Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-02-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισραήλ: Σκληρά μέτρα κατά της Χαμάς
  • [02] Ο Λευκός Οίκος καταγγέλλει έκθεση των Η.Ε.
  • [03] Ιράν: Το αμερικανικό κογκρέσο ζητά την επιβολή κυρώσεων
  • [04] Η δύναμη της γελοιογραφίας
  • [05] Ράμσφελντ: Έχουν τιμωρηθεί οι υπεύθυνοι για κακοποιήσεις στις φυλακές Αμπού Γκρέημπ
  • [06] Γερουσία: Περισσότερη βοήθεια για τους πληγέντες απ' την Κατρίνα
  • [07] Σε Αραβικών συμφερόντων εταιρεία η ασφάλεια αμερικανικών λιμανιών
  • [08] Νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών στη Γερμανία

  • [01] Ισραήλ: Σκληρά μέτρα κατά της Χαμάς

    17-02-2006

    Σαούλ Μοφάζ

    Το Ισραήλ ετοιμάζεται για την επιβολή σκληρών μέτρων που αποσκοπούν στην εξασθένηση της Χαμάς καθώς αυτή αναλαμβάνει τον έλεγχο της Παλαιστινιακής βουλής το Σάββατο. Τα προτεινόμενα μέτρα που ενέκρινε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Σαούλ Μοφάζ, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την απαγόρευση της εισόδου παλαιστινίων εργατών στο Ισραήλ, και των μετακινήσεων μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης. Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

    Στην Άγκυρα ηγέτες της Χαμάς συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ και άλλους αξιωματούχους. Ο εξόριστος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μασαάλ, δήλωσε ότι η Τουρκία έδωσε χρήσιμες συμβουλές και ότι αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την Χαμάς.

    [02] Ο Λευκός Οίκος καταγγέλλει έκθεση των Η.Ε.

    17-02-2006

    Σκότ Μακλέλλαν

    Ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που ζητά το κλείσιμο των αμερικανικών φυλακών στην ναυτική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκότ Μακλέλλαν, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι εμπειρογνώμονες που συνέταξαν την έκθεση υπέσκαψαν το γόητρο του διεθνούς οργανισμού, καταγράφοντας καταγγελίες κρατουμένων, χωρίς να εξετάσουν σε βάθος τα στοιχεία, όπως είπε.

    Η έκθεση των ΗΕ, που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αμερικανική κυβέρνηση παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων, αφού δεν τους προσάγει σε δίκη σε ανεξάρτητο δικαστήριο και συνιστά ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει είτε να τους δικάσουν, είτε να τους αφήσουν ελεύθερους. Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, η μεταχείριση των κρατουμένων ισοδυναμεί με βασανιστήρια.

    Από τη πλευρά του ο γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, συντάχθηκε με το αίτημα για την προσαγωγή των κρατουμένων σε ανεξάρτητο δικαστήριο, προσθέτοντας ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει ανάγκη για το κλείσιμο των φυλακών στο Γκουαντάναμο. Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ενέκρινε μη δεσμευτικό ψήφισμα την Πέμπτη, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για το κλείσιμο της φυλακής.

    Κρατούμενος στο Γκουαντάναμο

    Πέντε ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες συνέταξαν την έκθεση για λογαριασμό της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΕ, με βάση τις μαρτυρίες πρώην κρατουμένων και των δικηγόρων τους, πληροφορίες δημοσιογράφων, εκθέσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων και αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης.

    Ο κ. Μακλέλλαν δήλωσε επίσης ότι οι κρατούμενοι που έχουν διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα, είναι επικίνδυνοι τρομοκράτες και έχουν εκπαιδευτεί να διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες και πρόσθεσε ότι ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός είχε πλήρη πρόσβαση στην φυλακή. Οι εμπειρογνώμονες των ΗΕ δήλωσαν ότι δεν αποδέχθηκαν πρόσκληση της αμερικανικής κυβέρνησης να επισκεφθούν την βάση του Γκουαντάναμο, επειδή δεν τους είχε δοθεί ελεύθερη πρόσβαση στους κρατούμενους.

    [03] Ιράν: Το αμερικανικό κογκρέσο ζητά την επιβολή κυρώσεων

    17-02-2006

    Αλή Λαριτζανί

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί, κατηγόρησε το Ιράν ότι προσπαθεί να κατασκευάσει μυστικά πυρηνικά όπλα. Ο κύριος Ντουστ-Μπλαζί δήλωσε στη γαλλική τηλεόραση την Πέμπτη ότι κανένα πρόγραμμα χρήσης της πυρηνικής τεχνολογίας για ειρηνικούς σκοπούς δεν δικαιολογεί τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν.

    Ο ανώτερος διαπραγματευτής του Ιράν, Αλή Λαριτζανί, απέρριψε τις κατηγορίες και επέκρινε το Γάλλο υπουργό για κλιμάκωση της έντασης. Στις αρχές αυτής της εβδομάδας το Ιράν άρχισε ξανά τον εμπλουτισμό ουρανίου λέγοντας ότι αυτές οι δραστηριότητες επιτρέπονται από τη συνθήκη για τον περιορισμό της Εξάπλωσης πυρηνικών όπλων, η οποία επιτρέπει την χρήση πυρηνικής τεχνολογίας για ειρηνικούς σκοπούς.

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να συζητήσει την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας τον ερχόμενο μήνα. Εξάλλου, με συντριπτική πλειοψηφία 404 ψήφων υπέρ, έναντι 4ων, η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τη Πέμπτη μη δεσμευτικό ψήφισμα που ζητά την επιβολή κυρώσεων από μέρους της διεθνούς κοινότητας σε βάρος του Ιράν, έτσι ώστε να μην επιτραπεί η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από μέρους της Τεχεράνης.

    Στο μεταξύ, η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Βουλής τη Πέμπτη, ότι οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν θα πρέπει να επιβληθούν με τρόπο που να μην βλάψουν τον Ιρανικό λαό. Η κ. Ράις κατηγόρησε επίσης τη Τεχεράνη ότι επί 18 χρόνια παραπλανεί την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι αποτελεί πολιτική του Ιράν να χρησιμοποιεί την τρομοκρατία με στόχο την αποσταθεροποίηση μιας 'ιδιαίτερα ευπαθούς περιοχής', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [04] Η δύναμη της γελοιογραφίας

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    17-02-2006

    Δείτε το ρεπορτάζ για τη δύναμη της γελοιογραφίας- Download

    Δείτε το ρεπορτάζ για τη δύναμη της γελοιογραφίας

    Σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα σε Ευρωπαϊκές εφημερίδες, συνεχίζουν να προκαλούν εντονότατες αντιδράσεις από μέρους του Μουσουλμανικού κόσμου. Στις αντιδράσεις είναι αφιερωμένο το τηλεοπτικό ρεπορτάζ μας της εβδομάδας αυτής.

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

    Τα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν τα 12 σκίτσα του Μωάμεθ αναμφίβολα δείχνουνε σε τι φοβερό βαθμό εξοργίστηκε ο Μουσουλμανικός κόσμος από αυτά. Όμως παράλληλα υπενθυμίζουνε και την τεράστια δύναμη που, καλώς ή κακώς, έχουνε οι γελοιογραφίες τέτοιου είδους.

    Ο Γουώλτερ Ράητ, καθηγητής διεθνών μελετών στο Πανεπιστήμιο Γεωργίου Ουάσιγκτον, με ειδικότητα τα θρησκευτικά δικαιώματα, λέει: 'Τα σκίτσα έχουνε πολύ μεγάλη δύναμη. Μια απλή καρικατούρα σε κάνει να δεις ένα ζήτημα μέσα από το πρίσμα που θέλει να προβάλει ο σχεδιαστής της'.

    Σε κάθε περίοδο της ιστορίας οι πολιτικοί γελοιογράφοι άσκησαν τη δύναμη της τέχνης τους για να προκαλέσουν ζωηρές συζητήσεις, συχνά μάλιστα διακωμωδώντας σοβαρότατα θέματα. Αλλά ορισμένοι λένε πως η Δανέζικη εφημερίδα Jyllands-Posten τράβηξε το κορδόνι πολύ μακριά με την δημοσίευση σκίτσων προσβλητικών για τον Μωάμεθ.

    Ο Μάθιου Φέλλινγκ, παράγοντας του Κέντρου για τα Μίντια που εδρεύει στην Αμερικανική πρωτεύουσα, επισημαίνει: 'Στη Δύση, έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τους πολιτικούς γελοιογράφους να θυσιάζουν τις ιερές αγελάδες μας στον βωμό του Τύπου. Αλλά το θέμα της προκειμένης περίπτωσης είναι μάλλον θεολογικό και λιγότερο πολιτικό'. Ο Μάθιου Φέλλινγκ πιστεύει πως η αρχική δημοσίευση των επίμαχων σκίτσων έγινε από αναισθησία αλλά η μετέπειτα αναδημοσίευσή τους σε άλλες εφημερίδες της Ευρώπης ήτανε πρόκληση. Κατά την έκφρασή του: 'Ήτανε σαν να βάζανε ένα δάχτυλο μέσα στο μάτι των Μουσουλμάνων. Δεν καταλαβαίνουνε τι κάνανε γι αυτό και ρωτάνε: Δεν έχουμε δικαίωμα να πούμε τι γνώμη μας; Η απάντησή μου είναι, βεβαίως έχετε δικαίωμα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει και να το ασκείτε με τέτοιο τρόπο'.

    Από την άλλη πλευρά, οι υπέρμαχοι της ελευθερίας του Τύπου υποστηρίζουν πως η δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει για πολύ δίχως ελεύθερη έκφραση. Η Ολλανδός βουλευτής Αγιάν Χιρσί Αλί, που παραδέχεται ότι ανήκει στην παράταξη των αντιφρονούντων μουσουλμάνων, λέει: 'Ντροπή στα ΜΜΕ που δεν είχαν το θάρρος να δείξουν τα σκίτσα. Καυχιόνται ότι υποστηρίζουνε την ελευθερία του Τύπου αλλά αποδέχτηκαν τη λογοκρισία'.

    O Βρετανός βουλευτής Σάτζιντ Καρίμ είναι της γνώμης πως δεν τίθεται θέμα λογοκρισίας και τονίζει πως εκείνο που τον στεναχωρεί είναι η έλλειψη κρίσης από μέρους ορισμένων εκδοτών. Κατά τη δική του άποψη: 'Οι εκδότες αυτοί ατυχώς, δεν σκέφτηκαν πως τέτοια σκίτσα θα ενίσχυαν μια μικρή ομάδα εξτρεμιστών στην επιδίωξη της ατζέντας της. Οι δημοσιεύσεις των σκίτσων του Μωάμεθ βλάψανε όλους μας'.

    Το να δείχνει κάποιος κακή κρίση είναι πράγματι σοβαρό θέμα. Αλλά το να ζητά άλλος εκδίκηση, εκστομίζοντας μάλιστα και απειλές κατά της ζωής αθώων ανθρώπων, δεν είναι λιγότερο επιλήψιμο. Κατά τον Γουώλτερ Ράητ, οι βίαιες αντιδράσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν πως επικρατούν μεσαιωνικές αντιλήψεις σε ορισμένους μουσουλμανικούς κύκλους οι οποίοι δεν μπορούν να ανεχθούν απόψεις που διαφέρουν από τις δικές τους. Γι αυτόν 'η προτροπή για επίδειξη ανεκτικότητας είναι το πιο βασικό στην όλη υπόθεση'.

    Άλλοι αναλυτές όμως πιστεύουν ότι η προσοχή πρέπει να δοθεί στην ανάγκη για αυτοσυγκράτηση. Κι αυτό, όπως λένε, γιατί δεν χρειάζεται να προσβάλεις κανέναν προκειμένου να προβάλεις τις απόψεις σου. Οι πολιτικές γελοιογραφίες κάπου-κάπου μας προσβάλουν, μερικές φορές μας μαθαίνουνε πράγματα που δεν ξέρουμε κι άλλες πάλι φορές μας κάνουνε και γελάμε. Όπως όμως και να έχουν, συχνά περικλείουνε μέσα τους μια τεράστια δύναμη, που δεν πρέπει κανένας να υποτιμά, όπως κατέδειξε ο σάλος της διαμάχης γύρω από τα 12 σκίτσα του Μωάμεθ.

    [05] Ράμσφελντ: Έχουν τιμωρηθεί οι υπεύθυνοι για κακοποιήσεις στις φυλακές Αμπού Γκρέημπ

    17-02-2006

    Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι οι δράστες των κακοποιήσεων ιρακινών κρατουμένων στην φυλακή Αμπού Γκραίμπ της Βαγδάτης έχουν ήδη τιμωρηθεί. Ο κ. Ράμσφελντ έκανε το σχόλιο αυτό ενώπιον αρμόδιας επιτροπής της βουλής των αντιπροσώπων, όταν ερωτήθηκε για τις φωτογραφίες και τα βίντεο που μεταδόθηκαν από την αυστραλιανή τηλεόραση αυτή την εβδομάδα. Οι εν λόγω φωτογραφίες είχαν παρθεί πρίν από δύο περίπου χρόνια.

    Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι οι ένοχοι πέρασαν από στρατοδικείο και φυλακίστηκαν ή υποβιβάστηκαν για την 'απαράδεκτη συμπεριφορά' τους, όπως είπε χαρακτηριστικά. Η ιρακινή κυβέρνηση καθώς και ο λαός εξέφρασαν την οργή τους και το γραφείο του πρωθυπουργού, Ιμπραχήλ αλ Τζααφάρι, καταδίκασαν τις κακοποιήσεις. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι πάνω από 25 αμερικανοί στρατιώτες τιμωρήθηκαν, όμως εξέφρασε την ανησυχία ότι οι φωτογραφίες αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν βίαια επεισόδια.

    [06] Γερουσία: Περισσότερη βοήθεια για τους πληγέντες απ' την Κατρίνα

    17-02-2006

    Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε ψήφισμα για την παροχή περαιτέρω βοήθειας στους πληγέντες από τον τυφώνα Κατρίνα.

    Ο νόμος παρατείνει τις παροχές στους άνεργους και αποζημιώνει τις πληγείσες κοινότητες για είδη πρώτης ανάγκης που αγόρασαν.

    Η έγκριση του ψηφίσματος έπεται καταδικαστικής έκθεσης του Κογκρέσου που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη. Η έκθεση αναφέρεται σε 'γραφειοκρατική αδράνεια' κατά τη διάρκεια του τυφώνα, η οποία ευθύνεται για πολλούς θανάτους. Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Μάικλ Τσέρτωφ, παραδέχτηκε ότι το υπουργείο του δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στις επείγουσες καταστάσεις που προκλήθηκαν από τον τυφώνα.

    Επίσης εντείνονται οι ανησυχίες για τις 11 χιλιάδες λυόμενες κατοικίες που αρχικά προορίζονταν για τα θύματα του τυφώνα αλλά που βρίσκονται σε αεροδρόμια του Άρκενσω. Εκφράζονται φόβοι ότι τα σπίτια αυτά βυθίζονται στο έδαφος που υποχωρεί και έχουν αποσταλεί χαλίκια και άλλα υλικά για να τα σταθεροποιήσουν.

    Όμως σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Κρίσεων τα σπίτια αυτά δεν μπορούν να μετακινηθούν μέχρι να δημιουργηθεί κατάλληλος χώρος για τη εγκατάσταση τους στις πολιτείες της Λουϊζιάνας και του Μισισιπή, που επλήγησαν από τους τυφώνες.

    [07] Σε Αραβικών συμφερόντων εταιρεία η ασφάλεια αμερικανικών λιμανιών

    17-02-2006

    Επτά μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου ζήτησαν επίσημα από την κυβέρνηση Μπούς να αναθεωρήσει την έγκρισή της προς δοσοληψία που παραχωρεί σε εταιρία των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων τον έλεγχο σημαντικών συναλλαγών σε έξι κεντρικά αμερικανικά λιμάνια και συγκεκριμένα σε εκείνα της Νέας Υόρκης, του Νιού Τζέρσευ, της Βαλτιμόρης, της Νέας Ορλεάνης, του Μαϊάμι και της Φιλαδέλφειας. Οι 7 αυτοί Βουλευτές και Γερουσιαστές είπαν ότι ανησυχούν ιδιαίτερα, δεδομένου ότι αρκετοί από τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, πέρασαν από τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ χρησιμοποίησαν το τραπεζικό σύστημα της χώρας για να προετοιμάσουν τις επιθέσεις τους. Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομίας και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες εξέτασαν την πώληση και δήλωσαν ότι δεν θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

    Ορισμένοι εμπειρογνώμονες εξέφρασαν ανησυχία ότι τρομοκράτες μπορεί να εισάγουν παράνομα στη χώρα κάποιο πυρηνικό όπλο, μέσω ενός αμερικανικού λιμανιού, αφού οι ελεγκτές μπορούν να εξετάσουν μόνο ένα μικρό ποσοστό του φορτίου που εισέρχεται στις ΗΠΑ. Επίσης αμερικανικές εφημερίδες, όπως οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, δημοσίευσαν άρθρα της σύνταξης που επικρίνουν την εν λόγω δοσοληψία.

    [08] Νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών στη Γερμανία

    17-02-2006

    Η Γερμανία ανέφερε 10 νέα κρούσματα του θανατηφόρου στελέχους Η5Ν1 του ιού της γρίπης των πτηνών στο νησί Ρούγκεν της Βαλτικής, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σε 12.

    Η γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση επι μήνες ετοιμαζόταν για τη γρίπη των πτηνών και ότι ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί.

    Με τη γρίπη των πτηνών να εξαπλώνεται στη Ευρωπαϊκή Ένωση, εμπειρογνώμονες ενέκριναν σειρά μέτρων την Πέμπτη για τη καταπολέμηση της ασθένειας. Σ' αυτά περιλαμβάνεται η επιβολή καραντίνας στις περιοχές όπου εμφανίστηκαν ή επιβεβαιώθηκαν τα κρούσματα.

    Επίσης στην Ελλάδα, οι αρχές άρχισαν να επιβάλουν πρόστιμα σε γεωργούς που αγνόησαν κυβερνητικές εντολές να κρατήσουν τα πουλερικά τους σε κλειστούς χώρους για να αποφευχθεί επαφή με τον ιό της γρίπης. Στο μεταξύ κατόπιν εξετάσεων επιβεβαιώθηκε ότι δύο ακόμα νεκροί κύκνοι που εντοπίστηκαν κοντά στη Θεσσαλονίκη είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 18 February 2006 - 2:18:16 UTC