Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-05-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πέρεζ: Το Ισραήλ συνεχίζει να θέλει σύσταση Παλαιστινιακού κράτους
  • [02] Περιοδεία ειδικού απεσταλμένου ΗΠΑ για Βόρεια Κορέα
  • [03] Οι Ταλεμπάν δεν αποτελούν απειλή, τονίζει πρόεδρος του Πακιστάν
  • [04] Γκέιτς: Η προσέγγιση του Ιράν δεν θα επηρεάσει σχέσεις ΗΠΑ με Αραβικές χώρες
  • [05] Ξανανοίγουν οι επιχειρήσεις και τα σχολεία στο Μεξικό
  • [06] Συνεχίζεται η φθίνουσα πορεία της αμερικανικής οικονομίας
  • [07] Νομοσχέδιο που καταργεί την βίζα για Έλληνες επισκέπτες στις ΗΠΑ

  • [01] Πέρεζ: Το Ισραήλ συνεχίζει να θέλει σύσταση Παλαιστινιακού κράτους

    06-05-2009

    Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σίμων Πέρεζ, δηλώνει ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου θα υποστηρίξει την σύσταση Παλαιστινιακού κράτους, όπως είχε κάνει και η προηγούμενη Ισραηλινή κυβέρνηση.

    Ο κ. Πέρεζ είχε συνομιλίες εδώ στην Ουάσιγκτον με τον πρόεδρο Ομπάμα. Ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι οι δύο πρόεδροι αντήλλαξαν ιδέες για το θέμα της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο κ. Ομπάμα θα έχει συνομιλίες με τον κ. Νετανιάχου στα τέλη του μήνα.

    [02] Περιοδεία ειδικού απεσταλμένου ΗΠΑ για Βόρεια Κορέα

    06-05-2009

    Στήβεν Μπόσγουωρθ

    Ο ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα, Στήβεν Μπόσγουωρθ, αναχωρεί σήμερα για περιοδεία στην ανατολική Ασία και τη Ρωσία με στόχο την αναθέρμανση των αποτελματωμένων συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.Το Στέητ Ντηπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο κ. Μπόσγουωρθ θα ηγηθεί αντιπροσωπείας που θα μεταβεί στην Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τη Ρωσία, αλλά δεν σκοπεύει να επισκεφτεί την ίδια τη Βόρεια Κορέα.Στόχος του ταξιδιού αυτού είναι να πειστεί η Πιονγιάνγκ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο κ. Μπόσγουωρθ αποστέλλεται στη περιοχή για να εκτιμήσει την τρέχουσα κατάσταση με τους εταίρους των ΗΠΑ και να συζητήσει μαζί τους την αποκατάσταση των εξαεθνών συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

    [03] Οι Ταλεμπάν δεν αποτελούν απειλή, τονίζει πρόεδρος του Πακιστάν

    06-05-2009

    Ασίφ Αλί Ζαρνταρί

    Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του είναι ασφαλής και ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του δεν κινδυνεύει να πέσει σε λάθος χέρια.Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Ζαρντάρι, που πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι Ταλεμπάν δεν απειλούν την κυβέρνηση του, μόνο την ασφάλεια της και χαρακτήρισε την τρέχουσα κατάσταση στο Πακιστάν, άλλο ένα κεφάλαιο στις μακροχρόνιες εθνοτικές και άλλες εσωτερικές διαμάχες στη χώρα.

    Ο κ. Ζαρντάρι είχε συνομιλίες στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Ομπάμα και τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, που επικεντρώθηκαν στο εντεινόμενο ανταρτικό κίνημα στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

    Παράλληλα, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για Αφγανιστάν και Πακιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν πιστεύει πως το Πακιστάν είναι 'αποτυχημένη χώρα', όπως είπε, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει σοβαρότατα πολιτικο-οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.Ο κ. Χόλμπρουκ δήλωσε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων ότι η προώθηση των Ταλεμπάν έχει προκαλέσει αίσθηση πανικού τόσο στο Πακιστάν, όσο και στις ΗΠΑ, αλλά επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει και να σταθεροποιήσει την Ισλαμαμπάντ.

    Σε άλλες εξελίξεις, στην κοιλάδα Σουάτ του βορειοδυτικού Πακιστάν, οι Ταλεμπάν διείσδυσαν σε περιοχές της μεγαλύτερης πόλης Μινγκόρα, κατέλαβαν ορισμένα κυβερνητικά κτήρια και τοποθέτησαν νάρκες σε κύριες οδούς.Την ίδια στιγμή, χιλιάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν την πόλη, φοβούμενοι σημαντική στρατιωτική επιχείρηση.Ο Υπουργός Πληροφόρησης της επαρχίας δήλωσε ότι οι αρχές πιστεύουν πως μέχρι και 500 χιλιάδες άνθρωποι θα εγκαταλείψουν την κοιλάδα Σουάτ μέσα στις επόμενες μέρες και σημείωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει προσωρινά καταλύματα για τους πρόσφυγες. Παράλληλα, ο στρατός του Πακιστάν ανακοίνωσε μεμονωμένες συγκρούσεις με εξτρεμιστές στην περιοχή, ενώ οι κάτοικοι δηλώνουν ότι οι Ταλεμπάν ετοιμάζονται για μάχη.Πάντως ο Πακιστανικός στρατός δεν έχει δηλώσει αν προγραμματίζει έφοδο στην Σουάτ.Μια τέτοια έφοδο θα αποτελούσε την χαριστική βολή στην επίμαχη ειρηνευτική συμφωνία της Πακιστανικής κυβέρνησης με τους Ταλεμπάν της περιοχής.

    [04] Γκέιτς: Η προσέγγιση του Ιράν δεν θα επηρεάσει σχέσεις ΗΠΑ με Αραβικές χώρες

    06-05-2009

    Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία στα πλαίσια περιοδεία του που αποσκοπεί στο να διαβεβαιώσει τους συμμάχους των ΗΠΑ ότι οι προσπάθειες προσέγγισής του Ιράν δεν θα επηρεάσουν τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τον Μουσουλμανικό κόσμο.

    Ο κ. Γκέιτς δήλωσε ότι πρόκειται να ζητήσει από την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας να βοηθήσει στην επίτευξη πολιτικής συναίνεσης στο Πακιστάν για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού ανταρτικού κινήματος.

    Ο κ. Γκέιτς έφτασε στη Ριάντ από το Κάιρο όπου διαβεβαίωσε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, ότι οι ΗΠΑ 'θα παραμείνουν ανοικτές και διαφανείς' στις επαφές τους με το Ιράν και θα ενημερώνουν τους συμμάχους τους καθ' όλη τη διαδικασία.

    Ο κ. Γκέις πρόσθεσε ότι το ενδεχόμενο 'ενός μεγάλου παζαρέματος' μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσιγκτον δεν είναι ρεαλιστική και δεν πρέπει να ανησυχεί τις χώρες της περιοχής.

    Οι Αραβικές χώρες εξέφρασαν ανησυχία για την διαρκώς αυξανόμενη επιρροή του Ιράν και του αναπτυσσόμενου πυρηνικού του προγράμματος.

    [05] Ξανανοίγουν οι επιχειρήσεις και τα σχολεία στο Μεξικό

    06-05-2009

    Στο Μεξικό, οι επιχειρήσεις που είχαν κλείσει λόγω της επιδημίας του ιού Η1Ν1 της νέας γρίπης, θα ξανανοίξουν σήμερα, καθώς η χώρα αρχίζει να βρίσκει τους φυσιολογικούς ρυθμούς της λόγω της σταδιακής υποχώρησης της επιδημίας. Επίσης τα γυμνάσια και τα πανεπιστήμια στο Μεξικό θα ξανανοίξουν τη Πέμπτη, ενώ οι μαθητές του δημοτικού σχολείου επιστρέφουν στις τάξεις τους την άλλη εβδομάδα. Ο πρόεδρος του Μεξικού, Φελίπε Καλντερόν, δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι η κατάσταση έχει αρχίσει να σταθεροποιείται, ο ιός παραμένει και γι' αυτό θα πρέπει να συνεχιστούν τα προληπτικά μέτρα αποτροπής της εξάπλωσης της ασθένειας.

    Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών του Μεξικού, Αγκουστίν Καρστένς, δήλωσε ότι η επιδημία έχει κοστίσει στην οικονομία της χώρας τουλάχιστον 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Εδώ στις ΗΠΑ, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν τον δεύτερο θάνατο απ' τον ιό της νέας γρίπης. Πρόκειται για μια γυναίκα που πέθανε στο Τέξας από την ασθένεια.

    [06] Συνεχίζεται η φθίνουσα πορεία της αμερικανικής οικονομίας

    06-05-2009

    Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, δήλωσε ότι η Αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να φθίνει πριν αρχίσει να ανακάμπτει προς τα τέλη του χρόνου. Ο κ. Μπερνάνκι επίσης δήλωσε σε αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου ότι η ανάκαμψη θα είναι αργή και ότι η ανεργία θα εξακολουθήσει να αυξάνεται.

    Επεσήμανε επίσης ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι δύσκολος για τους καταναλωτές, οι επενδύσεις επιχειρήσεων εξακολουθούν να είναι αδύναμες, και οι εταιρείες διστάζουν να προχωρήσουν σε προσλήψεις.

    Ο κ. Μπερνάνκι επεσήμανε ότι ενδείξεις πως η οικονομία σταμάτησε να συρρικνώνεται θα είναι η βελτίωση στις καταναλωτικές δαπάνες, η αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και η ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων.

    [07] Νομοσχέδιο που καταργεί την βίζα για Έλληνες επισκέπτες στις ΗΠΑ

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσιγκτον

    06-05-2009

    Carolyn Maloney

    Η ΑΧΕΠΑ, που είναι η μεγαλύτερη οργάνωση Ελληνικής κληρονομιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, εξέφρασε ικανοποίηση για την υποβολή στο Αμερικανικό Κογκρέσο νομοθετικού μέτρου το οποίο αποβλέπει στο να συμπεριληφθεί η Ελλάδα μεταξύ των χωρών, των οποίων οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται τις ΗΠΑ για μικρά χρονικά διαστήματα δίχως την υποχρέωση να εξασφαλίζουν προηγουμένως βίζα. Το μέτρο υπέβαλαν από κοινού οι συμπρόεδροι της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών θεμάτων, βουλευτές Gus Bilirakis, Ρεπουμπλικάνος από την Φλόριντα και Carolyn Maloney, του Δημοκρατικού Κόμματος, από την Νέα Υόρκη.

    Gus Bilirakis

    Ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Ike Gulas, εξήρε τους εισηγητές του 'τόσο σημαντικού αυτού νομοθετικού μέτρου' που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις προσπάθειες της οργάνωσής του να διατηρήσει την υποψηφιότητα της Ελλάδας στο σχετικό πρόγραμμα ανάμεσα στα θέματα υψηλής προτεραιότητας στην ατζέντα της Ουάσιγκτον. Κατά τον κύριο Gulas, η απαλλαγή των Ελλήνων πολιτών από την υποχρέωση της εξασφάλισης ταξιδιωτικής βίζας για είσοδο στις ΗΠΑ είναι για την ΑΧΕΠΑ και ολόκληρη την ομογένεια στην Αμερική, ζήτημα τεράστιας σπουδαιότητας διότι, όπως χαρακτηριστικά είπε 'επηρεάζει όλους μας'.

    John Sarbanes

    Το Νομοσχέδιο Αριθμός 2261, όπως είναι γνωστό το νέο μέτρο, υποβλήθηκε δύο μήνες μετά από επιστολή που ομάδα 41ων βουλευτών, με την προτροπή του βουλευτή Robert Wexler, Δημοκρατικού από την Φλόριντα, απέστειλε προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Ασφάλειας για την προώθηση της Ελληνικής υποψηφιότητας.

    Dina Titus

    Σύμφωνα με τον Ike Gulas, η νέα ενέργεια αποβλέπει επίσης στο να υπενθυμίσει στα δύο αυτά υπουργεία ότι το Αμερικανικό Κογκρέσο ενδιαφέρεται για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα VisaWaiver και παρακολουθεί στενά την πρόοδο που σημειώνεται σε αυτό στα πλαίσια των σχετικών διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα.

    Zachary Space

    Το Νομοσχέδιο Αρ. 2261 εκτός από τον Gus Bilirakis και την Carolyn Maloney, έχει και άλλους 8 κηδεμόνες, που είναι οι δημοκρατικοί βουλευτές Shelley Berkley, από την Νεβάδα, Michael Capuano, από την Μασαχουσέτη, James McGovern, επίσης από την Μασαχουσέτη,Michael McMahon, από την Νέα Υόρκη, Bill Pascrell, Jr., από την Νέα Υερσέη, John Sarbanes, από το Μέρυλαντ, Zack Space, από το Οχάιο και Dina Titus, από την Νεβάδα.

    Σε δήλωση που έκανε κατά την υποβολή του Νομοσχεδίου 2261, η βουλευτής Maloley τόνισε ότι 'η Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών'.

    Shelley Berkley

    Η ΑΧΕΠΑ, στα πλαίσια του ιστορικού ρόλου που διαδραματίζει επί 87 χρόνια ως γέφυρα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα, ήταν από τις πρώτες οργανώσεις που προώθησαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται σθεναρά για να μπορέσουν μια μέρα όλοι οι Έλληνες να έρχονται στην Αμερική δίχως θεώρηση.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 7 May 2009 - 1:18:25 UTC