Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-09-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταδικάστηκαν οι τρεις τρομοκράτες του σχεδίου με υγρά εκρηκτικά
  • [02] Ο Καρζάι κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι τον υποσκάπτουν
  • [03] Κλείνει ένας χρόνος οικονομικής κρίσης
  • [04] Η ΕΕ επικρίνεται για ενταξιακή πορεία Τουρκίας
  • [05] Ορκίστηκε η Σόνια Σοτομαγιόρ
  • [06] Το Τάμιφλου δεν είναι εμβόλιο
  • [07] Ρεκόρ πτώση του δανεισμού στις ΗΠΑ
  • [08] Απόλυτη πλειοψηφία για τον Χαμίντ Καρζάι
  • [09] Σκληρή δουλειά ζητά ο πρόεδρος Ομπάμα απ' τους μαθητές

  • [01] Καταδικάστηκαν οι τρεις τρομοκράτες του σχεδίου με υγρά εκρηκτικά

    08-09-2009

    Αμπντουλάχ Αχμέντ Αλί

    Δικαστήριο του Λονδίνου καταδίκασε τρείς Βρετανούς Μουσουλμάνους που συνωμοτούσαν για να σκοτώσουν χιλιάδες πολίτες χρησιμοποιώντας υγρά εκρηκτικά με τα οποία θα ανατίνασσαν αεροπλάνα που εκτελούσαν υπερατλαντικά δρομολόγια.

    Το δικαστήριο έκρινε την Δευτέρα ότι ο ηγέτης της σπείρας, Αμπντουλάχ Αχμέντ Αλί και δύο συγκατηγορούμενοί του, ο Ασάντ Σαρβάρ και ο Τανβίρ Χουσεϊν, είναι ένοχοι των κατηγοριών που τους είχαν απαγγελθεί. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι τρείς είχαν συνωμοτήσει το 2006 να συγκαλύψουν υγρά εκρηκτικά σε φιάλες αναψυκτικών ποτών που θα μετέφεραν οι ίδιοι σε αεροπλάνα υπερατλαντικών πτήσεων.

    Τέσσερις άλλοι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην συνομωσία αθωώθηκαν. Επίσης το δικαστήριο δεν μπόρεσε να λάβει απόφαση για τον ρόλο ενός όγδοου υπόπτου, ο οποίος είχε καταδικαστεί νωρίτερα σε σχέση με άλλη κατηγορία συνομωσίας.

    Οι εισαγγελικές αρχές υποστήριξαν ότι οι κατηγορούμενοι σχεδίαζαν την ανατίναξη των αεροπλάνων γιατί ήθελαν να κάνουν με αυτήν 'μια βίαιη και αιματηρή δήλωση'. Τα αεροπλάνα που στόχευαν οι συνωμότες πιστεύεται ότι θα ήταν μέχρι επτά πτήσεις από το Λονδίνο σε προορισμούς της Βόρειας Αμερικής. Κατά τους ίδιους οι επιθέσεις προγραμματίζονταν από ανώτερους εγκεφάλους στο Πακιστάν.

    Η αποκάλυψη της συνωμοσίας είχε τεράστιες προεκτάσεις στην πολιτική αεροπορία μετά το 2006, η οποία και επέβαλε νέους και αυστηρότερους περιορισμούς σε επιβάτες που επιδιώκουν να μεταφέρουν υγρά ή αλοιφές κατά την επιβίβαση σε αεροπλάνα.

    [02] Ο Καρζάι κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι τον υποσκάπτουν

    08-09-2009

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι αποδοκιμάζουν την οικογένεια του και τους πολιτικούς του συμμάχους σε μια προσπάθεια να υποσκάψουν την θέση του.

    Σε συνέντευξη του προς την Γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ο κ. Καρζάι επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν 'δόλιες' τακτικές για να τον υποσκάψουν και προσθέτει ότι οι πρόσφατες επικρίσεις της Ουάσιγκτον σε βάρος του εκλογικού του εταίρου, Μοχαμάντ Κασίμ Φαχίμ, στην πραγματικότητα στόχευαν τον ίδιο, ενώ χαρακτήρισε αβάσιμες τις κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του αδελφού του.

    Ο κ. Καρζάι παραδέχτηκε ότι ενδεχομένως να υπήρξαν περιστατικά καλπονοθείας στις προεδρικές εκλογές του περασμένου μήνα στο Αφγανιστάν, αλλά τα χαρακτήρισε 'αναπόφευκτα' για μια νεότευκτη δημοκρατία.

    Άρθρο των Τάιμς της Νέας Υόρκης, τη Δευτέρα, αναφέρει καταγγελίες Αφγανών και Δυτικών αξιωματούχων που δεν κατονομάζονται και οι οποίοι δηλώνουν πως σημειώθηκαν ευρύτατες εκλογικές ατασθαλίες στο Αφγανιστάν με στόχο την επανεκλογή του προέδρου Χαμίντ Καρζάι.

    [03] Κλείνει ένας χρόνος οικονομικής κρίσης

    08-09-2009

    Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το Σεπτέμβριο του 2008 που η Αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να αναλάβει τον έλεγχο τον δύο μεγαλύτερων εταιρειών εγγυητών στεγαστικών δανείων, της FannieMae και της FreddieMac, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την κατάρρευση τους, ενόψει τεράστιου ελλείμματος τους λόγω ανικανότητας δανειοληπτών να αποπληρώσουν τα δάνεια τους και λόγω κάθετης πτώσης των τιμών ακινήτων. Αυτή ήταν και η απαρχή της χειρότερης οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ από την δεκαετία του 1930.

    Μια εβδομάδα μετά, στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008, κατέρρευσε και η τεράστια χρηματοεπενδυτική εταιρεία της Γουώλ Στρήτ, LehmanBrothers, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και μια απ' τις χειρότερες πτώσεις στην ιστορία του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

    Αυτή ήταν και η απαρχή της διεθνούς οικονομικής κρίσης του τελευταίου χρόνου.

    [04] Η ΕΕ επικρίνεται για ενταξιακή πορεία Τουρκίας

    08-09-2009

    Μάρτι Αχτισάαρι

    Επιτροπή Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων επικρίνει την Ευρωπαϊκή Ένωση για κωλυσιεργία στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και δηλώνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιδείξει νέα προθυμία στην διαφύλαξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Άγκυρας πριν εκτροχιαστούν οι διαπραγματεύσεις.

    Το εν λόγω πόρισμα περιλαμβάνεται σε έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Τουρκία, υπό τον πρώην πρόεδρο της Φινλανδίας και Νομπελίστα ειρήνης, Μάρτι Αχτισάαρι.

    Η επιτροπή κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αθετεί τις δεσμεύσεις της για προώθηση των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας και αναφέρει ότι οι διαφωνίες ορισμένων χωρών μελών και οι προσπάθειες αντικατάστασης ενδεχόμενης ένταξης με εναλλακτικές διευθετήσεις, πλήττουν την αξιοπιστία της Ευρώπης προς την Τουρκία.

    Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν μπλοκάρει ή παγώσει 12 από τα 35 κεφάλαια διαπραγματεύσεων που πρέπει να ολοκληρωθούν για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Πάντως η έκθεση παροτρύνει την Άγκυρα να προωθήσει ευρύτατες εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης και της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, με στόχο την αναθέρμανση της ενταξιακής της πορείας στην Ευρώπη.

    [05] Ορκίστηκε η Σόνια Σοτομαγιόρ

    08-09-2009

    Ορκίστηκε τη Τρίτη, εδώ στην Ουάσιγκτον, η πρώτη ισπανόφωνη ανώτατη δικαστής των ΗΠΑ, η Σόνια Σοτομαγιόρ. Στην επίσημη τελετή στο ανώτατο δικαστήριο παρευρέθησαν ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Βέβαια η τελετή της Τρίτης ήταν εθιμοτυπική, γιατί η κ. Σοτομαγιόρ είχε ήδη ορκιστεί στις 8 Αυγούστου, έτσι ώστε να μπορέσει να αναλάβει αμέσως τα καθήκοντα της. Η ανώτατη δικαστής Σοτομαγιόρ αντικατέστησε τον δικαστή Ντέηβιντ Σούτερ, που συνταξιοδοτήθηκε.

    [06] Το Τάμιφλου δεν είναι εμβόλιο

    08-09-2009

    Οι υγειονομικές αρχές στις ΗΠΑ λένε ότι αντι-ιικά φάρμακα όπως το Ταμιφλού δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να αποτρέψουν την εξάπλωση της νέας γρίπης τύπου Η1Ν1.

    Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών αναφέρει ότι τα αντι-ιικά φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο από άτομα με έντονα συμπτώματα γρίπης και άτομα τα όποια διατρέχουν κίνδυνο επιπλοκών, όπως για παράδειγμα οι έγκυες.

    Αξιωματούχος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών δήλωσε την Τρίτη στην Ατλάντα ότι τα περισσότερα παιδιά, οι έφηβοι και οι ενήλικες που δεν εμφανίζουν συμπτώματα δεν χρειάζονται τέτοιου είδους φάρμακα. Και πρόσθεσε ότι η διαδεδομένη χρήση αντι-ιικών φαρμάκων μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση και να καταστήσει τη νέα γρίπη ανθεκτική σε τέτοιου είδους αγωγή.

    Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ ζητούν ν' αρχίσει άμεσα θεραπευτική αγωγή με αντι-ιικά φάρμακα σε ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης, και συνιστούν να μην περιμένουν οι γιατροί τα αποτελέσματα εξετάσεων προτού αρχίσει η φαρμακευτική αγωγή.

    Σύμφωνα πάντα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών αυξήθηκαν τα κρούσματα της νέας γρίπης σε ορισμένες νότιες πολιτείες της χώρας, συγκεκριμένα, την Αλαμπάμα, τη Τζώρτζια, τη Φλόριντα και το Μισισιπή, όπου η σχολική χρονιά ξεκίνησε νωρίτερα από ότι σε άλλα σημεία των ΗΠΑ.

    [07] Ρεκόρ πτώση του δανεισμού στις ΗΠΑ

    08-09-2009

    Οι Αμερικανοί περιορίζουν δραστικά τον δανεισμό τους, γεγονός που εγείρει αμφιβολίες για το σθένος της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας. Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο καταναλωτικός δανεισμός υποχώρησε κατά 21,6 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο, ποσό ρεκόρ, πέφτοντας σε ετήσια βάση σε κάτω από 10%. Είναι ο έκτος κατά σειρά μήνας που υποχωρεί το ποσοστό δανεισμού των Αμερικανών καταναλωτών.

    Παράλληλα ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου και του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθυ Γκάιτνερ, έχουν δηλώσει ότι υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας, αλλά η νέα αυτή έκθεση της Φέντ δείχνει ότι οι καταναλωτές συνεχίζουν να ανησυχούν.

    Επίσης νέα σφυγμομέτρηση δείχνει ότι οι περισσότεροι εργοδότες στις ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να προσλάβουν νέους υπαλλήλους. Συγκεκριμένα, από τις 28 χιλιάδες εταιρείες που συμμετείχαν στη σφυγμομέτρηση, το 69% σκοπεύει να διατηρήσει τον αριθμό του προσωπικού του στα ίδια επίπεδα το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, ενώ ένα 14% των εργοδοτών είπαν ότι θα απολύσουν υπαλλήλους.

    Το Αμερικανικού Υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινώσει ότι τον Αύγουστο το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ έφτασε το 9,7%.

    [08] Απόλυτη πλειοψηφία για τον Χαμίντ Καρζάι

    08-09-2009

    Η Επιτροπή Εκλογικών Παραπόνων του Αφγανιστάν, που υποστηρίζεται από τα ΗΕ, διέταξε την επανακαταμέτρηση ψήφων σε συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα που πιστεύεται ότι σημειώθηκαν εκλογικές ατασθαλίες στις προεδρικές εκλογές της 20ης Αυγούστου.

    Η απόφαση ελήφθη την Τρίτη όταν η Επιτροπή δήλωσε ότι υπάρχουν 'ξεκάθαρα και πειστικά αποδεικτικά στοιχεία καλπονοθείας'.

    Στην Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση Ομπάμα δήλωσε ότι μια 'νόμιμη' εκλογική διαδικασία είναι καίριας σημασίας για το μέλλον των Αμερικανο-Αφγανικών σχέσεων.

    Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ίαν Κέλλυ, προειδοποίησε ενάντια στην δημοσίευση περισσότερων εκλογικών αποτελεσμάτων πριν διερευνηθούν πλήρως οι καταγγελίες για καλπονοθεία. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι αξιόπιστο και να αντικατοπτρίζει την θέληση του Αφγανικού λαού, επεσήμανε ο κ. Κέλλυ.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή Εκλογικών Παραπόνων του Αφγανιστάν θα πρέπει να ξαναμετρηθούν οι ψήφοι εκλογικών κέντρων που ανέφεραν προσέλευση 100% των ψηφοφόρων και περιοχών όπου πάνω από το 95% των ψήφων πήγε σε έναν μόνο υποψήφιο.

    Ο Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι έλαβε ποσοστό 54%, με καταμετρημένο το 91% και πλέον των ψήφων. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν για πρώτη φορά τον κ. Καρζάι να έχει ξεπεράσει το 50% που χρειάζεται για να αποφευχθεί επαναληπτικός γύρος εκλογών, με τον αντίπαλό του, πρώην υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλά Αμπντουλά, ο οποίος κερδίζει ποσοστό 28,3% της ψήφου.

    [09] Σκληρή δουλειά ζητά ο πρόεδρος Ομπάμα απ' τους μαθητές

    08-09-2009

    Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στα πλαίσια ομιλίας του επ' ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιά στις ΗΠΑ, είπε στους Αμερικανούς μαθητές ότι πρέπει να δουλέψουν σκληρά και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Η ομιλία αυτή απέσπασε έντονη κριτική από τους συντηρητικούς.

    Η ομιλία του κ. Ομπάμα σε γυμνάσιο προαστίου της Ουάσινγκτον μεταδόθηκε ζωντανά στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου και από καλωδιακό κανάλι. Πολλοί μαθητές άκουσαν την ομιλία από τις τάξεις τους. Ο Πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από τους μαθητές να αναλάβουν την ευθύνη της παιδείας τους και να μην αφήσουν τις προκλήσεις και τις αποτυχίες να τους αποτρέψουν από τους στόχους τους.

    Συντηρητικοί κατηγόρησαν την κυβέρνηση Ομπάμα για παρεμβατισμό στα σχολεία και ότι ο πρόεδρος προσπαθεί να επηρεάσει τα παιδιά και να προωθήσει την εσωτερική του πολιτική. Μερικά σχολεία αποφάσισαν να μην δείξουν την ομιλία του Προέδρου και μερικοί γονείς ζήτησαν από τα παιδιά τους να την μποϋκοτάρουν.

    Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τις αντιδράσεις αυτές 'γελοίες' και δήλωσε ότι μοναδικός στόχος του κ. Ομπάμα ήταν να εμπνεύσει τους μαθητές προς την πρόοδο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 9 September 2009 - 1:18:26 UTC