Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 10-02-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπαν: Παραγωγική η επαφή με Πρόεδρο της Κύπρου και Τουρκοκύπριο ηγέτη
  • [02] Αλμούνια: Θα υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα για την Ελληνική οικονομία
  • [03] Η ΑΧΕΠΑ ζητά να βοηθηθούν οι πυρόπληκτοι στην Ελληνική γειτονιά του Σικάγου
  • [04] Προϋπολογισμός Ομπάμα 3,8 δις
  • [05] Βελτιώνεται η διανομή τροφίμων στην Αιτή
  • [06] Αποστολή και άλλων εκπαιδευτών στο Αφγανιστάν
  • [07] Διχασμένη η ελληνική κοινωνία για το θέμα των μεταναστών
  • [08] Avatar και Hurt Locker οι ταινίες με τις περισσότερες υποψηφιότητες για Όσκαρ

  • [01] Μπαν: Παραγωγική η επαφή με Πρόεδρο της Κύπρου και Τουρκοκύπριο ηγέτη

    02-02-2010

    Ο Δημήτρης Χπιστόφιας, ο Μπαν Κι Μουν, και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε ότι οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων της Κύπρου προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον για το διχασμένο νησί.

    Ο κ. Μπαν έκανε τις δηλώσεις αυτές στην Κύπρο στα πλαίσια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ο κ. Μπαν βρίσκεται στη Κύπρο σε μία προσπάθεια προώθησης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Ο γενικός γραμματέας των Η. Ε. δήλωσε ότι η συνάντηση της Δευτέρας ήταν παραγωγική και εποικοδομητική και ότι οι δύο ηγέτες τον διαβεβαίωσαν πως είναι προσηλωμένοι στην εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατόν. Ο κ. Μπαν τόνισε ότι η λύση προϋποθέτει θάρρος και ευελιξία.

    Ο γ.γ. του ΟΗΕ διάβασε επίσης από κοινού ανακοίνωση των κύριων Χριστόφια και Ταλάτ στην οποία ευχαριστούσαν τα ΗΕ για την υποστήριξή τους και επεσήμαναν ότι το Κυπριακό έχει παραμείνει χωρίς λύση για μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι τώρα έχει έρθει η ώρα να επιλυθεί.

    [02] Αλμούνια: Θα υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα για την Ελληνική οικονομία

    02-02-2010

    Χοακίν Αλμούνια

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε ότι η Ευρώπη θα εισηγηθεί την λήψη αυστηρότερων μέτρων από μέρους της Ελλάδας, αν αποτύχει το τρέχον πρόγραμμα της για μείωση του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος.Ο κ. Αλμούνια δήλωσε ότι οι φιλόδοξοι στόχοι της Αθήνας για αποκατάσταση της δημοσιονομικής κρίσης είναι επιτεύξιμοι, αλλά περιβάλλονται από κινδύνους, όπως είπε και επεσήμανε ότι αν κάποιοι απ' αυτούς του κινδύνους προκύψουν τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει περαιτέρω μέτρα.Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, έχει προτείνει σειρά δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, συμπεριλαμβανομένου και παγώματος των προσλήψεων στο δημόσιο.

    [03] Η ΑΧΕΠΑ ζητά να βοηθηθούν οι πυρόπληκτοι στην Ελληνική γειτονιά του Σικάγου

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσιγκτον

    02-02-2010

    Τα μέλη της ΑΧΕΠΑ, της μεγαλύτερης οργάνωσης Ελληνικής Κληρονομιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες, συγκλονίστηκαν από την είδηση της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε σε γνωστή περιοχή του Greektown, όπως είναι γνωστή στην Αμερική η γραφική Ελληνική γειτονιά του Σικάγου.

    Ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Nicholas Karacostas, εξέφρασε την λύπη της ομογένειας για την πυρκαγιά του Σικάγου που κατέστρεψε ολοσχερώς τέσσαρες Ελληνικές επιχειρήσεις του Greektown αλλά ευτυχώς δεν προκάλεσε θύματα.

    Η Ελληνική γειτονιά του Σικάγου είναι ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς μαγνήτες της μεγαλούπολης και οπωσδήποτε κρατά μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά όλων των ομογενών στην Αμερική.

    N. Καρακώστας

    Σύμφωνα με τον κύριο Καρακώστα η δυναμική Ελληνοαμερικανική κοινότητα του Σικάγου με την οικονομική ισχύ και την αποφασιστικότητα που την διακρίνουν θα αρχίσει γρήγορα την διαδικασία για την ανοικοδόμηση των καταστραμμένων καταστημάτων και παράλληλα θα βοηθήσει όλα εκείνα τα άτομα των οποίων η ζωή επηρεάστηκε από την πυρκαγιά.

    Ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ ήρθε ήδη σε επικοινωνία με παράγοντες των παραρτημάτων της στο Σικάγο από τους οποίους και ζήτησε να εξετάσουν γρήγορα τρόπους για την παροχή βοήθειας σε όλους τους πυρόπληκτους που την έχουν ανάγκη.

    Πληροφορίες από το Σικάγο αναφέρουν ότι 170 συνολικά πυροσβέστες και οκτώ πυροσβεστικές αντλίες χρησιμοποιήθηκαν για την καταπολέμηση της φωτιάς αργά την Κυριακή το βράδυ η οποία άρχισε να υποχωρεί κάπου τρείς ώρες αργότερα και τέθηκε υπό έλεγχο λίγο πριν το μεσημέρι της Δευτέρας.Από τις τέσσαρες επιχειρήσεις που καταστράφηκαν η μία ήταν μεγάλο δημοφιλές Ελληνικό εστιατόρια, η άλλη Ελληνικό παντοπωλείο, η τρίτη κατάστημα Ελληνικών δώρων και μουσικής και η τέταρτη Ελληνικό ζαχαροπλαστείο.

    [04] Προϋπολογισμός Ομπάμα 3,8 δις

    02-02-2010

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα πρότεινε προϋπολογισμό 3,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος θα αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ στα 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος.

    Το εν λόγω σχέδιο προϋπολογισμού περιλαμβάνει και δαπάνη 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για πρόγραμμα περιορισμού της ανεργίας και αυξάνει τις δαπάνες για τις ένοπλες δυνάμεις και την παιδεία. Πάντως ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι προσπαθεί να εξισορροπήσει την ανάγκη για μείωση της υψηλής ανεργίας, έναντι της ανάγκης περιορισμού του ελλείμματος για τη μακροπρόθεσμη οικονομική υγεία του έθνους. Το σχέδιο προϋπολογισμού που υπέβαλλε ο Αμερικανός Πρόεδρος προβλέπει αύξηση της φορολογικής υποχρέωσης των πλουσιότερων πολιτών και ορισμένων μεγάλων τραπεζών, και πάγωμα δαπανών για εσωτερικά προγράμματα.

    Το σχέδιο προϋπολογισμού θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Κογκρέσο, όπου οι Ρεπουμπλικανοί εξέφρασαν επικρίσεις για τις δαπάνες που περιλαμβάνονται σ' αυτό. Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, δήλωσε ότι το σχέδιο προϋπολογισμού 'σημαίνει περισσότερες δαπάνες, περισσότερους φόρους και μεγαλύτερο χρέος'.

    Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Ομπάμα προτείνει τον υψηλότερο αμυντικό προϋπολογισμό στην ιστορία των ΗΠΑ, ύψους 708 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αποσκοπεί κυρίως στην νικηφόρα έκβαση των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    Ο αμυντικός προϋπολογισμός προβλέπει επίσης προετοιμασία των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για μελλοντικές συγκρούσεις κατά διεθνών ή περιφερειακών απειλών και κατά τρομοκρατικών οργανώσεων.

    Όπως είπε και ο υπουργός Άμυνας, Ρομπερτ Γκέιτς, οι ΗΠΑ πρέπει να είναι ετοιμες για ένα αβέβαιο και επικίνδυνο μελλον.

    Ο μόλις υποβληθείς αμυντικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει και 33 δισεκατομμύρια δολάρια για την κάλυψη του κόστους της αποστολής άλλων 30 χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

    [05] Βελτιώνεται η διανομή τροφίμων στην Αιτή

    02-02-2010

    Τα Ηνωμένα Έθνη δηλώνουν ότι η διανομή τροφίμων στους σεισμόπληκτους της Αϊτής βελτιώνεται καθημερινά και ότι το Διεθνές Επισιτιστικό Πρόγραμμα του οργανισμού έχει μέχρι τώρα διανείμει 16 εκατομμύρια γεύματα σε 600 χιλιάδες άτομα.

    Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στην Αϊτή, Έντμοντ Μάλετ, δήλωσε ότι υπάλληλοι του διεθνούς οργανισμού διανέμουν ρύζι σε 9 διαφορετικά σημεία του Πόρτ-Ο-Πρένς και ανακοίνωσε ότι τα σημεία διανομής τροφίμων στην Αϊτή θα αυξηθούν σε 19 από σήμερα, ενώ τα τρόφιμα που θα χορηγούνται θα καλύπτουν τις ανάγκες των Αϊτινών για περίπου δύο εβδομάδες.

    Επίσης ο κ. Μάλετ επεσήμανε ότι τα Η.Ε. βοηθούν στην κάλυψη των αναγκών περίπου 500 χιλιάδων ανθρώπων που εγκατέλειψαν το Πόρτ-Ο-Πρένς και μετακινήθηκαν σε άλλες περιοχές μετά το σεισμό.

    [06] Αποστολή και άλλων εκπαιδευτών στο Αφγανιστάν

    02-02-2010

    Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Άντερς Φόγκ Ρασμούσεν, ζήτησε την άμεση αποστολή περισσότερων στρατιωτικών εκπαιδευτών στο Αφγανιστάν, έτσι ώστε οι Αφγανοί να μπορέσουν να αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλεια της χώρας τους το συντομότερο δυνατόν.

    Ο κ. Ρασμούσεν δήλωσε ότι η συμμαχία έχει επιτύχει το στόχο της αποστολής άλλων 40 χιλιάδων στρατιωτών στο Αφγανιστάν, αλλά επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να στείλει τώρα άλλες 21 ομάδες εκπαιδευτών στρατού και πάνω από 100 ομάδες εκπαιδευτών της αστυνομίας.

    Κατά την διεθνή διάσκεψη για το Αφγανιστάν στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα αποφασίστηκε η αύξηση του στρατού του Αφγανιστάν στις 171 χιλιάδες και της αστυνομίας στις 134 χιλιάδες.

    [07] Διχασμένη η ελληνική κοινωνία για το θέμα των μεταναστών

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    02-02-2010

    Αρνητική εικόνα των ελλήνων για τους μετανάστες αλλά και διχασμός της κοινής γνώμης για παροχή ψήφου στους μετανάστες είναι δύο από τα σημαντικότερα συμπεράσματα που αναδεικνύονται σε έρευνα της Public Issue.

    Σύμφωνα με την έρευνα έξι στους 10 έλληνες θεωρούν ότι η μετανάστευση βλάπτει τη χώρα μας. Σχολιάζοντας την απάντηση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της δημοκοπικής εταιρείας Γιάννης Μαυρής σημειώνει παρατηρείται ένταση των φοβικών συνδρόμων της ελληνικής κοινωνίας.

    Στην ερώτηση αν έχουμε φτάσει το όριο των μεταναστών που μπορεί να δεχτεί η χώρα το 60% απαντά ναι.

    Διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη στην ερώτηση αν η μετανάστευση αυξάνει την ανεργία καθώς οι μετανάστες καταλαμβάνουν θέσεις των ελλήνων.

    Διχασμένοι όμως εμφανίζονται οι πολίτες για την χορήγηση ιθαγένειας στους μετανάστες. Το 43% διαφωνεί, το 37% συμφωνεί και το 18 % απαντά πως η χορήγηση της ιθαγένειας εξαρτάται από κάθε περίπτωση.

    Όσων αφορά τις προϋποθέσεις η άποψη της κοινής γνώμης ταυτίζεται με ότι ορίζεται στο νομοσχέδιο για δηλαδή, σταθερή εργασία, μακρόχρονη παραμονή στη χώρα, εκπαίδευση, γνώση της ελληνικής γλώσσας, ενώ το 50% θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση τη γέννηση στην Ελλάδα

    [08] Avatar και Hurt Locker οι ταινίες με τις περισσότερες υποψηφιότητες για Όσκαρ

    02-02-2010

    Ο Τζέιμς Κάμερον με την Κάθρην Μπίγκελο

    Η ταινία επιστημονικής φαντασίας Avatar και το πολεμικό δράμα "The Hurt Locker" ηγούνται του καταλόγου υποψηφιοτήτων για τα φετινά βραβεία Όσκαρ.Και οι δύο ταινίες πήραν 9 υποψηφιότητες συμπεριλαμβανομένων και αυτών καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας για τον Τζέιμς Κάμερον, σκηνοθέτη της Avatar, και την Κάθρην Μπίγκελο, για την ταινία "The Hurt Locker". Η Avatar είναι πλέον η ταινία με τις μεγαλύτερες εισπράξεις όλων των εποχών. Η Κάθρην Μπίγκελο, που είναι και πρώην σύζυγος του Τζέιμς Κάμερον, έχει ήδη κερδίσει το βραβείο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Σκηνοθετών Κινηματογράφου. Μέχρι σήμερα καμία γυναίκα δεν έχει κερδίσει Όσκαρ σκηνοθεσίας.

    Μεταξύ των ταινιών που έχουν προταθεί για Όσκαρ είναι και οι: "District 9", 'Άδοξοι Μπάσταρδοι' και η ταινία κινούμενων σχεδίων "Up".Φέτος στην κατηγορία καλύτερης ταινίας αναμετρώνται 10 ταινίες, αντί για 5 που συνηθιζόταν μέχρι σήμερα.

    Στις κατηγορίες για Όσκαρ πρώτου ανδρικού και γυναικείου ρόλου: στους άνδρες ξεχωρίζει ο βετεράνος, Τζέφ Μπρίτζες, για την ερμηνεία του στην ταινία "Crazy Heart" και στις γυναίκες η Σάντρα Μπούλλοκ για την ταινία "The Blind Side".


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 3 February 2010 - 2:18:31 UTC