Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 10-02-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] HE: Σημειώνεται πρόοδος στην Αϊτή
  • [02] Μάλλεν: 'Πρέπει να αλλάξει' η πολιτική για ομοφυλόφιλους στο στράτευμα
  • [03] Ενίσχυση της οικονομίας και μείωση της ανεργίας
  • [04] Κατακόρυφη αύξηση σημείωσαν οι πωλήσεις της Φορντ
  • [05] Λευκός Οίκος: Το Ιράν να ενημερώσει τη ΔΥΑΕ αν είναι έτοιμο για εμπλουτισμό στο εξωτερικό
  • [06] Δραματική κρίσιμη προειδοποίηση Παπανδρέου στους Έλληνες
  • [07] Ποιους είδε και τι συζήτησε ο ΑΝΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας στην Ουάσιγκτον
  • [08] Κινητικότητα γύρω από το θέμα της ονομασίας.
  • [09] Έκρηξη βόμβας στο Πακιστάν
  • [10] Επιχειρήσεις κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

  • [01] HE: Σημειώνεται πρόοδος στην Αϊτή

    03-02-2010

    Τα ΗΕ δηλώνουν ότι οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην Αϊτή είναι δύσκολες και περίπλοκες, αλλά έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην χορήγηση βοήθειας στους σεισμόπληκτους.

    Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών αποστολών του ΟΗΕ, Τζον Χόλμς, δήλωσε ότι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους τραυματίες και τους ασθενείς έχει αρχίσει να βελτιώνεται, αλλά δεν είναι ακόμη καλή.Οι περισσότερες εγχειρήσεις για να σωθούν ζωές έχουν γίνει, δήλωσε ο κ. Χόλμς, αλλά επεσήμανε ότι υπάρχει ακόμη έλλειψη φαρμάκων και τόνισε ότι θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή σύστημα παρακολούθησης κρουσμάτων επιδημιών.

    Πάντως, σύμφωνα με τον επικεφαλής ανθρωπιστικών αποστολών του ΟΗΕ, περισσότεροι Αϊτινοί έχουν δεχτεί τρόφιμα και το Επισιτιστικό Πρόγραμμα του διεθνούς οργανισμού σκοπεύει να χορηγήσει τρόφιμα σε άλλα 2 εκατομμύρια ανθρώπους μέσα στις επόμενες μέρες.

    [02] Μάλλεν: 'Πρέπει να αλλάξει' η πολιτική για ομοφυλόφιλους στο στράτευμα

    03-02-2010

    Μάικ Μάλλεν

    Ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ναύαρχος Μάικ Μάλλεν, δήλωσε ότι πιστεύει πως η άρση της απαγόρευσης ομοφυλοφίλων στο στράτευμα είναι 'κάτι που πρέπει να γίνει'.

    Σε δηλώσεις του στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας ο κ. Μάλλεν επεσήμανε ότι προβληματίζεται από μια πολιτική που αναγκάζει στρατιωτικούς 'να πουν ψέματα για το ποιοι είναι, έτσι ώστε να τους επιτραπεί να υπηρετήσουν τους συμπολίτες τους'. Η εν λόγω δήλωση του ναύαρχου Μάλλεν αποτελεί την εντονότερη επισήμανση στρατιωτικού για το θέμα.

    Παράλληλα ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι το Πεντάγωνο έχει συγκροτήσει υψηλόβαθμη επιτροπή που επί ένα χρόνο θα μελετήσει με ποιο τρόπο πρέπει να αντιστραφεί η τρέχουσα πολιτική για τους ομοφυλόφιλους στις ένοπλες δυνάμεις.

    Οι ισχύοντες κανονισμοί επιτρέπουν σε ομοφυλόφιλους Αμερικανούς να υπηρετούν, με την προϋπόθεση ότι δεν θα αποκαλύψουν τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις. Επίσης απαγορεύουν σε στρατιωτικούς αξιωματούχους να διερευνήσουν το θέμα του σεξουαλικού προσανατολισμού κάποιου μέλους των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

    [03] Ενίσχυση της οικονομίας και μείωση της ανεργίας

    03-02-2010

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του για την ενίσχυση της οικονομίας, λέγοντας ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και ο έλεγχος του διαρκώς αυξανόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.

    Για την μείωση της ανεργίας, η οποία παραμένει στο 10%, ο κ. Ομπάμα είπε ότι θα δώσει 30 δισεκατομύρια δολλάρια σε μικρές τοπικές τράπεζες ώστε αυτές με τη σειρά τους να δώσουνδάνεια σε μικρές επιχειρήσεις. Η πρόταση αυτή θα χρηματοδοτηθεί από την αποπληρωμή των χρεών μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών που δέχτηκαν οικονομικά πακέτα βοήθειας του δημοσίου πέρυσι. Ο Αμερικανός Πρόεδρος επίσης ζήτησε νέες φοροαπαλαγέςγια τις μικρές επιχειρησεις που προσλαβάνουν προσωπικό και επενδύουν σε νέες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό.

    Παράλληλα ο κ. Ομπάμα εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο που παρουσιάζουν ενωμένο μέτωπο κατά των περισσότερων προτάσεων του.Υπάρχει διαφορά μεταξύ μιας ειλικρινούς διαφωνίας, είπε ο κ. Ομπάμα και της αποστασιοποίησης από ευθύνες προς τους πολίτες με μόνο στόχο το βραχυπρόθεσμο πολιτικό κέρδος.

    [04] Κατακόρυφη αύξηση σημείωσαν οι πωλήσεις της Φορντ

    03-02-2010

    Η Αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Φορντ ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατακόρυφα κατά 25% τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω της βελτίωσης της οικονομίας και λόγω των σημαντικών τεχνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κύρια αντίπαλος της η Τογιότα.Τόσο η Φορντ όσο και η Τζένεραλ Μότορς προσπαθούν να τραβήξουν πελάτες από την Τογιότα δίνοντας κίνητρα όπως ανταλλαγή ενός αυτοκινήτου Τογιότα με κάποιο μοντέλο της Φόρντ ή της GM.

    [05] Λευκός Οίκος: Το Ιράν να ενημερώσει τη ΔΥΑΕ αν είναι έτοιμο για εμπλουτισμό στο εξωτερικό

    03-02-2010

    O Πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να στείλει ουράνιο στο εξωτερικό για εμπλουτισμό σύμφωνα με σχέδιο που υποστηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη.

    Ο κ. Αχμαντινετζάντ δήλωσε στην ιρανική κρατική τηλεόραση ότι το Ιράν 'δεν έχει κανένα πρόβλημα' να στέλνει ουράνιο στο εξωτερικό και να το παραλαμβάνει μετά από μερικούς μήνες εμπλουτισμένο κατά 20%, αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε κάτι τέτοιο πρόκειται να γίνει.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Αχμαντινετζάντ, ο Λευκός Οίκος παρότρυνε το Ιράν να ενημερώσει την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας αν είναι έτοιμο να στείλει ουράνιο στο εξωτερικό. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάικ Χάμμερ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν υποβάλλει μια 'ειλικρινή και εξισορροπημένη πρόταση' στη Τεχεράνη που δίνει καύσιμα για τον πειραματικό της πυρηνικό αντιδραστήρα.

    Το σχέδιο των ΗΕ ζητά από το Ιράν να δίνει το 70% του εμπλουτισμένου ουρανίου του στη Γαλλία και τη Ρωσία με αντάλλαγμα καύσιμα για πυρηνικό αντιδραστήρα στην Τεχεράνη.

    Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι οι ηγέτες του Ιράν 'προετοιμάζουν την καταστροφή τους' με το να συνεχίζουν την καταστολή της ιρανικής αντιπολίτευσης.

    Ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ότι η ιρανική ηγεσία με το να χρησιμοποιεί βία για τη καταστολή διαδηλώσεων έχασε την αξιοπιστία της στον ιρανικό λαό και τις χώρες της περιοχής. Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ Μπάιντεν στα πλαίσια τηλεοπτικής συνέντευξης σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

    [06] Δραματική κρίσιμη προειδοποίηση Παπανδρέου στους Έλληνες

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    03-02-2010

    Στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα επικεντρώνεται σήμερα το πολιτικό ενδιαφέρον. Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόσο, σε δήλωσή του το πρωί στις Βρυξέλλες, το σχέδιο της Ελλάδας για την μείωση του ελλείμματος είναι εφικτό και σήμερα η Κομισιόν θα εγκρίνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης με ορισμένες 'σκληρές παρατηρήσεις' προκειμένου να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Εκοφίν της μεθεπόμενης εβδομάδος.

    Σήμερα επίσης αναμένονται και οι αντιδράσεις της Επιτροπής ύστερα από το αποψινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας και των απαραίτητων μέτρων που πρέπει να ληφθούν 'προκειμένου η χώρα μας να μην οδηγηθεί στο γκρεμό', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Παπανδρέου αφού συναντήθηκε το πρωί με όλους τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ζητώντας την συναίνεσή τους, εξασφάλισε την 'υπό προϋποθέσεις' υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά, του Γιώργου Καρατζαφέρη και του ΛΑΟΣ, ενώ για το ΚΚΕ η Αλέκα Παπαρήγα και ο Αντώνης Τσίπρας για τον Συνασπισμό δεν δέχτηκαν να συναινέσουν στις προσπάθειες και προτάσεις της κυβέρνησης.

    Ο Πρωθυπουργός έστειλε μια δραματική κρίσιμη προειδοποίηση στις Ελληνίδες και τους Έλληνες ζητώντας την δική τους συμμετοχή μιλώντας για μια κρίση χωρίς προηγούμενο μετά την μεταπολίτευση που υποχρεώνει την Ελληνική κυβέρνηση να πάρει μέτρα μείωσης των δημόσιων δαπανών (μείωση υψηλών αμοιβών, πάγωμα στους μισθούς και τις προσλήψεις για το 2010), αύξηση φόρων και πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και διασφάλιση των εισοδημάτων των πολιτών.

    'Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο ενός κερδοσκοπικού παιχνιδιού που στόχο έχει το ίδιο το Ευρώ', είπε ο κ. Παπανδρέου κι έκλεισε με το 'οι πολίτες είναι εδώ για τη χώρα τους και μαζί θα τα καταφέρουμε'.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι και πάλι άρθρα για την Ελλάδα και την 'χρεοκοπία' της γράφτηκαν σε πολλά έντυπα του Σαββατοκύριακου αλλά και κάποια θετικά όπως αυτό των New York Times με τίτλο 'Ναι στην οικονομική στήριξη της Ελλάδας από την ΕΕ'.

    Σε άλλο επίπεδο, τέλος, το γεγονός της ημέρας είναι ότι στην Ελληνική Βουλή θα ψηφισθεί με ονομαστική ψηφοφορία, σήμερα, ο Κάρολος Παπούλιας για μια δεύτερη θητεία στην Προεδρεία της Ελληνικής Δημοκρατίας, αναμένοντας να συγκεντρώσει περισσότερους από 260 ψήφους, προερχόμενους από το κυβερνών κόμμα που τον προτείνει, την Νέα Δημοκρατία που υποστηρίζει την υποψηφιότητα του και τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Ο Συνασπισμός και το ΚΚΕ θα δηλώσουν παρών.

    [07] Ποιους είδε και τι συζήτησε ο ΑΝΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας στην Ουάσιγκτον

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    03-02-2010

    Υποδοχή του είδους που συνήθως επιφυλάσσεται σε υπουργούς εξωτερικών και αρχηγούς κυβερνήσεων δόθηκε από την Ουάσιγκτον στον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Αμερικανική πρωτεύουσα την Τρίτη.

    Ο κύριος Δρούτσας άρχισε τον κύκλο των επαφών του με ηγετικά στελέχη της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών από το State Department, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με την Υπουργό Εξωτερικών Hillary Clinton και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών James Steinberg. Οι συνομιλίες στο State Department κράτησαν συνολικά κάπου μιάμιση ώρα, δηλαδή πολύ περισσότερο χρόνο από το ημίωρο που συνήθως παραχωρείται σε επισκεπτόμενους αξιωματούχους οι οποίοι δεν βρίσκονται στο ανώτατο σκαλοπάτι της ιεραρχίας του υπουργείου εξωτερικών της χώρας τους. Επιτυχία της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον θεωρείται επίσης και το γεγονός ότι διευθέτησε ώστε τον Αναπληρωτή Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας να δεχθεί προσωπικά η ίδια η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κυρία Clinton.

    Μετά την συνάντησή του με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ ο κύριος Δρούτσας δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι του δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξει τις Ελληνικές θέσεις πάνω σε καίριας σημασίας εθνικά θέματα και να εκφράσει την βούληση της Ελλάδας να βοηθήσει με διάφορες πρωτοβουλίες στην ευρύτερη περιοχή της των Βαλκανίων αλλά επίσης και στην Μέση Ανατολή.

    Η πλήρης δήλωση που έκανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κατά την έξοδό του από το State Department έχει ως εξής: 'Συναντήθηκα με την ηγεσία του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, την Υπουργό κ. Clinton και τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Steinberg. Οι συναντήσεις πρόσφεραν μια καλή ευκαιρία για διεύρυνση των σχέσεών μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες ξανά, για ανταλλαγή απόψεων πάνω σε όλα τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, για την προώθηση της θέσεώς μας ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, ειδικότερα σε εκείνες που εκτυλίσσονται στην άμεση γεωγραφική περιοχή μας. Έχουμε ρόλο να παίξουμε στα Βαλκάνια όπως επίσης έχουμε ρόλο να παίξουμε αλλά και να συμβάλουμε (θετικά) στην Μέση Ανατολή και τον Αραβικό κόσμο. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε στην διεθνή σκηνή και πάλιν. Προβάλουμε το γόητρο μιας Ελλάδας με παρουσία, με φωνή και με ουσιαστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις. Οι συναντήσεις αυτές έδωσαν επίσης και μια θαυμάσια ευκαιρία για την επανάληψη των θέσεών μας πάνω σε θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα. Στο θέμα της Κύπρου, βρισκόμαστε και πάλιν σε μια σημαντική καμπή, στις σχέσεις μας με την Τουρκία, οι προσπάθειές μας για μια νέα προσέγγιση και συνεργασία με την Άγκυρα είναι γνωστές, και στο θέμα του ονόματος της πΓΔΜ, η βούληση και η επιθυμία της Ελλάδας να επιτύχει την επίλυσή του είναι επίσης γνωστή, όπως γνωστή είναι και η κόκκινη γραμμή που έχει θέσει η Ελλάδα στο θέμα αυτό. Είναι σημαντικό για εμάς οι Ηνωμένες Πολιτείες να γνωρίζουν τις θέσεις μας σε αυτά τα θέματα και για μας να τις επαναλαμβάνουμε ώστε οι συνομιλητές μας να γνωρίζουν επίσης τις προσεγγίσεις μας σε αυτά, πάντοτε στο πλαίσια της συνεργασίας των χωρών μας, συνεργασίας που πραγματοποιείται σε ισότιμη βάση μεταξύ δύο συμμάχων και εταίρων κρατών'.

    Στην συνέχεια ο κύριος Δρούτσας επισκέφθηκε τον Λόφο του Καπιτωλίου όπου και είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών του Κογκρέσου, ΒουλευτήHoward Berman, από την Καλιφόρνια, τον Πρόεδρο της Αμερικανικής Επιτροπής Ελσίνκι, Γερουσιαστή Benjamin Cardin, από την Πολιτεία Μέρυλαντ και την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi, επίσης από την Καλιφόρνια.

    Σε δημοσιογραφική ενημέρωση που έκανε στην Πρεσβεία της Ελλάδας μετά τις επαφές του στο Κογκρέσο ο κύριος Δρούτσας είπε ότι στην συνάντησή του με τον Βουλευτή Howard Berman, εκτός από τα εθνικά θέματα,Κυπριακό, θέμα Σκοπίων κλπ, συζητήθηκε ιδιαίτερα και το θέμα του Ιράν, στο οποίο ο Αμερικανός νομοθέτης αποδίδει ιδιαίτερη σημασία. Κατά τον υπουργό, η θέση της Αθήνας στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο Ιράν είναι ότι εάν η διεθνής κοινότητα πάρει σχετική απόφαση και η Ελλάδα θα ακολουθήσει αλλά υπό τον όρο ότι του θέματος θα έχουν επιληφθεί τα Ηνωμένα Έθνη. Σύμφωνα με την έκφρασή του, 'η Ελλάδα έχει ένα κύρος και μια αξιοπιστία' την οποία συνεχίζει και σήμερα με το Ιράν. Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι όταν προέκυψε το θέμα του Ιράν, τόσο η Τεχεράνη όσο και η Ουάσιγκτον προσέγγισαν την Ελλάδα για να μεσολαβήσει. Μάλιστα, πρόσθεσε, ότι 'με το καπέλο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς' ο κύριος Παπανδρέου συναντήθηκε τότε με τον Ιρανό ηγέτη κ. Αχμαντινετζαντ στην Σίμη και επιθυμία του είναι να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο και με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το θέμα του Ιράν ο Έλληνας αξιωματούχος συζήτησε επίσης τόσο με την κυρία Clinton όσο και με τον κύριο Steinberg.

    Στην συνάντηση με τον Γερουσιαστή Cardin εξετάστηκαν θέματα του Οργανισμού Ανάπτυξης και Συνεργασίας στην Ευρώπη, του οποίου την προεδρία είχε πέρσι η Ελλάδα. Όπως είπε ο κύριος Δρούτσας 'ήτανε ιδιαίτερα ικανοποιητικό' το γεγονός ότι ο Αμερικανός Γερουσιαστής έκανε μια 'πολύ θετική εκτίμηση' του Ελληνικού ρόλου στο πηδάλιο του ΟΑΣΕ και είπε ότι όλοι προσβλέπουν στην συνεχιζόμενη παρουσία της Ελλάδας, η οποία παραμένει μέλος της Τρόικας του ΟΑΣΕ υπό την προεδρία του Καζακστάν.

    Ο κύριος Δρούτσας είπε ακόμα ότι η συνάντησή του με την Nancy Pelosi, 'ήτανε ιδιαίτερα θερμή για τα θέματα ειδικού ενδιαφέροντος' και πως η Πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής 'έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο Κυπριακό', κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στις συνομιλίες του Προέδρου Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κύριο Talat αλλά και στην επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Ban Ki-Moon στην Λευκωσία. Επίσης η ίδια αναφέρθηκε και σε πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Ελληνική κυβέρνηση.

    Με δική της πρωτοβουλία έγινε συζήτηση για την προσέγγιση της Ελλάδας στο Αφγανιστάν και στα πλαίσιά της ο κύριος Δρούτσας είχε την δυνατότητα να τονίσει ότι η Ελλάδα στο μέτρο των δυνατοτήτων της συμβάλει στην ασφάλεια του Αφγανιστάν και παράλληλα συμβάλει ακόμα περισσότερο στην αναπτυξιακή βοήθεια που παρέχεται στους Αφγανούς, ιδιαίτερα σε γυναίκες και παιδιά που χρειάζονται στήριξη, συμμετέχοντας σε προγράμματα ανέγερσης σχολείων, νοσοκομείων κλπ. Ο υπουργός εκτίμησε ότι 'η Ελληνική προσέγγιση ικανοποίησε την κυρία Pelosi'.

    Στην συνέχεια ο κύριος Δρούτσας είπε ότι 'όλες οι συναντήσεις στην Ουάσιγκτον ήτανε ιδιαίτερα θερμές και ανοικτές' και πως σε αυτές 'επιδείχθηκε κατανόηση για την οικονομική και την εν γένει κατάσταση στην Ελλάδα'. Είπε ακόμα ότι 'σε όλες τις συζητήσεις υπήρχε διάθεση να ακούσουνε για τις θέσεις μας. Υπάρχει και η βούληση και η πρόθεση για μεγαλύτερη συνεργασία'.

    Καταλήγοντας ο Έλληνας υπουργός είπε ότι οι Αμερικανοί συνομιλητές του 'άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον' τις Ελληνικές πρωτοβουλίες για ανάπτυξη συνεργασίας με την Τουρκία σε θέματα σαν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θέματα περιφερειακής πολιτικής, για παράδειγμα στον χώρο της Μέσης Ανατολής, αλλά και θέματα συνεργασίας στο διμερές επίπεδο, στον τουρισμό, τις εμπορικές σχέσεις και άλλους τομείς. Ο κύριος Δρούτσας υπογράμμισε ότι 'θα δοκιμάσουμε να βρούμε και μια λύση στο θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο', και εάν μέσα σε ένα τακτό χρονικό διάστημα δεν καταστεί αυτό δυνατόν, τότε θα υπάρξει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.Οι Αμερικανοί συνομιλητές του είδαν 'πολύ θετικά', όπως είπε, την Ελληνική αυτή προσπάθεια, αλλά ο ίδιος δεν ανέφερε συγκεκριμένες αντιδράσεις.

    Ο κύριος Δρούτσας ολοκλήρωσε την επίσκεψή στην Ουάσιγκτον το βράδυ της Τρίτης με μια, όπως χαρακτηρίστηκε, 'κλειστή συνάντηση στρογγυλής τραπέζης' στο Ινστιτούτο Brookings της Αμερικανικής πρωτεύουσας. Την παρακολούθησαν κυρίως παράγοντες από γνωστές 'δεξαμενές σκέψης' των ΗΠΑ, ακαδημαϊκοί και πολιτικοί αναλυτές. Οι συμμετέχοντες με τους οποίους μιλήσαμε μετά την εκδήλωση ήταν γοητευμένοι από την εμφάνιση του κυρίου Δρούτσα και εντυπωσιασμένοι τόσο από την ειλικρίνεια με την οποία απάντησε στις ερωτήσεις τους όσο και την σαφήνεια με την οποία ανέπτυξε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας.

    Από το Ινστιτούτο Brookings κύριος Δρούτσας μετέβη στο Εθνικό Αεροδρόμιο της Ουάσιγκτον από όπου και αναχώρησε για την Νέα Υόρκη. Θα παραμείνει εκεί μέχρι την Πέμπτη.

    [08] Κινητικότητα γύρω από το θέμα της ονομασίας.

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    03-02-2010

    Νίκολα Γκουέφσκι

    Με επιστολές, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, σχέδια συναντήσεων σε υψηλό πολιτικό επίπεδο αλλά και ξένες παρεμβάσεις προωθείται αυτές τις μέρες το Σκοπιανό ζήτημα λιγότερο θεαματικά βέβαια αφού η ελληνική οικονομία και η έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης από την Κομισιόν μονοπώλησε και πάλι την πολιτική επικαιρότητα.

    Όμως από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας ανακοινώθηκε ότι ο Πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κ. Νίκολα Γκρουέφσκι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου με στόχο την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και την ώθηση της διαδικασίας για την εξεύρεση της αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. Στην ανακοίνωση μάλιστα σημειώνεται ότι η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Σκοπιανού Πρωθυπουργού και ύστερα από επιστολή που έστειλε προχθές στον κ. Παπανδρέου με την οποία τον προσκαλούσε να συναντηθούν είτε στα Σκόπια, είτε σε άλλο μέρος, το οποίο θα μπορούσε να προσδιοριστεί από κοινού για να συζητηθεί το μοναδικό ανοιχτό, ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών.

    Από τα Σκόπια, εξ άλλου έκανε σχετική δήλωση και ο Φιλανδός υπουργός εξωτερικών Αλεξανταρ Στούμπ υποστηρίζοντας τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας και προτείνοντας σαν ιδέα την μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να επιλυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας.

    Πριν μερικές μέρες στο Στρασβούργο το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε την θετική έκθεση της Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καλεί το Συμβούλιο τον Μάρτιο να δεχτεί την εισήγηση της επιτροπής για έναρξη διαπραγματεύσεων.

    Ο σλοβένος εισηγητής της έκθεσης Ζόραν Τάλερ μάλιστα δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι ' το ψήφισμα συνιστά ακόμη ένα ισχυρό κάλεσμα και στην ελληνική κυβέρνηση να απαλλαγεί επιτέλους από αυτό το ζήτημα. Πιστεύω ειλικρινά ότι η διατήρηση αυτού του προβλήματος δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας' .

    [09] Έκρηξη βόμβας στο Πακιστάν

    03-02-2010

    Στο βορειοδυτικό Πακιστάν εξεράγη βόμβα τοποθετημένη στο οδόστρωμα σκοτώνοντας 3 αμερικανούς στρατιώτες και 5 άλλους που μετέβαιναν σε εναρκτήρια τελετή σχολείου θήλεων, το όποιο πρόσφατα ανακαινίστηκε με την βοήθεια των ΗΠΑ.

    Πακιστανοί αξιωματούχοι λένε ότι τουλάχιστον 3 παιδιά σκοτώθηκαν από την επίθεση και πάνω από 60 άτομα τραυματίστηκαν. Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.

    [10] Επιχειρήσεις κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

    03-02-2010

    Διοικητές των αμερικανικών και αφγανικών δυνάμεων ανακοίνωσαν σχέδια για μεγάλες επιθέσεις κατά των Ταλιμπάν στην επαρχία Χελμάντ στο νότιο Αφγανιστάν.

    Οι διοικητές επεσήμαναν ότι χιλιάδες συμμαχικά στρατεύματα θα πάρουν μέρος σε επιχείρηση της οποίας ηγούνται οι Αφγανικές δυνάμεις και στην οποία στοχεύουν εξτρεμιστές στην συνοικία Μαρτζάχ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 4 February 2010 - 2:18:34 UTC