Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-01-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πάτρα: Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2006
  • [02] Η ισραηλινή κυβέρνηση θα επιτρέψει σε Αραβες της Ιερουσαλήμ να ψηφίσουν, υπό όρους
  • [03] Σε τραχειοτομή υποβλήθηκε ο Αριελ Σαρόν
  • [04] Επίσκεψη στην Αφρική πραγματοποιεί η Λώρα Μπούς
  • [05] Συλλαλητήρια διαμαρτυρίας στο Πακιστάν κατά των ΗΠΑ
  • [06] Μέλη του Κογκρέσου υπέρ κυρώσεων κατά του Ιράν
  • [07] Σε βάθος θα ερευνηθεί το πρόγραμμα μυστικών παρακολουθήσεων εντός των ΗΠΑ
  • [08] Συνομιλίες Μέρκελ-Πούτιν στη Μόσχα
  • [09] Ιράκ: Ανακοινώνονται τα πορίσματα ερευνών για καταγγελλόμενες εκλογικές παρατυπίες
  • [10] Τουρκία: Ένας ακόμη θάνατος απ' την γρίπη των πτηνών
  • [11] Προς "Νέους Ορίζοντες" προσανατολίζεται η ΝΑΣΑ
  • [12] Σφυγμομέτρηση: Η πλειοψηφία των Αμερικανών βλέπει θεαματική πρόοδο στην κατάργηση φυλετικών διακρίσεων

  • [01] Πάτρα: Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2006

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Πάτρα

    16-01-2006

    Η Πάτρα είναι για το 2006 η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Το Σάββατο έγινε η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων του θεσμού με τα εγκαίνια της εντυπωσιακής έκθεσης 'Λεονάρντο ντα Βίντσι: Επιστήμονας Εφευρέτης', στον εκθεσιακό χώρο Λαδόπουλου, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Σπηλιωτόπουλου και του υφυπουργού Πολιτισμού κ. Τατούλη.

    Επτά μέρες θα διαρκέσουν οι επιλεγμένες εορταστικές εκδηλώσεις με τίτλο 'Μέρες Έναρξης' που περιλαμβάνουν συναυλίες και αφιέρωμα στην ιστορία της πόλης των Πατρών. Θα ακολουθήσουν οι 'Μέρες Καρναβαλιού' όπου αναβαθμισμένο το Πατρινό Καρναβάλι θα αποκτήσει και ένα πιο διεθνή χαρακτήρα. Μετά προγραμματίζονται 'Μέρες Ποίησης και Μουσικής', όλο το καλοκαίρι θα υπάρχουν γεγονότα με μουσική, θέατρο, χορό, κινηματογράφο, και άλλα πολλά.

    Η Πάτρα έχει πολλά να κερδίσει τόσο από τις επενδύσεις που φθάνουν τα 157 εκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωση των 52 έργων του θεσμού, όσο και από την πολιτιστική ευαισθητοποίηση των κατοίκων της που ήδη έδωσαν παρόν με 1200 εθελοντές, αλλά και άρχισαν να γεμίζουν τους χώρους των εκδηλώσεων.

    Συναρπαστική χαρακτηρίστηκε από όλους όσους την επισκέφθηκαν το πρώτο κιόλας εικοσιτετράωρο η έκθεση Λεοναρντο Ντα Βίντσι, όπου εκτίθενται χειρόγραφα σχέδια και μικρογραφίες των εφευρέσεων του, των πολεμικών μηχανών, των ωρολογιακών μηχανισμών, εντυπωσιακές μακέτες προτάσεών του για γέφυρες και μικροσχέδια χειρόγραφα ανατομίας που παρουσιάζουν το ασύλυπτο εύρος της ιδιοφυΐας του.

    Κατά την επίσκεψή μας στην Πάτρα το απόγευμα της Κυριακής συναντήσαμε τον συντονιστή της εκτελεστικής επιτροπής 'Πάτρα 2006' κ. Χρήστο Ροϊλό που μας έδωσε δύο ενδιαφέροντα συμπληρωματικά στοιχεία σχετικά με το κόστος και την προέλευση των εκθεμάτων.

    'Το κόστος έφθασε τα 500 χιλιάδες ευρώ και τα εκθέματα προέρχονται από μια συλλογή του Δόκτωρος Οττο Λετσε, μια μόνιμη συλλογή η οποία εκτίθεται 6 μήνες το χρόνο στην γκαλερί ΤΖΑΝΑΤΑ στην Γενεύη και 6 μήνες το χρόνο περιοδεύει ανά το κόσμο. Έχει εκτεθεί στην Νέα Υόρκη και για πρώτη φορά έρχεται στην Ελλάδα'.

    Η έκθεση είναι ανοιχτή από τις 12 ως τις 9 το βράδυ καθημερινά και θα διαρκέσει τρεις μήνες.

    [02] Η ισραηλινή κυβέρνηση θα επιτρέψει σε Αραβες της Ιερουσαλήμ να ψηφίσουν, υπό όρους

    16-01-2006

    Ο κ. Ερεκάτ

    Η ισραηλινή κυβέρνηση συμφώνησε να επιτρέψει σε Αραβες της ανατολικής Ιερουσαλήμ να ψηφίσουν κατά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αλλά τόνισε ότι υποψήφιοι της Παλαιστινιακής εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς δεν πρέπει να αναφέρονται στο ψηφοδέλτιο. Οι αρχές ενέκριναν ομόφωνα την Κυριακή το μέτρο, με το οποίο επιλύνεται διένεξη, εξαιτίας της οποίας κινδύνευε να καθυστερήσει η εκλογική διαδικασία.

    Ο κύριος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ κατήγγειλε την απαγόρευση υποβολής υποψηφιότητας για τα μέλη της Χαμάς, λέγοντας ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι σε θέση να λάβουν μέρος. Λίγες ώρες αργότερα, η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε τον δεύτερο στην ιεραρχία υποψήφιο της Χαμάς, τον Σείχη Μωχάμεντ Αμπού Τίρ και δύο άλλους Παλαιστινίους, καθώς ετοίμαζαν πολιτική συγκέντρωση στην πόλη.

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είχαν απειλήσει ότι οι εκλογές θα καθυστερούσαν, αν το Ισραήλ απαγόρευε τις εκλογές στην Ιερουσαλήμ. Οι εκλογές στην Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας θα είναι οι πρώτες στην οποίες θα θέσουν υποψηφιότητα μέλη της Παλαιστινιακής Χαμάς, η οποία έχει ζητήσει την καταστροφή του Ισραήλ.

    [03] Σε τραχειοτομή υποβλήθηκε ο Αριελ Σαρόν

    16-01-2006

    Ο κ. Σαρόν

    Στο Ισραήλ, οι θεράποντες γιατροί του πρωθυπουργού Αριελ Σαρόν είπαν ότι υπεβλήθη επιτυχώς σε τραχειοτομή, ώστε να μπορέσει να απομακρυνθεί από το αναπνευστικό μηχάνημα που τον κρατά στη ζωή από τότε που υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, πρίν από 11 μέρες.

    Οι γιατροί στο νοσοκομείο Χαντάσα της Ιερουσαλήμ πρόσθεσαν ότι ο κ. Σαρόν επέστρεψε στην εντατική πτέρυγα μετά την επέμβαση της Κυριακής. Το νοσοκομείο είπε επίσης ότι μία νέα εξέταση του εγκεφάλου του πρωθυπουργού που πραγματοποιήθηκε πρίν την επέμβαση, δεν παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές από την περασμένη εβδομάδα.

    [04] Επίσκεψη στην Αφρική πραγματοποιεί η Λώρα Μπούς

    16-01-2006

    H Kα Μπούς, κατά την άφιξή της στη Γκάνα

    Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Λώρα Μπούς, βρίσκεται στην Αφρική για τετραήμερη επίσκεψη, επ'ευκαιρία της ορκωμοσίας της προέδρου της Λιβερίας Ελλεν Τζόνσον Σέρληφ, που είναι η πρώτη γυναίκα αρχηγός κράτους της Μαύρης Ηπείρου.

    Παραδοσιακοί τυμπανιστές από την Γκάνα υποδέχθηκαν την Κα Μπούς κατά την άφιξή της στην πρωτεύουσα Ακρα, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Τζών Κυφούρ και θα ανακοινώσει την δημιουργία ειδικού προγράμματος εκπαιδευτικών ανταλλαγών μεταξύ 6 αμερικανικών πανεπιστημίων και 6 αφρικανικών χωρών. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της, η Κα Μπούς θα επισκεφθεί επίσης τη Νιγηρία όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρό της Ολουσεγκούν Ομπασάντζο και θα δώσει ομιλία σε τοπικό νοσοκομείο, με θέμα την πρόληψη του Ειντς.

    Η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών για Αφρικανικές υποθέσεις Τζεντάγι Φρέηζερ δήλωσε ότι το επίπεδο της αντιπροσωπείας της οποίας ηγείται η Κα Μπούς, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η υπουργός Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις, αποδεικνύει την προσήλωση του προέδρου Μπούς στην Λιβερία και τα δικαιώματα των γυναικών.

    [05] Συλλαλητήρια διαμαρτυρίας στο Πακιστάν κατά των ΗΠΑ

    16-01-2006

    Στο Πακιστάν, χιλιάδες άτομα συμμετείχαν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά βομβαρδισμού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, από την οποία φέρονται ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 18 άμαχοι σε απόμακρη περιοχή της χώρας.

    Ο βομβαρδισμός είχε για στόχο του τον υπαρχηγό της αλ Κάιντα Αιμάν αλ Ζαγουαχίρι, τον οποίο όμως δεν πέτυχε. Περίπου 10,000 άτομα διοργάνωσαν πορεία διαμαρτυρίας στην μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν την Κυριακή, Καράτσι, φωνάζοντας σλόγκαν κατά των Αμερικανών. Μικρότερα συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν στην Ισλαμαμπάντ, Λαχώρη και Πεσαβάρ. Η κυβέρνηση του Πακιστάν καταδίκασε τον βομβαρδισμό της Παρασκευής στο χωριό Νταμαντόλα και υπέβαλε έντονη διαμαρτυρία στον αμερικανό πρέσβη στη χώρα, Ράιαν Κρόκερ.

    Στην Ουάσινγκτον, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζών Μακαίην υπεραμύνθηκε της επίθεσης, η οποία διεξήχθη από ρομποτικό αεροσκάφος της ΣΙΑ, λέγοντας ότι παρόλο ότι ο θάνατος αθώων αποτελεί μία τραγωδία, το γεγονός είναι ότι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν ότι μπορούν για να εξολοθρεύσουν την αλ Κάιντα. Πακιστανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο αλ Ζαγουαχίρι δεν ήταν στο χωριό την ώρα της επίθεσης και πρόσθεσαν ότι ερευνούν τις πληροφορίες ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι και επτά εξτρεμιστές.

    [06] Μέλη του Κογκρέσου υπέρ κυρώσεων κατά του Ιράν

    16-01-2006

    Μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς το ενδεχόμενο διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος, ακόμα και αν αυτό σημάνει την αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

    Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές που εμφανίστηκαν σε τηλεοπτικές εκπομπές πολιτικού περιεχομένου τη Κυριακή, δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την πρόταση επιβολής κυρώσεων και ακόμα, σαν τελευταία λύση, την λήψη στρατιωτικών μέτρων ώστε να αποτραπεί η απόκτηση πυρηνικών όπλων απ' την Τεχεράνη. Οι γερουσιαστές τόνισαν ότι για την ώρα δεν προβλέπονται στρατιωτικές πρωτοβουλίες, όμως δεν θα πρέπει να αποκλειστούν στο μέλλον. Το Ιράν εμμένει ότι έχει το δικαίωμα να διατηρεί πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς, όπως ισχυρίζεται.

    Εξάλλου, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Τρέντ Λόττ, αναφέρθηκε στα σχέδια των ιρανικών αρχών να διοργανώσουν συνέδριο, για να εξεταστούν τα πειστήρια ότι όντως υπήρξε Ολοκαύτωμα. Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, έχει ζητήσει την καταστροφή του Ισραήλ και έχει υποστηρίξει ότι το Ολοκαύτωμα αποτελεί μύθο.

    [07] Σε βάθος θα ερευνηθεί το πρόγραμμα μυστικών παρακολουθήσεων εντός των ΗΠΑ

    16-01-2006

    Ο κ. Σπέκτερ

    Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Αρλεν Σπέκτερ, o πρόεδρος της επιτροπής δικαστικών υποθέσεων της αμερικανικής γερουσίας που θα διερευνήσει τον επόμενο μήνα το θέμα του προγράμματος μυστικών παρακολουθήσεων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων Αμερικανών υπηκόων με άτομα στο εξωτερικό που είχε εγκρίνει ο πρόεδρος Μπούς, υποσχέθηκε ότι η έρευνα θα είναι πλήρης. Ο κ. Σπέκτερ δήλωσε την Κυριακή στο δίκτυο Ει Μπί Σί ότι η επιτροπή του θα εξετάσει το θέμα εις βάθος κατά τις ακροάσεις του Φεβρουαρίου.

    Η κυβέρνηση Μπούς έχει πεί ότι ψήφισμα του κογκρέσου μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 με το οποίο εγκρίθηκε η χρήση στρατιωτικών μέτρων, επιτρέπει και τις μυστικές παρακολουθήσεις πολιτών χωρίς την άδεια του ειδικού δικαστηρίου. Όμως, ο κ. Σπέκτερ δήλωσε την Κυριακή ότι αμφιβάλλει πως το ψήφισμα του κογκρέσου ενέκρινε την κατασκοπία εντός των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι θεωρητικά, ο πρόεδρος Μπούς θα μπορούσε να έλθει αντιμέτωπος με κατηγορίες καθαίρεσής του, σε περίπτωση απόδειξης ότι ενεργούσε ενάντια προς το σύνταγμα της χώρας. Αλλά αμέσως τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν συζητείται κάν και ότι κανείς δεν αμφιβάλλει πως οι ενέργειες του προέδρου ήταν καλοπροαίρετες.

    [08] Συνομιλίες Μέρκελ-Πούτιν στη Μόσχα

    16-01-2006

    Από την επίσκεψη Μέρκελ στην Ουάσιγκτον

    Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών που η Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, θα έχει σήμερα στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη της κ. Μέρκελ στη Ρωσία. Η Μόσχα βοηθά τη Τεχεράνη να κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατηγορούν το Ιράν ότι προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει.

    Στη διάρκεια συνομιλιών με τον πρόεδρο Μπούς εδώ στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να επιτρέψει στο Ιράν να την εκφοβίσει. Πάντως η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε ότι θέλει να συνεχίσει την 'στρατηγική συνεργασία', όπως τη χαρακτήρισε, της χώρας της με τη Ρωσία, στην οποία περιλαμβάνονται θέματα ενέργειας και εμπορίου. Τόνισε πάντως ότι σκοπεύει να εγείρει ευαίσθητα θέματα, όπως αυτό του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [09] Ιράκ: Ανακοινώνονται τα πορίσματα ερευνών για καταγγελλόμενες εκλογικές παρατυπίες

    16-01-2006

    Ιρακινοί αξιωματούχοι θα ανακοινώσουν σήμερα Δευτέρα τα πορίσματα έρευνας που διεξήχθη σε σχέση με τις καταγγελθείσες εκλογικές παρατυπίες κατά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου μήνα. Επίσης ομάδα διεθνών παρατηρητών σχεδιάζει να ανακοινώσει την Πέμπτη τα αποτελέσματα ξεχωριστής έρευνας σε σχέση με καταγγελίες για πολλαπλές εκλογικές παρατυπίες. Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών αναμένονται αργότερα αυτό το μήνα. Τα πρώτα αποτελέσματα έφεραν την Σιιτική πολιτική συμμαχία να προηγείται με μεγάλη διαφορά ψήφων.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός απελευθέρωσε 500 κρατούμενους από την φυλακή Αμπού Γκραίμπ της Βαγδάτης, μεταξύ των οποίων και δύο ιρακινούς δημοσιογράφους. Οι αρχές είπαν ότι κανείς από τους αποφυλακισθέντες δεν είχε διαπράξει σοβαρό αδίκημα. Ομάδα ιρακινών δικαστικών αξιωματούχων προσπαθεί να πείσει τον πρόεδρο του δικαστηρίου για την εκδίκαση της υπόθεσης του Σαντάμ Χουσείν, να μην παραιτηθεί. Οι αρχές είπαν ότι ο δικαστής Ριζγκάρ Αμίν επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους για την απόφασή του να παραιτηθεί.

    [10] Τουρκία: Ένας ακόμη θάνατος απ' την γρίπη των πτηνών

    16-01-2006

    Στην Τουρκία, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν το θάνατο κοριτσιού 12 ετών που παρουσίαζε συμπτώματα της γρίπης των πτηνών και νοσηλευόταν εδώ και μέρες στην ανατολική πόλη Βάν, ενώ ο νεότερος αδελφός της έχει προσβληθεί και αυτός από τον θανατηφόρο ιό και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Το βράδυ της Κυριακής το Τουρκικό Υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε ότι το αγόρι έχει προσβληθεί από τη νόσο και ότι γίνονται περαιτέρω εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν ο θάνατος της αδελφής του οφείλεται στο ιικό στέλεχος Η5Ν1. Πάντως οι αρχικές εξετάσεις ήταν αρνητικές.

    Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί 18 άτομα στην Τουρκία που έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης των πτηνών, μεταξύ των οποίων 3 παιδιά της ίδιας οικογένειας που πέθαναν σε χωριό κοντά στη πόλη Βάν, την περασμένη εβδομάδα.

    [11] Προς "Νέους Ορίζοντες" προσανατολίζεται η ΝΑΣΑ

    16-01-2006

    Η πρώτη εξερεύνηση της ΝΑΣΑ στον πλανήτη Πλούτωνα θα αρχίσει το μεσημέρι της Τρίτης. Το ερευνητικό διαστημικό σκάφος, που έχει επονομαστεί Νέοι Ορίζοντες, θα κάνει 9 χρόνια για να φθάσει στον μικρότερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος και τον πλέον απομακρυσμένο από τον Ήλιο. Παρόλα αυτά, το σκάφος Νέοι Ορίζοντες, που χρησιμοποιεί μερικώς καύσιμα πλουτωνίου, θα είναι το γρηγορότερο σκάφος του είδους. Για παράδειγμα, θα φθάσει από την Γή στη Σελήνη μόνο μέσα σε 9 ώρες. Οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ ελπίζουν ότι το σκάφος θα επιστρέψει με πληροφορίες για την Ζώνη Κούιπερ, την πιο απόμακρη περιοχή του ηλιακού μας συστήματος, επειδή πιστεύουν ότι η Ζώνη Κούιπερ θα παράσχει πληροφορίες για την δημιουργία του εξώτερου ηλιακού συστήματος.

    Η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε ότι μετά από επταετές ταξίδι τεσσερισήμισι δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων, διαστημική κάψουλα που μετέφερε αστερόσκονη ενός πανάρχαιου κομήτη προσγειώθηκε τελικά στην έρημο της Γιούτα, στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ. Νωρίς τη Κυριακή το πρωί, ειδικά συνεργεία βρήκαν την κάψουλα, που είχε ρίξει το διαστημικό σκάφος Stardust της ΝΑΣΑ και η οποία αφού διέσχισε τη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα 46 χιλιάδων χιλιομέτρων την ώρα, τελικά προσγειώθηκε ασφαλώς με τη βοήθεια αλεξίπτωτου.

    Το 2004 το διαστημικό όχημα Stardust περισυνέλεξε εκατομμύρια μικροσκοπικούς κόκκους διαστημικής σκόνης του κομήτη Wild 2, που, όπως πιστεύουν οι επιστήμονες, αποτελεί μέρος του παλαιότερου διαστημικού υλικού στο ηλιακό μας σύστημα. Η κάψουλα θα μεταφερθεί σε εργαστήριο στο Τέξας, όπου αναμένεται ότι οι επιστήμονες θα την ανοίξουν αύριο για να αρχίσουν να μελετούν την αστερόσκονη των δισεκατομμυρίων ετών, με την ελπίδα ότι θα τους αποκαλύψει τα μυστικά της δόμησης του ηλιακού μας συστήματος.

    [12] Σφυγμομέτρηση: Η πλειοψηφία των Αμερικανών βλέπει θεαματική πρόοδο στην κατάργηση φυλετικών διακρίσεων

    16-01-2006

    Νέα σφυγμομέτρηση της Αμερικανικής κοινής γνώμης δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών πιστεύει ότι από το 1968, που δολοφονήθηκε ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη χώρα σε θέματα φυλετικής ισότητας. Όμως το ποσοστό Αφρο-Αμερικανών που πιστεύει κάτι τέτοιο είναι μικρότερο απ' αυτό των υπολοίπων Αμερικανών.

    Συγκεκριμένα τα τρία-τέταρτα αυτών που συμμετείχαν στη σφυγμομέτρηση χαρακτήρισαν εντυπωσιακή τη πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε θέματα ισοπολιτείας Λευκών και Μαύρων. Αλλά μόνο τα δύο-τρίτα των Μαύρων Αμερικανών συμφώνησαν μ' αυτή την άποψη, ενώ περισσότεροι μαύροι απ' ότι λευκοί δήλωσαν ότι η πρόοδος αυτή έχει σκοντάψει. Επίσης το 60% των Αφρο-Αμερικανών σε σύγκριση με το 23% των υπολοίπων Αμερικανών, δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν σήμερα σε εορταστικές εκδηλώσεις για την ημέρα προς τιμήν του ηγέτη του κινήματος ισοπολιτείας Λευκών και Μαύρων, Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ. Σε πολλές περιπτώσεις οι εορταστικές αυτές εκδηλώσεις παίρνουν την μορφή εθελοντικών κοινωνικών προγραμμάτων για την προσφορά βοήθειας σε άτομα και κοινότητες που το έχουν ανάγκη.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 17 January 2006 - 2:18:21 UTC