Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-09-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Αμερικανική οικονομία στη δεύτερη θέση ανταγωνιστικότητας
  • [02] Πλημμύρες στην Τουρκία
  • [03] Στα ύψη οι πωλήσεις αυτοκινήτων σε Κίνα και Ινδία
  • [04] Αίσιο τέλος για την αεροπειρατεία στο Μεξικό.
  • [05] 'Συγκρατημένα θετικά' προγνωστικά της Φέντ
  • [06] Νέα πρόταση Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα
  • [07] Οι Ευρωπαίοι υπέρ της εξωτερικής πολιτικής Ομπάμα

  • [01] Η Αμερικανική οικονομία στη δεύτερη θέση ανταγωνιστικότητας

    09-09-2009

    Νέα έκθεση του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελβετία και όχι οι ΗΠΑ, έχει την πιο ανταγωνιστική οικονομία στο κόσμο.

    Το Φόρουμ βάσισε τη βαθμολογία του σε στοιχεία για θέματα όπως η καλή διακυβέρνηση, η υποδομή, η καινοτομία και η προώθηση του ταλέντου. Τρίτη στον κατάλογο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ κατατάσσεται η οικονομία της Σιγκαπούρης, ενώ αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία, σημείωσαν άνοδο στην τελική κατάταξη, αλλά η Ρωσική οικονομία υποχώρησε σε χαμηλότερη θέση.

    Παράλληλα, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο καταναλωτικός δανεισμός υποχώρησε κατά 21,6 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο και για έκτο κατά σειρά μήνα. Αυτό σημαίνει μικρότερες καταναλωτικές δαπάνες που στηρίζουν την Αμερικανική οικονομία.

    Στο μεταξύ, 15 μεγάλες Αμερικανικές και Ευρωπαϊκές τράπεζες σε επιστολή τους προς την Φέντ υπόσχονται μεγαλύτερη διαφάνεια από μέρους τους σε θέματα πολύπλοκων χρηματιστηριακών επενδύσεων. Αναλυτές δηλώνουν ότι οι χαλαροί έλεγχοι σε τέτοιου είδους χρηματοπιστωτικά προϊόντα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην οικονομική κρίση του τελευταίου χρόνου.

    [02] Πλημμύρες στην Τουρκία

    09-09-2009

    Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι πλημμύρες μετά από καταρρακτώδεις βροχές στην βορειοδυτική Τουρκία, κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 8 άτομα, ενώ αγνοείται η τύχη πολλών άλλων.

    Ο δήμαρχος της πόλης Σαράι δήλωσε ότι πενταμελής οικογένεια παρασύρθηκε από τα νερά της πλημμύρας και ότι έχουν ήδη ανασυρθεί τα πτώματα της μητέρας και τον τριών μικρών της παιδιών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για το πατέρα. Επίσης τα σωστικά συνεργεία βρήκαν τις σορούς ενός ζευγαριού υπερηλίκων στα συντρίμμια του σπιτιού τους.Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο δύο ακόμη άτομα έχασαν τη ζωή τους σε προάστιο της Κωνσταντινούπολης.Τα νερά της πλημμύρας παρέσυραν γέφυρες και κατέστρεψαν δρόμους και δεκάδες σπίτια στην επαρχία Τεκιρντάγκ.Δεκάδες κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους με στρατιωτικά ελικόπτερα.

    [03] Στα ύψη οι πωλήσεις αυτοκινήτων σε Κίνα και Ινδία

    09-09-2009

    Η διεθνής οικονομική ύφεση δεν έχει καταφέρει να περιορίσει τις πωλήσεις αυτοκινήτων σε δύο καίριας σημασίας αγορές: την Κίνα και την Ινδία. Σύμφωνα με την Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων Κίνας οι πωλήσεις αυτοκινήτων εκτοξεύτηκαν τον Αύγουστο κατά 80% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Επίσης σε ετήσια βάση οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα σημειώνουν αύξηση 30%. Παράλληλα η Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων της Ινδίας ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις τον Αύγουστο ήταν αυξημένες κατά 26%.

    Οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Αμερικανική GeneralMotors, εξαρτώνται από τις αναδυόμενες οικονομίες σε μια περίοδο που στην Δύση οι περισσότεροι καταναλωτές αναβάλουν τις αγορές ακριβών αγαθών, όπως τα αυτοκίνητα.

    [04] Αίσιο τέλος για την αεροπειρατεία στο Μεξικό.

    09-09-2009

    Επιβατικό αεροσκάφος της εταιρείας Aeromexico, που πραγματοποιούσε πτήση από το θέρετρο Κανκούν του Μεξικού, έπεσε θύμα αεροπειρατείας τη Τετάρτη, αλλά τελικά όλοι και οι 112 επιβαίνοντες σ' αυτό αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την προσγείωση του αεροσκάφους στην πόλη του Μεξικού.

    Η Μεξικανική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι αεροπειρατές είχαν ζητήσει να μιλήσουν με τον πρόεδρο του Μεξικού, Φελίπε Καλντερόν και είχαν απειλήσει ότι θα ανατινάξουν το αεροσκάφος.Μετά την προσγείωση στην πόλη του Μεξικού οι επιβάτες και το πλήρωμα αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ τουλάχιστον 5 άνδρες συνελήφθησαν απ' την αστυνομία.Επίσης οι αρχές δήλωσαν ότι δεν βρήκαν εκρηκτικά στο αεροπλάνο.Ο πρόεδρος Καλντερόν βρισκόταν στο αεροδρόμιο προετοιμαζόμενος να αναχωρήσει για άλλο ταξίδι, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι είχε οποιαδήποτε επαφή με τους αεροπειρατές.Μια επιβάτης φέρεται να δηλώνει ότι δεν είχε καταλάβει πως το αεροσκάφος είχε πέσει θύμα αεροπειρατείας μέχρι που προσγειώθηκε στην πόλη του Μεξικού. Μεταξύ των επιβατών υπήρχαν και Αμερικανοί και Γάλλοι πολίτες.

    [05] 'Συγκρατημένα θετικά' προγνωστικά της Φέντ

    09-09-2009

    Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αναφέρει ότι η οικονομική δραστηριότητα έχει αρχίσει να σταθεροποιείται ή να βελτιώνεται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας γεγονός που αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι η Αμερικανική οικονομία έχει αρχίσει να βγαίνει από την ύφεση. Το λεγόμενο 'Μπεζ Βιβλίο' της Φέντ αναφέρει ότι όλες οι περιφέρειες της χώρας, εκτός από μια, ανέφεραν 'συγκρατημένα θετικές' οικονομικές συνθήκες, με μόνη εξαίρεση τη περιφέρεια του Σαίντ Λούις.

    Επίσης η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν αδύναμες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

    [06] Νέα πρόταση Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα

    09-09-2009

    Μανουσέρ Μοτάκι

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν προσεκτικά και σοβαρά την πρόταση του Ιράν για νέες συνομιλίες με την διεθνή κοινότητα αναφορικά με το επίμαχο πρόγραμμα του πυρηνικών όπλων. Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μανουσέρ Μοτάκι, υπέβαλε επίσημα την Ιρανική πρόταση την Τετάρτη στους εκπροσώπους των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας και της Γερμανίας.

    Το περιεχόμενο της πρότασης δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, αλλά το Ιρανικό κρατικό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να καθησυχάσει τους προβληματισμούς της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Η πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Σούζαν Ράις, εξέφρασε την ελπίδα ότι η απάντηση των Ιρανών στις διεθνείς ανησυχίες θα είναι εποικοδομητική.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ίαν Κέλλυ, δήλωσε ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές θα εξετάσουν την πρόταση της Τεχεράνης.

    [07] Οι Ευρωπαίοι υπέρ της εξωτερικής πολιτικής Ομπάμα

    09-09-2009

    Στην Ευρώπη νέα δημοσκόπηση δείχνει σημαντική υποστήριξη για την εξωτερική πολιτική του Πρόεδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

    Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα των Διατλαντικών Τάσεων που έγινε τον Ιούνιο και το Ιούλιο το 77% των Ευρωπαίων συμφωνούν με τον τρόπο που ο Αμερικανός πρόεδρος χειρίζεται θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    Πέρυσι, μόνο ένα 19% επικροτούσε τις αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου Τζωρτζ Μπους.

    Το GermanMarshallFund, η Αμερικανική δεξαμενή σκέψης που ήταν χορηγός της σφυγμομέτρησης, είπε ότι η δημοτικότητα του Προέδρου σημείωσε την μεγαλύτερη ετήσια άνοδο τα τελευταία 8 χρόνια, που διενεργείται η έρευνα.

    Πάντως η σφυγμομέτρηση έδειξε ότι η υψηλή δημοτικότητα του Προέδρου Ομπάμα δεν έχει επηρεάσει τις υπερατλαντικές διαφορές σε σημαντικά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στο Αφγανιστάν. Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες θέλουν απόσυρση των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν.

    Επίσης σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση μόνο το 25% των κεντροευρωπαίων και των ανατολικο-ευρωπαίων πιστεύουν ότι έχουν βελτιωθεί οι σχέσεις μεταξύ της γηραιάς Ηπείρου και των ΗΠΑ αυτόν το χρόνο.

    Για την διενέργεια της έρευνας ερωτήθηκαν πάνω από 13 χιλιάδες άτομα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 10 September 2009 - 1:18:37 UTC