Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-07-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγχαρητήρια ΗΠΑ και ΕΕ για την σύλληψη Κάρατζιτς
  • [02] Ομπάμα: Εποικοδομητικές οι συνομιλίες με την Ιρακινή ηγεσία
  • [03] Την ηγεσία του Κοσυφοπεδίου υποδέχτηκε ο πρόεδρος Μπούς στο Λευκό Οίκο
  • [04] Ράις: Θα υπάρξουν νέες κυρώσεις αν το Ιράν δεν απαντήσει ως προς το πακέτο κινήτρων
  • [05] Προκαταρκτική ειρηνευτική συμφωνία στην Ζιμπάμπουε
  • [06] Ο Υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζητά απ' το Κογκρέσο θεσμοθέτηση της διαδικασίας εκδίκασης των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο

  • [01] Συγχαρητήρια ΗΠΑ και ΕΕ για την σύλληψη Κάρατζιτς

    22-07-2008

    Ράντοβαν Κάρατζιτς(φωτο αρχείου)

    Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση καλωσόρισαν την είδηση της σύλληψης του ΣερβοΒόσνιου καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, Ράντοβαν Κάρατζιτς. Ο Λευκός Οίκος συνεχάρη την Σερβική κυβέρνηση και αυτούς που συνέλαβαν τον Κάρατζιτς για το θάρρος τους. Ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου χαρακτηρίζει την σύλληψη σημαντική απόδειξη της αποφασιστικότητας της Σερβίας να συνεργαστεί με το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου. Ο γ.γ. των ΗΕ, Μπαν Κι Μούν, χαρακτήρισε τη σύλληψη Κάρατζιτς ιστορική στιγμή που οδηγεί το διεθνές δικαστήριο πλησιέστερα προς την ολοκλήρωση του στόχου του που είναι η προσαγωγή όλων των εγκληματιών ενώπιον της δικαιοσύνης.

    Ο αρχιεισαγγελέας του δικαστηρίου, Σέρτζ Μπράμμερτζ, χαρακτήρισε την σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς σημαντική μέρα για τα θύματα εγκλημάτων πολέμου και για το διεθνές δίκαιο και σημείωσε ότι η σύλληψη αποδεικνύει ότι κανείς δεν μπορεί να αποφύγει το νόμο. Ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, χαρακτήρισε τη σύλληψη εξαιρετικά καλή εξέλιξη δηλώνοντας ότι ο Κάρατζιτς ανήκει τώρα στη Χάγη και επεσήμανε ότι η νέα κυβέρνηση του Βελιγραδίου είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

    Παράλληλα, ο πρώην υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο εμπνευστής της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέητον, χαρακτήρισε τον Κάρατζιτς, Οσάμα Μπιν Λάντεν της Ευρώπης και τον αρχιτέκτονα των εθνικιστικών εκκαθαρίσεων.

    Οι Σερβικές δυνάμεις ασφάλειας συνέλαβαν τον πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων και έναν απ' τους πλέον καταζητούμενους εγκληματίες πολέμου, Ράντοβαν Κάρατζιτς. Το γραφείο του προέδρου της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, ανακοίνωσε την σύλληψη αργά τη Δευτέρα το βράδυ χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Κάρατζιτς βρίσκεται τώρα στα χέρια του Σερβικού Δικαστηρίου Εγκλημάτων Πολέμου στο Βελιγράδι απ' όπου θα εκδοθεί στο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στη Χάγη. Μετά την ανακοίνωση της είδησης οι Μουσουλμάνοι της Βοσνίας γέμισαν τους δρόμους του Σεράγιεβο για να γιορτάσουν το συμβάν. Αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν αμέσως στη περιοχή για να αποφευχθούν συγκρούσεις με εθνικιστές που συνεχίζουν να θεωρούν τον Κάρατζιτς ήρωα.

    [02] Ομπάμα: Εποικοδομητικές οι συνομιλίες με την Ιρακινή ηγεσία

    22-07-2008

    Ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτήρισε τις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, στη Βαγδάτη εποικοδομητικές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ιράκ, Αλί Αλ Νταμπάγκ, δήλωσε μετά τις συνομιλίες ότι η Βαγδάτη ελπίζει πως οι ξένες δυνάμεις θα αποσυρθούν απ' τη χώρα μέχρι το 2010, αλλά απέφυγε να θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των δυνάμεων και δεν έκανε αναφορά στην υπόσχεση του κ. Ομπάμα να αποσύρει τις Αμερικανικές δυνάμεις απ' το Ιράκ μέσα σε 16 μήνες. Επίσης ο κ. Ομπάμα είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί και τον αντιπρόεδρο, Ταρίκ Αλ Χασεμί.

    Από τη πλευρά του ο αντίπαλος του κ. Ομπάμα προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Τζον Μακέιν, αναφέρθηκε στο πόσο λανθασμένη ήταν η κρίση του κ. Ομπάμα πέρυσι όταν είχε αντιταχθεί στην αποστολή περισσότερων Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Ο κ. Μακέιν επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ κερδίζουν τον πόλεμο στο Ιράκ και περισσότεροι στρατιώτες θα μπορέσουν να επιστρέψουν όταν βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι συνθήκες στη περιοχή.

    [03] Την ηγεσία του Κοσυφοπεδίου υποδέχτηκε ο πρόεδρος Μπούς στο Λευκό Οίκο

    22-07-2008

    Ο Πρόεδρος Μπους εξέφρασε σθεναρή υποστήριξη προς τον λαό του Κοσυφοπεδίου και την προσπάθειά του να εδραιώσει την δημοκρατία στην χώρα του. Ο Αμερικανός ηγέτης μίλησε στον Λευκό Οίκο, όπου υποδέχτηκε τον Κοσοβάρο ομόλογό του Fatmir Sejdiu και τον Πρωθυπουργό Hashim Thaci.

    Ο κύριος Μπους συγκεκριμένα απέρριψε οιανδήποτε διαίρεση του Κοσόβου και παρότρυνε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει το ταχύτερο δυνατόν τα διοικητικά καθήκοντά της εκεί. Είπε επίσης ότι υποστηρίζει τις φιλοδοξίες τόσο του Κοσόβου όσο και της Σερβίας να γίνουν μέλη των περιφερειακών οργανισμών ασφαλείας και οικονομικής προόδου.

    Οι δύο ηγέτες του Κοσόβου ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο Μπους για την υποστήριξη που παρέχει στην χώρα τους και υποσχέθηκαν ότι θα εργαστούν για να καταστεί αυτή ισχυρή και δημοκρατική χώρα που θα σέβεται πλήρως τα δικαιώματα όλων των πολιτών της και θα διατηρεί φιλικούς δεσμούς με τους γείτονες της.

    Οι Αλβανόφωνοι ηγέτες του Κοσόβου διακήρυξαν την ανεξαρτησία τους από την Σερβία τον Φεβρουάριο. Πάνω από 40 χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κόσοβο, αλλά η Σερβία επιμένει ότι διατηρεί την κυριαρχία της στην αποσχισθείσα περιοχή.

    [04] Ράις: Θα υπάρξουν νέες κυρώσεις αν το Ιράν δεν απαντήσει ως προς το πακέτο κινήτρων

    22-07-2008

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι το Ιράν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει επιπρόσθετες κυρώσεις αν δεν συμμορφωθεί με την προθεσμία δύο εβδομάδων που του δόθηκε για να απαντήσει σχετικά με διεθνές πακέτο κινήτρων. Η κ. Ράις, που έκανε αυτές τις δηλώσεις καθ' οδόν προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επεσήμανε ότι η Τεχεράνη δεν έδωσε σοβαρή απάντηση ως προς το πακέτο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Γενεύη το Σάββατο και σημείωσε ότι η συνάντηση του Σαββάτου έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στο Ιράν ότι θα πρέπει να λάβει αποφάσεις.

    Η κ. Ράις θα βρίσκεται σήμερα στο Αμπού Ντάμπι όπου θα συναντηθεί με τον υφυπουργό εξωτερικών, Γουίλλιαμ Μπέρνς, ο οποίος παρευρέθηκε στις συνομιλίες στη Γενεύη. Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών θα έχει επίσης συνομιλίες με ομολόγους της χωρών του Περσικού Κόλπου και άλλων Αραβικών χωρών.

    [05] Προκαταρκτική ειρηνευτική συμφωνία στην Ζιμπάμπουε

    22-07-2008

    Οι αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις της Ζιμπάμπουε υπέγραψαν προκαταρκτική συμφωνία που θέτει τις βάσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα. Ο πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μόργκαν Τσβανγκιράι, υπέγραψαν την συμφωνία τη Δευτέρα στη διάρκεια ειδικής τελετής στην Χαράρε, παρουσία του μεσολαβητή προέδρου της Βόρειας Αφρικής, Θάμπο Μπέκι.

    Μετά την τελετή ο κ. Μουγκάμπε δήλωσε ότι συμφώνησε με την αντιπολίτευση σε τροποποιήσεις του συντάγματος, ενώ οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και τον τερματισμό των βιαιοτήτων. Επιφυλακτική ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ στην επίτευξη συμφωνίας. Η Ουάσιγκτον δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν την θέληση του λαού.

    [06] Ο Υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζητά απ' το Κογκρέσο θεσμοθέτηση της διαδικασίας εκδίκασης των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο

    22-07-2008

    Μάικλ Μουκέισυ

    Ο Αμερικανός Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάικλ Μουκέισυ, ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει κανόνες που θα πρέπει να ακολουθηθούν από τα πολιτικά δικαστήρια για τις δίκες των κρατουμένων στις φυλακές στο Γκουαντάναμο.

    Σε ομιλία του τη Δευτέρα, εδώ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Μουκέισυ δήλωσε ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να εγκρίνει νομοσχέδιο που θα ξεκαθαρίζει θέματα που εγείρονται απ' την απόφαση του Αμερικανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου που έδωσε την δυνατότητα στους κρατουμένους στο Γκουαντάναμο να καταφύγουν σε πολιτικά δικαστήρια. Ο κ. Μουκέισυ δήλωσε ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να καθορίσει ένα περιφερειακό δικαστήριο το οποίο θα διεκπεραιώσει όλες αυτές τις υποθέσεις έτσι ώστε να αποφευχθούν διαδικαστικές διαφορές και αντικρουόμενες αποφάσεις πολλαπλών δικαστηρίων.

    Επίσης ο Αμερικανός Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει στους κρατούμενους ότι θα πρέπει να παραμείνουν στο Γκουαντάναμο όσο εξετάζεται η υπόθεση τους απ' τα πολιτικά δικαστήρια και δεν θα πρέπει να μπουν σε Αμερικανικό έδαφος, γιατί, όπως είπε, αποτελούν απειλή προς τους Αμερικανούς πολίτες. Τα σχόλια αυτά του κ. Μουκέισυ έγιναν ενώ άρχιζε η πρώτη δίκη κρατουμένου στο Γκουαντάναμο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 23 July 2008 - 1:18:34 UTC