Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-12-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπό έλεγχο μεγάλη πυρκαγιά στην Αλβανία
  • [02] Νέα επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν
  • [03] Υπεγράφη ιστορική πυρηνική συνθήκη ΗΠΑ-Ινδίας
  • [04] Η Ουάσιγκτον πιέζει για κυρώσεις κατά του Ιράν
  • [05] Ορκίστηκε ο Ρόμπερτ Γκέητς
  • [06] Η Ερυθρά Ημισέληνος διακόπτει τη λειτουργία της στη Βαγδάτη
  • [07] Φατάχ και Χαμάς απελευθερώνουν ομήρους
  • [08] Εμπάργκο σε εισαγωγές κρέατος απειλεί να επιβάλει η Ρωσία
  • [09] Χιλλ: Εξαντλείται η υπομονή των ΗΠΑ με τη Β. Κορέα

  • [01] Υπό έλεγχο μεγάλη πυρκαγιά στην Αλβανία

    19-12-2006

    Αλβανοί πυροσβέστες, με την βοήθεια Ελλήνων συναδέλφων τους, κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τεράστια πυρκαγιά σε αποθήκη καυσίμων βορειοδυτικά των Τιράνων, μετά από 20άωρη μάχη με τις φλόγες.

    Οι αρχές είπαν ότι έκρηξη την Κυριακή κατέστρεψε μία από τις τρείς αποθήκες καυσίμων στην πόλη Σετζίν. Στη συνέχεια όμως ξέσπασε πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 7 πυροσβέστες.

    Οι αρχές είπαν ότι υπήρξε διαρροή καυσίμων σε παραπλήσια ρυάκια και καταβάλλονται προσπάθειες για να μην φθάσουν τα καύσιμα στην Αδριατική. Διενεργώνται έρευνες για τα αίτια της έκρηξης.

    [02] Νέα επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν

    19-12-2006

    Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ είπαν ότι βομβιστής αυτοκτονίας στην επαρχία Κανταχάρ του Αφγανιστάν έριξε το παγιδευμένο αυτοκίνητό του πάνω σε φάλαγγα της συμμαχίας, τραυματίζοντας δύο στρατιώτες.

    Αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού είπαν επίσης ότι συμμαχικές δυνάμεις σκότωσαν 4 ύποπτους αντάρτες στην επαρχία Κανταχάρ, ενώ τρείς νατοϊκοί στρατιώτες τραυματίστηκαν. Στο μεταξύ στην επαρχία Κουνάρ, οι υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχικές δυνάμεις συνέλαβαν 10 ύποπτους τρομοκράτες.

    Στην Καμπούλ, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Μισέλ Αλλιό Μαρί, δήλωσε ότι η χώρα της είναι διατεθειμένη να στείλει τα υπόλοιπα στρατεύματά της οπουδήποτε χρειάζονται για να βοηθήσουν σε επείγοντα περιστατικά, αλλά σε προσωρινή βάση, τονίζοντας ότι η μετάθεσή τους δεν θα είναι μόνιμη στις ταραγμένες περιοχές του νότιου και ανατολικού Αφγανιστάν.

    [03] Υπεγράφη ιστορική πυρηνική συνθήκη ΗΠΑ-Ινδίας

    19-12-2006

    O πρόεδρος Μπούς υπογράφει την συνθήκη.

    Ο πρόεδρος Μπούς υπέγραψε την Δευτέρα ιστορικής σημασίας συμφωνία με την Ινδία που επιτρέπει την μεταφορά πυρηνικών καυσίμων και τεχνολογίας στο Νέο Δελχί για πολιτική χρήση. Με την συμφωνία αυτή αντιστρέφεται η πολιτική των τελευταίων 30 χρόνων που απαγόρευε τέτοιες εξαγωγές της Ουάσιγκτον.

    Ο κ. Μπούς χαρακτήρισε τις ΗΠΑ και την Ινδία 'φυσικούς εταίρους' και τόνισε ότι η συμφωνία θα τονώσει την διεθνή ασφάλεια, θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και θα περιορίσει την χρήση καυσίμων υδρογονο-ανθράκων και κατά συνέπεια την μόλυνση του περιβάλλοντος.

    Σε ομιλία του προς το Ινδικό κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός Μανμοχάν Σίνγκ, απέρριψε επικρίσεις για την συμφωνία και επεσήμανε ότι η δέσμευση του Νέου Δελχί να μην προβεί σε πυρηνικές δοκιμές δεν πρόκειται να βλάψει την αυτεξουσιότητα της Ινδίας.

    [04] Η Ουάσιγκτον πιέζει για κυρώσεις κατά του Ιράν

    19-12-2006

    O πρόεδρος του Ιράν σε εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου

    Οι ΗΠΑ ζητούν ψηφοφορία του συμβουλίου ασφαλείας των ΗΕ, μέσα σε λίγες μέρες, σχετικά με το ψήφισμα που επιβάλλει κυρώσεις κατά του Ιράν, για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σών Μακόρμακ, δήλωσε την Δευτέρα ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να ξεπεράσει τα επιστημονικά και τεχνολογικά προβλήματα που τώρα την εμποδίζουν από το να τελειοποιήσει την ατομική βόμβα της και πρόσθεσε ότι το Ιράν ζήτησε εξωτερική βοήθεια και έστησε 'βιτρίνα' από επιχειρήσεις που μπορούν να παρακάμπτουν τους κανονισμούς που δεν επέτρεπαν στην Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά υλικά που χρειαζόταν.

    Ο κ. Μακόρμακ δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να δεί το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Τεχεράνη, με στόχο την διάψευση των μαζικών φόνων Εβραίων από τους Ναζί κατά τον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και την δηλωμένη επιθυμία του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ να καταστραφεί το Ισραήλ, για να αποφασίσει να ψηφίσει υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

    [05] Ορκίστηκε ο Ρόμπερτ Γκέητς

    19-12-2006

    O Ρόμπερτ Γκέητς με τη σύζυγό του Μπέκυ και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Ντικ Τσέηνυ

    Ο πρώην διευθυντής της CIA, Ρόμπερτ Γκέητς, ορκίστηκε την Δευτέρα νέος υπουργός άμυνας των ΗΠΑ. Η τελετή της ορκωμοσίας του πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του αντιπροέδρου Ντίκ Τσέηνυ στο Πεντάγωνο, παρουσία του προέδρου Μπούς. Ο κ. Γκέητς δήλωσε ότι τελευταία συναντήθηκε αρκετές φορές με τον πρόεδρο Μπούς και συζήτησαν το μέλλον του Ιράκ και τόνισε ότι μία αμερικανική αποτυχία εκεί θα αποτελούσε 'συμφορά', όπως είπε, που θα έπληττε την αμερικανική αξιοπιστία και θα έθετε τον αμερικανικό λαό σε κίνδυνο για πολλές δεκαετίες.

    Ο Ρόμπερτ Γκέητς δήλωσε επίσης ότι μία άλλη πηγή ανησυχίας είναι το Αφγανιστάν, όπου, όπως είπε, οι αντάρτες απειλούν εδώ και 5 χρόνια την πρόοδο που επιτελείται από τις αφγανικές και συμμαχικές δυνάμεις. Ο κ. Μπούς εξήρε τον κ. Γκέητς, λέγοντας ότι κατά το παρελθόν ηγήθηκε επιτυχώς μεγάλων οργανισμών, επιφέροντας αλλαγές και βελτιώσεις, ενώ ευχαρίστησε τον απερχόμενο υπουργό Ντόναλντ Ράμσφελντ, που υπηρέτησε στην κυβέρνηση Μπούς για 6 χρόνια.

    [06] Η Ερυθρά Ημισέληνος διακόπτει τη λειτουργία της στη Βαγδάτη

    19-12-2006

    Η ιρακινή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι διέκοψε την λειτουργία της στη Βαγδάτη, εξαιτίας της απαγωγής πολλών υπαλλήλων της στην ιρακινή πρωτεύουσα. Ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης επεσήμανε ότι η διακοπή της λειτουργίας θα συνεχιστεί μέχρι νεωτέρας απόφασης, αλλά τα γραφεία της οργάνωσης σε άλλες ιρακινές επαρχίες λειτουργούν κανονικά.

    Εξάλλου, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε αγορά συνοικίας Σουνιτών της Βαγδάτης, σκοτώθηκαν 5 άτομα και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 14.

    Στο μεταξύ, οι εισαγγελικές αρχές στη δίκη του πρώην προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν υπέβαλαν έγγραφα που όπως λένε, δείχνουν απ' ευθείας σχέση του με τις επιθέσεις με χημικά όπλα εναντίον των Κούρδων στη δεκαετία του 1980. Επίσης, αξιωματούχοι της ιρακινής κυβέρνησης είπαν ότι τέως υπουργός της ιρακινής κυβέρνησης που εξέτειε ποινή φυλάκισης για διαφθορά και είχε ιρακινή και αμερικανική υπηκοότητα, δραπέτευσε από τη φυλακή.

    [07] Φατάχ και Χαμάς απελευθερώνουν ομήρους

    19-12-2006

    Σουφιάν Αμπού Ζάιντα

    Οι αντίπαλες Παλαιστινιακές φατρίες Φατάχ και Χαμάς απελευθέρωσαν όλους τους όμηρους που απήγαγαν στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες μέρες, συμπεριλαμβανομένου και ανώτερου αξιωματούχου της Φατάχ και πρώην υπουργού, Σουφιάν Αμπού Ζάιντα καθώς και αξιωματούχων της Χαμάς. Παρά τα σποραδικά επεισόδια βίας την Δευτέρα και οι δύο πλευρές λένε ότι η εκεχειρία εξακολουθεί να ισχύει. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος και ηγέτης της Φατάχ, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι θα ζητήσει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών παρά την έντονη αντίθεση της Χαμάς, η οποία απειλεί να μποϋκοτάρει την εκλογική διαδικασία.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι η Χαμάς δεν είναι σε θέση να κυβερνήσει και ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τον κ. Αμπάς, καθώς αυτός προσπαθεί να επιλύσει το πολιτικό αδιέξοδο. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε επίσης ότι ο κ. Αμπάς καταλαβαίνει πως οι Παλαιστίνιοι επιζητούν διέξοδο απ' την τρέχουσα κατάσταση.

    [08] Εμπάργκο σε εισαγωγές κρέατος απειλεί να επιβάλει η Ρωσία

    19-12-2006

    O επίτροπος της ΕΕ για θέματα Υγείας, Μάρκος Κυπριανού, επισκέπτεται σήμερα τη Ρωσία για να πείσει τη Μόσχα να μην επιβάλει εμπάργκο στην εισαγωγή βοδινού κρέατος και άλλων ζωικών προϊόντων από χώρες της κοινότητας. Η Ρωσία απειλεί να σταματήσει τις εισαγωγές κρέατος από την ΕΕ γιατί σύμφωνα με ισχυρισμούς της, ανησυχεί για την ποιότητα των εισαγωγών από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, οι οποίες εντάσσονται στην ένωση από την πρώτη Ιανουαρίου.

    Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία δήλωσε ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί ξεχωριστά με τις χώρες-μέλη της ΕΕ για θέματα εισαγωγών κρεάτων. Όμως αξιωματούχοι της ένωσης δήλωσαν ότι η κοινότητα δεν αναγνωρίζει διμερείς συμφωνίες.

    Στο μεταξύ το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τάς μετέδωσε ότι η Μόσχα άρχισε να εκδίδει άδειες εισαγωγής κρεάτων από χώρες της Λατινικής Αμερικής και άλλες εκτός Ευρώπης, χώρες που εγγυώνται, όπως ισχυρίζεται, την ποιότητα των προϊόντων τους.

    [09] Χιλλ: Εξαντλείται η υπομονή των ΗΠΑ με τη Β. Κορέα

    19-12-2006

    Κρίστοφερ Χίλλ

    Η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι δεν θα εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, εκτός και αν αρθούν όλες οι κυρώσεις εναντίον της, ενώ οι ΗΠΑ λένε ότι έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους με τις τακτικές της Πιονγιάνγκ. Ο κύριος απεσταλμένος των ΗΠΑ στις συνομιλίες, βοηθός υπουργός Εξωτερικών Κρίστοφερ Χίλλ, δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά την πρώτη μέρα των εξαεθνών διαπραγματεύσεων στο Πεκίνο, ότι η υπομονή των ΗΠΑ εξαντλείται και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να επισπευσθεί ο ρυθμός των συνομιλιών. Η Βόρεια Κορέα προσήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά από διάστημα μεγαλύτερο των 13 μηνών, με μακρύ κατάλογο αιτημάτων σε αντάλλαγμα για τον αφοπλισμό της.

    Ο απεσταλμένος της Βόρειας Κορέας Κίμ Κυέ Γκουάν απαίτησε να δοθεί στην Πιονγιάνγκ πυρηνικός αντιδραστήρας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, και να αρθούν όλες οι οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και τα ΗΕ κατά της χώρας. Ο κ. Κίμ τόνισε ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα αυτά, τότε η Πιονγιάνγκ θα προχωρήσει σε ανάπτυξη πυρηνικού προγράμματος. Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να επιλέξει το δρόμο της ενσωμάτωσης της με την διεθνή κοινότητα, ή την οδό της ακόμα μεγαλύτερης απομόνωσης της.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 20 December 2006 - 2:18:18 UTC