Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-12-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επικίνδυνη η βία στο Ιράκ για τη Μέση Ανατολή
  • [02] Επιφυλακτική η Ιρακινή κυβέρνηση στην έκθεση της ειδικής επιτροπής
  • [03] Η Ρωσία διερευνά την υπόθεση Λιτβινένκο
  • [04] Ανθρωπιστική βοήθεια για Παλαιστίνιους ζητούν τα ΗΕ

  • [01] Επικίνδυνη η βία στο Ιράκ για τη Μέση Ανατολή

    08-12-2006

    Σάντρα Ντέη Οκόννορ

    Σε συνέντευξη τους προς την ΦτΑ, δύο μέλη της ειδικής διακομματικής επιτροπής μελέτης της κατάστασης στο Ιράκ, η πρώην ανώτατη δικαστής των ΗΠΑ, Σάντρα Ντέη Οκόννορ και ο πρώην γερουσιαστής απ' την πολιτεία Βιρτζίνια, Τσαρλς Ρομπ, δήλωσαν ότι η κλιμακούμενη βία στο Ιράκ θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή στη Μέση Ανατολή.

    Ο κ. Ρομπ επεσήμανε ότι οι βιαιότητες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάρρευση του Ιρακινού καθεστώτος, γεγονός που θα έδινε την ευκαιρία στο Ιράν και την Τουρκία να στείλουν δυνάμεις τους στη χώρα και θα προκαλούσε παράλληλα τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα με χιλιάδες πρόσφυγες.

    Από τη πλευρά της η κ. Οκόννορ δήλωσε ότι το Ιράν αποτελεί ήδη πηγή αστάθειας στο Ιράκ και ζήτησε από αμερικανούς αξιωματούχους να αρχίσουν συνομιλίες με την Τεχεράνη, παρόμοιες με αυτές που η Ουάσιγκτον διενεργούσε με τη Μόσχα κατά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

    [02] Επιφυλακτική η Ιρακινή κυβέρνηση στην έκθεση της ειδικής επιτροπής

    08-12-2006

    Νούρι Αλ Μαλίκι

    Η κυβέρνηση του Ιράκ χαιρέτησε με επιφυλακτικότητα την έκθεση της διακομματικής επιτροπής για την μελέτη του θέματος του πολέμου στη χώρα αυτή. Η κυβέρνηση της Βαγδάτης είπε ότι οι εισηγήσεις που αφορούν στην μεταβίβαση θεμάτων ασφάλειας σε ιρακινά χέρια, συμπίπτουν με την δική της πολιτική. Όμως το γραφείο του πρωθυπουργού, Νούρι αλ Μαλίκι, ανακοίνωσε ότι θα μελετήσει περαιτέρω ολόκληρο το κείμενο της έκθεσης, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον.

    Σύμφωνα με την έκθεση, η αμερικανική πολιτική στο Ιράκ δεν αποδίδει και γι' αυτό προτείνεται σταδιακή αλλαγή της αποστολής των αμερικανικών δυνάμεων, από μάχιμη σε βοηθητική. Προτείνεται επίσης οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, που τώρα υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών όπου επικρατούν Σιίτες, να υπαχθούν στο υπουργείο Άμυνας, όπου επικρατούν Σουνίτες. Όμως αναμένεται ότι οι Σιίτες θα αντιταχθούν στην πρόταση αυτή. Σουνίτες πολιτικοί ηγέτες κατήγγειλαν την διακομματική επιτροπή ότι φροντίζει τα αμερικανικά συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα του Ιράκ.

    Στο μεταξύ, 7 ιρακινοί σκοτώθηκαν την Πέμπτη από σειρά βομβιστικών επιθέσεων.

    [03] Η Ρωσία διερευνά την υπόθεση Λιτβινένκο

    08-12-2006

    Αλεξάντερ Λιτβινένκο

    Οι Ρωσικές εισαγγελικές αρχές ξεκίνησαν τη δική τους διερεύνηση για το θάνατο από δηλητηρίαση με ραδιενεργή ουσία του πρώην Ρώσου κατασκόπου, Αλεξάντερ Λιτβινένκο. Ο Λιτβινένκο, που υπήρξε επικριτής της πολιτικής του Κρεμλίνου ετάφη την Πέμπτη στο Λονδίνο. Η βρετανική αστυνομία θεωρεί το θάνατό του δολοφονία. Οι ρώσοι εισαγγελείς διευρύνουν την έρευνα τους και στη απόπειρα δολοφονίας του επιχειρηματία, Ντιμίτρι Κoβτούν, ο οποίος συνάντησε τον Λιτβινένκο στο Λονδίνο και εκτέθηκε στη ίδια ραδιενεργό ουσία.

    Δικηγόροι του ρώσου επιχειρηματία απέρριψαν δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι η υγεία του πελάτη τους βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ένα άλλο άτομο που επίσης συναντήθηκε με τον Λιτβινένκο τον περασμένο μήνα ο Αντρέι Λουγκοβόι επίσης εξετάζεται σε νοσοκομείο της Μόσχας για να εξακριβωθεί αν έχει και αυτός εκτεθεί σε ραδιενεργές ουσίες. Εκτός από το στενό οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον στην κηδεία του Λιτβινένκο παρέστησαν ο εξόριστος Ρώσος μεγαλοεπιχειρηματίας, Μπόρις Μπερεζόβσκυ και ο Τσετσένος αυτονομιστής Αχμέντ Ζακάγιεφ.

    [04] Ανθρωπιστική βοήθεια για Παλαιστίνιους ζητούν τα ΗΕ

    08-12-2006

    Τα ΗΕ ζήτησαν έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια άνω των 450 εκατομμυρίων δολαρίων για τους Παλαιστίνιους. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό βοήθειας για τους Παλαιστίνιους που ζητάται απ' τις χώρες μέλη.

    Αξιωματούχοι των ΗΕ δηλώνουν ότι οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της υπό την Χαμάς Παλαιστινιακής κυβέρνησης έχουν καταρρακώσει την οικονομία της Γάζας και της Δυτικής Όχθης και ότι τα δύο-τρίτα των Παλαιστινίων ζουν σε συνθήκες φτώχιας, ενώ αυξάνεται ο αριθμός αυτών που δεν μπορούν πλέον να καλύψουν τις καθημερινές διατροφικές τους ανάγκες.

    Αξιωματούχοι των ΗΕ δήλωσαν ότι περίπου τα τρία-τέταρτα του ζητούμενου ποσού θα διατεθεί για την δημιουργία εργασιακών θέσεων, για την προσφορά οικονομικής βοήθειας και την διανομή τροφίμων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 9 December 2006 - 2:18:21 UTC