Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-06-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επισημοποιείται η άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα
  • [02] Ο Μύθος στα αγγεία των μπουτίκ της αρχαιότητας
  • [03] Πέθανε ο Σωτήρης Μουστάκας
  • [04] Γκουαντάναμο: Απόρριψη κατηγοριών δύο κρατουμένων
  • [05] Κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος βουλευτή του Δημοκρατικού κόμματος
  • [06] Στην Πράγα βρίσκεται ο Πρόεδρος Μπους
  • [07] Σήμερα η ποινή του "Σκούτερ" Λίμπυ
  • [08] Αύξησης εγκληματικότητας στις ΗΠΑ
  • [09] Ιράκ: Θα συνεχιστούν οι έρευνες για τους δύο στρατιώτες δηλώνουν οι Αμερικανικές δυνάμεις

  • [01] Επισημοποιείται η άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    05-06-2007

    Στην σημαντικότερη για την Ελλάδα φετινή συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης, συμμετείχε στο Λουξεμβούργο ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης, καθώς μετά τις συστάσεις του Μαΐου της Ευρωπαικής Επιτροπής , εγκρίθηκε η άρση της διαδικασίας υπερβολικού έλλείμματος για την Ελλάδα και την Γερμανία, ενώ η απόφαση αναμένεται να επισημοποιηθεί σήμερα από το Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ.

    Προσερχόμενος στην συνεδρίαση και εμφανώς ικανοποιημένος ο κ Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στις προσπάθειες των τελευταίων ετών, ώστε η Ελλάδα να μειώσει δραστικά τα ελλείμματα που βρίσκονται πλέον κάτω απο το 3% για δεύτερη χρονιά, τονίζοντας οτι 'λόγω του μείγματος της οικονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε και των μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν, κατορθώσαμε να έχουμε υψηλή οικονομική ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας'.

    Ο Έλληνας Υπουργός δεν παρέλλειψε βέβαια να ξαναυπενθυμίσει ότι δεν έχουν λυθεί όλα τα δημοσιονομικά προβλήματα και υπάρχουν κι άλλες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθηθούν, αλλα παρ' όλα αυτά είναι ικανοποιημένος σ' αυτή την φάση.

    'Το πρώτο στάδιο της εφαρμογής του μεταρυθμιστικού μας προγράμματος έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία βείπε ο κ. Αλογοσκούφης- αλλά θα ακολουθήσει κι ενα δεύτερο στάδιο στο οποίο θα δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην αναπτυξη της οικονομίας και το κοινωνικό κράτος'.

    Ο αρμόδιος επίτροπος κ. Αλμούνια, λίγο πριν απο την συνεδρίαση, σχολίασε κι αυτός τα ελληνικά αποτελέσματα λέγοντας ότι διαπιστώνεται μεγάλη βελτίωση στην αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, ενώ ανέφερε την άριστη συνεργασία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας με την Γιουροστάτ τονίζοντας οτι βρίσκεται στο τελευταίαο στάδιο η ενσωματωση των συστάσεων της Γιούροστατ στην μεθοδολογία της ΕΣΥΕ, ωστε να αρθει και σ' αυτό τον τομέα η προδικαστική διαδικασία που είχε κινηθεί το 2004 για αναξιοπιστία των στατιστικών ελληνικών στοιχείων.

    Το πρωί στο συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ θα συζητηθούν επίσης και οι εκθέσεις σύγκλισης για την Κύπρο και την Μάλτα που πρόκειται να ενταχθούν απο το 2008 στην ζώνη του Ευρώ.

    [02] Ο Μύθος στα αγγεία των μπουτίκ της αρχαιότητας

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    05-06-2007

    Αγγειογραφία του Εξηκίου

    Μια μέρα στην Αθήνα είχα τελειώσει όλες μου τις δουλειές και σεργιανούσα σαν ξέγνοιαστος τουρίστας τα σοκάκια της Πλάκας ψάχνοντας για μικρά αναμνηστικά δώρα για την οικογένειά μου και για μερικούς στενούς φίλους εδώ στη Ουάσιγκτον. Σε κάποια βιτρίνα μαγαζιού με απομιμήσεις κλασσικών έργων τέχνης το μάτι μου έπεσε πάνω σε ένα, όπως έμοιαζε να είναι, μουσειακό αντίτυπο αρχαιοελληνικής κύλικας με μια αφάνταστα εντυπωσιακή, σε χρώματα και εκτέλεση, ζωγραφική παράσταση.

    Η αγγειογραφία στην εσωτερική επιφάνεια αυτού του κομψού κι ευγενικού ποτηριού, του οποίου το πλάτος δεσπόζει του βάθους, έδειχνε ένα πλοίο, κάτι σαν τριήρη, με φουσκωμένα από τον αέρα πανιά, μέσα από τα οποία είχε ξεφυτρώσει και αναδύονταν προς τα σύννεφα μια κληματαριά με μεγάλα κρεμαστά τσαμπιά σταφύλια και γύρω από αυτήν, τόσο στη θάλασσα όσο και στον ουρανό, ήταν ζωγραφισμένα τεράστια ψάρια. Τι δουλειά έχει ένα αμπέλι μέσα σε μια βάρκα και γιατί ψάρια έχουνε ανθρώπινες διαστάσεις και βρίσκονται έξω από το νερό δεν ήξερε να μου πει ο μαγαζάτορας που πούλαγε το κεραμικό έργο. Παρόλα αυτά, του ζήτησα να μου το τυλίξει και το πήρα μαζί μου γιατί για ένα πράγμα ήμουνα βέβαιος ότι, είτε επρόκειτο στα αλήθεια για πιστό αντίγραφο του ιστορικού πρωτότυπου είτε όχι, έπρεπε οπωσδήποτε να το αποκτήσω.

    Aaron J. Paul

    Χρόνια αργότερα, ένας ιστορικός της τέχνης, ο Aaron J. Paul, απο το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, εμφανίστηκε σαν από μηχανής Θεός και εξήγησε όλα τα στοιχεία της περίφημης αγγειογραφίας του Εξηκίου, ένα φθηνό αντίτυπο της οποίας, όπως έμαθα, είχα αγοράσει σε εκείνο το Πλακιώτικο σεργιάνι μου. Σύμφωνα με τον διακεκριμένο ιστορικό, το πλοίο που απεικονίζεται στην κύλικα με τις δύο λαβές στο πλάι ήτανε του Διονύσου που πιάστηκε μέσα σε αυτό δεσμώτης από πειρατές σε κάποια ώρα που κοιμότανε βαθιά. Όταν ξύπνησε και κατάλαβε τι είχε συμβεί ο Διόνυσος πήρε την μορφή άγριου λιονταριού έτοιμου να επιτεθεί και να κατασπαράξει τους τριγύρω του. Οι πειρατές έντρομοι άρχισαν να πέφτουν στη θάλασσα για να γλιτώσουνε τη ζωή τους.

    Έναν-έναν που έπεφτε ο Διόνυσος τον μετέτρεπε αμέσως σε δελφίνι πριν καν αγγίξει την επιφάνεια του νερού. Γι αυτό και υπάρχουνε μερικά ψάρια έξω από τη θάλασσα στην αγγειογραφία. Είναι οι πειρατές που έγιναν δελφίνια μόλις εγκατέλειψαν το κατάστρωμα του σκάφους. Οι αρχαίοι πίστευαν επίσης ότι ο ίδιος μύθος εξηγεί και πως η Μεσόγειος απέκτησε τα δελφίνια που έχει. Όσο για την κληματαριά στο πλοίο, κι αυτήν την έφτιαξε ο Διόνυσος επειδή ήθελε να έχει κρασί να πίνει στις μέρες που θα βρίσκονταν εν πλω.

    Αγγειογραφία με απεικόνιση του Διονύσου

    Η ιστορία της αγγειογραφίας του Εξηκίου δεν είναι παρά μια μόνον από τις πολλές συναρπαστικές ιστορίες της Ελληνικής Μυθολογίας που αφηγήθηκε ο Aaron J. Paul στα πλαίσια πρόσφατης διάλεξής του στην Ελληνική Πρεσβεία της Ουάσιγκτον. Θέμα της διάλεξης ήτανε οι Ελληνικοί Αμφορείς και Κρατήρες που είναι διακοσμημένοι με παραστάσεις εμπνευσμένες από την λατρεία του Διονύσου και από την καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα.

    Προκειμένου να το αναπτύξει ο ομιλητής παρουσίασε πρώτα στο κοινό του αυτόν τον ίδιο τον Διόνυσο, δίδοντας λεπτομέρειες της μυθικής ζωής του που έδειχναν ότι ο θεός του κρασιού και της διασκέδασης ήτανε όχι μόνο μια από τις σπουδαιότερες μορφές την οποία έπλασε η φαντασία του αρχαίου Ελληνικού κόσμου αλλά και μια από τις μεγαλύτερες πηγές έμπνευσης του κόσμου εκείνου για την δημιουργία του αρχαιοελληνικού πνεύματος στο σύνολό του.

    Παράσταση εμπνευσμένη απο την Ελληνική μυθολογία

    Ειδήμονες και μη μέσα στο ακροατήριο γοητεύτηκαν στο άκουσμα της επικρατέστερης από τις παραδόσεις σχετικά με τη γέννηση του Διονύσου, που τον θέλει να είναι καρπός του έρωτα ανάμεσα στον Ολύμπιο Δία και σε μια από τις κόρες του Κάδμου, τη Σεμέλη. Ορισμένοι μάλιστα φάνηκε να διασκεδάζουν αφάνταστα από τον συναρπαστικό τρόπο με τον οποίο ο ομιλητής περιέγραψε την μοιραία έκκληση της Σεμέλης προς τον θείο εραστή της να εμφανιστεί μπροστά της με όλη του την ουράνια μεγαλοπρέπεια κι εκείνος ανταποκρινόμενος προσήλθε στο μυστικό ραντεβού τους κουβαλώντας μαζί του βροντές και κεραυνούς, ένας από τους οποίους έπεσε κι έκαψε κατά λάθος την άτυχη θνητή.

    Ευθυμία συνεπήρε το κοινό και με την αφήγηση της εξέλιξης του μύθου, όταν ο ομιλητής περιέγραψε πως μετά το ατύχημά της η φλεγόμενη Σεμέλη κατάφερε καθώς ξεψυχούσε να γεννήσει όπως-όπως, έστω πρόωρα, τον Διόνυσο τον οποίο παρέλαβε αμέσως ο Δίας και τον τοποθέτησε σε μια σχισμή του μηρού του για να τον ξαναγεννήσει ο ίδιος αργότερα, όταν ολοκληρώθηκε ο απαιτούμενος χρόνος της κύησης. Το χειροκρότημα που ακολούθησε ήταν θερμό κι ενθουσιώδες.

    Η διάλεξη του Aaron J. Paul αποτέλεσε ουσιαστικά ένα 'παράθυρο στο παρελθόν' μέσα από το οποίο είδαμε την καθημερινότητα των Ελλήνων της κλασσικής αρχαιότητας, τη συνύπαρξη την οποία φαντάζονταν ότι είχανε με τους θεούς του Ολύμπου, που οι ίδιοι πλάσανε στο νου τους, τις συνήθειές τους, τα συμπόσια και τα μυστήρια που τελούσαν για να ευχαριστήσουνε θεία και εαυτούς, τους τρόπους με τους οποίους διασκέδαζαν και χαίρονταν απολαύσεις της ζωής, όπως την κατανάλωση μιας κούπας καλού κρασιού.

    Μάλιστα χάρις σε μια σειρά από εύστοχες ερωτήσεις που έκανε στο τέλος της διάλεξης η Κόνυ Μουρτουπάλα, από το γραφείο του Πρέσβη, η οποία επιμελήθηκε όλες τις λεπτομέρειες της εκδήλωσης, δόθηκε η ευκαιρία στον ομιλητή να πει και μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τα χρώματα των αρχαίων αγγείων, τις διάφορες ποικιλίες του πηλού, από τις οποίες προσδιορίζονταν η γυαλάδα των χρωμάτων, την τεχνοτροπία που χρησιμοποιούνταν για την ζωγραφική των παραστάσεων και τέλος τους λίγους εκείνους ανθρώπους της αρχαιότητας που είχανε την δυνατότητα να αγοράζουν τέτοιου είδους σπάνια έργα τέχνης.

    O Πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς

    Γιατί το φτιάξιμο ενός θαυμαστού αμφορέα ή κρατήρα, διακοσμημένου με παραστάσεις από τη μυθολογία ή την καθημερινή ζωή, ήταν υπόθεση πολλών ωρών δουλειάς για ένα καλλιτέχνη της εποχής κι ως εκ τούτου στοίχιζε ακριβά. Μόνον λίγοι, οι πιο εύποροι, μπορούσαν να τα αποκτήσουν. Οι υπόλοιποι χρησιμοποιούσανε στην καθημερινή ζωή σκεύη μονόχρωμα, ανθεκτικά και πρακτικά. Με απλά λόγια, όπως συμβαίνει στις μέρες μας έτσι και στην Αρχαία Ελλάδα, μερικοί ψώνιζαν τα σκεύη τους από αγορές σαν την Νέημαν Μάρκους κι άλλοι από μαγαζιά αντίστοιχα των Τάργκετ.

    Την διάλεξη πλαισίωσε φωτογραφικό υλικό που προήλθε κυρίως από το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης και το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

    Την πρωτοβουλία για την εκδήλωση είχε η Francoise Mallias που, σαν σύζυγος του Πρέσβη της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ευαισθητοποιημένη στην σπουδαιότητα που έχει η προβολή του Ελληνικού πολιτισμού στην Αμερική. Αλλά ήταν ο Πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς ο οποίος ανέβηκε στο βήμα κι ευχαρίστησε επίσημα τον Aaron J. Paul για την παρουσίαση. Ο κύριος Μαλλιάς συνδύασε την διάλεξη της βραδιάς με την Έκθεση Φωτογραφιών Συλλογής Ελληνικών Αρχαιοτήτων του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστώνης που εγκαινιάστηκε με εξ ίσου μεγάλη επιτυχία στην Ελληνική Πρεσβεία της Ουάσιγκτον πριν λίγες ημέρες. Για την έκθεση αυτή όμως θα μιλήσουμε σε ξέχωρο ρεπορτάζ μας.

    [03] Πέθανε ο Σωτήρης Μουστάκας

    05-06-2007

    Πέθανε ξαφνικά τη Δευτέρα στην Αθήνα, ο δημοφιλής Έλληνας κωμικός, Σωτήρης Μουστάκας, γνωστός για τις ερμηνείες του τόσο στο θέατρο, σε αρχαίες κωμωδίες του Αριστοφάνη, όσο και στον κινηματογράφο και τη τηλεόραση. Ήταν 67 ετών. Ο Μουστάκας λιποθύμησε κατά τη διάρκεια θεατρικής πρόβας και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου και τελικά εξέπνευσε.

    Ο Σωτήρης Μουστάκας έχει αφήσει εποχή για την ικανότητα του να ερμηνεύει τόσο κωμικούς, όσο και δραματικούς ρόλους, ενώ στο εξωτερικό έγινε γνωστός με το ρόλο του χαζού του χωριού στην ταινία 'Ζορμπάς' του 1964. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, χαρακτήρισε το Σωτήρη Μουστάκα έναν απ' τους σημαντικότερους κωμικούς ηθοποιούς που ανέδειξε η Ελλάδα και η Κύπρος.

    [04] Γκουαντάναμο: Απόρριψη κατηγοριών δύο κρατουμένων

    05-06-2007

    Αμερικανοί στρατοδίκες των φυλακών στο Γκουαντάναμο απέρριψαν τις κατηγορίες σε βάρος δύο κρατουμένων, ένας εκ των οποίων είναι ο Υεμένιος πρώην οδηγός του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Σε δύο ξεχωριστές αποφάσεις τους τη Δευτέρα οι δικαστές αναφέρουν ότι δεν μπορούν να δικάσουν τους εν λόγω κρατουμένους στα πλαίσια του νέου νόμου που ενέκρινε το Αμερικανικό Κογκρέσο το 2006.

    Ο πρώην οδηγός του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ονόματι Σαλίμ Αχμέντ Χαμντάν, κατηγορείτο για συνομωσία και για παροχή υποστήριξης προς τρομοκράτες. Ο δεύτερος κρατούμενος, ονόματι, Ομάρ Αχμέντ Κάντρ, κατηγορείτο για την δολοφονία με χειροβομβίδα Αμερικανού στρατιώτη στο Αφγανιστάν. Όταν συνέβη το περιστατικό ο Κάντρ ήταν 15 ετών.

    Σε μια απόφαση έκπληξη ο πρόεδρος του ειδικού στρατοδικείου δήλωσε ότι δεν μπορεί να δικάσει τον Κάντρ γιατί, σύμφωνα με το νόμο, για να δικαστεί ο κάθε κρατούμενος θα πρέπει να έχει επίσημα χαρακτηριστεί 'παράνομος εχθρικός μαχητής'. Ο Ομάρ Κάντρ, δήλωσε ο στρατοδίκης, έχει χαρακτηριστεί μόνο 'εχθρικός μαχητής'. Ο πρόεδρος του στρατοδικείου επεσήμανε πάντως ότι νέες κατηγορίες θα μπορούσαν να απαγγελθούν σε βάρος του Κάντρ, αν υποβληθεί σε νέα διαδικασία για τον επαναπροσδιορισμό του χαρακτηρισμού που διέπει την κράτηση του.

    Εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας δήλωσε στη ΦτΑ ότι ο στρατιωτικός εισαγγελέας θα εφεσιβάλλει την απόφαση του στρατοδικείου σε ειδική επιτροπή στην Ουάσιγκτον που επιβλέπει τα στρατοδικεία.

    [05] Κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος βουλευτή του Δημοκρατικού κόμματος

    05-06-2007

    Ουίλλιαμ Τζέφερσον

    16 κατηγορίες για διαφθορά απαγγέλθηκαν σε βάρος του βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Ουίλιαμ Τζέφερσον, από την Λουϊζιάνα, μετά από διερεύνηση δύο ετών στη διάρκεια της οποίας οι αρχές ανακάλυψαν 90 χιλιάδες δολάρια κρυμμένα στον καταψύκτη του σπιτιού του βουλευτή στην Ουάσιγκτον.

    Ο κ. Τζέφερσον κατηγορείται για δωροδοκίες, για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για εκβιασμούς που σχετίζονταν με επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Αφρική.

    Ο Αμερικανός βουλευτής διατείνεται ότι είναι αθώος, ενώ πέρυσι επανεξελέγη παρά τις κατηγορίες σε βάρος του, ότι δηλαδή χρησιμοποίησε το αξίωμα του για να προωθήσει την πώληση μηχανημάτων τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών από εταιρεία της Λουϊζιάνας στη Νιγηρία, την Γκάνα και άλλες Αφρικανικές χώρες.

    Δύο πρώην συνεργάτες του βουλευτή Τζέφερσον συνεργάστηκαν με τις αρχές και απέσπασαν επιεικέστερες ποινές φυλάκισης 7 και 8 ετών ο καθένας.

    [06] Στην Πράγα βρίσκεται ο Πρόεδρος Μπους

    05-06-2007

    Ο πρόεδρος Μπους

    Ο πρόεδρος Μπους βρίσκεται στην Πράγα για συνομιλίες με Τσέχους ηγέτες με θέμα το επίμαχο σχέδιο εγκατάστασης τμήματος του Αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος στην ανατολική Ευρώπη, που έχει προκαλέσει απειλές για αντίποινα από μέρους της Ρωσίας. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, απείλησε ότι αν το εν λόγω σχέδιο εφαρμοστεί, η Μόσχα θα στρέψει Ρωσικούς πυραύλους κατά Ευρωπαϊκών στόχων.

    Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Στήβεν Χάντλυ, χαρακτήρισε τις απειλές του κ. Πούτιν μη εποικοδομητικές και ζήτησε συνομιλίες με τη Ρωσία για το θέμα. Ο κ. Χάντλυ επανέλαβε ότι η αμυντική ασπίδα αποτελεί τρόπο προστασίας από χώρες, όπως το Ιράν και δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία, ούτε άλλη χώρα. Ο πρόεδρος Μπούς θα συναντηθεί με τον κ. Πούτιν κατά την σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 8 στο Χαϊλίνγκενταμ της Γερμανίας.

    Στο μεταξύ, ειρηνική διαδήλωση στην γειτονική πόλη Ρόστοκ κατέληξε σε βιαιότητες τη Δευτέρα όταν η αστυνομία προσπάθησε να σταματήσει διαδηλωτές που παραβίαζαν απαγόρευση της χρήσης προσωπείων. 50 άτομα συνελήφθησαν.

    [07] Σήμερα η ποινή του "Σκούτερ" Λίμπυ

    05-06-2007

    Λιούις "Σκούτερ" Λίμπυ

    Ανακοινώνεται σήμερα η ποινή που θα επιβληθεί στον Λιούις 'Σκούτερ' Λίμπυ, τον πρώην προσωπάρχη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, που έχει καταδικαστεί για ψευδορκία και παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης στη διάρκεια της διερεύνησης για την διαρροή του ονόματος της πράκτορα της CIA, Βάλερυ Πλέϊμ.

    Ο ειδικός ανακριτής, Πάτρικ Φιτζέραλντ, που κέρδισε την καταδίκη του κ. Λίμπυ, έχει ζητήσει τριετή φυλάκιση για τον πρώην προσωπάρχη του κ. Τσέινι με το αιτιολογικό ότι ο κ. Λίμπυ ψευδόρκησε κατ' επανάληψη και δεν έχει επιδείξει μεταμέλεια για τις πράξεις του.

    [08] Αύξησης εγκληματικότητας στις ΗΠΑ

    05-06-2007

    Ετήσια έκθεση του FBI δείχνει αύξηση των βίαιων εγκληματικών πράξεων στις ΗΠΑ για δεύτερη χρονιά το 2006. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση η εγκληματικότητα αυξήθηκε κατά 1,3% μετά από αύξηση 2,3% που είχε προηγηθεί το 2005.

    Οι φόνοι στις μεγάλες Αμερικανικές πόλεις αυξήθηκαν κατά 6%, αλλά μειώθηκαν οι βιασμοί κατά περίπου 2%, αναφέρει η έκθεση του FBI. Επίσης αυξήθηκαν οι ληστείες κατά 6% περίπου.

    [09] Ιράκ: Θα συνεχιστούν οι έρευνες για τους δύο στρατιώτες δηλώνουν οι Αμερικανικές δυνάμεις

    05-06-2007

    Η έρευνα για τους δύο στρατιώτες που έπεσαν θύματα απαγωγής στο Ιράκ θα συνεχιστεί, δηλώνουν αξιωματούχοι των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, παρά το βιντεοσκοπημένο μήνυμα εξτρεμιστικής οργάνωσης που ισχυρίζεται ότι τους σκότωσε.

    Εκπρόσωπος του Αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι οι συμμαχικές και ιρακινές δυνάμεις 'θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα' στη διάθεσή τους για να εντοπίσουν τους υπεύθυνους. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το βίντεο δεν περιέχει αποδεικτικά στοιχεία για την τύχη των 2 στρατιωτών.

    Σε βίντεο που δημοσίευσε στο διαδίκτυο, η οργάνωση 'Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ' ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή των 3 στρατιωτών και διατείνεται ότι τους σκότωσε. Η σορός του ενός ήδη εντοπίστηκε πριν από 2 εβδομάδες. Σύμφωνα με το βίντεο οι δύο άλλοι στρατιώτες εκτελέστηκαν και ετάφησαν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 6 June 2007 - 1:18:21 UTC