Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-02-25

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ μέχρι τον Αύγουστο του 2010
  • [02] Ιράν: Η πρώτη δοκιμή στο πυρηνικό εργοστάσιο Μπουσέρ
  • [03] Ο Σίμων Πέρες ζητά ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους
  • [04] Απολύσεις σε Micron, Nokia και Vodafone
  • [05] Ομπάμα: Η Αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει
  • [06] Δραστηριότητες Ομπάμα και Μπακογιάννη στην Αμερικανική πρωτεύουσα

  • [01] Απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ μέχρι τον Αύγουστο του 2010

    25-02-2009

    Αμερικανοί αξιωματούχοι, που θέλησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, δηλώνουν ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα διατάξει την απόσυρση όλων των μάχιμων Αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ μέχρι τον Αύγουστο του 2010. Οι ίδιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η σχετική ανακοίνωση θα γίνει απ' τον κ. Ομπάμα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

    Αυτή τη στιγμή υπηρετούν στον Ιράκ 142 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες. Σύμφωνα με το σχέδιο ορισμένοι στρατιώτες θα παραμείνουν στο Ιράκ για να εκπαιδεύσουν τις Ιρακινές δυνάμεις και να παράσχουν προστασία σε Αμερικανούς που βρίσκονται στη χώρα. Πάντως η πρόσφατη συμφωνία ασφάλειας ΗΠΑ-Ιράκ προβλέπει την πλήρη απόσυρση όλων των Αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ μέχρι τα τέλη του 2011.

    [02] Ιράν: Η πρώτη δοκιμή στο πυρηνικό εργοστάσιο Μπουσέρ

    25-02-2009

    Το Ιράν θα πραγματοποιήσει σήμερα την πρώτη δοκιμή του πρώτου του πυρηνικού εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής στο Μπουσέρ, που κατασκευάζεται με τη βοήθεια της Ρωσίας. Ο επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας, Σεργκέι Κιριγιένκο, αναμένεται ότι θα παρευρεθεί στην επίσημη αυτή δοκιμή.

    Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι κατά την σημερινή δοκιμή δεν θα χρησιμοποιηθούν πυρηνικά καύσιμα, αλλά η Ρωσία δηλώνει ότι έχει ήδη στείλει καύσιμα για την λειτουργία του αντιδραστήρα. Τα εγκαίνια του εργοστασίου στο Μπουσέρ έχουν αναβληθεί επανειλημμένα, αλλά ο κ. Κιριγιένκο δήλωσε ότι το εργοστάσιο θα αρχίσει να λειτουργεί μέχρι τα τέλη του χρόνου.

    [03] Ο Σίμων Πέρες ζητά ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους

    25-02-2009

    Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σίμων Πέρες, ζήτησε απ' το νέο κοινοβούλιο της χώρας να καταλήξει σε ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους μέχρι το τέλος της τετραετούς θητείας του.Κατά την τελετή ορκωμοσίας των μελών της 18ης Κνεσέτ, ο κ. Πέρες δήλωσε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους θα οδηγήσει σε ειρηνευτικές συμφωνίες με όλες τις γειτονικές χώρες του Ισραήλ.

    Πάντως στο νέο Ισραηλινό κοινοβούλιο υπερτερούν εθνικιστικά και θρησκευτικά κόμματα που αντιτίθενται σε υποχωρήσεις προς τους Παλαιστίνιους.Ο πρόεδρος Πέρες έχει επίσης δώσει εντολή στον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Λικούντ, Βενιαμίν Νετανιάχου, να σχηματίσει νέα κυβέρνηση συνασπισμού.

    [04] Απολύσεις σε Micron, Nokia και Vodafone

    25-02-2009

    Μερικές ακόμη εταιρείες διεθνούς εμβέλειας ανακοίνωσαν περικοπές του προσωπικού τους.Κατ' αρχήν η Αμερικανική εταιρεία κατασκευής μικροτσίπ, MicronTechnologies, ανακοίνωσε περικοπές εργασιακών θέσεων στο εργοστάσιο της στο Άινταχο, επιπροσθέτως των περικοπών του 15% του προσωπικού της, που η εταιρεία είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο.

    Επίσης η μεγαλύτερη στο κόσμο εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων, η Φινλανδική Nokia, ανακοίνωσε εθελουσία έξοδο για χίλιους υπαλλήλους της και δήλωσε ότι ενθαρρύνει το προσωπικό της να παίρνει περισσότερη άδεια άνευ αποδοχών στα πλαίσια των προσπαθειών της να μειώσει τα έξοδα της κατά 890 εκατομμύρια δολάρια.

    Παράλληλα η Βρετανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Vodafone ανακοίνωσε περικοπές 500 εργασιακών θέσεων στη Βρετανία φέτος.

    [05] Ομπάμα: Η Αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει

    25-02-2009

    Στην πρώτη του βαρυσήμαντη ομιλία ενώπιον κοινής συνεδρίασης του Αμερικανικού Κογκρέσου, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι 'έφτασε η ώρα της κρίσης' όπως είπε χαρακτηριστικά για την Αμερικανική οικονομία, αλλά διαβεβαίωσε τη χώρα ότι θα ανακάμψει ισχυρότερη από ότι ήταν στο παρελθόν. Ο κ. Ομπάμα ζήτησε απ' τους Αμερικανούς 'να ενώσουν τις δυνάμεις τους' για την αντιμετώπιση των δυσκολιών και να αναλάβουν την ευθύνη του μέλλοντος της χώρας.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι το πακέτο μέτρων αναθέρμανσης της οικονομίας που υπέγραψε πρόσφατα αποτελεί το πρώτο μόνο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα σε τομείς όπως το σύστημα υγείας, η ενέργεια και οι μεταρρυθμίσεις στον χώρο της παιδείας 'τομείς κρίσιμης σημασίας για την οικονομία', όπως τους χαρακτήρισε. Επίσης ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε νέο ταμείο δανεισμού που θα τονώσει τον τομέα των πιστώσεων και θα δρομολογήσει δάνεια σε καταναλωτές και επιχειρήσεις 'που αποτελούν την ατμομηχανή της οικονομίας μας', όπως είπε. Επίσης ζήτησε από το Κογκρέσο θα εγκρίνει νέο νομοθετικό πλαίσιο ελέγχων του χρηματοπιστωτικού συστήματος. σημείωσε ότι θα χρειαστούν και νέα κονδύλια για την στήριξη τραπεζών.

    Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ενώ το δημόσιο ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια για την αναθέρμανση της οικονομίας, θα δρομολογήσει παράλληλα και περικοπές σε άλλα τμήματα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, ενώ επεσήμανε ότι έχουν ήδη εντοπιστεί περικοπές αναποτελεσματικών προγραμμάτων ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

    Απαντώντας στην ομιλία Ομπάμα εκ μέρους της Ρεπουμπλικανικής αντιπολίτευσης ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα, Μπόμπυ Τζιντάλ, χαρακτήρισε 'ανεύθυνο' το πακέτο μέτρων αναθέρμανσης της οικονομίας, ύψους 787 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γιατί περιλαμβάνει άσκοπες δαπάνες, όπως τις χαρακτήρισε, που θα διευρύνουν το δημοσιονομικό χρέος των ΗΠΑ.

    [06] Δραστηριότητες Ομπάμα και Μπακογιάννη στην Αμερικανική πρωτεύουσα

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    25-02-2009

    Δείτε το ρεπορτάζ "Δραστηριότητες Ομπάμα και Μπακογιάννη στην Αμερικανική πρωτεύουσα" - Download (WM)

    Δείτε το ρεπορτάζ "Δραστηριότητες Ομπάμα και Μπακογιάννη στην Αμερικανική πρωτεύουσα"

    - Δείτε (WM)

    Ομιλία του Προέδρου Ομπάμα για την οικονομία.

    Ο Πρόεδρος Barack Obama ανέπτυξε τα σχέδια του για την οικονομική ανάκαμψη των Ηνωμένων Πολιτειών σε κοινή σύνοδο των δύο σωμάτων του Αμερικανικού Κογκρέσου, την Τρίτη το βράδυ. Μεταξύ των προσκεκλημένων στην ειδική αυτή σύνοδο ήταν και η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία νωρίτερα συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Βουλής Nancy Pelosi, με τους ηγέτες των επιτροπών εξωτερικών σχέσεων της Βουλής και της Γερουσίας, με την Ελληνικής καταγωγής Γερουσιαστή Olympia Snowe και με τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας James Jones.

    Ο Πρόεδρος Obama, στο πρώτο μήνυμα του προς το Κογκρέσο, είπε ότι αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης. Εξέφρασε όμως αισιοδοξία για το μέλλον. Κατά την έκφρασή του: 'Μπορεί η οικονομία μας να έχει εξασθενίσει και η εμπιστοσύνη μας να έχει κλονιστεί γιατί περνάμε δύσκολες ημέρες, αλλά απόψε θέλω κάθε Αμερικανός να ξέρει ότι θα ανακάμψουμε, θα ξαναχτίσουμε και η χώρα μας θα γίνει πιο ισχυρή από ποτέ άλλοτε'. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι το πρόγραμμά του, που πρόσφατα ενέκρινε το Κογκρέσο, θα δημιουργήσει ή θα γλυτώσει 3.5 εκατομμύρια δουλειές, το 90% των οποίων θα είναι στον ιδιωτικό τομέα. 'Δεν θα αφήσουμε την κρίση να κρίνει το μέλλον μας. Είμαστε σε θέση να δώσουμε λύσεις στα προβλήματά μας. Οι λύσεις βρίσκονται στα εργαστήριά μας, στα πανεπιστήμιά μας, στους αγρούς μας, στα εργοστάσιά μας, στην επινοητικότητα των επιχειρηματιών μας και στην υπερηφάνεια των πιο σκληρά εργαζόμενων ανθρώπων του κόσμου'.

    Bobby Jindal

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα τόνισε πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν κάθε τι που τις έκανε την μεγαλύτερη δύναμη προόδου και ευημερίας στην ανθρώπινη ιστορία. Και πρόσθεσε:'Εκείνο που χρειάζεται τώρα είναι να ενωθούμε, να αντικρούσουμε αποφασιστικά τις προκλήσεις και να αναλάβουμε ξανά την ευθύνη για το μέλλον μας'.

    Την απάντηση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην προεδρική ομιλία έδωσε ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα Boddy Jindal που υποστήριξε ότι το πακέτο αναθέρμανσης της οικονομίας, ύψους 787 εκατομμυρίων δολαρίων, που προώθησε ο πρόεδρος Ομπάμα είναι ανεύθυνο μέτρο που θα οδηγήσει σε αύξηση του κρατικού χρέους.

    Ντόρα Μπακογιάννη

    Από την δική της πλευρά, η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε πως η Ελλάδα χτίζει γέφυρες μεταξύ λαών σε ομιλία που έκανε σε μια από τις πιο γνωστές δεξαμενές σκέψεις της Ουάσιγκτον, το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, με θέμα την Συλλογική Ασφάλεια στον 21ο αιώνα. Είπε μεταξύ άλλων: 'Τρείς γέφυρες είναι οι πιο σημαντικές. Πρώτη είναι η υπερατλαντική γέφυρα που ενώνει Ευρώπη με Αμερική. Δεύτερη είναι η γέφυρα πάνω από την Ευρασία που φέρει την Ρωσία πιο κοντά στην Αμερική και την Ευρώπη. Και τρίτη είναι γέφυρα που συνδέει τα Βαλκάνια με την Ευρωπαϊκή οικογένεια'.

    Η Ελληνίδα υπουργός επισήμανε ότι είμαστε όλοι τμήμα ενός κόσμου που αλλάζει και απαιτεί να αλλάξουμε κι εμείς μαζί του. Καταλήγοντας υπογράμμισε: 'Είναι απαραίτητο η Αμερική να προσφέρει όραμα και ηγεσία στις κοινές μας επιδιώξεις. Όπως είπε και ο Αριστοτέλης: 'Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα σε αυτό τον κόσμο δίχως θάρρος. Το θάρρος είναι η μεγαλύτερη αρετή μετά την τιμή'.

    John Sarbanes

    Ο Ελληνικής καταγωγής βουλευτής John Sarbanes, Γιάννης Σαρμπάνης, ήταν μεταξύ των επισήμων που παρακολούθησαν την ομιλία της κυρίας Μπακογιάννη. Μετά την διάλεξη, δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής: 'Η κυρία Μπακογιάννη μίλησε για το χτίσιμο γεφυρών ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, κατά μήκος της Βαλκανικής και κατά μήκος της Ευρασίας. Το κύριο τούτο θέμα της απηχεί επίσης την αντίληψη που έχει η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ,που κι αυτή πιστεύει στο χτίσιμο τέτοιων γεφυρών. Προσβλέπουμε λοιπόν σε μια στενή συνεργασία με την κυρία Υπουργό ως εκπροσώπου τόσο της Ελλάδας όσο και της προεδρίας του ΟΑΣΕ'.

    Η κυρία Μπακογιάννη ολοκληρώνει την επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον με συνάντηση που θα έχει στο Στέητ Ντηπάρτμαντ αργότερα σήμερα με την Αμερικανίδα ομόλογο της Hillary Clinton.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 26 February 2009 - 2:18:27 UTC