Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-10-04

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το ΠΑΣΟΚ ο νικητής των εκλογών στην Ελλάδα

  • [01] Το ΠΑΣΟΚ ο νικητής των εκλογών στην Ελλάδα

    04-10-2009

    Το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου είναι ο νικητής των εκλογών στην Ελλάδα. Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παραδέχθηκε την ήττα του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας λίγο μετά την έναρξη της μετάδοσης των τμηματικών εκλογικών αποτελεσμάτων που έδιναν από νωρίς ένα προβάδισμα περίπου 7 εκατοστιαίων μονάδων στο κόμμα του κυρίου Παπανδρέου.

    Η ανταποκρίτρια της Ελληνικής Υπηρεσίας της Φωνής της Αμερικής στην Αθήνα, Μαίρη Παραπονιάρη επισημαίνει ότι ενώ όλοι ανέμεναν ότι το ΠΑΣΟΚ θα κέρδιζε τις εκλογές, εν τούτοις κανένας δεν περίμενε ότι το κόμμα του κυρίου Παπανδρέου θα εξασφάλιζε τόσο μεγάλο ποσοστό της λαϊκής ψήφου. Μέχρι την ώρα που γράφονταν η είδηση αυτή, το ΠΑΣΟΚ είχε 43.93 % και 160 έδρες και η Νέα Δημοκρατία 34.9% και 93 έδρες.

    Ακολουθεί το ΚΚΕ με 7.35 % το ΣΥΡΙΖΑ με 4.46% και ο ΛΑΟΣ με 5,50% ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι κέρδισαν ένα ικανοποιητικό ποσοστό για νέο κόμμα στο 2,2 % αλλά μένουν εκτός Βουλής.

    Η ανταπόκριση της Μαίρης Παραπονιάρη συνεχίζει με τις εξής συμπληρωματικές πληροφορίες:

    Εκτός από το ότι η Νέα Δημοκρατία έχασε τις εκλογές, έχασε και τον Πρόεδρό της. Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ανέλαβε την ευθύνη του εκλογικού αποτελέσματος και δήλωσε από το Ζάππειο λίγο μετά τις 11 το βράδυ:

    'Ο μόνος υπεύθυνος και τίμιος δρόμος για μένα είναι ένας: Αναλαμβάνω την ευθύνη του αποτελέσματος και δρομολογώ τις διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Για το σκοπό αυτό θα συνέλθει έκτακτο συνέδριο. Και είναι αυτονόητο ότι στο συνέδριο αυτό δεν θα είμαι υποψήφιος. Θα παραμείνω βέβαια στην πρώτη γραμμή της παράταξης και της κοινοβουλευτικής ομάδας και θα στηρίξω τις αποφάσεις και θα στηρίξω το αρχηγό που θα αναδειχθεί μέσα από τις προβλεπόμενες δημοκρατικές διαδικασίες .Θα παραμείνω όπως κατ επανάληψη έχω τονίσει στην πρώτη γραμμή των αγώνων για το εθνικό συμφέρον'

    Τα εκλογικά αποτελέσματα της Ελλάδας ήδη μεταδίδονται από όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και τις εφημερίδες του εξωτερικού. Ξεχωρίζουν δύο τίτλοι που καταγράφουν την νέα πραγματικότητα. ' Η Ελλάδα επιστρέφει σε ένα Παπανδρέου' η γαλλική Φιγκαρό , και η κλασική ' Λε Μόντ' 'Ευρεία νίκη Σοσιαλιστών'.

    Λίγο πρίν από τα μεσάνυχτα και σε μια Αθήνα που φλέγεται από πράσινο ενθουσιασμό ο νέος Πρωθυπουργός από αύριο Γιώργος Παπανδρέου από το Ζάππειο απευθύνθηκε στον ελληνικό Λαό κα ι έδωσε το στίγμα της επόμενης μέρας λέγοντας: 'Δεν έχουμε ούτε μια μέρα για χάσιμο. Καλώ κάθε έλληνα να συμμετάσχει σ αυτή την εθνική προσπάθεια. Καλώ όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σ αυτή την δύσκολη στιγμή. Δεν ζητώ ανοχή ζητώ την συμμετοχή Η υπόθεση της Ελλάδας δεν είναι υπόθεση άλλων είναι υπόθεση όλων μας'.

    Μεταξύ των πρώτων ξένων ηγετών που συνεχάρησαν τον Γιώργο Παπανδρέου για την εκλογική του νίκη είναι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Σύμφωνα με ειδησεογραφικές πληροφορίες ο Πρόεδρος Ομπάμα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ γιατί ήθελε να είναι από τους πρώτους που θα του έδιναν συγχαρητήρια για την εκλογική του νίκη. Ελληνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο κύριος Παπανδρέου, στην συνομιλία που είχε με τον κύριο Ομπάμα του επισήμανε τον ρόλο που ο ίδιος επιθυμεί να έχει η Ελλάδα στην περιοχή και ότι στην ίδια συνομιλία οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν σύντομα σε ημερομηνία, η οποία θα διευθετηθεί μέσω της διπλωματικής οδού.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 5 October 2009 - 1:18:09 UTC