Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-10-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιστορική σύνοδος κορυφής στην Κορεατική χερσόνησο
  • [02] Στη Βιρμανία ο εκπρόσωπος του γ.γ. των ΗΕ
  • [03] HE: Το Ισραήλ ζητά βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για ειρήνευση με τους Παλαιστίνιους
  • [04] Η Hellenic News of America κλείνει 20 χρόνια λειτουργίας
  • [05] Η Ολυμπιακή συζητήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών
  • [06] Συνάντηση Μπους-Ταλαμπανί

  • [01] Ιστορική σύνοδος κορυφής στην Κορεατική χερσόνησο

    02-10-2007

    O πρόεδρος Νο με την σύζυγο του περνά πεζός στη Βόρεια Κορέα

    Συμβολικό ιστορικό πέρασμα πεζός μέσα απ' την ουδέτερη ζώνη που εδώ και πάνω από 50 χρόνια χωρίζει τη Βόρεια απ' τη Νότια Κορέα, έκανε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Νο Μου Χουάν, για να συμμετάσχει σε τριήμερη σύνοδο κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιόνγκ Ιλ.

    Λίγα λεπτά πριν διασχίσει την Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη ο κ. Νο εξέφρασε την ελπίδα ότι περισσότερος κόσμος θα μπορέσει να κάνει το ίδιο, έτσι ώστε τελικά η γραμμή να διαγραφεί και τα τείχη να πέσουν. Πρόκειται για την δεύτερη τέτοια σύνοδο κορυφής στην Κορεατική Χερσόνησο απ' το 1953.

    Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα τη Δευτέρα ο πρόεδρος Νο επεσήμανε ότι κύριος στόχος της συνόδου είναι η επίτευξη μόνιμης ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών και σημείωσε ότι αν οι συνομιλίες κινηθούν σε σοβαρό επίπεδο, είναι διατεθειμένος να μιλήσει για βελτίωση των στρατιωτικών σχέσεων, για μια ειρηνευτική συμφωνία, ακόμη και για αφοπλισμό.

    [02] Στη Βιρμανία ο εκπρόσωπος του γ.γ. των ΗΕ

    02-10-2007

    Ιμπραχίμ Γκαμπάρι

    Το γραφείο του γ.γ. των ΗΕ, Μπαν Κι Μούν, δήλωσε ότι ο ειδικός απεσταλμένος του διεθνούς οργανισμού, Ιμπραχήμ Γκαμπάρι, θα συναντηθεί σήμερα με τον ηγέτη της Βιρμανίας, στρατηγό Θάν Σουέ.

    Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο κ. Μπαν επικοινώνησε τηλεφωνικά τη Δευτέρα με τον κ. Γκαμπάρι για να εκφράσει την υποστήριξη του προς την αποστολή του. Επίσης ο κ. Μπαν ζήτησε απ' τον κ. Γκαμπάρι να ζητήσει απ' τις αρχές της Βιρμανίας να σταματήσουν ενέργειες καταπίεσης, να απελευθερώσουν κρατούμενους και να κινηθούν προς πραγματικά δημοκρατικές διαδικασίες.

    Λίγες ώρες αργότερα στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός εξωτερικών της Βιρμανίας, Ού Νιάν Γουίν, επέρριψε την ευθύνη για την κατάσταση στη χώρα του σε 'πολιτικούς οπορτουνιστές', όπως είπε χαρακτηριστικά και υπεραμύνθηκε της αντίδρασης της κυβέρνησης της Βιρμανίας εναντίον 'πλήθους ταραξιών', όπως είπε, χαρακτηρίζοντας την απαραίτητη για την αποκατάσταση της τάξης και της ομαλότητας στη χώρα.

    Στο μεταξύ τη Δευτέρα, δεκάδες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σ' ολόκληρη την Ασία ζήτησαν απ' τις κυβερνήσεις της Ασίας να υποστηρίξουν διερευνητική αποστολή των ΗΕ και σύστημα παρακολούθησης του καθεστώτος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βιρμανία.

    Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ενέργειες των γειτονικών με τη Βιρμανία χωρών είναι κρίσιμης σημασίας για να ασκηθεί πίεση στους στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας, να σταματήσουν την καταπίεση αντιφρονούντων και να επιτρέψουν τη διενέργεια μεταρρυθμίσεων.

    [03] HE: Το Ισραήλ ζητά βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για ειρήνευση με τους Παλαιστίνιους

    02-10-2007

    Τζίπι Λίβνι

    Η Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ,Τζίπι Λίβνι, ζήτησε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας στις προσπάθειες της χώρας της για ειρήνη με τους Παλαιστίνιους.

    Στην ομιλία της τη Δευτέρα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, η κ. Λίβνι δήλωσε ότι αφού οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν ρίσκο, η διεθνής κοινότητα και ο Αραβικός και Μουσουλμανικός κόσμος πρέπει να τους υποστηρίξουν χωρίς όρους, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

    Την περασμένη εβδομάδα, ανώτερος Σαουδάραβας αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει την εποικιστική του δραστηριότητα στα κατεχόμενα εδάφη για να δείξει ότι αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την σύνοδο για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή που θα γίνει το Νοέμβριο, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

    Επίσης στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ, ο υπουργός εξωτερικών της Συρίας, Γουαλίντ Μουαλέμ, καταδίκασε παραβίαση του εναέριου χώρου της Συρίας από του Ισραηλινούς το περασμένο μήνα, χαρακτηρίζοντας την απόδειξη της διάθεσης του Ισραήλ για κλιμάκωση της έντασης στη περιοχή.

    Στο μεταξύ, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναβλήθηκε η απελευθέρωση περίπου 30 Παλαιστίνιων κρατουμένων τη Δευτέρα και η αποστολή τους στο συνοριακό φυλάκιο Ερέζ στη Γάζα. Οι κρατούμενοι βρίσκονται σε φυλακή της ερήμου. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο πρόεδρος Σίμων Πέρεζ θα πρέπει να υπογράψει το έγγραφο χάρητος προς τους κρατούμενους πριν μπορέσουν να αφεθούν ελεύθεροι, αλλά δεν επεξηγήθηκαν οι λόγοι της καθυστέρησης υπογραφής του εγγράφου.

    Πάντως το Ισραήλ άφησε ελεύθερους άλλους 57 Παλαιστίνιους κρατούμενους στη Δυτική Όχθη. Συνολικά περίπου 90 κρατούμενοι μέλη της οργάνωσης Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, πέρασαν τη διαδικασία προετοιμασίας για απελευθέρωση, σε ένδειξη καλής θέλησης ενόψει των συνομιλιών του κ. Αμπάς με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχουντ Ολμέρτ, τη Τετάρτη.

    [04] Η Hellenic News of America κλείνει 20 χρόνια λειτουργίας

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    02-10-2007

    Η εφημερίδα Hellenic News of America, ένα έγκυρο ειδησεογραφικό συγκρότημα, το οποίο είναι ταγμένο στην υπηρεσία των ομογενών και των Φιλελλήνων Αμερικανών ολόκληρης της Ανατολικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών, από τη Νέα Υόρκη μέχρι την Φλόριντα, γιορτάζει σε λίγες μέρες 20 χρόνια λειτουργίας.

    Θυμάμαι πολύ καλά το ξεκίνημα της Hellenic News of America τον Νοέμβρη του 1987. Εκείνη την εποχή, ένας Ελληνικής καταγωγής πολιτικός, ο Κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Μιχάλης Δουκάκης, διεκδικούσε την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών και η προσπάθειά του αυτή, παρά το ότι δεν πέτυχε τον επιδιωκόμενο στόχο της στις προεδρικές εκλογές του αμέσως επομένου χρόνου, εν τούτοις δημιούργησε αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας σε όλους μας στην ομογένεια, κατά τον ενάμιση περίπου χρόνο που διήρκεσε. Το Αμερικανικό έθνος ήταν ακόμα συγκλονισμένο από την τραγωδία του διαστημολεωφορείου Τσάλεντζερ, το οποίο ένα χρόνο νωρίτερα είχε εκραγεί στην ατμόσφαιρα, 73 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του, σκοτώνοντας το εξαμελές πλήρωμά του και την Κρίστα Μακόλιφ, που φιλοδοξούσε να γίνει η πρώτη δασκάλα στο διάστημα.

    Το 1987 επίσης ήταν ο χρόνος κατά τον οποίο ο Λευκός Οίκος εκπόνησε τον πρώτο εθνικό προϋπολογισμό που ξεπέρασε το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια και στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο δείκτης Ντάου-Τζόουνς κυμάνθηκε για πρώτη φορά σε επίπεδα άνω των 2.000 μονάδων. Στη Ουάσιγκτον, η προσοχή βρίσκονταν στραμμένη στις ακροάσεις του Κογκρέσου γύρω από το σκάνδαλο Ιράν-Κόντρα, στο οποίο πρωταγωνίστησε ο σημερινός τηλεπαρουσιαστής Όλιβερ Νορθ, και λίγο αργότερα στη συμφωνία που συνήψε ο Πρόεδρος Ρόναλντ Ρέηγκαν με τον Σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσώφ για την καταστροφή κάπου 2.600ων Αμερικανικών και Ρωσικών πυραύλων μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς. .

    Παύλος Κοτρώτσιος

    Στην Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνιας, την τωρινή έδρα της Hellenic News of America, γίνονταν το Σεπτέμβρη του 1987 τρανοί εορτασμοί για την συμπλήρωση 200ων χρόνων από τότε που υπογράφηκε το Αμερικανικό Σύνταγμα. Δυο μήνες αργότερα, λίγα μίλια πιο πέρα, σε ένα προάστιο της ίδιας μεγαλούπολης, ο Παύλος Κοτρώτσιος και μια φούχτα συνεργάτες του ξεκίναγαν δειλά-δειλά την έκδοση ενός έντυπου που απέβλεπε στο να ενημερώνει την ομογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες για σημαντικές εξελίξεις, σαν αυτές που αναφέραμε πιο πάνω, αλλά και για κάθε τι που έμελλε να σημειωθεί τόσο μέσα στην μεγάλη και δυναμική Ελληνοαμερικανική κοινότητα όσο και στον χώρο της Ελληνικής επικράτειας.

    Σαν απόφοιτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Σαίντ Τζόζεφ της Φιλαδέλφειας ο Παύλος Κοτρώτσιος είχε και με το παραπάνω τις βάσεις που χρειάζονταν για να αναλάβει το πηδάλιο ενός τέτοιου τολμηρού εγχειρήματος. Το ερώτημα ήταν κατά πόσο θα έβρισκε εξ ίσου ικανούς συνεργάτες για να φέρει σε αίσιο πέρας το έργο του αυτό κι επίσης αν το κοινό θα ανταποκρίνονταν όσο θετικά χρειάζονταν για να μπορέσει να κρατηθεί η εφημερίδα στα πόδια της για περισσότερο από λίγους μήνες.

    Ο Παύλος Κοτρώτσιος με τον ενθουσιασμό που τον διακρίνει κατάφερε και προσέλκυσε στο περιβάλλον του άτομα με πολύ ταλέντο, μεράκι για το δημοσιογραφικό λειτούργημα και προσήλωση στον στόχο που ο ίδιος είχε θέσει και ο οποίος ήταν η έκδοσης μιας εφημερίδας που δεν θα καλύπτει απλώς τις πληροφορικές ανάγκες της ομογένειας στην περιοχή πέντε μεγάλων πολιτειών αλλά και θα συμβάλει παράλληλα στην προώθηση των αρχών του Ελληνισμού στις νέες γενεές.

    Το γεγονός ότι η Hellenic News of America γιορτάζει σε λίγες μέρες 20 χρόνια λειτουργίας δείχνει πέραν πάσης αμφιβολίας την μεγάλη αγάπη με την οποίαν την έχει αγκαλιάσει η ομογένεια, όχι μόνον στην περιοχή όπου εκδίδεται αλλά και σε όλα τα άλλα μέρη στα οποία κυκλοφορεί.

    Η Hellenic News of America έχει εξελιχθεί σε ένα πολύτιμο όργανο ενημέρωσης και σχολιασμού των κυριοτέρων θεμάτων που βρίσκονται στην καρδιά της ομογένειας και που καθημερινά σφυρηλατούν τις σχέσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες από την μια και την Ελλάδα και την Κύπρο από την άλλη.

    Χρόνια Πολλά Hellenic News of America και πάντα επιτυχίες να έχεις στο ενεργητικό σου για το καλό και την προκοπή ολόκληρης της ομογένειας στην Αμερική.

    [05] Η Ολυμπιακή συζητήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    02-10-2007

    'Η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατό νομικά και πολιτικά προκειμένου να παραμείνει η Ολυμπιακή ζωντανή'. Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης ύστερα από την συνάντηση του με τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο Ζάκ Μπαρό με τον οποίο συζήτησε το θέμα του ελληνικού αερομεταφορέα.

    Ο κ. Χατζηδάκης ο οποίος συμμετείχε και για πρώτη φορά στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών στο Λουξεμβούργο στη γραπτή δήλωση του τόνισε ότι με αυτή την συνάντηση έγινε η αρχή των επαφών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να ξεπεραστούν τα νομικά εμπόδια που τίθενται για την διευθέτηση των προβλημάτων και στην συνέχεια για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής.

    'Το θέμα είναι νομικά περίπλοκο', δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης 'και δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Θα εργαστούμε με σύστημα και χαμηλούς τόνους για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση και σε εύλογο χρονικό διάστημα'.

    Πάντως πληροφορίες από την Κομισσιόν αναφέρουν ότι έγινε προ καιρού ανταλλαγή επιστολών για το θέμα του συμψηφισμού των οφειλομένων χρημάτων, μάλλον όμως υπήρξε αρνητική απάντηση , ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει και νέα προσφυγή κατά του ελληνικού δημοσίου παρά την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου που εν μέρει δικαίωσε την ελληνική πλευρά.Οι δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη σχολιάστηκαν στην Αθήνα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλαβάνος εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση με την οποία ζητά από τον Υπουργό Μεταφορών να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής και να σταματήσει τα παζάρια υπό της πιέσεις της Επιτροπής, Για τον κ. Αλαβάνο το ζήτημα της Ολυμπιακής δεν είναι περίπλοκο νομικό θέμα αλλά μείζον πολιτικό θέμα για τη χώρα και τον ελληνικό λαό.

    [06] Συνάντηση Μπους-Ταλαμπανί

    02-10-2007

    Ο Πρόεδρος Μπους με τον Πρόεδρο του Ιράκ, Τζαλαλ Ταλαμπανί.

    Ο Πρόεδρος Μπους συναντήθηκε τη Τρίτη στην Ουάσιγκτον με τον Πρόεδρο του Ιράκ, Τζαλαλ Ταλαμπανί, για συνομιλίες σχετικά με την διαδικασία πολιτικών μεταρρυθμίσεων στο Ιράκ. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέϊνα Περίνο, δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες εξέτασαν το θέμα της κατάρτισης νομοθεσίας για το καταμερισμό των εσόδων από το πετρέλαιο, τη διενέργεια επαρχιακών εκλογών και την επανένταξη πρώην μελών του κόμματος του Σαντάμ Χουσεϊν στην παρούσα κυβέρνηση.

    Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Μπους τόνισε τη σπουδαιότητα της διενέργειας μεταρρυθμίσεων, αλλά δεν επέβαλε χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη αυτών των στόχων. Η κ. Περίνο επεσήμανε ότι ο Πρόεδρος Μπους δεν αναφέρθηκε στο θέμα της αμερικανικής εταιρείας ασφάλειας Μπλακουότερ, που βρίσκεται υπό διερεύνηση για το θάνατο ιρακινών αμάχων. Παράλληλα, το Κογκρέσο εξετάζει το αίτημα του Αμερικανού προέδρου για τη χορήγηση 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους πόλεμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    Σφυγμομέτρηση της αμερικανικής κοινής γνώμης που διενήργησαν η εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ και το δίκτυο ABC δείχνει ότι μόνο το 27% των αμερικανών θέλουν το Κογκρέσο να εγκρίνει το ποσό. Επίσης η δημοτικότητα του Προέδρου Μπους βρίσκεται στο 33% στο χαμηλότερο επίπεδο της προεδρίας του.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 3 October 2007 - 1:20:45 UTC