Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-02-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 9 συλλήψεις ύποπτων τρομοκρατών στη Βρετανία
  • [02] Διεύρυνση εξουσιών του Ούγκο Τσάβεζ
  • [03] Γκονζάλες: Στο Κογκρέσο απόρρητα έγγραφα για πρόγραμμα παρακολούθησης
  • [04] Την Παρασκευή η συνεδρίαση του Κουαρτέτου για την Μέση Ανατολή
  • [05] Συνέχεια εμφυλίων βιαιοτήτων στο Ιράκ
  • [06] Η Κύπρος υπεραμύνεται του δικαιώματός της να υπογράφει συμφωνίες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο
  • [07] Αθήνα: Συνεχίστηκαν οι διαμαρτυρίες για το σχέδιο δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων
  • [08] Ισχυρή η αμερικανική οικονομία
  • [09] Μειωμένη η ανεργία σε αρκετές χώρες της ΕΕ

  • [01] 9 συλλήψεις ύποπτων τρομοκρατών στη Βρετανία

    01-02-2007

    Η Βρετανική αστυνομία δήλωσε ότι θα διαρκέσουν εβδομάδες οι ανακρίσεις 9 υπόπτων που συνελήφθησαν τη Τετάρτη στο Μπίρμιγχαμ με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν να απαγάγουν και να αποκεφαλίσουν μουσουλμάνο στρατιώτη των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

    Η αστυνομία συνέλαβε 8 υπόπτους κατά τη διάρκεια εφόδου τα χαράματα, ενώ ο 9ος ύποπτος συνελήφθη μερικές ώρες αργότερα. Μέλη της Βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας παρακολουθούσαν τους υπόπτους επί μήνες. Οι Βρετανικές αρχές δεν έδωσαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες του σχεδίου, αλλά Βρετανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι ύποπτοι σχεδίαζαν να απαγάγουν Βρετανό μουσουλμάνο στρατιώτη που υπηρετούσε στο Αφγανιστάν, να τον αποκεφαλίσουν και να δημοσιοποιήσουν τον αποκεφαλισμό στο διαδίκτυο, τακτική που χρησιμοποιούν εξτρεμιστές στο Ιράκ.

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τζον Ρήντ, δήλωσε ότι λεπτομέρειες του σχεδίου θα δίνονται στη δημοσιότητα καθώς συνεχίζεται η διερεύνηση και ζήτησε απ' τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό να αποφύγει εικασίες.

    [02] Διεύρυνση εξουσιών του Ούγκο Τσάβεζ

    01-02-2007

    Τo Κογκρέσο της Βενεζουέλας εξουσιοδότησε τον πρόεδρο της χώρας, Ούγκο Τσάβεζ, να κυβερνά με προεδρικά διατάγματα για τους επόμενους 18 μήνες. Οι νομοθέτες ψήφισαν ομόφωνα την Τετάρτη υπέρ του να δοθεί στον κ. Τσάβες το δικαίωμα να επιβάλει μεταρρυθμίσεις στο στράτευμα και αναθεωρήσεις του συντάγματος της χώρας. Αναμένεται επίσης ότι θα κάνει χρήση των εξουσιών του για να κρατικοποιήσει ορισμένες εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν επανειλημμένα τις ανησυχίες τους για την κατάσταση στη Βενεζουέλα, όμως ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σών Μακόρμακ, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να κριθούν οι τελευταίες εξελίξεις.

    [03] Γκονζάλες: Στο Κογκρέσο απόρρητα έγγραφα για πρόγραμμα παρακολούθησης

    01-02-2007

    Αλμπέρτο Γκονζάλες

    O υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Αλμπέρτο Γκονζάλες, ανακοίνωσε ότι θα υποβάλλει στο Κογκρέσο απόρρητα έγγραφα για το επίμαχο πρόγραμμα της κυβέρνησης Μπους παρακολούθησης στο εσωτερικό της χώρας.

    Τα έγγραφα θα δοθούν στην Eπιτροπή Δικαστικών Yποθέσεων της Γερουσίας και επίσης στις Επιτροπές Απόρρητων Πληροφοριών της Βουλής και της Γερουσίας. Τα έγγραφα βρίσκονται στη κατοχή ειδικού δικαστηρίου και δεν πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα.

    [04] Την Παρασκευή η συνεδρίαση του Κουαρτέτου για την Μέση Ανατολή

    01-02-2007

    Σων Μακόρμακ

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σών Μακόρμακ, δήλωσε ότι η υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, θα συναντηθεί με εκπροσώπους του διεθνούς κουαρτέτου για την Μέση Ανατολή την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον, με στόχο την επιτάχυνση των Ισραηλο-Παλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών.

    Ο κ. Μακόρμακ δήλωσε ότι το κουαρτέτο θα επιβεβαιώσει την πάγια θέση του, ότι η υπό την Χαμάς Παλαιστινιακή κυβέρνηση πρέπει να ικανοποιήσει ορισμένες προϋποθέσεις για να κερδίσει τον σεβασμό της διεθνούς κοινότητας. Ο κ. Μακόρμακ είπε επίσης ότι οι συνομιλίες της Παρασκευής θα εστιαστούν και στην ενίσχυση των Παλαιστινιακών δυνάμεων ασφάλειας που πρόσκεινται στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Ένοπλοι του κόμματος Φατάχ του κ. Αμπάς έχουν εμπλακεί πρόσφατα σε αιματηρές συγκρούσεις με μέλη της Χαμάς.

    Οι συνομιλίες αυτές θα γίνουν εν όψει τριμερούς συνάντησης στα μέσα Φεβρουαρίου μεταξύ της κ. Ράις, του προέδρου Αμπάς και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ.

    [05] Συνέχεια εμφυλίων βιαιοτήτων στο Ιράκ

    01-02-2007

    Συνεχίστηκαν την Τετάρτη οι βιαιότητες στο Ιράκ, με σειρές βομβιστικών επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα που έπληξαν κυρίως συνοικίες Σιιτών της Βαγδάτης. Από τις βομβιστικές επιθέσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 8 άτομα και τραυματίστηκαν 20 σε τρεις συνοικίες της Ιρακινής πρωτεύουσας, ενώ από επίθεση με όλμο σε συνοικία Σουνιτών της Βαγδάτης, σκοτώθηκαν 4 άτομα. Επίσης, ο Aμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν άλλοι 4 Aμερικανοί στρατιώτες.

    Στο μεταξύ, Aμερικανοί αξιωματούχοι υποβάθμισαν δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι η Ουάσιγκτον διερευνά πιθανή ανάμειξη Ιρανών σε πρόσφατη επίθεση στο Ιράκ απ' την οποία έχασαν τη ζωή τους 5 Aμερικανοί στρατιώτες. Ανώτερος αξιωματούχος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα που να αποδεικνύει ανάμειξη του Ιράν στην επίθεση, ενώ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου, απέφυγε να σχολιάσει πιθανή ανάμειξη του Ιράν στην επίθεση.

    [06] Η Κύπρος υπεραμύνεται του δικαιώματός της να υπογράφει συμφωνίες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

    01-02-2007

    Η κυβέρνηση της Κύπρου υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της να υπογράψει συμφωνίες εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου με την Αίγυπτο και το Λίβανο, παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας ότι οι εν λόγω συμφωνίες αγνοούν τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

    Σε δηλώσεις του τη Τετάρτη ο εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης, Χριστόδουλος Πασιαρδής, χαρακτήρισε την παρέμβαση της Τουρκίας 'απαράδεκτη πρόκληση' και απειλή για την σταθερότητα της περιοχής.

    Πριν δύο εβδομάδες ο Λίβανος υπέγραψε συμφωνία με την Κυπριακή κυβέρνηση, οριοθετώντας υποθαλάσσια περιοχή για μελλοντικές εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Παρόμοια συμφωνία είχε υπογραφεί μεταξύ Λιβάνου και Αιγύπτου το 2005.

    [07] Αθήνα: Συνεχίστηκαν οι διαμαρτυρίες για το σχέδιο δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων

    01-02-2007

    Πάνω από χίλιοι φοιτητές και καθηγητές συμμετείχαν και πάλι σε συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο της Ελληνικής κυβέρνησης για αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και την δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

    Οι διαδηλωτές δηλώνουν ότι η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων θα αυξήσει το κόστος της παιδείας καθιστώντας την απρόσιτη για ορισμένους μαθητές. Επίσης οι επικριτές του κυβερνητικού σχεδίου δηλώνουν ότι το κράτος θα πρέπει να αυξήσει τις επιχορηγήσεις προς τα δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

    Από την πλευρά της, η Ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι η δημιουργία μη κερδοσκοπικών, ιδιωτικών πανεπιστημίων θα δημιουργήσει απαραίτητο ανταγωνισμό στο χώρο της παιδείας.

    [08] Ισχυρή η αμερικανική οικονομία

    01-02-2007

    Σε ομιλία του σε χρηματιστές στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία είναι ισχυρή, αλλά ζήτησε από το κογκρέσο να προβεί σε μεταρρυθμίσεις.

    Ο κ. Μπους ζήτησε την διεύρυνση των εξουσιών του σε θέματα εμπορικών συναλλαγών, ώστε να μπορεί να διαπραγματεύεται όλες τις εμπορικές συμφωνίες και το Κογκρέσο να τις υπερψηφίζει ή να τις απορρίπτει. Ο κ. Μπους υποστήριξε ότι η πολιτική αυτή είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, οι οποίες έχουν περιπέσει σε αδιέξοδο από τον Ιούλιο, κυρίως λόγω διαφωνιών στο θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων.

    Ο κ. Μπους πρότεινε επίσης μία πάγια φορολογική ελάφρυνση για έξοδα που σχετίζονται με ασφάλειες υγείας και αναφερόμενος στις τεράστιες αποδοχές και τα μπόνους ανώτερων στελεχών επιχειρήσεων, δήλωσε ότι αυτές ενδέχεται να αποξενώσουν τους επενδυτές και γι' αυτό ζήτησε από τους προέδρους επιχειρήσεων να επιδεικνύουν υπευθυνότητα στις αποφάσεις τους για παροχές μισθολογικών πακέτων σε ανώτερα επιχειρηματικά στελέχη.

    Εξάλλου, σε νέα του συνέντευξη ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι εξέτασε όλες τις εναλλακτικές προτάσεις για το Ιράκ και κατέληξε ότι η ενίσχυση των αμερικανικών στρατευμάτων αποτελεί την καλύτερη λύση.

    Ο αμερικανός Πρόεδρος επεσήμανε ότι μία αποτυχία στο Ιράκ θα επιφέρει χάος και θα ενθαρρύνει τους τρομοκράτες κατά των ΗΠΑ και απέρριψε τη δημιουργία χρονοδιαγράμματος απόσυρσης, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε τους τρομοκράτες.

    Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μπούς σημείωσε ότι οι θετικές εξελίξεις στο χώρο της οικονομίας επισκιάζονται από την κατάσταση στο Ιράκ. Για το θέμα του Ιράν ο κ. Μπους δήλωσε ότι οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται για να πεισθεί η Τεχεράνη να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    [09] Μειωμένη η ανεργία σε αρκετές χώρες της ΕΕ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    01-02-2007

    Παρ όλη την πτωτική τάση που παρατηρείται στην ανεργία στην Ευρώπη στο κλείσιμο του 2006 τον Δεκέμβριο, 11,1 εκατομμύρια άντρες και γυναίκες βρέθηκαν άνεργοι στις12 χώρες που αποτελούσαν την ζώνη του Ευρώ και 16,6 εκατομμύρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 25.

    Σύμφωνα με τα πιο αναλυτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Γιούροστατ στο Λουξεμβούργο, η Πολωνία η Σλοβακία και η Ελλάδα (στο τελευταίο τρίμηνο του 2006) σημείωναν το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στο 12,8%, 12% και 8,7% αντίστοιχα.Και οι τρεις όμως στην ίδια περίοδο σημείωναν και τις κατά πολύ, υψηλότερες τιμές ανεργίας στους νέους κάτω από 25 ετών δηλαδή Πολωνία 25,9% Σλοβακία 24,9% και η Ελλάδα 24,7% με χαμηλότερα ποσοστά αυτά της Ολλανδίας με 6,6% και της Δανίας σε 6,7%

    Η πτωτική τάση που αναγνωρίζεται, αναφέρεται στις εναρμονισμένες τιμές ανεργίας, όπως αυτές υπολογίζονται με διάφορους εποχιακούς παράγοντες, ώστε στην ευρωζώνη ο γενικός δείκτης να είναι 7,5% έναντι 8,4% του Δεκεμβρίου 2005 και στην Ευρώπη των 25 να κυμαίνεται στο 7,6% έναντι 8,5 του περασμένου Δεκεμβρίου.Συγκριτικά πολύ χαμηλότεροι από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο 7,5% της Ευρώπης ήταν οι δείκτες ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες στο 4,5% και στην Ιαπωνία στο 4,1%.

    Τέλος, ο πληθωρισμός στην Ευρώπη που αναμενότανε να αυξηθεί ο μέσος όρος του, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στην Γερμανία , παρέμεινε τελικά σταθερός στο 1,9% στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 2 February 2007 - 2:18:18 UTC