Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-11-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ζητούν σημαίνοντες Γερουσιαστές
  • [02] Στο Λευκό Οίκο ο Πρωθυπουργός της Ινδίας
  • [03] Προειδοποίηση για σοβαρή ατμοσφαιρική μόλυνση
  • [04] Στη Γερουσία το ασφαλιστικό
  • [05] Σε αδιέξοδο οι Iρακινές εκλογές
  • [06] Προηγείται ο Μπασέσκου στις εκλογές στη Ρουμανία
  • [07] Διχασμένο το Κογκρέσο για την αμερικανική παρουσία στο Αφγανιστάν
  • [08] Ιράν: Στρατιωτικές ασκήσεις για προστασία πυρηνικών εγκαταστάσεων

  • [01] Την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ζητούν σημαίνοντες Γερουσιαστές

    Άννα Καραγιαννοπούλου

    Oυάσιγκτον

    23-11-2009

    Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος

    Με ψήφισμα που υπέβαλαν στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, ηγετικά στελέχη του σώματος ζητούν από την κυβέρνηση της Τουρκίας 'να αποκαταστήσει την λειτουργία της Θεολογικής Σχολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Χάλκη, χωρίς όρους και περαιτέρω καθυστερήσεις'.

    Χάρρυ Ρηντ)

    Το Γερουσιαστικό ψήφισμα 356 προσυπογράφουν: Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρρυ Ρηντ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελσίνκι, Γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν, η πρόεδρος της Υποεπιτροπής για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γερουσιαστής Τζην Σέιχιν, η Ελληνοαμερικανίδα Γερουσιαστής από την πολιτεία Μέιν, Ολυμπία Σνόου, ο πρόεδρος της Υποεπιτροπής Διεθνούς Ανάπτυξης και Εξωτερικής Βοήθειας, Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ και ο Γερουσιαστής Σαμ Μπράουνμπακ, γνωστός για την εκτενή δράση του σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας.

    Ολυμπία Σνόου

    Το ψήφισμα εκφράζει ικανοποίηση για την πρόσφατη ιστορική συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και ζητά απ' την κυβέρνηση της Τουρκίας να αποκαταστήσει την λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και να επιληφθεί των μακροχρόνιων ανησυχιών που έχουν εγερθεί όσον αφορά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Senator Μπεν Κάρντιν

    Συγκεκριμένα οι Γερουσιαστές επισημαίνουν ότι το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης έχει 'απασχολήσει επανειλημμένα τον Αμερικανικό λαό και το Αμερικανικό Κογκρέσο και έχει εγερθεί πολλές φορές από μέλη της Επιτροπής Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη'.

    Μπόμπ Μενέντεζ

    Επίσης στο ψήφισμα περιλαμβάνεται απόσπασμα της ομιλίας του Προέδρου Ομπάμα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση στις 6 Απριλίου του 2009, στο οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει ότι 'η θρησκευτική ελευθερία και η ελευθερία της έκφρασης οδηγούν σε μια ισχυρή και δυναμική κοινωνία που ενδυναμώνει το κράτος και γι' αυτό βήματα όπως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα στείλει σημαντικό μήνυμα τόσο μέσα στην ίδια τη Τουρκία, όσο και στο εξωτερικό'.

    [02] Στο Λευκό Οίκο ο Πρωθυπουργός της Ινδίας

    23-11-2009

    Ο Πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμοχάν Σινγκ, έφτασε στις ΗΠΑ την Κυριακή για τετραήμερη επίσκεψη που θα εστιαστεί σε τρόπους συνεργασίας των δύο χωρών σε σημαντικά θέματα.

    Αναμένεται ότι κατά τις συνομιλίες τους τη Τρίτη, ο κ. Σινγκ και ο Πρόεδρος Ομπάμα θα εξετάσουν τη κατάσταση στο Αφγανιστάν. Το Νέο Δελχί εξέφρασε ανησυχία για τον πόλεμο που μπορεί να αποσταθεροποιήσει τις γειτονικές χώρες και τον, επί πολλά χρόνια, αντίπαλο της Ινδίας, το Πακιστάν.

    Εν όψει της άφιξης του στις ΗΠΑ ο κ. Σιγκ δήλωσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν οι βλέψεις του Πακιστάν στο Αφγανιστάν συμπίπτουν με αυτές των ΗΠΑ.

    [03] Προειδοποίηση για σοβαρή ατμοσφαιρική μόλυνση

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    23-11-2009

    Η Αθήνα είναι γνωστή για την μόλυνση της ατμόσφαιρας της για το νέφος της αιθαλομίχλης της και τους λόγους που την δημιουργούν στο λεκανοπέδιο. Αν κάποιος ακούσει όμως πιο συγκεκριμένα ότι κινδυνεύει από τα αιωρούμενα σωματίδια PM 10, όπως είναι η επίσημη ονομασία τους, δεν θα καταλάβει ότι πρόκειται για σωματίδια με διάμετρο 10 μικρόμετρα, δηλαδή 10 χιλιοστά του χιλιοστού που μπορούν να περνούν κατ ευθείαν μέσα στους πνεύμονες. Αποτέλεσμα προκαλούν άσθμα, καρκίνο του πνεύμονα, καρδιαγγειακά προβλήματα κι ότι άλλο σχετικό με το αναπνευστικό σύστημα.

    Από το 2005 υπάρχει η οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την λήψη μέτρων για τα σωματίδια αυτά, αλλά η Ελλάδα και μαζί της η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Ρουμανία δεν έχουν συμμορφωθεί. Για το λόγο αυτό η Κομισιόν με επιστολές της προς όλους χτύπησε προειδοποιητικό καμπανάκι πριν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Τα σωματίδια αυτά προέρχονται κυρίως από τα αυτοκίνητα, τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τις εγκαταστάσεις θέρμανσης.

    Βέβαια ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη υπάρχουν και αυτά που δεν αδιαφορούν, αλλά ζήτησαν ήδη παράταση για την ολοκλήρωση των μέτρων μέχρι το Ιουνίου του 2011 προκειμένου να φθάσουν στα απαιτούμενα όρια.

    Ο απερχόμενος επίτροπος υπεύθυνος για το Περιβάλλον Σταύρος Δήμας έκανε από τις Βρυξέλλες μια τελευταία έκκληση ' Καλώ', είπε, 'τα οκτώ κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν αυτές τις ελλείψεις και να βελτιώσουν την προστασία των πολιτών το συντομότερο δυνατόν. Η ανθρώπινη υγεία είναι υψίστης προτεραιότητας'.

    [04] Στη Γερουσία το ασφαλιστικό

    23-11-2009

    Η Αμερικανική Γερουσία είναι έτοιμη να αρχίσει πλήρεις διαβουλεύσεις επί σημαντικού νομοσχεδίου ιστορικών μεταρρυθμίσεων του συστήματος ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης στις ΗΠΑ, μετά την ψηφοφορία του Σαββάτου, όπου σύσσωμοι οι Δημοκρατικοί μαζί με τους δύο ανεξάρτητους Γερουσιαστές έδωσαν 60 ψήφους στο νομοσχέδιο εγκρίνοντας την έναρξη των διαβουλεύσεων.

    Το μέτρο προβλέπει διεύρυνση της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης σε δεκάδες εκατομμύρια ανασφάλιστων Αμερικανών, απαγορεύει στις ασφαλιστικές εταιρείες να αρνηθούν κάλυψη ιατροφαρμακευτικών δαπανών λόγω προϋπάρχοντος προβλήματος υγείας και περιορίζει το κόστος της υγείας.

    Πάντως παρά την πρώτη αυτή νίκη των Δημοκρατικών, η τελική έγκριση του νομοσχεδίου δεν είναι προεξοφλημένη.Για παράδειγμα, ο συντηρητικός Δημοκρατικός Γερουσιαστής απ' τη Νεμπράσκα, Μπεν Νέλσον, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ορισμένες πρόνοιες με τις οποίες διαφωνεί σοβαρά.

    [05] Σε αδιέξοδο οι Iρακινές εκλογές

    23-11-2009

    Ταρίκ αλ Χασίμι

    H Ιρακινή Βουλή δεν κατάφερε να επιλύσει το αδιέξοδο που έχει προκύψει για τη διενέργεια εκλογών τον Ιανουάριο. Τα μέλη της Βουλής του Ιράκ συνέχισαν και την Κυριακή τις διαβουλεύσεις χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαλίντ αλ Ατίγια, δήλωσε ότι το θέμα θα εξεταστεί και σήμερα.

    Την περασμένη εβδομάδα ο Σουνίτης Αντιπρόεδρος της χώρας, Ταρίκ αλ Χασίμι, άσκησε βέτο σε νομοθέτημα για τις εκλογές, επιστρέφοντας το στη Βουλή για επανεξέταση.

    Ο αλ Χασίμι δήλωσε ότι θέλει μεγαλύτερη εκπροσώπηση των Ιρακινών που ζουν στο εξωτερικό, μεγάλο μέρος των οποίων είναι Σουνίτες. Μετά το βέτο η Ιρακινή εκλογική επιτροπή σταμάτησε τις προετοιμασίες για την διενέργεια εκλογών. Όμως το σύνταγμα της χώρας προβλέπει ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 31 Ιανουαρίου.

    [06] Προηγείται ο Μπασέσκου στις εκλογές στη Ρουμανία

    23-11-2009

    Τραϊάν Μπασέσκου

    Τα exitpoll απ' τις προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία δείχνουν τον πρόεδρο Τραϊάν Μπασέσκου να προηγείται με μικρή διαφορά του κύριου αντιπάλου του Μιρτσέα Γκεοάνα, αλλά να μην παίρνει το απαιτούμενο ποσοστό για να αποφύγει δεύτερο γύρο εκλογών στις 6 Δεκεμβρίου.

    Ο κεντροδεξιός κ. Μπασέσκου παίρνει ποσοστό περίπου 34% και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Σοσιαλδημοκράτης κ. Γκεοάνα παίρνει περίπου το 32% της ψήφου. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα το πρωί.

    Οι εκλογές αυτές θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης που ξέσπασε τον Οκτώβριο στη Ρουμανία με την διάσπαση του εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό Εμίλ Μποκ. Λόγω της κρίσης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέβαλε την χορήγηση της τρίτης δόσης κρίσιμης σημασίας δανείου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    [07] Διχασμένο το Κογκρέσο για την αμερικανική παρουσία στο Αφγανιστάν

    23-11-2009

    Τα μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου παραμένουν διχασμένα για το μέλλον της Αμερικανικής παρουσίας στο Αφγανιστάν, καθώς ο Πρόεδρος Ομπάμα προσπαθεί να καταλήξει σε απόφαση για το θέμα.

    Ο κ. Ομπάμα υποσχέθηκε ότι μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες θα αποκαλύψει σχέδιο για το μέλλον της αμερικανικής επιχείρησης στο Αφγανιστάν, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί επικρίνουν το πρόεδρο που καθυστερεί, σύμφωνα με την εκτίμηση τους, να πάρει απόφαση.

    Υπάρχουν μέλη του Κογκρέσου που αμφισβητούν αν η αποστολή περισσότερων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν θα οδηγήσει στην ήττα των Ταλεμπάν και θα αποτρέψει τρομοκράτες από το να χρησιμοποιούν τη χώρα σαν κρησφύγετο. Ο δημοκρατικός Γερουσιαστής,Άρλεν Σπέκτερ, από τη Πεσυλβάνια δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως οι ΗΠΑ πρέπει να στείλουν καιάλλες δυνάμεις στο Αφγανιστάν, εκτός και εάν κριθούν απαραίτητες για τον αγώνα κατά της Αλ Κάιντα.

    [08] Ιράν: Στρατιωτικές ασκήσεις για προστασία πυρηνικών εγκαταστάσεων

    23-11-2009

    Τα Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ξεκίνησαν μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις αεράμυνας για την προστασία των πυρηνικών συγκροτημάτων της χώρας από ενδεχόμενη επίθεση, σε μια περίοδο που εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις προς το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Στρατιωτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι ασκήσεις θα διαρκέσουν 5 μέρες και θα καλύψουν περιοχή έκτασης 600.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο κεντρικό, δυτικό και νότιο Ιράν.

    Ο επικεφαλής των επίλεκτων Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι αν Ισραηλινά μαχητικά κατάφερναν να διαφύγουν του συστήματος αεράμυνας του Ιράν, ο στρατός θα έπληττε τις Ισραηλινές βάσεις με πυραύλους εδάφους-εδάφους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 24 November 2009 - 2:18:24 UTC