Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-02-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπακογιάννη: Η Ελλάδα ξέρει να κτίζει γέφυρες
  • [02] Βαρυσήμαντο διάγγελμα Ομπάμα για την οικονομία
  • [03] Συνομιλίες Κλίντον με τους ομολόγους της από Αφγανιστάν και Πακιστάν
  • [04] Η Τουρκία οδός απόσυρσης από το Ιράκ
  • [05] Επίσκεψη Χριστόφια στο Βελιγράδι
  • [06] Ο Ντέννις Ρός ειδικός σύμβουλος για Περσικό Κόλπο και νοτιοδυτική Ασία

  • [01] Μπακογιάννη: Η Ελλάδα ξέρει να κτίζει γέφυρες

    Ζωή Λεουδάκη

    Ουάσινγκτον

    24-02-2009

    Η επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρας Μπακογιάννη στην Αμερικανική πρωτεύουσα ξεκίνησε τη Δευτέρα με ομιλία της στο Ινστιτούτο Μπρούκιγκς, με τίτλο 'Συλλογική Ασφάλεια τον 21ο αιώνα'.

    Η κ. Μπακογιάννη τόνισε την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης, ΗΠΑ, Ρωσίας και Βαλκανίων. 'Η ασφάλεια' επεσήμανε η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας 'τώρα στηρίζεται σε πάνω από μία δύναμη, βασίζεται σε σχέσεις και τη δημιουργία δεσμών', ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα σαν 'την χώρα που ξέρει να κτίζει γέφυρες'.

    Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε 3 σημαντικές γέφυρες.'Η πρώτη διασχίζει τον Ατλαντικό και ενώνει την Ευρώπη με τις ΗΠΑ' είπε η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών. 'Η δεύτερη επεκτείνεται στη Ευρασία και φέρνει τη Ρωσία πιο κοντά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και η τρίτη ενώνει τα Βαλκάνια με την Ευρώπη'. Η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ συνδέονται με μακροχρόνια φιλία, είναι εταίροι στη διεθνή σκηνή και μπορούν να μοιραστούν τις διεθνείς τους ευθύνες με τρόπο που να αρμόζει καλύτερα στις δυνατότητες της κάθε μιας.

    Στα πλαίσια της ανάληψης από την Ελλάδα της Προεδρίας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στις προκλήσεις που παρουσιάζονται ιδιαίτερα στο θέμα της ασφάλειας. 'Είναι ανάγκη να αρχίσουμε από την αρχή όσο αφορά στις Ευρωατλαντικές σχέσεις και ειδικά τις σχέσεις ΗΠΑβΡωσίας', τονίζει η Υπουργός Εξωτερικών 'με ευρύ διάλογο για να βρεθεί μία κοινή συνιστάμενη, αυτό είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό'.

    Καταλήγοντας η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι 'ζούμε σ' ένα κόσμο που αλλάζει και απαιτεί να αλλάξουμε και εμείς μαζί του'.

    Σήμερα, η κ. Μπακογιάννη θα έχει επαφές με στελέχη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και αργότερα της Βουλής και με τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας στρατηγό Τζέιμς Τζόουνς. Την Τετάρτη η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί στο Στέητ Ντιπάρτμεντ με την Αμερικανίδα ομόλογό της Χίλαρυ Κλίντον και αργότερα θα έχει γεύμα εργασίας με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Ουίλιαμ Μπερνς. Το απόγευμα της Τέταρτης αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη.

    [02] Βαρυσήμαντο διάγγελμα Ομπάμα για την οικονομία

    24-02-2009

    Με έλλειμμα άνοιξαν σήμερα το πρωί τα χρηματιστήρια της Ασίας, μετά την πτώση, στα χαμηλότερα επίπεδα απ' το 1997, την Δευτέρα του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, παρά τις υποσχέσεις του προέδρου Ομπάμα για μείωση του Αμερικανικού δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 50% και τις διαβεβαιώσεις ότι το δημόσιο θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει τις τράπεζες που συνεχίζουν να έχουν προβλήματα. Ο δείκτης Ντάου Τζόουνς διολίσθησε κατά 3%. Αντίστοιχη ήταν και η απόδοση των Ευρωπαϊκών χρηματαγορών.

    Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση διάσκεψης στο Λευκό Οίκο με τους κυβερνήτες των πολιτειών της χώρας και ομάδα μελών του Κογκρέσου και οικονομικών αναλυτών, ο κ. Ομπάμα επεσήμανε ότι θα περικόψει το δημοσιονομικό έλλειμμα από 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια που είναι σήμερα, στα 533 δισεκατομμύρια μέχρι το έτος 2013 και θα επαναφέρει μεθόδους δημοσιονομικής αυτοσυγκράτησης που ίσχυαν στη δεκαετία του 1990, περιορίζοντας έτσι τις δημοσιονομικές δαπάνες.

    Απόψε το βράδυ στα πλαίσια βαρυσήμαντου διαγγέλματος του προς το έθνος, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα αναφερθεί λεπτομερώς στα σχέδια του για την ενίσχυση της οικονομίας.

    [03] Συνομιλίες Κλίντον με τους ομολόγους της από Αφγανιστάν και Πακιστάν

    24-02-2009

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον θα συναντηθεί αυτή την εβδομάδα με τους ομολόγους της απ' το Πακιστάν και το Αφγανιστάν στα πλαίσια της επανεξέτασης της Αμερικανικής πολιτικής προς τις χώρες αυτές που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση Ομπάμα.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρόμπερτ Γούντ, δήλωσε ότι η κ. Κλίντον θα συναντηθεί με τον Πακιστανό ομόλογο της σήμερα και τον Αφγανό ομόλογο της την Πέμπτη. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για Αφγανιστάν και Πακιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, θα συμμετάσχει επίσης στις συνομιλίες μεταξύ των τριών πλευρών.

    Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Ομπάμα ενέκρινε την αποστολή άλλων 17 χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

    [04] Η Τουρκία οδός απόσυρσης από το Ιράκ

    24-02-2009

    4 Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι στα πλαίσια των προετοιμασιών τους για την σταδιακή απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ, εξετάζουν και την χρήση της Τουρκίας σαν οδό εξόδου.

    Η Τουρκία είναι ένας από τους συμμάχους των ΗΠΑ στη περιοχή που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων, δηλώνουν οι αξιωματούχοι και επισημαίνουν ότι η χρήση πολλαπλών οδών θα επιταχύνει την διαδικασία απόσυρσης. Επίσης το λιμάνι Άκαμπα της Ιορδανίας θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο εξόδου των Αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ, ενώ άλλη μια χώρα που ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για τον ίδιο σκοπό είναι το Κουβέιτ, το οποίο το 2003 αποτέλεσε εφαλτήρα για την εισβολή στο Ιράκ.

    [05] Επίσκεψη Χριστόφια στο Βελιγράδι

    24-02-2009

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βελιγράδι, εξέφρασε την υποστήριξη της Λευκωσίας στις προσπάθειες της Σερβίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Χριστόφιας είχε συνομιλίες με τον Σέρβο ομόλογο του, Μπόρις Τάντιτς και τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Μίρκο Τσβέτκοβιτς. Η επίσημες ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας καθυστερούν έως ότου το Βελιγράδι παραδώσει τον φυγάδα Σερβοβόσνιο κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς.

    Επίσης ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε τη Σερβική ηγεσία για την υποστήριξη της προς τις προσπάθειες της Κυπριακής κυβέρνησης για την επανένωση του νησιού και δεσμεύτηκε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσυφοπεδίου.

    [06] Ο Ντέννις Ρός ειδικός σύμβουλος για Περσικό Κόλπο και νοτιοδυτική Ασία

    24-02-2009

    Ο βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης, Ντέννις Ρός, διορίστηκε ειδικός σύμβουλος της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλλαρυ Κλίντον, για την περιοχή του Περσικού Κόλπου και της νοτιοδυτικής Ασίας.

    Ανακοινωθέν του Στέητ Ντηπάρτμεντ αναφέρει ότι ο κ. Ρός θα συνεργαστεί με ανώτερους αξιωματούχους για την εκτίμηση της κατάστασης στη περιοχή και για τον σχεδιασμό νέων προσεγγίσεων.Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ντέννις Ρός διετέλεσε ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή επί προεδρίας Τζώρτζ Μπούς του πρεσβύτερου και Μπιλ Κλίντον.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 25 February 2009 - 2:18:24 UTC