Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-07-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Ομπάμα στη Μέση Ανατολή
  • [02] Νέες λεπτομέρειες για την σύλληψη Κάρατζιτς
  • [03] Εν αναμονή της Ντόλλυ
  • [04] Μακέιν κατά Ομπάμα για Ιράκ
  • [05] Η Κοντολίζα Ράις στις εξαεθνείς συνομιλίες για τη Βόρεια Κορέα
  • [06] Δηλώσεις Πώλσον ρίχνουν την τιμή του πετρελαίου και ενισχύουν το δολάριο

  • [01] Επίσκεψη Ομπάμα στη Μέση Ανατολή

    23-07-2008

    Ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Γερουσιαστής Μπαράκ Ομπάμα, βρίσκεται στο Ισραήλ για συνομιλίες με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες. Ο κύριος Ομπάμα θα συναντηθεί σήμερα στο Τελ Αβίβ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχουντ Ολμέρτ και κατόπιν θα μεταβεί στην Δυτική Όχθη για συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Αμέσως μετά την άφιξη του στο Ισραήλ, ο κ. Ομπάμα αναφέρθηκε στην 'ιστορική ειδική σχέση των ΗΠΑ με το Ισραήλ'.

    Νωρίτερα στην Ιορδανία, ο κ. Ομπάμα δεσμεύτηκε ότι από την πρώτη μέρα της προεδρίας του θα εργαστεί για πρόοδο προς την επίτευξη Ισραηλο-Παλαιστινιακής ειρηνευτικής συμφωνίας. Αλλά επεσήμανε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς πως ένας Αμερικανός πρόεδρος 'θα χτυπήσει παλαμάκια και θα επικρατήσει ειρήνη', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Κατά τις δηλώσεις του στο Αμάν ο Γερουσιαστής Ομπάμα επεσήμανε επίσης ότι εάν εκλεγεί, στόχος του θα είναι να απαγκιστρώσει τις Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις από πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ. Ο κύριος Ομπάμα πρόσθεσε πως παρά το ότι έχει σημειωθεί πρόοδος από άποψη ασφάλειας στο Ιράκ εν τούτοις εκείνο που χρειάζεται είναι μια πολιτική λύση.

    Εξάλλου στην Ιερουσαλήμ, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε 22χρονος Παλαιστίνιος που έριξε μπουλντόζα πάνω σε δεκάδες οχήματα, τραυματίζοντας 16 άτομα. Οι αρχές χαρακτήρισαν το περιστατικό τρομοκρατική επίθεση. Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σίμων Πέρεζ και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασαν την επίθεση. Το ίδιο έκανε και ο Αμερικανός προεδρικός υποψήφιος, Μπαράκ Ομπάμα, που έφτασε στην Ιερουσαλήμ λίγες ώρες μετά το περιστατικό που συνέβη κοντά στο ξενοδοχείο όπου διαμένει.

    [02] Νέες λεπτομέρειες για την σύλληψη Κάρατζιτς

    23-07-2008

    Πρόσφατη φωτογραφία του Ράντοβαν Κάρατζιτς

    Σέρβοι αξιωματούχοι έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για την σύλληψη του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Κάρατζιτς συνελήφθη ενώ μετέβαινε από ένα σημείο του Βελιγραδίου σε άλλο και ότι τον εντόπισαν παρακολουθώντας άτομα για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι τον βοηθούσαν.

    Ο Σερβοβόσνιος πρώην ηγέτης είχε αλλάξει πλήρως την εμφάνιση του φορώντας γυαλιά και διατηρώντας μακριά μαλλιά και μεγάλο άσπρο μούσι. Σέρβοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ζούσε χωρίς να κρύβεται σε προάστιο του Βελιγραδίου και εργαζόταν σε ιδιωτική κλινική εναλλακτικής ιατρικής με το ψευδώνυμο, Ντράγκαν Ντάμπιτς. Μάλιστα είχε κάνει διαλέξεις ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου για το θέμα της εναλλακτικής ιατρικής. Ορισμένοι απ' τους συναδέλφους του δηλώνουν κατάπληκτοι για το γεγονός ότι ο ευγενής γιατρός με τον οποίο συνεργάζονταν καθημερινά, ήταν ένας απ' τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στο κόσμο.

    Στο μεταξύ, Σερβικό δικαστήριο διέταξε την έκδοση του Κάρατζιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για γενοκτονία και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο δικηγόρος του όμως δήλωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση για την έκδοση του πελάτη του.

    [03] Εν αναμονή της Ντόλλυ

    23-07-2008

    Το Αμερικανικό Κέντρο Τυφώνων στο Μαϊάμι εξέδωσε προειδοποίηση για τον τυφώνα Ντόλλυ, κατηγορίας 1, ο οποίος βρίσκεται πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού και κατευθύνεται προς τα Αμερικανο-Μεξικανικά σύνορα με ταχύτητα ανέμων 120 χιλιομέτρων την ώρα. Η Ντόλλυ βρίσκεται αυτή τη στιγμή 205 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά του Μπράουνσβιλ, Τέξας, ενώ αναμένεται ότι θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.

    Προειδοποιήσεις για τυφώνα έχουν εκδοθεί από το Μπράουνσβιλ μέχρι το Κόρπους Κρίστι στο Τέξας και από το Ρίο Σαν Φερνάντο στο Μεξικό, μέχρι την Αμερικανο-Μεξικανική μεθόριο. 23 χιλιάδες κόσμος έχει απομακρυνθεί από παράκτιες περιοχές στο Μεξικό εν αναμονή του τυφώνα. Η Ντόλλυ είναι ο δεύτερος τυφώνας της φετινής σαιζόν στον Ατλαντικό.

    [04] Μακέιν κατά Ομπάμα για Ιράκ

    23-07-2008

    Ο προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Τζον Μακέιν, δήλωσε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος οι Αμερικανικές δυνάμεις θα επιστρέψουν απ' το Ιράκ με 'τιμή και θρίαμβο', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Σε προεκλογική του εμφάνιση στο Νιού Χάμσιρ τη Τρίτη, ο κ. Μακέιν κατηγόρησε τον αντίπαλο του υποψήφιο των Δημοκρατικών, Μπαράκ Ομπάμα, ότι προσπαθεί να αντιστρέψει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο Ιράκ, προωθώντας ημερομηνίες απόσυρσης των Αμερικανικών στρατευμάτων.

    Ο κ. Μακέιν σημείωσε ότι και αυτός θέλει την απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων, αλλά, όπως είπε, αν εκλεγεί οι στρατιώτες θα επιστρέψουν νικητές. Επίσης ο κ. Μακέιν επέκρινε τον κ. Ομπάμα για την αντίθεση του πέρυσι στην αποστολή περισσότερων στρατευμάτων στο Ιράκ και επεσήμανε ότι αν είχε γίνει αυτό που ήθελε ο κ. Ομπάμα οι ΗΠΑ θα είχαν τώρα να αντιμετωπίσουν ήττα.

    [05] Η Κοντολίζα Ράις στις εξαεθνείς συνομιλίες για τη Βόρεια Κορέα

    23-07-2008

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση σήμερα στην Σιγκαπούρη με τους 5 ομολόγους της στις εξαεθνείς συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο του Φόρουμ χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας.

    Πρόκειται για την υψηλότερου επιπέδου συνάντηση των 6 χωρών από το 2003, οπότε και δημιουργήθηκε η εξαμελής αυτή διπλωματική ομάδα. Είναι επίσης η πρώτη φορά που η κ. Ράις θα συναντηθεί με τον Βορειοκορεάτη ομόλογο της Πακ Ούι Τσούν. Αναμένεται ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε σχέδιο για την επιβεβαίωση των πυρηνικών δραστηριοτήτων της Βόρειας Κορέας.

    [06] Δηλώσεις Πώλσον ρίχνουν την τιμή του πετρελαίου και ενισχύουν το δολάριο

    23-07-2008

    Χένρυ Πώλσον

    Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομίας, Χένρυ Πώλσον, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει νομοσχέδιο αυτή την εβδομάδα για την στήριξη των δύο γιγάντιων εγγυητών στεγαστικών δανείων, Fannie Mae και Freddie Mac.

    Ομοσπονδιακό σχέδιο προβλέπει πιστώσεις του Υπουργείου Οικονομίας προς τις δύο αυτές εταιρείες και δίνει την δυνατότητα ακόμη και αγοράς μετοχών των εταιρειών αυτών από μέρους του δημοσίου, αν χρειαστεί. Πάντως τα σχόλια του κ. Πώλσον συνετέλεσαν σε αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς την Αμερικανική οικονομία με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η θέση του δολαρίου έναντι του Ευρώ και να υποχωρήσουν και άλλο οι τιμές πετρελαίου.

    Συγκεκριμένα η τιμή του αργού στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσε πτώση 5 δολαρίων τη Τρίτη, φθάνοντας τα 126 δολάρια το βαρέλι, για να κλείσει τελικά στα 127,25 δολάρια το βαρέλι.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 24 July 2008 - 1:18:20 UTC