Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-12-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Κογκρέσου στη Κούβα
  • [02] Τραγικό ατύχημα σε γάμο στο Πακιστάν
  • [03] Θα υποστήριζε προσωρινή αύξηση στρατευμάτων στο Ιράκ
  • [04] Σύντομα η πρώτη διέλευση νατοϊκών στρατευμάτων από τη Σερβία
  • [05] Συλλαλητήριο στη Μόσχα, στη μνήμη δολοφονημένης δημοσιογράφου
  • [06] Μακαίην: Οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι να συμμετάσχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν
  • [07] Νέες συγκρούσεις Χαμάς-Φατάχ στη Γάζα, παρά την εκεχειρία
  • [08] Τέστ δημοτικότητας του Μ. Αχμαντινετζάντ οι τοπικές εκλογές στο Ιράν
  • [09] Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Λευκωσίας
  • [10] Νέος γύρος εξαεθνών συνομιλιών για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας

  • [01] Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Κογκρέσου στη Κούβα

    18-12-2006

    Granma web site Tuesday, Sept. 5, 2006" hspace=2 src="/greek/images/Granma_Fidel_Castro_2101.jpg" width=163 vspace=2 border=0>

    Κουβανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στα μέλη αντιπροσωπείας μελών του αμερικανικού Κογκρέσου ότι ο ασθενών πρόεδρος Φιντέλ Κάστρο δεν είναι ετοιμοθάνατος και ότι δεν πάσχει από καρκίνο.

    Ο επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζέφ Φλέηκ, παραχώρησε την Κυριακή συνέντευξη σε δημοσιογράφους στην Αβάνα, μετά από σειρά επαφών με ανώτερους Κουβανούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με τον κ. Φλέηκ οι Κουβανοί δήλωσαν πως ο κ. Κάστρο θα επιστρέψει κάποια στιγμή στο δημόσιο βίο, αλλά δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πεί ότι ο Φιντέλ Κάστρο είναι βαριά ασθενής και ότι αναμένουν ότι θα επέλθει το μοιραίο σε μερικούς μήνες και όχι σε μερικά χρόνια.

    Η δεκαμελής αμερικανική αντιπροσωπεία, που αποτελείτο από Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς, είχε ως στόχο της την βελτίωση της διμερούς σχέσης ΗΠΑ-Κούβας. Όμως, δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα τους για συνάντηση με τον προσωρινό ηγέτη της χώρας, Ραούλ Κάστρο.

    [02] Τραγικό ατύχημα σε γάμο στο Πακιστάν

    18-12-2006

    Η αστυνομία της πόλης Τζόκ Ούτρα, στο κεντρικό Πακιστάν την Κυριακή, δήλωσε ότι πυρκαγιά που σημειώθηκε κατά την ώρα γαμήλιας δεξίωσης, προκάλεσε ποδοπάτημα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 27 γυναίκες και παιδιά. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και η νύφη.

    Πιστεύεται ότι η φωτιά οφείλεται σε ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα. Οι αρχές είπαν ότι πάνω από 100 γυναικόπαιδα τραγουδούσαν γαμήλια τραγούδια, όταν η τέντα που τους σκέπαζε, άρπαξε φωτιά.

    Μερικοί καλεσμένοι στην προσπάθειά τους να διαφύγουν έτρεχαν αλλόφρονες, με αποτέλεσμα να γκρεμιστεί ένας παραπλήσιος τοίχος πάνω σε άλλους καλεσμένους. Πάνω από 30 άτομα τραυματίστηκαν, μερικά από τα οποία σοβαρά.

    [03] Θα υποστήριζε προσωρινή αύξηση στρατευμάτων στο Ιράκ

    18-12-2006

    Ο Σουνίτης αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρίκ αλ Χασίμι, δήλωσε ότι περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα χρειάζονται 'οπωσδήποτε' για να επιβάλουν την ασφάλεια στη χώρα του. Στα πλαίσια συνέντευξής του προς το τηλεοπτικό δίκτυο CNN την Κυριακή, ο κ. Χασίμι τόνισε ότι οι ιρακινές δυνάμεις δεν έχουν τα μέσα για να εδραιώσουν την ασφάλεια και ότι είναι αναποτελεσματικές, αναξιόπιστες, μη επαγγελματικές και ότι έχουν παρεισφρήσει σ' αυτές μέλη πολιτοφυλακών. Ο κ. Χασίμι επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση Μπούς για τα μεγαλύτερα σφάλματα στον πόλεμο, όπως είπε, και κυρίως για την διάλυση του ιρακινού στρατού και την παρείσφρηση πολιτοφυλάκων στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις.

    Στο μεταξύ, ο εντολοδόχος ηγέτης της πλειοψηφίας στο κογκρέσο, Δημοκρατικός Χάρρυ Ρήντ, δήλωσε ότι θα υποστήριζε μία προσωρινή αύξηση Αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο κ. Ρήντ δήλωσε ότι η διένεξη στη χώρα αυτή πρέπει να διευθετηθεί με πολιτικά μέσα και ότι ο αμερικανικός λαός δεν θα επιτρέψει την συνέχιση του πολέμου με τους ίδιους όρους.

    Όμως, ο Αμερικανός στρατηγός εν αποστρατεία Τζάκ Κήν, που υπέδειξε στον πρόεδρο Μπούς να αυξήσει τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ, επισήμανε ότι οι εν λόγω δυνάμεις θα χρειαστούν τουλάχιστον ενάμιση χρόνο για να αποκαταστήσουν την ασφάλεια στο Ιράκ. Από την άλλη πλευρά, ο τέως υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ σε συνέντευξή του προς το δίκτυο CBS την Κυριακή, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ χάνουν τον πόλεμο στο Ιράκ και ότι ήλθε η ώρα για την εφαρμογή νέας στρατηγικής.

    Εξάλλου, στο Ιράκ, ένοπλοι ντυμένοι με στρατιωτικές στολές, διέπραξαν νέα μεγάλη απαγωγή στα γραφεία της ιρακινής Ερυθράς Ημισελίνου στη Βαγδάτη. Τουλάχιστον 24 άτομα συνελήφθησαν ως όμηροι, αλλά 6 από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι. Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε, ενώ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνυ Μπλαίρ επισκεπτόταν απρογραμμάτιστα την ιρακινή πρωτεύουσα.

    Στα πλαίσια συνέντευξης τύπου μαζί με τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι, ο κ. Μπλαίρ δήλωσε ότι η Βρετανία είναι προσηλωμένη στην εδραίωση της δημοκρατίας στο Ιράκ και δεν θα το αφήσει να καταστραφεί από τρομοκράτες. Είπε επίσης ότι συζήτησε τις προετοιμασίες των βρετανικών στρατευμάτων στη Βασόρα, που πρόκειται να παραδώσουν τον έλεγχο της ασφάλειας στις ιρακινές δυνάμεις του χρόνου.

    Εξάλλου, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι τριπλασιάζει τον αριθμό των στρατιωτικών εκπαιδευτών που προετοιμάζουν τις ιρακινές δυνάμεις. Οι εκπαιδευτές αυτοί θα φθάσουν τους 9,000 έως το καλοκαίρι.

    [04] Σύντομα η πρώτη διέλευση νατοϊκών στρατευμάτων από τη Σερβία

    18-12-2006

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Μπρατισλάβ Τζόρτζεβιτς, δήλωσε ότι η πρώτη διέλευση νατοϊκών στρατευμάτων μέσω της χώρας του αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

    Ο κ. Τζόρτζεβιτς που είναι υπεύθυνος για την σχέση της Σερβίας με το ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η πρώτη διέλευση θα αφορά σε μονάδες ανεφοδιασμού του ΝΑΤΟ για επιχειρήσεις στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και τη νότια σερβική επαρχία του Κοσόβου. Σύμφωνα με την εφημερίδα Μπλίκ, ο Σέρβος αξιωματούχος είπε ότι έως το τέλος του χρόνου ή στις αρχές Ιανουαρίου, οι δύο πλευρές θα υπογράψουν συμφωνία για τις σχετικές τεχνικές διευθετήσεις. Είπε επίσης ότι για ένα διάστημα, τα νατοϊκά αεροσκάφη δεν θα προσγειώνονται στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου.

    Η Σερβία προσχώρησε στην Νατοϊκή 'Συμμαχία για την Ειρήνη' την Πέμπτη, ενώ η συμμαχία θα εγκαινιάσει γραφείο της στο Βελιγράδι την Δευτέρα. Η παρουσία νατοϊκών στρατευμάτων στη Σερβία αποτελεί ευαίσθητη υπόθεση, αφού η συμμαχία βομβάρδισε τη χώρα το 1999, με στόχο την αποτροπή διώξεων κατά αλβανόφωνων αυτονομιστών στο Κόσοβο.

    [05] Συλλαλητήριο στη Μόσχα, στη μνήμη δολοφονημένης δημοσιογράφου

    18-12-2006

    Εκατοντάδες Ρώσοι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και αρκετοί δημοσιογράφοι, διαδήλωσαν την Κυριακή στη Μόσχα, για να τιμήσουν την μνήμη της δολοφονημένης δημοσιογράφου Αννας Πολιτκάσφκαγια, καθώς και άλλων εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης που δολοφονήθηκαν πρόσφατα.

    Οι διαδηλωτές στη Μόσχα κραύγαζαν συνθήματα κατά 'του αστυνομικού κράτους' και κρατούσαν πανώ με φωτογραφίες της Πολιτκάφσκαγια και των άλλων δημοσιογράφων. Η Αννα Πολιτκάφσκαγια δολοφονήθηκε στις 7 Οκτωβρίου, ενώ ετοιμαζόταν να δημοσιεύσει άρθρο με το οποίο επέκρινε δριμύτατα τις πολεμικές επιχειρήσεις του Κρεμλίνου στην Τσετσενία. Ο δολοφόνος της παραμένει ασύλληπτος.

    [06] Μακαίην: Οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι να συμμετάσχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν

    18-12-2006

    Ο αμερικανός γερουσιαστής Τζών Μακαίην, δήλωσε ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ πρέπει να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, όπως για παράδειγμα, να δεχθούν την ευθύνη για πολεμικές επιχειρήσεις στη χώρα αυτή. Από την Καμπούλ, ο κ. Μακαίην επεσήμανε ότι ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, αρνήθηκαν να αναπτύξουν στρατεύματά τους σε εμπόλεμες περιοχές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί το ΝΑΤΟ να λειτουργήσει συντονισμένα.

    Ο κ. Μακαίην, που θεωρείται πιθανός υποψήφιος των ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2008, παρότρυνε επίσης τις Ευρωπαϊκές χώρες να παράσχουν μεγαλύτερα χρηματικά κονδύλια για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης οπίου στο Αφγανιστάν. Ο κ. Μακαίην επέκρινε δριμύτατα επίμαχη ειρηνευτική συμφωνία που υπέγραψε πρόσφατα το Πακιστάν με τοπικούς φυλάρχους κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, λέγοντας ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις από τις περιοχές αυτές αυξήθηκαν και οι επιθέσεις αυτές θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αν δεν υπάρξει 'σημαντική' αλλαγή, όπως είπε.

    Στο μεταξύ, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αποσύρει περίπου 200 μέλη των ειδικών στρατιωτικών της δυνάμεων απ' το Αφγανιστάν. Η Γαλλίδα υπουργός άμυνας Μισέλ Αλλιό-Μαρί, δήλωσε ότι οι στρατιώτες αυτοί υπηρετούσαν στο ανατολικό Αφγανιστάν σε επιχειρήσεις κατά μαχητών της Αλ Κάιντα και των Ταλεμπάν και στο ανθρωποκυνηγητό για την εύρεση του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Πάντως πάνω από 1.500 Γάλλοι στρατιώτες θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν.

    Τη Κυριακή, Νατοϊκοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι βομβιστής αυτοκτονίας πλησίασε αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα στο ανατολικό Αφγανιστάν και ανατίναξε το αυτοκίνητο του σκοτώνοντας έναν Αφγανό άμαχο και τραυματίζοντας δύο άλλους.

    [07] Νέες συγκρούσεις Χαμάς-Φατάχ στη Γάζα, παρά την εκεχειρία

    18-12-2006

    Συνεχίζονται οι μάχες στους δρόμους της Γάζας παρά την εκεχειρία μεταξύ των αντιπάλων Παλαιστινιακών παρατάξεων Χαμάς και Φατάχ. Αξιωματούχοι είχαν δηλώσει αργά την Κυριακή το βράδυ ότι η εκεχειρία προέβλεπε άμεσο τερματισμό των βιαιοτήτων και των διαδηλώσεων. Επίσης αξιωματούχοι και των δύο πλευρών δεσμεύτηκαν ότι θα προσπαθήσουν να απομακρύνουν τα όπλα απ' τους δρόμους.

    Οι συγκρούσεις κλιμακώθηκαν στη Γάζα τη Κυριακή, μετά την προκήρυξη απ' τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, νέων εκλογών, που η κυβερνώσα Χαμάς χαρακτήρισε αντισυνταγματικές. Απ' τις ανταλλαγές πυρών σκοτώθηκε 19χρονη Παλαιστίνια και τραυματίστηκαν πολλοί άμαχοι.

    Επίσης ένοπλοι απήγαγαν και σκότωσαν αξιωματούχο ασφάλειας πιστό στην Φατάχ του κ. Αμπάς, ενώ νωρίτερα ύποπτοι εξτρεμιστές που πρόσκειντο στην κυβερνώσα Χαμάς είχαν ανοίξει πυρ εναντίον διαδηλωτών της Φατάχ στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και είχαν επιτεθεί με βλήματα όλμων στα γραφεία του Παλαιστίνιου προέδρου στην πόλη της Γάζας. Σαν απάντηση ένοπλοι της Φατάχ κατέλαβαν τον έλεγχο δύο υπουργείων.

    [08] Τέστ δημοτικότητας του Μ. Αχμαντινετζάντ οι τοπικές εκλογές στο Ιράν

    18-12-2006

    Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στο Ιράν, δείχνουν τον μετριοπαθή κληρικό και πρώην πρόεδρο της χώρας, Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, να προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων για μια έδρα στην λεγόμενη Βουλή των Ειδικών, εκπροσωπώντας την περιοχή της Τεχεράνης. Η Βουλή των Ειδικών εκλέγει τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν.

    Ο κ. Ραφσαντζανί εκλέγεται με μεγάλη διαφορά ψήφων έναντι του κυριότερου αντιπάλου του, Αγιατολά Μοχάμεντ Τακί Μεσμπά Γιαζντί, που θεωρείται ο πνευματικός πατέρας του προέδρου του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Επρόκειτο για τις πρώτες εκλογές μετά την ήττα του κ. Ραφσαντζανί απ' τον κ. Αχμαντινετζάντ για την προεδρεία του Ιράν πέρυσι. Πολλοί πολιτικοί αναλυτές θεωρούν τις εν λόγω εκλογές τεστ δημοτικότητας του κ. Αχμαντινετζάντ.

    [09] Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Λευκωσίας

    18-12-2006

    Ελένη Μαύρου

    Η Λευκωσία απέκτησε την πρώτη γυναίκα δήμαρχο της πόλης. Πρόκειται για την Ελένη Μαύρου, του κυβερνώντος κεντροαριστερού συνασπισμού που κέρδισε με ποσοστό 34,93%, έναντι ποσοστού 32,17% που πήρε η Άννα Μαραγκού υποψήφια του ΔΗΣΥ. Ο μέχρι σήμερα δήμαρχος της Λευκωσίας, Μιχαλάκης Ζαμπέλας, ήρθε τρίτος με 27,32% της ψήφου.

    Για πρώτη φορά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ψήφισαν ταυτόχρονα στις δημοτικές αυτές εκλογές. Επίσης πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν στην Κύπρο ψήφισαν και αυτοί για πρώτη φορά στις εκλογές της Κυριακής.

    [10] Νέος γύρος εξαεθνών συνομιλιών για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας

    18-12-2006

    Κρίστοφερ Χιλ

    Ξανάρχισαν στο Πεκίνο, μετά από διακοπή 13 μηνών, οι εξαεθνείς συνομιλίες για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας. Ο αμερικανός απεσταλμένος στις συνομιλίες, βοηθός υπουργός Εξωτερικών, Κρίστοφερ Χιλλ, δήλωσε ότι ήρθε καιρός να 'σοβαρευτεί' η Πιονγιάνγκ σχετικά με τον τερματισμό των οπλικών της προγραμμάτων.

    Ο κ. Χίλλ τόνισε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται στην φάση που η Βόρεια Κορέα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της διπλωματικής οδού ή της επιβολής κυρώσεων εναντίον της και πρόσθεσε ότι κύριος στόχος της Ουάσινγκτον για τις εν λόγω συνομιλίες είναι η εφαρμογή συμφωνίας που υπογράφηκε το Σεπτέμβριο του 2005, με την οποία η Πιονγιάνγκ δεσμεύτηκε να διακόψει το πρόγραμμά της πυρηνικών όπλων με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια και εγγυήσεις ασφάλειας.

    Αξιωματούχοι της Βόρειας Κορέας είπαν ότι η πρόοδος των συνομιλιών εξαρτάται από το κατά πόσο η Ουάσινγκτον είναι διατεθειμένη να τερματίσει την εχθρική της, όπως την χαρακτήρισαν, πολιτική έναντι της Πιονγιάνγκ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 19 December 2006 - 2:18:21 UTC