Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-05-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κακοήθη όγκο στον εγκέφαλο ο Τεντ Κέννεντυ
  • [02] Γκέιτς: Δεν θα ήταν παραγωγικές οι συνομιλίες με το Ιράν
  • [03] Τα Η. Ε. προσπαθούν να βοηθήσουν τα θύματα του κυκλώνα στη Βιρμανία
  • [04] Εντείνονται οι προσπάθειες αρωγής στην Κίνα
  • [05] 'Επιχείρηση Ειρήνη' στο Σαντρ Σίτι
  • [06] Μέτρα Ε. Ε. για την αντιμετώπιση της αύξησης τιμών τροφίμων
  • [07] Ομπάμα: Σε απόσταση αναπνοής από το χρίσμα

  • [01] Κακοήθη όγκο στον εγκέφαλο ο Τεντ Κέννεντυ

    21-05-2008

    Τεντ Κέννεντυ

    Κακοήθη όγκο στον εγκέφαλο έχει ένας από τους πιο επιφανής γερουσιαστές των ΗΠΑ, ο Τεντ Κέννεντυ. Οι γιατροί ανακοίνωσαν την Τρίτη την διάγνωση μετά από τρεις μέρες εξετάσεων σε νοσοκομείο της Βοστόνης στο οποίο εισήχθη ο 76χρονος κ. Κένεντυ μετά από συμπτώματα συμφόρησης. Η βιοψία που έγινε έδειξε ότι υπάρχει κακοήθες γλοίωμα στο αριστερό τμήμα του εγκεφάλου. Η απόφαση για τον τρόπο αντιμετώπισης της ασθένειας θα ληφθεί μετά από την ολοκλήρωση περισσότερων εξετάσεων.

    Η είδηση για την διάγνωση του Έντουαρντ Κέννεντυ προκάλεσε έκπληξη αλλά και υποστήριξη προς τον παλαίμαχο Γερουσιαστή. Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την βαθιά λύπη του προέδρου Μπους για την διάγνωση, ενώ η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόσι, χαρακτήρισε τον παλαίμαχο γερουσιαστή μαχητή και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αγωνιστεί και θα νικήσει την ασθένεια.

    Ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτήρισε τον Έντουαρντ Κέννεντυ φίλο και επεσήμανε ότι ενδεχομένως να μην είχε εκλεγεί στη Γερουσία αν δεν είχαν καρποφορήσει οι αγώνες του Έντουαρντ Κέννεντυ. Ο Γερουσιαστής Κέννεντυ είναι ένας απ' τους θερμότερους υποστηρικτές του Μπαράκ Ομπάμα. Επίσης η Χίλαρυ Κλίντον χαρακτήρισε το κουράγιο και την αποφασιστικότητα του Έντουαρντ Κέννεντυ, ασύγκριτα.

    [02] Γκέιτς: Δεν θα ήταν παραγωγικές οι συνομιλίες με το Ιράν

    21-05-2008

    Ρόμπερτ Γκέιτς

    Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, εξέφρασε αμφιβολία για το αν θα ήταν παραγωγικές ενδεχόμενες συνομιλίες της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη χωρίς προηγούμενη άσκηση πίεσης προς την ηγεσία του Ιράν. Σε σχετική του κατάθεση ενώπιον αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας ο κ. Γκέιτς δέχτηκε ερωτήσεις για την διστακτικότητα της κυβέρνησης Μπούς να συνομιλήσει με το Ιράν, ένα θέμα που έχει τελευταία κυριαρχήσει στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ.

    Ο κ. Γκέιτς επεσήμανε ότι τελευταία στο Ιράν παρατηρείται επανεμφάνιση των 'σκληροπυρηνικών απόψεων Ισλαμιστών Επαναστατών', υπό τον πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και σημείωσε ότι για να υπάρξουν παραγωγικές συνομιλίες με το Ιράν θα πρέπει να αναπτυχθούν αντίβαρα, με οικονομικά, διπλωματικά ή στρατιωτικά μέσα.

    Πάντως ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής, Άρλεν Σπέκτερ, δήλωσε στον κ. Γκέιτς ότι αν η Ουάσιγκτον δεν συνομιλήσει με το Ιράν, θα χάσει μια 'μοναδική ευκαιρία', όπως είπε, για την αποφυγή συγκρούσεων στο μέλλον.

    [03] Τα Η. Ε. προσπαθούν να βοηθήσουν τα θύματα του κυκλώνα στη Βιρμανία

    21-05-2008

    Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για θέματα ανθρωπιστικών αποστολών, Τζων Χολμς, δήλωσε ότι εξέτασε με την ηγεσία της Βιρμανίας την ανάγκη να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια για βοήθεια στα θύματα του κυκλώνα Ναργκίς.

    Ο κ. Χολμς δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι συναντήθηκε την Τρίτη με τον Πρωθυπουργό της Βιρμανίας, Θέιν Σέιν και άλλους αξιωματούχους και συζήτησε τρόπους αντιμετώπισης της καταστροφής, συμπεριλαμβανομένου του συντονισμού και του τρόπου βελτίωσης των επιχειρήσεων.

    Την Βιρμανία, επίσης πρόκειται να επισκεφτεί ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της αρωγής των θυμάτων του κυκλώνα Ναργκίς.

    Ενόψει του ταξιδιού του ο κ. Μπαν δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι κύριος στόχος του είναι να εκφράσει τη συμπάθεια του στα θύματα και την κυβέρνηση.

    Ο γ.γ. επεσήμανε ότι ελπίζει να συναντηθεί με αξιωματούχους της Βιρμανίας, συμπεριλαμβανομένου και του στρατιωτικού ηγέτη Θαν Σούε, για να τον πιέσει να δεχτεί τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.

    Ο κ. Μπαν θέλει επίσης να δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής όπου 78 χιλιάδες άτομα έχασαν τη ζωή τους και 56 χιλιάδες αγνοούνται.

    [04] Εντείνονται οι προσπάθειες αρωγής στην Κίνα

    21-05-2008

    Ενδεκάχρονο κορίτσι ανασύρεται απο τα ερείπια σχολείου.

    Εθνικό πένθος επικρατεί για τρίτη κατά σειρά μέρα στην Κίνα για τα θύματα που προκάλεσε ο ισχύος 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σεισμός στην επαρχία Σιτσουάν.

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ζιν Χουά μεταδίδει ότι εργαζόμενοι σε σωστικά συνεργεία κατάφεραν να μεταβούν στα πάνω από 1.000 χωριά που επλήγησαν από τον σεισμό. Σύμφωνα το πρακτορείο στρατιώτες και αστυνομικοί ακόμα προσπαθούν να ανασύρουν επιζώντες από τα ερείπια και εργαζόμενοι σε μονάδες αρωγής ρίχνουν δια αέρος εφόδια σε απομακρυσμένα ορεινά χωριά.

    Ο Πρόεδρος Μπους και η σύζυγός του Λώρα επισκέφτηκαν την Πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσιγκτον. Ο αμερικανός Πρόεδρος διαβεβαίωσε τον πρέσβη της Κίνας ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν με οποιοδήποτε τρόπο την κινεζική κυβέρνηση.

    Σε άλλες εξελίξεις, δυο άτομα ανασύρθηκαν ζωντανά από τα ερείπια μετά από 8 μέρες στην επαρχία Σιτσουάν. Κινέζοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε πάνω από 40 χιλιάδες, ενώ περίπου 5 εκατομμύρια έμειναν άστεγα.

    [05] 'Επιχείρηση Ειρήνη' στο Σαντρ Σίτι

    21-05-2008

    Οι Ιρακινές δυνάμεις εισχώρησαν στη συνοικία Σαντρ Σιτυ της Βαγδάτης σε μία προσπάθεια να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το κρησφύγετο αυτό των Σιιτών πολιτοφυλάκων. Ιρακινοί αξιωματούχοι αποκαλούν την επιχείρηση 'Επιχείρηση Ειρήνη' για την επικράτηση σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί επεισόδια βίας.

    Η 'Επιχείρηση Ειρήνη' γίνεται στα πλαίσια της εκεχειρίας μεταξύ της Ιρακινής κυβέρνησης και Σιιτών πολιτοφυλάκων πιστών στο ακραίο κληρικό, Μοκτάντα αλ Σαντρ.

    [06] Μέτρα Ε. Ε. για την αντιμετώπιση της αύξησης τιμών τροφίμων

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Στρασβούργο

    21-05-2008

    Πολιτικά μέτρα που θα βοηθήσουν στην άμβλυνση των συνεπειών της αύξησης των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα παρουσίασε σήμερα στο Στρασβούργο ανακοινώνοντας ότι θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής που θα γίνει στις 19 και 20 Ιουνίου.

    Τα μέτρα αυτά έχουν σχέση και με την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, την παρακολούθηση του λιανικού εμπορίου και με πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση ιδιαίτερα των αυξήσεων των τιμών στους φτωχούς πληθυσμούς.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο δήλωσε σχετικά 'Η Ε.Ε. αντέδρασε ταχύτατα στην απότομη αύξηση των τιμών των τροφίμων Το πρόβλημα έχει πολυσχιδείς αιτίες και συνέπειες. Η επιτροπή καλεί σε συστράτευση τα κράτη μέλη για να δοθεί μια απάντηση σ' αυτή την παγκόσμια πρόκληση, ενώ θα συντονιστούμε και με τους εταίρους μας στον ΟΗΕ και στην ομάδα G 8'

    Στην ανακοίνωση της επιτροπής αναλύονται και οι αιτίες που οδήγησαν στην αύξηση των τιμών των τροφίμων. Ανάμεσα στις αιτίες είναι η αύξηση του κόστους της ενέργειας και κατά συνέπεια και του κόστους των μεταφορών, φυσικές καταστροφές που υπήρξαν υπεύθυνες για κακές εσοδείες, η υποτίμηση του αμερικανικού δολαρίου οι εξαγωγικοί περιορισμοί και τέλος η κερδοσκοπία που επέτεινε την ήδη παρατηρούμενη αστάθεια τιμών.

    Οι συνέπειες της αύξησης των τιμών των βασικών αγαθών συνέβαλαν στην αύξηση του πληθωρισμού στην Ε.Ε. και έγιναν πολύ περισσότερο αισθητές σε ορισμένα κράτη μέλη από ότι σε άλλα και ήταν και είναι ιδιαίτερα επώδυνες για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.

    Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα σ αυτά τα κράτη μέλη που το πρόβλημα της ακρίβειας είναι σήμερα το Νο,1 θέμα που απασχολεί τους πολίτες.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βέβαια δεν είναι αισιόδοξη ότι θα επιστρέψουν οι χαμηλές τιμές του παρελθόντος παρ' όλες τις κάποιες πτωτικές τάσεις πού δείχνουν οι τιμές με την μόνο προς το παρόν προοπτική να σταθεροποιηθούν κάποια στιγμή οι παγκόσμιες αγορές.

    [07] Ομπάμα: Σε απόσταση αναπνοής από το χρίσμα

    21-05-2008

    Ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χρίσμα του κόμματος του, κερδίζοντας την πλειοψηφία των εκλεκτορικών ψήφων που χρειάζεται για να κερδίσει το χρίσμα. Ο κ. Ομπάμα έκανε αυτές τις δηλώσεις σε χιλιάδες ζητωκραυγάζοντες υποστηρικτές του στο Ντε Μόιν της πολιτείας Iowa, όπου είχε κερδίσει τον πρώτο προεκλογικό του αγώνα.

    Αλλά η προεδρική υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Χίλαρυ Κλίντον, δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για το χρίσμα του κόμματος της, μετά την νίκη της με μεγάλη διαφορά στις προκριματικές εκλογές τη Τρίτη στο Κεντάκυ. Στην νικητήρια ομιλία της στο Λούιβιλ η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ ευχαρίστησε τους υποστηρικτές της για την ψήφο τους παρά τις αντίξοες συνθήκες, όπως είπε. Η μάχη για το χρίσμα, επεσήμανε η κ. Κλίντον, είναι φέτος η σκληρότερη της σύγχρονης ιστορίας της χώρας.

    Πάντως στις δεύτερες προκριματικές της Τρίτης στην δυτική πολιτεία του Όρεγκον, νικητής αναδείχτηκε ο Μπαράκ Ομπάμα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 22 May 2008 - 1:19:06 UTC