Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-09-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η τελευταία ομιλία Μπους στα Η.Ε.
  • [02] Ενδοιασμοί από μέλη του Κογκρέσου για το πακέτο εξουδετέρωσης της οικονομικής κρίσης
  • [03] Διήμερες επαφές Πέιλιν με αρχηγούς κρατών στη Νέα Υόρκη
  • [04] Γκέιτς: Τρομοκράτες στο Πακιστάν απειλούν τις ΗΠΑ
  • [05] To FBI διερευνά χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς

  • [01] Η τελευταία ομιλία Μπους στα Η.Ε.

    24-09-2008

    Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

    Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ μίλησε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη κατά της προσκόλλησης στα 'υλικά αγαθά' και κατά των 'τυραννικών δυνάμεων'.

    Ο πρόεδρος του Ιράν επέκρινε τις δυτικές δυνάμεις που προσπαθούν να παρεμβάλουν εμπόδια στις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης οι οποίες είναι 'ειρηνικές', όπως είπε ο κ. Αχμαντινετζάντ και τόνισε ότι ο Ιρανικός λαός θα αντισταθεί στις τυραννικές αυτές δυνάμεις και δεν θα δεχτεί τις 'παράνομες απαιτήσεις τους', όπως είπε.

    Ο Ιρανός ηγέτης διακήρυξε επίσης ότι 'η Αμερικανική αυτοκρατορία' καταρρέει και συμβούλεψε την επόμενη Αμερικανική ηγεσία να περιορίσει την ανάμειξη της μόνο εντός των συνόρων της. Παράλληλα ο κ. Αχμαντινετζάντ καταφέρθηκε κατά της κατοχής του Ιράκ από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, λέγοντας ότι το Ιράκ δέχτηκε επίθεση κάτω από 'λανθασμένα προσχήματα' και καταδίκασε την εισβολή σε Παλαιστινιακά εδάφη 'σιωνιστών δολοφόνων', όπως είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο Ισραήλ.

    O πρόεδρος Μπους

    Νωρίτερα, την Τρίτη κατά την τελευταία ομιλία του στην Γενική συνέλευση των Ηνωμενών Εθνών, ο πρόεδρος Μπους αποκάλεσε το Ιράν μία από τις λίγες χώρες που εξακολουθούν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία και ζήτησε από το διεθνή οργανισμό να επιβάλλει κυρώσεις κατά του Ιράν και της Βόρειας Κορέας για τα πυρηνικά τους προγράμματα.

    Ο κ. Μπους αναφέρθηκε επίσης στις επιτυχίες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και επεσήμανε ότι τα Η.Ε. και άλλοι διεθνείς οργανισμοί πρέπει τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε να αντιμετωπίσουν τους εξτρεμιστές.

    Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξη του προς τη Γεωργία στην συνεχιζόμενη αντιπαράθεση της Τιφλίδας με τη Μόσχα και διαβεβαίωσε τη διεθνή κοινότητα ότι οι ΗΠΑ ενεργούν αποφασιστικά για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    [02] Ενδοιασμοί από μέλη του Κογκρέσου για το πακέτο εξουδετέρωσης της οικονομικής κρίσης

    24-09-2008

    Κρις Ντόντ

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Κρις Ντόντ, χαρακτήρισε 'απαράδεκτο' το πακέτο 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα στις ΗΠΑ. Τη Τρίτη αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπούς εκλιπάρησαν και πάλι το Κογκρέσο να εγκρίνει το σχέδιο το συντομότερο δυνατόν.

    Πάντως ο Γερουσιαστής Ντόντ δεν είναι το μόνο μέλος του Κογκρέσου που διατηρεί ενδοιασμούς για το προτεινόμενο σχέδιο. Ο δεύτερος στην ιεραρχία της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων, Ρεπουμπλικανός Ρίτσαρντ Σέλμπυ, δήλωσε ότι το σχέδιο χρειάζεται σοβαρή εξέταση για να μην αποτελέσει 'σπατάλη' των χρημάτων των Αμερικανών φορολογουμένων.

    Από τη πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, δήλωσε ότι οι χρηματαγορές βρίσκονται υπό συνεχή πίεση και ότι η Αμερικανική οικονομία 'δεν θα μπορέσει να ανακάμψει' χωρίς το προτεινόμενο πακέτο, ενώ ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομίας, Χένρυ Πώλσον, ότι η τρέχουσα κατάσταση στις χρηματαγορές θέτει σε κίνδυνο τις αποταμιεύσεις των Αμερικανών, τις επενδύσεις και την αγορά

    Νικολά Σαρκοζί

    Στο μεταξύ, πολλοί ηγέτες χωρών που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση των ΗΕ δηλώνουν ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιλύσουν μόνες τους την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ζήτησε έκτακτη διεθνή σύνοδο κορυφής και επεσήμανε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δημιουργήσει διεθνή θεσμικά ρυθμιστικά όργανα για τραπεζικές υποθέσεις.

    Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, αναφέρθηκε και αυτός στην ανάγκη διεθνών ρυθμιστικών οργάνων και επέρριψε την ευθύνη για την διεθνή κρίση στην 'αναρχία των κερδοσκόπων', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Επίσης η πρόεδρος των Φιλιππίνων, Γκλόρια Αρόγιο, δήλωσε ότι η χρηματοπιστωτική κρίση έχει μετακινηθεί από χώρα σε χώρα 'σαν ένα τραγικό τσουνάμι' και προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη δεν θα συμβεί γρήγορα.

    [03] Διήμερες επαφές Πέιλιν με αρχηγούς κρατών στη Νέα Υόρκη

    24-09-2008

    Η Σάρα Πέιλιν με τον Χένρυ Κίσινγκερ

    Η υποψήφια για την αντιπροεδρία με το ψηφοδέλτιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Σάρα Πέιλιν, πραγματοποιεί διήμερες επαφές με αρχηγούς κρατών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ στη Νέα Υόρκη, στα πλαίσια προσπαθειών για την εξουδετέρωση επικρίσεων σε βάρος της για έλλειψη εμπειρίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    Η 44χρονη κυβερνήτης της Αλάσκα είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι και τον πρόεδρο της Κολομβίας, Αλβάρο Ουρίμπε. Μετά την συνάντηση ο κ. Καρζάι δήλωσε ότι θεωρεί την κ. Πέιλιν 'ικανή πολιτικό' και επεσήμανε ότι του υπέβαλε τις κατάλληλες ερωτήσεις για το Αφγανιστάν.

    Την Τρίτη το βράδυ η κ. Πέιλιν συναντήθηκε επίσης με τον πρώην υπουργό εξωτερικών Χένρυ Κίσινγκερ, για συνομιλίες που επικεντρώθηκαν σε θέματα Κίνας, Ιράν και Ρωσίας, ενώ σήμερα μαζί με τον προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Τζον Μακέιν, η κ. Πέιλιν θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Γεωργίας και της Ουκρανίας, καθώς και με τον πρόεδρο του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί.

    Την άλλη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η τηλεμαχία των δύο υποψηφίων για την αντιπροεδρία.

    [04] Γκέιτς: Τρομοκράτες στο Πακιστάν απειλούν τις ΗΠΑ

    24-09-2008

    Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέητς, δήλωσε ότι τρομοκρατικές οργανώσεις που χρησιμοποιούν για κρησφύγετο περιοχές του Πακιστάν αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την σταθερότητα του Αφγανιστάν και ενέχουν κίνδυνο για τις ΗΠΑ.

    Σε κατάθεση του ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας την Τρίτη ο κ. Γκέητς επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν επίμονους εχθρούς στο δυτικό Πακιστάν και μέχρι αυτά τα κρησφύγετα να εξουδετερωθούν θα εξακολουθήσει να επικρατεί ανασφάλεια και βία.

    Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας επίσης προειδοποίησε κατά της ταχείας αποστολής περισσότερο στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, παρά τα αιτήματα του ανώτερου διοικητή των Αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στη περιοχή στρατηγού, Ντέιβιντ Μακίρναν, για την ανάπτυξη τουλάχιστον 10 χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών.

    Ο κ. Γκέητς επεσήμανε ότι η αποστολή περισσότερων δυνάμεων θα είναι αντιπαραγωγική σε μία χώρα με έντονη αντίσταση σε ξένες δυνάμεις ενώ πρότεινε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να διευρύνουν το ταχύτερο δυνατό τον Εθνικό Αφγανικό Στρατό.

    Για την κατάσταση στο Ιράκ, ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας είπε ότι οι ΗΠΑ έφτασαν στο τέλος του παιχνιδιού στον αγώνα τους κατά των ανταρτών. Και πρόσθεσε ότι είναι δυνατή η εξουδετέρωση εξτρεμιστών γιατί η βία έχει μειωθεί ενώ οι Ιρακινές δυνάμεις εξακολουθούν να αυξάνονται.

    [05] To FBI διερευνά χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς

    24-09-2008

    Το FBI ξεκίνησε διερεύνηση των τεσσάρων χρηματοπιστωτικών οργανισμών στο επίκεντρο της κρίσης που πλήττει τον τελευταίο καιρό τη Γουώλ Στρήτ.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το FBI διερευνά το ενδεχόμενο απάτης από μέρους των γιγαντιαίων εγγυητικών οργανισμών στεγαστικών δανείων Fannie Mae και Freddy Mac, της χρηματοασφαλιστικής εταιρείας AIG και της τράπεζας επενδύσεων Lehman Brothers. Η διερεύνηση επικεντρώνεται στους οργανισμούς και τα ανώτατα διευθυντικά τους στελέχη.

    Μπεν Μπερνάνκι και Χένρυ Πώλσον

    Στο μεταξύ τη Τρίτη το προτεινόμενο σχέδιο 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα στις ΗΠΑ αντιμετώπισε την αντίθεση μελών του Κογκρέσου. Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκλιπάρησαν και πάλι το Κογκρέσο να εγκρίνει το σχέδιο το συντομότερο δυνατόν, αλλά ο πρόεδρος της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Κρις Ντόντ, χαρακτήρισε το πακέτο 'απαράδεκτο' στην παρούσα μορφή του, ενώ ο δεύτερος στην ιεραρχία της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων, Ρεπουμπλικανός Ρίτσαρντ Σέλμπυ, δήλωσε ότι το σχέδιο χρειάζεται σοβαρή εξέταση για να μην αποτελέσει 'σπατάλη' των χρημάτων των Αμερικανών φορολογουμένων.

    Από τη πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, δήλωσε ότι οι χρηματαγορές βρίσκονται υπό συνεχή πίεση και ότι η Αμερικανική οικονομία 'δεν θα μπορέσει να ανακάμψει' χωρίς το προτεινόμενο πακέτο, ενώ ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομίας, Χένρυ Πώλσον, ότι η τρέχουσα κατάσταση στις χρηματαγορές θέτει σε κίνδυνο τις αποταμιεύσεις των Αμερικανών, τις επενδύσεις και την αγορά

    Νικολά Σαρκοζί

    Εξάλλου, πολλοί ηγέτες χωρών που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση των ΗΕ δηλώνουν ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιλύσουν μόνες τους την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ζήτησε έκτακτη διεθνή σύνοδο κορυφής και επεσήμανε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δημιουργήσει διεθνή θεσμικά ρυθμιστικά όργανα για τραπεζικές υποθέσεις.

    Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, αναφέρθηκε και αυτός στην ανάγκη διεθνών ρυθμιστικών οργάνων και επέρριψε την ευθύνη για την διεθνή κρίση στην 'αναρχία των κερδοσκόπων', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Επίσης η πρόεδρος των Φιλιππίνων, Γκλόρια Αρόγιο, δήλωσε ότι η χρηματοπιστωτική κρίση έχει μετακινηθεί από χώρα σε χώρα 'σαν ένα τραγικό τσουνάμι' και προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη δεν θα συμβεί γρήγορα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 25 September 2008 - 1:18:34 UTC