Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-10-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Ιράν δέχεται τους επιθεωρητές των Η. Ε.
  • [02] Ο Πρόεδρος Ομπάμα συγχαίρει τον Γιώργο Παπανδρέου για την εκλογική του νίκη
  • [03] Και άλλη επίθεση στο Αφγανιστάν
  • [04] Ο πρωθυπουργός της Κίνας συναντά τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας
  • [05] Μέχρι τις 3.000 μπορεί να φτάσει ο αριθμός των νεκρών στη Δυτική Σουμάτρα
  • [06] Μεγάλες πλημμύρες στην Ινδία
  • [07] Συγχαρητήρια Στέητ Ντηπάρτμεντ προς Γ. Παπανδρέου και ΠΑΣΟΚ
  • [08] Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Γιώργο Παπανδρέου
  • [09] Πακιστάν: 5 νεκροί από επίθεση κατά Υπηρεσίας του ΟΗΕ
  • [10] Σε 3 Αμερικανούς επιστήμονες το Νόμπελ Ιατρικής
  • [11] Γκέιτς: Οι συμβουλές για Αφγανιστάν εκτός δημοσιότητας
  • [12] Οι ΗΠΑ χαίρουν τον μεγαλύτερο θαυμασμό παγκοσμίως

  • [01] Το Ιράν δέχεται τους επιθεωρητές των Η. Ε.

    05-10-2009

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών Μοχαμάντ ελ Μπαραντέι ανακοίνωσε ότι το Ιράν θα επιτρέψει σε επιθεωρητές του διεθνούς οργανισμού να επισκεφτούν στις 25 Οκτωβρίου το πυρηνικό του συγκρότημα κοντά στην Κομ, την ύπαρξη του οποίου αποκάλυψε η Τεχεράνη πριν από μερικές μέρες . Ο κ. ελ Μπαραντέι έκανε την ανακοίνωση αυτή την Κυριακή μετα από συνάντηση με Ιρανούς αξιωματούχους στην Τεχεράνη.

    Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών η Τεχεράνη συμφώνησε να συμμετάσχει ξανά στις εξαεθνείς συνομιλίες, που έχουν προγραμματιστεί για τις 19 Οκτωβρίου στη Βιέννη. Κατά την τελευταία συνάντηση του Ιράν με τις αντιπροσώπους των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, την περασμένη Πέμπτη, η Τεχεράνη δήλωσε ότι θα επιτρέψει επιθεώρηση του συγκροτήματος κοντά στην Κομ.

    Ο κ. ελ Μπαραντέι επεσήμανε ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δεν έχει αποδείξεις για το αν η Τεχεράνη διαθέτει οπλικό πρόγραμμα αλλά εξετάζει καταγγελίες ότι το Ιράν μελετά την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

    Η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σούζαν Ράις είπε ότι στην Ουάσιγκτον υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις για τις πυρηνικές δυνατότητες του Ιράν, οι οποίες αλληλοσυγκρούονται. Η κ. Ράις δήλωσε ότι αν το Ιράν δεν τερματίσει το πυρηνικό πρόγραμμα που πιστεύεται ότι διαθέτει θα έχει να αντιμετωπίσει εντεινόμενες κυρώσεις. Το Ιράν επιμένει ότι το πρόγραμμά του είναι για ειρηνικούς σκοπούς.

    [02] Ο Πρόεδρος Ομπάμα συγχαίρει τον Γιώργο Παπανδρέου για την εκλογική του νίκη

    Ελληνική Υπηρεσία, VOA

    Ουάσιγκτον

    05-10-2009

    Το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου είναι ο νικητής των εκλογών στην Ελλάδα. Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παραδέχθηκε την ήττα της Νέας Δημοκρατίας και ανήγγειλε ότι σχεδιάζει να αποσυρθεί από την ηγεσία του κόμματός του.

    Σε μήνυμα που απηύθυνε προς τον Ελληνικό λαό, αμέσως μετά τον εκλογικό του θρίαμβο, ο κύριος Παπανδρέου είπε ότι είναι αποφασισμένος να θέσει την χώρα στον δρόμο προς την οικονομική ανάκαμψη και πρόοδο.

    Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε την Κυριακή το βράδυ τηλεφωνικά με τον κύριο Παπανδρέου και τον συνεχάρη για την επιτυχία του. Παράλληλα ο Αμερικανός ηγέτης συνεχάρη όλους τους Έλληνες πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες για την συμμετοχή τους στην δημοκρατική διαδικασία. Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Πρόεδρος Ομπάμα στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την σπουδαιότητα που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδίδουν στην σχέση τους με την Ελλάδα και είπε ότι προσβλέπει σε συνεργασία με τον κύριο Παπανδρέου.

    Μέχρι την ώρα που γράφονταν η είδηση μας, το ΠΑΣΟΚ είχε 43.94% και 160 έδρες και η Νέα Δημοκρατία 33.49% και 91 έδρες. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 7.53% το ΣΥΡΙΖΑ με 4.59% και ο ΛΑΟΣ με 5,62% ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι έμειναν εκτός Βουλής.

    Σε σχέση με τις πρώτες εξελίξεις μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ η ανταποκρίτριά μας στην Αθήνα Μαίρη Παραπονιάρη μας μετέδωσε μας τις εξής πληροφορίες από την Ελληνική πρωτεύουσα

    Εκτός από το ότι η Νέα Δημοκρατία έχασε τις εκλογές, έχασε και τον Πρόεδρό της. Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ανέλαβε την ευθύνη του εκλογικού αποτελέσματος και δήλωσε από το Ζάππειο λίγο μετά τις 11 το βράδυ:

    'Ο μόνος υπεύθυνος και τίμιος δρόμος για μένα είναι ένας: Αναλαμβάνω την ευθύνη του αποτελέσματος και δρομολογώ τις διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Για το σκοπό αυτό θα συνέλθει έκτακτο συνέδριο. Και είναι αυτονόητο ότι στο συνέδριο αυτό δεν θα είμαι υποψήφιος. Θα παραμείνω βέβαια στην πρώτη γραμμή της παράταξης και της κοινοβουλευτικής ομάδας και θα στηρίξω τις αποφάσεις και θα στηρίξω το αρχηγό που θα αναδειχθεί μέσα από τις προβλεπόμενες δημοκρατικές διαδικασίες .Θα παραμείνω όπως κατ επανάληψη έχω τονίσει στην πρώτη γραμμή των αγώνων για το εθνικό συμφέρον'

    Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και σε μια Αθήνα που φλέγεται από πράσινο ενθουσιασμό ο νέος Πρωθυπουργός από αύριο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε από το Ζάππειο στον ελληνικό Λαό και του έδωσε το στίγμα της επόμενης μέρας λέγοντας:

    'Δεν έχουμε ούτε μια μέρα για χάσιμο. Καλώ κάθε έλληνα να συμμετάσχει σ αυτή την εθνική προσπάθεια. Καλώ όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σ αυτή την δύσκολη στιγμή

    Δεν ζητώ ανοχή ζητώ την συμμετοχή Η υπόθεση της Ελλάδας δεν είναι υπόθεση άλλων είναι υπόθεση όλων μας'.

    Μεταξύ των πρώτων ξένων ηγετών που συνεχάρησαν τον Γιώργο Παπανδρέου για την εκλογική του νίκη είναι, εκτός από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

    [03] Και άλλη επίθεση στο Αφγανιστάν

    05-10-2009

    Φωτογραφία αρχείου.

    Οι αφγανικές αρχές λένε ότι εκατοντάδες εξτρεμιστές επιτέθηκαν σε δύο απομακρυσμένες περιοχές στη βορειοανατολική επαρχία Νουριστάν, στα σύνορα με το Πακιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 Αμερικανοί και 2 αφγανοί στρατιώτες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού σκληρές μάχες ξέσπασαν νωρίς το Σάββατο το πρωί στην περιοχή Καμντές όταν βαριά οπλισμένη τοπική πολιτοφυλακή εξαπέλυσε επίθεση από ένα τέμενος και ένα γειτονικό χωριό.

    Εκπρόσωπος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε την Κυριακή στη ΦτΑ ότι η μάχη διήρκεσε σχεδόν ολόκληρη την ημέρα. Ο εκπρόσωπος είπε επίσης οι τοπικές αφγανικές δυνάμεις κατάφεραν να αντικρούσουν τις επιθέσεις και ότι τώρα περιπολούν την περιοχή για να αποτρέψουν τη διενέργεια και άλλων επιχειρήσεων.

    Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.

    [04] Ο πρωθυπουργός της Κίνας συναντά τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας

    05-10-2009

    Ο ηγέτης της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ υποδέχεται τον πρωθυππουργό της Κίνας Ουέν Ζιαμπάο.

    Ο ηγέτης της Βορείου Κορέας Κιμ Γιόνγκ Ιλ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Πρωθυπουργό της Κίνας Ουέν Ζιαμπάο, ο οποίος βρίσκεται στην Πιονγιάνγκ σε τριήμερη επίσκεψη.

    Οι κύριοι Κιμ και Ουέν αναμένεται να εξετάσουν το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας στα πλαίσια των εξαεθνών συνομιλιών. Η Κίνα επιδιώκει να πείσει τη Βόρειο Κορέα να επιστρέψει στις διεθνείς συνομιλίες για το πυρηνικό της οπλικό πρόγραμμα οι οποίες κατέρρευσαν τον Απρίλιο.

    Στο μεταξύ ο κ. Ουέν συναντήθηκε την Κυριακή με τον Πρωθυπουργό της Βορείου Κορέας ο οποίος είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Κινεζικά μέσα ενημέρωσης φέρουν τον βορειοκορεάτη πρωθυπουργό να λέει ότι η Πιονγιάνγκ ποτέ δεν εγκατέλειψε τον στόχο να απαλλαγεί η Κορεατική χερσόνησος από τα πυρηνικά όπλα. Δεν υπήρξε όμως συγκεκριμένη δέσμευση για την επανέναρξη των εξαεθνών συνομιλιών.

    [05] Μέχρι τις 3.000 μπορεί να φτάσει ο αριθμός των νεκρών στη Δυτική Σουμάτρα

    05-10-2009

    Σωστικά συνεργεία στη Δυτική Σουμάτρα της Ινδονησίας τώρα επικεντρώνουν τώρα τις προσπάθειές τους στην ανάσυρση σορών αφού πλέον χάθηκαν οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων.

    Η Υπουργός Υγείας της Ινδονησίας Σίτι Φαντιλά Σουπάρι λέει ότι ο αριθμός των νεκρών, από τον ισχύος 7,6 της κλίμακας Ρίχτερ σεισμός κοντά στη Σουμάτρα, μπορεί να φτάσει τους 3.000. Μέχρι στιγμή ο απολογισμός των Ηνωμένων Εθνών ανέρχεται στους 1.100 νεκρούς.

    Αξιωματούχοι λένε ότι τουλάχιστον 600 άτομα ετάφησαν από κατολισθήσεις σε χωριά γύρω από την πόλη Παντάγκ, ανάμεσά τους ήταν και οικογένειες που είχαν συγκεντρωθεί για γαμήλια τελετή.

    [06] Μεγάλες πλημμύρες στην Ινδία

    05-10-2009

    Μεγάλες πλημμύρες σημειώθηκαν στη νότιο Ινδία οι οποίες προκλήθηκαν μετα από πέντε μέρες ισχυρών βροχοπτώσεων και προκάλεσαν το θάνατο 205 ατόμων ενώ εκτοπίστηκαν 900 χιλιάδες.

    Αξιωματούχοι στην πολιτεία Καρνατάκα αναφέρουν ότι 168 άτομα σκοτωθήκαν και πάνω από 300 χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Στην πολιτεία Άντρα Πράντες οι αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 37 ενώ εκτοπίστηκαν 450 χιλιάδες.

    Οι τοπικές αρχές προειδοποίησαν ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί καθώς αγνοείται ακόμα μεγάλος αριθμός ατόμων και δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε περιοχές που έχουν πλημμυρήσει. Οι βροχές κατέστρεψαν χιλιάδες σπίτια, οδικές αρτηρίες και καλλιέργειες και σκέπασαν ολόκληρα χωριά.

    Οι τοπικές αρχές έστειλαν ιατρικές μονάδες στις πληγείσες περιοχές την Κυριακή σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν την εξάπλωση ασθενειών.

    [07] Συγχαρητήρια Στέητ Ντηπάρτμεντ προς Γ. Παπανδρέου και ΠΑΣΟΚ

    05-10-2009

    Ίαν Κέλλυ

    Μετά το συγχαρητήριο τηλεφώνημα του προέδρου Ομπάμα προς τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου, την Δευτέρα το πρωί και ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ίαν Κέλλυ, εξέφρασε και αυτός τα συγχαρητήρια του κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο κ. Κέλλυ δήλωσε 'συγχαίρουμε τον κ. Παπανδρέου και το κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ, για την εκλογική τους νίκη.Προσβλέπουμε στην συνεργασία με την νέα κυβέρνηση της Ελλάδας σε πολλά διμερή και πολυμερή θέματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας, καθώς και η Νατοϊκή συμμαχία'.Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν ο κ. Ομπάμα έχει προσκαλέσει τον κ. Παπανδρέου να επισκεφτεί την Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ παρέπεμψε τον δημοσιογράφο στο Λευκό Οίκο για το θέμα δηλώνοντας ότι ο ίδιος δεν έχει περισσότερες λεπτομέρειες.

    [08] Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Γιώργο Παπανδρέου

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    05-10-2009

    Την επόμενη μέρα, μετά την 'καθαρή νίκη' του ΠΑΣΟΚ, όπως σημειώνουν όλα τα έντυπα στην Ελλάδα, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου έλαβε το μεσημέρι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, εξίσου ευχαριστημένο αφού υπήρξε υψηλό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

    Ο Πρωθυπουργός πλέον Γιώργος Παπανδρέου, με οριστικό ποσοστό 43,9% και 160 έδρες έναντι 33,5% και 91 έδρες της ΝΔ, θα ορκιστεί στις 11 το πρωί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και στη συνέχεια θα δώσει στην δημοσιότητα την πλήρη σύνθεση της κυβέρνησής του το χαρακτηριστικό της οποίας θα είναι ότι δεν θα αριθμεί περισσότερους από 35 υπουργούς και υφυπουργούς.

    Η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί την Τετάρτη, ενώ καθορίστηκε η 16η Οκτωβρίου σαν ημέρα παρουσίασης από τον Πρωθυπουργό των προγραμματικών δηλώσεων διεκδικώντας την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

    Τα σχόλια για τα αποτελέσματα των εκλογών ποικίλα και από διαφόρους χώρους.Ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης, τόνισε την ανάγκη κοπής του ομφάλιου λώρου μεταξύ των κομματικών μηχανισμών και των μηχανισμών του κράτους, ώστε να υπάρχουν αποτελέσματα στην λειτουργία του ανεξάρτητα από την εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία. Ο κ. Γραμματίδης συνεχάρη τον κ. Παπανδρέου για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας και του εξέφρασε την επιθυμία του η νέα κυβέρνηση να βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα στην βάση του αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης.

    Οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα σχολιάστηκαν ευρύτατα και από τον αμερικανικό τύπο και τα τηλεοπτικά κανάλια μέσω των ανταποκριτών τους.

    Οι 'New York Times' έγραψαν ότι 'οι Σοσιαλιστές κέρδισαν την κεντροδεξιά κυβέρνηση που υπονομεύθηκε από σκάνδαλα διαφθοράς και αυξανόμενη οικονομική κρίση'.Η Wall Street Journal' προβάλλει κι αυτή την είσοδο των Σοσιαλιστών στην εξουσία επισημαίνοντας την αναφορά του νικητή των εκλογών ότι 'έχουμε μεγάλη ευθύνη για να αλλάξει η πορεία της χώρας'.

    Τέλος και το CNN στάθηκε στη δήλωση του κ. Παπανδρέου ότι 'τίποτα δεν θα είναι εύκολο. Θέλει σκληρή δουλειά'.

    Σε ντόμινο όμως οδηγούνται και οι εξελίξεις στην Νέα Δημοκρατία μετά την παραίτηση Καραμανλή. Με μακροσκελέστατη επιστολή του παραιτήθηκε και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Επικρατείας του κόμματος και ισχυρό στέλεχος, Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος θα απέχει της πολιτικής και το ίδιο δήλωσε και ο πρώην ισχυρός της Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, που δεν εξελέγη και, όπως δήλωσε, δεν θα συμμετάσχει πλέον σε κομματικές δραστηριότητες.

    [09] Πακιστάν: 5 νεκροί από επίθεση κατά Υπηρεσίας του ΟΗΕ

    05-10-2009

    Ρέχμαν Μαλίκ

    Βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχτηκε στην έδρα του Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών στην Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν, σκοτώνοντας τουλάχιστον 5 εργαζόμενους και τραυματίζοντας άλλα 5 άτομα.

    Ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν, Ρεχμάν Μαλίκ, δήλωσε ότι ο δράστης φορούσε στολή φύλακα ασφάλειας και πυροδότησε 8 κιλά εκρηκτικών υλών στην είσοδο της υπηρεσίας του διεθνούς οργανισμού. Αξιωματούχοι του οργανισμού λένε ότι έχασαν τη ζωή τους 4 Πακιστανοί και ένα Ιρακινός πολίτης.

    Ο ΗΠΑ καταδίκασαν την επίθεση. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Ιαν Κέλυ, δήλωσε ότι τέτοιες 'παράλογες πράξεις βίας κατά εκείνων οι οποίοι προσπαθούν να φροντίσουν τους φτωχούς και πεινασμένους είναι μία επίθεση στον ίδιο τον πολιτισμό και εκθέτει το πραγματικό πρόσωπο των τρομοκρατών'.

    Και τα ΗΕ καταδίκασαν την επίθεση και δήλωσαν ότι έκλεισαν όλα τους τα γραφεία στη Ισλαμαμπάντ μέχρι νεωτέρας διαταγής, αλλά σημείωσαν ότι θα συνεχιστούν οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις τους στην περιοχή.

    Κανείς μέχρι στιγμής δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, αλλά ο κ. Μαλίκ επέρριψε ευθύνες στους Ταλιμπάν. Επίσης ο Πακιστανός αξιωματούχος προειδοποίησε για το ενδεχόμενο και νέων επιθέσεων κατά τις επόμενες μέρες.

    [10] Σε 3 Αμερικανούς επιστήμονες το Νόμπελ Ιατρικής

    05-10-2009

    Ελίζαμπεθ Μπλάκμπερν και Κάρολ Γκέιντερ

    Οι αμερικανοί επιστήμονες, Ελίζαμπεθ Μπλάκμπερν, Κάρολ Γκρέιντερ και Τζακ Σζόστακ κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για την έρευνά τους σε θέματα καρκίνου και γήρανσης.

    Η επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ δήλωσε ότι οι μελέτες των τριών επιστημόνων αποκάλυψαν πώς τα χρωματοσώματα προστατεύονται από την αποικοδόμηση κατά την διαίρεσή τους.

    Η Κάρολ Γκρέιντερ εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, ο Τζακ Σζόστακ στο Χάρβαρντ στη Βοστόνη και η Ελίζαμπεθ Μπλάκμπερν στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

    [11] Γκέιτς: Οι συμβουλές για Αφγανιστάν εκτός δημοσιότητας

    05-10-2009

    Ρόμπερτ Γκέιτς

    Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου που συμβουλεύει τον πρόεδρο Ομπάμα για το θέμα του Αφγανιστάν θα πρέπει να μην δημοσιεύει τις απόψεις της.

    Σε ομιλία του σε συνέδριο των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουάσιγκτον ο κ. Γκέιτς επεσήμανε ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις προσφέροντας την γνώμη τους στον πρόεδρο θα πρέπει να το κάνουν 'με ειλικρίνεια, αλλά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας'. Και επεσήμανε ότι μόλις ο Πρόεδρος λάβει τις αποφάσεις του, το Πεντάγωνο θα τις υλοποιήσει πιστά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο κ. Γκέιτς τόνισε ότι οι αποφάσεις που θα λάβει ο Πρόεδρος Ομπάμα για το θέμα του Αφγανιστάν θα είναι μεταξύ των σημαντικότερων της προεδρίας του.

    Από τη πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκίμπς, δήλωσε ότι ο κ. Ομπάμα δεν εξετάζει την πιθανότητα απόσυρσης Αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και πρόσθεσε ότι η λήψη απόφασης για τον χειρισμό του πολέμου θα είναι αποτέλεσμα πολλαπλών διαβουλεύσεων με ανώτερα στρατιωτικά και πολιτικά κυβερνητικά στελέχη.

    [12] Οι ΗΠΑ χαίρουν τον μεγαλύτερο θαυμασμό παγκοσμίως

    05-10-2009

    Νέα έρευνα δείχνει ότι οι ΗΠΑ είναι η χώρα την οποία θαυμάζουν οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως λόγω του Πρόεδρου της Μπαράκ Ομπάμα.Η εταιρεία διεξαγωγής ερευνών GfK, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, έδωσε στην δημοσιότητα ετήσια σφυγμομέτρηση στην οποία συμμετείχαν 20 χιλιάδες άτομα σε 20 αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες. Οι ΗΠΑ λοιπόν φέτος κατέχουν την πρώτη θέση, ενώ πέρυσι βρίσκονταν στην έβδομη.

    Ο ιδρυτής και σύμβουλος της εταιρίας, Σάϊμον Ανχολτ, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα του 2009 δείχνουν ότι η διεθνής κοινότητα διάκειται θετικά προς την νέα Αμερικανική κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι ποτέ δεν έχει δει να σημειώνεται μία τόσο έντονη αλλαγή.

    Το 2008 στην κορυφή του καταλόγου βρίσκονταν η Γερμανίαη οποία έπεσε στην τρίτη θέση. Η Γαλλία έρχεται δεύτερη, ενώ ακολουθεί η Βρετανία, η Ιαπωνία, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Ελβετία και η Αυστραλία με την Ισπανία και την Σουηδία να κατέχουν και οι δύο τη δέκατη θέση.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 6 October 2009 - 1:18:27 UTC