Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-12-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαδηλώσεις και λεηλασίες στην Αθήνα
  • [02] Έργα υποδομής για την αναζωογόνηση της οικονομίας
  • [03] Ράις: Το Πακιστάν πρέπει να συνεργαστεί με την Ινδία
  • [04] Επίθεση Ταλεμπάν σε εφόδια Νατοϊκών δυνάμεων
  • [05] Νέος υπουργός για θέματα Βετεράνων
  • [06] Στρατηγικής σημασίας η επιτυχία στο Ιράκ, δηλώνει η Ράις

  • [01] Διαδηλώσεις και λεηλασίες στην Αθήνα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    08-12-2008

    Επεισόδια στα Εξάρχεια

    Ενημέρωση: 12:15 πμ ώρα Ελλάδας

    Σχετική ηρεμία επικρατεί εδώ και μία ώρα περίπου στο Κέντρο της Αθήνας μετά τα εξαιρετικά σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στην πορεία διαμαρτυρίας προς την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση με αφορμή το θάνατο του δεκαπεντάχρονου από σφαίρα ειδικού φρουρού το βράδυ του Σαββάτου, στην περιοχή των Εξαρχείων.

    Οι περισσότεροι δρόμοι είναι ανοικτοί εκτός από το τμήμα της οδού Πατησίων από τα Χαυτεία και μέχρι την Κοδρικτώνος καθώς κατά διαστήματα ομάδες νεαρών κουκουλοφόρων βγαίνουν από το Πολυτεχνείο και πετούν πέτρες. Γι αυτό και παραμένουν έξω από το ίδρυμα και στην γύρω περιοχή αστυνομικές δυνάμεις.

    Εν συντομία, ο απολογισμός του τραγικού εικοσιτετραώρου είναι 21 τραυματίες εκ των οποίων 8 πολίτες και 13 αστυνομικοί και άλλα άτομα πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα λόγω της χρήσης χημικών και δακρυγόνων από τους αστυνομικούς. Σημειωθήκαν τεράστιες υλικές ζημιές, 38 καμένα αυτοκίνητα, 14 καταστρεμμένα καταστήματα και τέσσερις τράπεζες, ενώ δεκάδες άλλοι επαγγελματικοί χώροι έχουν μικρότερες ζημιές, σπασμένα τζάμια, βιτρίνες από βόμβες μολότοφ που χρησιμοποίησαν οι διαδηλωτές.

    20 άτομα προσήχθησαν στην Ασφάλεια και όπως ανακοινώθηκε οι δύο ειδικοί φρουροί, που ευθύνονται για τον θάνατο του νεαρού μαθητή, θα απολογηθούν την Τετάρτη, ενώ αυτός που πυροβόλησε θα διωχθεί για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως.

    'Καμιά επιείκεια δεν πρόκειται να υπάρξει στην απόδοση ευθυνών' δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και μετά την σύσκεψη αργά το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι θα εφαρμοσθεί αυστηρά ο νόμος.

    Οι Πανεπιστημιακοί καθηγητές κατεβαίνουν από σήμερα σε τριήμερη απεργία και δεν θα γίνουν μαθήματα σε πολλά ανώτατα ιδρύματα της χώρας. Αναβάλλονται θεατρικές παραστάσεις ,ο στολισμός της Αθήνας και το Άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Σύνταγμα , όπως ανακοινώθηκε από το Δήμο

    Σήμερα εξ άλλου το πρωί θα γίνει η νεκροψία του άτυχου θύματος και η βαλλιστική εξέταση που θα δείξει την πορεία του βλήματος προκειμένου να γίνει σαφές αν χτυπήθηκε απ ευθείας η από εξοστρακισμό της σφαίρας.

    Όλες οι πολιτικές δυνάμεις και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παπούλιας εξέφρασαν την οδύνη τους για το χαμό του νεαρού παιδιού καθώς και την συμπαράσταση στην οικογένειά του.

    [02] Έργα υποδομής για την αναζωογόνηση της οικονομίας

    08-12-2008

    Οι επικεφαλείς των βιομηχανιών αυτοκίνητων General Motors, Ford και Chrysler

    Το Αμερικανικό Κογκρέσο θα εξετάσει αυτή την εβδομάδα πακέτο βοήθειας προς την αυτοκινητοβιομηχανία, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα πακέτο που στοιχειοθετείται σε συνομιλίες μεταξύ Λευκού Οίκου και Κογκρέσου. Δημοκρατικοί βουλευτές δηλώνουν ότι επίκειται συμφωνία για το θέμα, αλλά επικριτές του σχεδίου τονίζουν ότι θα αντιμετωπίσει αντίθεση κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων στο Κογκρέσο. Αναμένεται ότι το ύψος του μέτρου θα φτάσει τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό αρκετό για την διατήρηση των αυτοκινητοβιομηχανιών έως τον Μάρτιο. Πάντως την Κυριακή, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, συμπαρατάχθηκε με την απόφαση του Κογκρέσου να προτείνει αυτό το πακέτο βοήθειας προς τις βιομηχανίες αυτοκινήτων, ένα πακέτο που όπως είπε, θα τις αναγκάσει να υιοθετήσουν καλύτερα επιχειρηματικά σχέδια. Αλλά ο Ρεπουπλικανός Γερουσιαστής, Ρίτσρντ Σέλμπυ, δήλωσε ότι οι βιομηχανίες αυτοκινήτων έχουν αποτύχει παταγωδώς και χρειάζονται πλήρη αναδιοργάνωση.

    Παράλληλα στα πλαίσια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι η οικονομία θα επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί και επεσήμανε ότι μία από τις προτεραιότητες του αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, θα είναι προγράμματα υποδομής που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, οι οποίες θα βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα την οικονομία και θα συντελέσουν σε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

    [03] Ράις: Το Πακιστάν πρέπει να συνεργαστεί με την Ινδία

    08-12-2008

    Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, ζήτησε από το Πακιστάν να συνεργαστεί με την Ινδία για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μουμπάι από τις οποίες σκοτώθηκαν 170 άτομα.Σε τηλεοπτική της συνέντευξη την Κυριακή η κύρια Ράις δήλωσε ότι το Πακιστάν πρέπει να αναλάβει δράση ακόμη και εάν οι επιθέσεις έγιναν από άτομα που δεν προέρχονται από το έδαφός του.

    Η κ Ράις συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με κυβερνητικούς αξιωματούχους του Πακιστάν και της Ινδίας σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

    [04] Επίθεση Ταλεμπάν σε εφόδια Νατοϊκών δυνάμεων

    08-12-2008

    Εξτρεμιστές Ταλεμπάν επιτέθηκαν εναντίον δύο εμπορευματικών σταθμών στην πόλη Πεσαβάρ, καταστρέφοντας πάνω από 160 φορτηγά και στρατιωτικά οχήματα που προορίζονταν για τις Νατοϊκές και Αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία περίπου 300 βαριά οπλισμένοι άνδρες εισέβαλαν στους εμπορευματικούς σταθμούς όπου φυλάσσονταν στρατιωτικά οχήματα, εφόδια και καύσιμα.

    Ο προϊστάμενος του ενός σταθμού δήλωσε στη ΦτΑ ότι οι ένοπλοι χρησιμοποίησαν ρουκέτες, όπλα και χειροβομβίδες σκοτώνοντας έναν φρουρό και καταστρέφοντας όλα τα οχήματα πριν τελικά διαφύγουν. Πάντως ο Αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι η επίθεση θα επηρεάσει 'ελάχιστα' τις επιχειρήσεις σε βάρος των Ταλεμπάν, αλλά η επίθεση προκαλεί ανησυχίες ότι οι αντάρτες προσπαθούν τώρα να διακόψουν τον ανεφοδιασμό των δυτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

    [05] Νέος υπουργός για θέματα Βετεράνων

    08-12-2008

    Έρικ Σινσέκι

    Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επέλεξε έναν δριμύ επικριτή του πολέμου στο Ιράκ για το αξίωμα του υπουργού για θέματα Βετεράνων. Πρόκειται για τον Ιαπωνικής καταγωγής απόστρατο στρατηγό, Έρικ Σινσέκι. Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος ανακοίνωσε την Κυριακή τον διορισμό του λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το θάρρος του κ. Σινσέκι να υπερασπιστεί τα αμερικανικά στρατεύματα και τους βετεράνους.

    Ο κ. Σινσέκι διατέλεσε επικεφαλής του μεικτού επιτελείου στρατού κατά την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ το 2003. Και απομακρύνθηκε από το αξίωμα επειδή επέμενε ότι χρειάζονταν περισσότερα στρατεύματα στο Ιράκ για την εισβολή, ισχυρισμό που είχε βρει αντίθετο τον τότε υπουργό Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

    Ο κ. Σινσέκι δεσμεύτηκε να δημιουργήσει ένα υπουργείο του 21ου αιώνα για τις υποθέσεις των βετεράνων που θα βοηθά τους επιστρέφοντες στρατιώτες να βρουν δουλειά και θα τους εξασφαλίζει καλή υγειονομική περίθαλψη.

    [06] Στρατηγικής σημασίας η επιτυχία στο Ιράκ, δηλώνει η Ράις

    08-12-2008

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, σε τηλεοπτική της συνέντευξη εξέφρασε θλίψη που οι ΗΠΑ βρισκόταν σε πόλεμο με το Ιράκ βασιζόμενες σε λανθασμένες μυστικές πληροφορίες, αλλά επεσήμανε ότι η επιχείρηση αυτή θα καταλήξει σε μία στρατηγικής σημασίας επιτυχία.

    Η κ. Ράις τόνισε ότι η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν 'είναι στρατηγική σημασίας όχι μονό για τη κυβέρνηση Μπους αλλά και για την Αμερική', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Πάντως σε τηλεοπτική του συνέντευξη τη Κυριακή ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επανέλαβε ότι παραμένει προσηλωμένος στον τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ, δεν έδωσε όμως συγκεκριμένες ημερομηνίες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 9 December 2008 - 7:51:38 UTC