερανός θα χρησιμοποιηθεί για να απομακρύνει συντρίμμια με την ελπίδα ότι η γυναίκα και τα τρία παιδιά της είναι ακόμη ζωντανοί.

    Στο μεταξύ, στην πόλη Οστράβα της ανατολικής Τσεχίας σωστικά συνεργεία ψάχνουν για επιζώντες μετά την κατάρρευση της οροφής σουπερμάρκετ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 5 January 2006 - 2:19:39 UTC