Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

[English] [ASCII Greek] [Elot928 Greek]

Οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης των γραμματοσειρών hrnet

Αν χρησιμοποιείτε Sun που τρέχει OpenWindows και όχι X windows
χρειάζεστε διαφορετικές οδηγίες

Πρώτα πρέπει να βρείτε αν η διακριτότητα της οθόνης που χρησιμοποιείτε (σε dpi δηλ. σημεία ανά ίντσα) είναι πιο κοντά στα 75 ή στα 100. Στη συνέχεια πρέπει να πάρετε απο το HR-Net το συμπιεσμένο αρχείο είτε για 75 dpi ή για 100 dpi (ένα από τα δύο) και να το βάλετε σε ένα directory όπως π.χ. ~/grfonts αφού πρώτα δημιουργήσετε το directory με την εντολή

 mkdir ~/grfonts

Στη συνέχεια θα πρέπει να αποσυμπιέσετε το αρχείο που πήρατε ως εξής:

 cd ~/grfonts
 gunzip hrgrXfonts-75dpi.tar.gz
 tar xf hrgrXfonts-75dpi.tar
Μην ξεχάσετε να αλλάξετε το 75 σε 100 στις παραπάνω εντολές αν έχετε πάρει τις γραμματοσειρές για 100 dpi!

Για την εγκατάσταση των γραμματοσειρών στα περισσότερα συστήματα αρκεί να εκτελέσετε το πρόγραμμα που συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο:

 ./install_fonts
Αν δείτε μήνυμα λάθους που αναφέρει "permission" δώστε την εντολή
 chmod u+x ./install_fonts
και προσπαθήστε ξανά. Αν δεν δείτε κανένα μήνυμα λάθους σημαίνει ότι η εγκατάσταση των γραμματοσειρών έγινε με επιτυχία. Αλλιώς δοκιμάστε να δώσετε μία-μία τις εντολές που βρίσκονται στο αρχείο install_fonts αντικαθιστώντας το `pwd` με το πλήρες όνομα του directory όπου βρίσκονται οι γραμματοσειρές (full path name) για να δείτε που βρίσκεται το πρόβλημα. Εάν έχετε προβλήματα παρακαλούμε να διαβάσετε το Εξακολουθώ να μη μπορώ να διαβάσω ελληνικά.

Αφού τελειώσετε με την εγκατάσταση των ελληνικών μπορείτε πλέον να σβήσετε το αρχείο tar για να εξοικονομήσετε χώρο στο δίσκο σας. Μπορείτε επίσης να βάλετε τις ακόλουθες εντολές στο αρχείο .xinitrc ώστε οι γραμματοσειρές να φορτώνονται αυτόματα από το σύστημα κάθε φορά που ξεκινάτε το X-windows:

 xset fp+ font-path
 xset fp rehash
Μην ξεχάσετε να βάλετε το πλήρες όνομα του directory όπου βρίσκονται οι γραμματοσειρές εκεί που λέει font-path. Αν δεν ξέρετε ποιο είναι αυτό το όνομα μπορείτε να το βρείτε πηγαίνοντας στο directory αυτό (π.χ. με cd ~/grfonts) και δίνοντας την εντολή pwd.

Για να κάνετε το πρόγραμμα Netscape να χρησιμοποιεί τις ελληνικές γραμματοσειρές:

  • Με την έκδοση 3.0b4 το Netscape υποστηρίζει, επιτέλους, τη χρήση ελληνικών χαρακτήρων χωρίς τη χρήση τεχνασμάτων. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι, αφού εγκαταστήσετε τις γραμματοσειρές, να ξεκινήσετε το Netscape και να επιλέξετε For the encoding: Greek (ISO8859-7) από τον κατάλογο επιλογών Options/General/Fonts. Από εκεί ορίστε grtex (hrnet) και grtt (hrnet) ως την αναλογική (proportional) και σταθερή (fixed) γραμματοσειρά, αντίστοιχα. Μην ξεχάσετε να επιλέξετε το μέγεθος που προτιμάτε (12 pt είναι συνήθως το καλύτερο) και να πατήσετεOK. Τέλος επιλέξτε Options/Save Options για να μονιμοποιήσετε τις επιλογές σας.

    Στη συνέχεια το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επιλέγετε Options/Language Encoding/Greek (ISO8859-7) όταν βρίσκεστε σε ελληνικές σελίδες.

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Η έκδοση 3.0b3 του Netscape δεν απεικονίζει σωστά τα ελληνικά, προμηθευτείτε την έκδοση 3.0b4

  • Αν χρησιμοποιείτε την έκδοση 2.0b, 2.0, ή 2.01, χρειάζεται μια ειδική προσέγγιση στο θέμα λόγω του συστήματος κωδικοποίησης. Ανάλογα με την ανάλυση της οθόνης σας (όπως και για τις γραμματοσειρές) πάρτε το αρχείο fonts.alias-75dpi ή το fonts.alias-100dpi. Βάλτε το αρχείο αυτό στο ίδιο directory που βρίσκονται οι γραμματοσειρές, μετονομάστε το fonts.alias και ενημερώστε το λειτουργικό σας για την ύπαρξή του ως εξής:
     mv fonts.alias-75dpi fonts.alias
     xset fp rehash
    
    Μετά απ'αυτό μπορείτε να τρέχετε το Netscape με το αρχείο GRNetscape2 και να διαλέγετε τα ελληνικά από το μενού Options/Language Encoding όποτε βρίσκεστε σε ελληνική σελίδα. Την πρώτη φορά που θα χρησιμοποιήσετε αυτό το πρόγραμμα πηγαίνετε στο Options/General/Fonts, διαλέξτε For the encoding: Greek, και βάλτε το grtex και το grtt ως αναλογική (proportional) και σταθερού πλάτους (fixed) γραμματοσειρά αντίστοιχα, και διαλέξτε το μέγεθος ώστε να φαίνεται ικανοποιητικά (12 point θα πρέπει να είναι εντάξει).

  • Αν χρησιμοποιείτε την έκδοση 1.1 ή 1.12 του Netscape πάρτε το αρχείο GRNetscape1.1 και χρησιμοποιείστε το για να ξεκινήσετε το πρόγραμμα. Αυτό θα κάνει το πρόγραμμα να χρησιμοποιήσει τις γραμματοσειρές hrnet για όλες τις σελίδες, αλλά μπορείτε όποτε θέλετε να χρησιμοποιήσετε τις συνηθισμένες γραμματοσειρές ξεκινώντας το πρόγραμμα απευθείας και όχι με το αρχείο αυτό.

Για να κάνετε το Mosaic να χρησιμοποιεί τις ελληνικές γραμματοσειρές χρειάζεστε ένα ειδικό αρχείο ανάλογα με την ανάλυση της οθόνης σας. Πάρτε λοιπόν το κατάλληλο αρχείο για 75 dpi ή για 100 dpi και μετονομάστε το GRMosaic.Xresources. Στη συνέχεια θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα ελληνικά με το Mosaic αν πριν το ξεκινήσετε δίνετε την εντολή

 xrdb -merge GRMosaic.Xresources 
και κατόπιν καλείτε το Mosaic με την εντολή
 Mosaic -name GRMosaic
όποτε θέλετε να χρησιμοποιήσετε τις ελληνικές γραμματοσειρές. Φυσικά αν βάλετε αυτήν την εντολή στο αρχείο .xinitrc τότε δε θα χρειάζετε να τη δίνετε κάθε φορά που θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Mosaic.

Καλή επιτυχία!

Πίσω στη σελίδα των ελληνικών γραμματοσειρών για X-windows


HR-Net, 12 Ιουλίου 1998
Back to Top
Copyright © 1995-2003 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.