Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-03-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μιχαηλίδης - Αθήνα
  • [02] Βαρώσι - Αναζωογόνηση
  • [03] Κοινοπολιτειακός Κοινοβουλευτικός Σύνδεσμος
  • [04] Διευθυντής ΚΥΠΕ - Εκθεση για Βυζάντιο
  • [05] Κασουλίδης - ΑΣΤΡΑ
  • [06] Ανεργία - Διαφωνίες
  • [07] Κασουλίδης - Επαφές Μαρκίδη
  • [08] Κασουλίδης - Εκθεση ΥΠΕΞ ΗΠΑ

  • [01] Μιχαηλίδης - Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,03/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, πρώτο σταθμό της περιοδείας του σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    Σε δηλώσεις του πριν από την αναχώρησή του, ο κ. Μιχαηλίδης χαρακτήρισε "αχρείαστη" την περιπλοκή που σημειώθηκε στο διαρθρωμένο διάλογο Κύπρου - ΕΕ.

    Δήλωσε ότι η περιπλοκή οφείλεται σε ποικίλα κίνητρα διαφόρων χωρών που συνέδεαν τη συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές συνομιλίες, όχι με τη λύση του Κυπριακού αλλά με ο,τιδήποτε άλλο.

    Μετά την Αθήνα ο Κύπριος Υπουργός θα μεταβεί στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη, τη Βόννη και τη Χάγη.

    Σήμερα θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα "Εθνική Στρατηγική και Κυπριακό" που διοργανώνει το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, οι Υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου, Ακης Τσοχατζόπουλος και Κώστας Ηλιάδης, καθώς και αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κυπριακών κομμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] Βαρώσι - Αναζωογόνηση

    Λευκωσία,Κύπρος,03/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Τ/κ εφημερίδα "Γενί Ντουζέν" στην οικονομική της σελίδα αναφέρεται στο Βαρώσι κάτω από τον τίτλο "Πέντε Δυσεκατομύρια Δολάρια" και γράφει ότι οι τουριστικοί παράγοντες της Τουρκίας δεν έχουν πεποίθηση ότι το ψευδοκράτος θα μπορεί να έχει ως ατού την κλειστή πόλη των Βαρωσίων έναντι της αγοράς των πυραύλων S - 300 από τους Ε/Κ.

    Απαιτούνται τουλάχιστον πέντε δυσεκατομύρια δολάρια για την αναζωογόνηση της περιοχής, δήλωσαν οι τουριστικοί παράγοντες και πρόσθεσαν ότι για τις επισκευές θα απαιτηθούν τουλάχιστο πέντε χρόνια.

    Πρόσθεσαν ότι πολλά ξενοδοχεία έχουν υποστεί τόση φθορά που θα πρέπει να γκρεμμιστούν και να αναγερθούν εκ νέου.

    Τα απαιτούμενα κονδύλια είναι τεράστια, είπαν, και υπερβαίνουν τις δυνάμεις της Τουρκίας και του ψευδοκράτους. Δεν πρόκειται, όπως είπαν, να ενδιαφερθούν επενδυτές για το Βαρώσι λόγω της εκκρεμότητας που επικρατεί και πρόσθεσαν ότι αν δεν λυθεί το Κυπριακό, κανένας τουρίστας δεν θα έρθει για διακοπές στο Βαρώσι.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [03] Κοινοπολιτειακός Κοινοβουλευτικός Σύνδεσμος

    Λευκωσία,Κύπρος,03/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Αναστασιάδης, κάλεσε τους συμμετέχοντες στην 28η Περιφερειακή Διάσκεψη του Κοινοπολιτειακού Κοινοπολιτειακού Συνδέσμου να συνεισφέρουν για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Προσφωνώντας την εναρκτήρια τελετή εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού, ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε από τους 38 βουλευτές, που λαμβάνουν μέρος, να ασκήσουν κάθε δυνατή πίεση για εφαρμογή των αποφάσεων της Κοινοπολιτειάς και των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.

    Τονίζοντας ότι το θέμα της ασφάλειας είναι πρωταρχικό για την Κοινοπολιτεία, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή και κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    "Παρά τις επανειλημμένες αποφάσεις και ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις αποφάσεις της Κοινοπολιτείας, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλων διεθνών οργανισμών, η Τουρκία αρνείται να αποσύρει τα στρατεύματά της από το νησί και επιμένει στη διάπραξη μεγάλων παραβιάσεων των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων. Χρησιμοποιώντας την Τ/κ κοινότητα, η Τουρκία εξυπηρετεί τα επεκτατικά της σχέδια και προωθεί τη διαίρεση της Κύπρου", είπε ο κ. Αναστασιάδης.

    Αφού είπε ότι η Κοινοπολιτεία σε πολλές περιπτώσεις εξέφρασε με πρακτικό τρόπο την αλληλεγγύη της προς το λαό της Κύπρου καθώς και υποστήριξη προς τις προσπάθειες για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ο κ. Αναστασιάδης είπε:

    "Στις προσπάθειές μας για τερματισμό της απαράδεκτης κατάστασης η οποία συνεχίζεται στην Κύπρο, βασιζόμαστε στην Κοινοπολιτεία και τον Κοινοπολιτειακό Κοινοβουλευτικό Σύνδεσμο. Ελπίζουμε ότι ως βουλευτές θα μπορέσετε να συνεισφέρετε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για εφαρμογή των αποφάσεων της Κοινοπολιτείας και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών".

    Είπε επίσης ότι η Κύπρος θεωρεί πολύ σημαντική την ενταξιακή της πορεία, χωρίς να δίδεται το δικαίωμα στην Τουρκία να προβάλει βέτο στην πορεία αυτή.

    Αναφερόμενος στο ρόλο του Συνδέσμου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η Κύπρος υποστηρίζει το ρόλο και τις δραστηριότητές του που στόχο έχουν την προώθηση της γνώσης και εκπαίδευσης στους τομείς του συντάγματος, της νομοθεσίας, της οικονομίας, και των κοινωνικών και πολιτιστικών συστημάτων μέσα στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού κοινοβουλίου.

    Εκανε επίσης αναφορά στη διακήρυξη των Αρχών της Κοινοπολιτείας που υιοθετήθηκαν στη Σιγκαπούρη το 1971, και επεσήμανε ότι αποτελεί χρέος της Κοινοπολιτείας η εφαρμογή αυτών των αρχών.

    Ο αρχηγός της Βρετανικής αντιπροσωπείας, Σερ Ουϊν Ρόμπερτς, εξέφρασε εκτίμηση για το σεβασμό της Κύπρου στις αρχές της Κοινοπολιτείας.

    Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Σερ Ουϊν είπε ότι ο Σύνδεσμος "κατανοεί τη δύσκολη κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει η Κύπρος" και πρόσθεσε ότι οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν από κοντά για το πρόβλημα.

    Στη διάσκεψη λαμβάνουν μέρος βουλευτές από την Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Μάλτα, το Γιβραλτάρ, το Γκέρνσι, το Isle of Man, και τα νησιά Φόλκλαντ.

    Τα θέματα που απασχολούν τη διάσκεψη είναι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οργανωμένο έγκλημα και τα ναρκωτικά, η δημόσια υγεία, καθώς και η ανάπτυξη των εξαρτημένων περιοχών και οι προοπτικές για μεταρρυθμίσεις του συντάγματός τους, ιδιαίτερα μετά την επιστροφή του Χογκ Κογκ στην Κίνα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] Διευθυντής ΚΥΠΕ - Εκθεση για Βυζάντιο

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,03/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ Ανδρέας Χριστοφίδης μετέβη στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, στα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης "Η Δόξα του Βυζαντίου" στο μουσείο "Μετροπόλιταν".

    Ο κ. Χριστοφίδης έχει προσκληθεί από το περίφημο μουσείο σε επίσημο δείπνο, που θα παραθέσει απόψε ο εκδότης της εφημερίδας "Νιού Γιόρκ Τάϊμς", Αρθουρ Σούλτσμπεργκερ.

    Στο δείπνο έχουν προσκληθεί περίπου 600 ξένοι επίσημοι, εκπρόσωποι κυβερνήσεων καθώς και προσωπικότητες από τον πολιτιστικό, κοινωνικό και επιχειρηματικό χώρο.

    Η έκθεση, που αποτελεί σημαντικό σταθμό για το περίφημο μουσείο, αποτελείται από περισσότερα από 350 έργα τέχνης. Περιλαμβάνει εικόνες, μωσαϊκά, νωπογραφίες, μοναδικά γλυπτά, χειρόγραφα, νομίσματα, κοσμήματα καθώς και ιερά σκεύη από ορθόδοξες εκκλησίες, μοναστήρια και μουσεία των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Βατικανού, της Γαλλίας, του Ισραήλ, της Γεωργίας και της Κύπρου.

    Η Εκκλησία της Κύπρου συμμετέχει στην έκθεση με πέντε εικόνες ανεκτίμητης αξίας.

    Οι εικόνες προέρχονται από την εκκλησία Αγίου Νικολάου της Στέγης, στην Κακοπετριά, την εκκλησία Τιμίου Σταυρού στο Πελένδρι, τη Μητρόπολη Λεμεσού και τη Μητρόπολη Πάφου.

    Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Ιουνίου, καλύπτει τη δεύτερη "χρυσή εποχή" του Βυζαντίου, που διήρκησε από τον 9ο μέχρι το 12ο αιώνα μ.Χ.

    Μια εποχή κατά την οποία η Ελλάδα διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στην Ιστορία του Βυζαντίου. Οι επισκέπτες θα μπορέσουν να θαυμάσουν, μέσα από την έκθεση, την επίδραση του Βυζαντίου στις γειτονικές χώρες καθώς και τις σχέσεις του με τον Ισλαμικό κόσμο, και τη Δυτική Ευρώπη.

    Για τους σκοπούς της έκθεσης, το "Μετροπόλιταν" εξέδωσε εικονογραφημένο κατάλογο, 600 σελίδων, ενώ μέσα στο πλαίσιο της έκθεσης θα γίνουν διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, διαλέξεις, συναυλίες και ξεναγήσεις.

    Επίσης θα οργανωθεί έκθεση φωτογραφίας για τους τελευταίους Ελληνες της Κωνσταντινούπολης καθώς και έκθεση ζωγραφικής Ελλήνων καλλιτεχνών.

    Σε 45λεπτη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Public Radio, ο κ. Χριστοφίδης καταδίκασε τη συνεχή καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς από τους Τούρκους και τις λεηλασίες εκκλησιών στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου που είχε ως αποτέλεσμα να εξαφανισθούν ανεκτίμητοι θησαυροί, μια τραγωδία που παρουσιάζεται ανάγλυφα μέσα από την έκθεση στη Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε στη σημασία αυτής της σημαντικής έκθεσης, λέγοντας ότι θα υπενθυμίσει στους επισκέπτες την καταστροφή της κληρονομιάς της Κύπρου από τους Τούρκους, μιας κληρονομιάς 9000 χρόνων.

    Για τη βαρβαρότητα του Αττίλα απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, η κυπριακή κυβέρνηση και η Εκκλησία έχουν επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί στον ΟΗΕ, την ΟΥΝΕΣΚΟ, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.

    (ΚΥΠΕ/JD/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] Κασουλίδης - ΑΣΤΡΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,03/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την έντονη και κατηγορηματική καταδίκη της κυβέρνησης για την εγκληματική ενέργεια που διεπράχθη σε βάρος του ραδιοσταθμού ΑΣΤΡΑ, εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, τονίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες πλήττουν την ελευθεροτυπία και γενικότερα το δημοκρατικό πολίτευμα.

    "Μόνο μέσα στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος και περισσότερο της ελευθερίας του Τύπου μπορούμε να διεξάγουμε τον εθνικό μας αγώνα για αποκατάσταση της ενότητας της πατρίδας μας", δήλωσε ο κ. Κασουλίδης, σημειώνοντας ότι τέτοιες ενέργειες "προέρχονται από ανεγκέφαλα και ανεύθυνα στοιχεία".

    Εκφράζοντας τη συμπάθεια της κυβέρνησης προς τη διεύθυνση και το προσωπικό του ΑΣΤΡΑ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι έχουν δοθεί οδηγίες στην Αστυνομία, η οποία διεξάγει εντατικές έρευνες σε συνεργασία με τη διεύθυνση του σταθμού για εξιχνίαση της υπόθεσης.

    "Εξετάζονται", είπε, "όλα τα ενδεχόμενα" και εξέφρασε την ευχή τα κίνητρα να μην είναι πολιτικά, γιατί", όπως είπε, "κανένας λογικά και πολιτικά σκεπτόμενος δεν θα αναλάμβανε τέτοια ενέργεια".

    "Οι καταγγελίες που έγιναν για απειλές που εκτοξεύθηκαν στον αέρα κατά τη διάρκεια εκπομπών του ΑΣΤΡΑ έχουν διερευνηθεί", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει "να σπεύσουμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα για πολιτικά ελατήρια".

    Ο κ. Κασουλίδης απέφυγε να σχολιάσει δήλωση του πρώην Γενικού Εισαγγελέα, Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη στο ράδιο Πρώτο, με την οποία εντάσσει την απόπειρα εμπρησμού του ΑΣΤΡΑ σε ευρύτερο συνωμοτικό σχέδιο ώστε να επιβληθεί αντεθνική λύση στο Κυπριακό.

    "Δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω το συλλογισμό του κ. Τριανταφυλλίδη", είπε, προσθέτοντας ότι αν ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας γνωρίζει κάτι θα πρέπει να το κοινοποιήσει στην κυπριακή κυβέρνηση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [06] Ανεργία - Διαφωνίες

    Λευκωσία,Κύπρος,03/03/1997 (ΚΥΠΕ - Γιώργος Γιαννάκη)

    Υπάρχουν διαφωνίες γύρω από το ακριβές ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο - αλλά όχι σημαντικές - το οποίο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ήταν 3,1% για το 1996 και προβλέπεται 3,5% για το 1997, ποσοστά που δεν αποκλίνουν κατά πολύ, από αυτό που στην οικονομική ορολογία, αποκαλείται κατάσταση "πλήρους απασχόλησης".

    Αυτό εξάγεται ως συμπέρασμα από έρευνα του ΚΥΠΕ, γύρω από το ύψος της ανεργίας στην Κύπρο και τις εκτιμήσεις των κοινωνικών εταίρων, για το βαθμό αντικειμενικότητας του τρόπου καταμέτρησης των ανέργων.

    Αφορμή για την έρευνα έδωσαν κυρίως οι διαφορετικές εκτιμήσεις που εκφράστηκαν κατά την πρόσφατη συζήτηση των προϋπολογισμών στη Βουλή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ανεργία θεωρείται από διάφορους παράγοντες, ως το σημαντικότερο πρόβλημα της σημερινής Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    Το επίσημο ποσοστό ανεργίας υπολογίζεται από το Τμήμα Στατιστικής και Ερευνών της Δημοκρατίας, της οποίας την αντικειμενικότητα και επιστημονικό επίπεδο, δεν αμφισβητεί κανένας από τους κύριους κοινωνικούς εταίρους.

    Διαφωνίες υπάρχουν μόνο ως προς τον τρόπο υπολογισμού, τον τρόπο δηλαδή που υπολογίζεται ο αριθμός των ατόμων που πληρούν τα κριτήρια του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, που βέβαια καθορίζει και το ποσοστό ανεργίας, αλλά δεν είναι κάτι που αποφασίζει η πιο πάνω υπηρεσία από μόνη της. Αντίθετα, ακολουθούνται διεθνείς κανόνες και πρακτικές.

    Δεδομένης της πορείας ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά και για λόγους αντικειμενικών συγκρίσεων, προτείνεται από διάφορους φορείς, η εφαρμογή του τρόπου υπολογισμού που χρησιμοποιείται από τις χώρες - μέλη της ΕΕ. Εξάλλου, το ίδιο το Τμήμα Στατιστικής και Ερευνών, έχει αρχίσει τη διαδικασία εναρμόνισης όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα υπολογισμού του ποσοστού ανεργίας, και έχει ήδη προγραμματίσει για το 1998, την εφαρμογή έρευνας εργατικού δυναμικού, που είναι η αντίστοιχη εκείνης των χωρών της ΕΕ.

    Σύμφωνα με τον Αλέκο Αγαθαγγέλου, Ανώτερο Λειτουργό Στατιστικής στο Τμήμα Στατιστικής και Ερευνών, "άνεργος" βάσει του ορισμού του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, θεωρείται κάποιος ο οποίος "δεν εργάζεται, ενδιαφέρεται να εργαστεί, είναι διαθέσιμος για να εργαστεί και ψάχνει για εργασία".

    Ο ίδιος ορισμός, είπε ο κ. Αγαθαγγέλου στο ΚΥΠΕ, ισχύει και στις χώρες της ΕΕ. Ομως, ο τρόπος υπολογισμού του αριθμού των ατόμων που πληρούν τις πιο πάνω προϋποθέσεις, είναι διαφορετικός. Συγκεκριμένα ο τρόπος υπολογισμού στηρίζεται σε έρευνες του εργατικού δυναμικού, που γίνονται με επισκέψεις σε οικοκυριά, αλλά λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων, ενώ στην Κύπρο λαμβάνεται ο αριθμός των εγγεγραμμένων στα επαρχιακά γραφεία ανεργίας.

    Ο Ανώτερος Λειτουργός ανέφερε πως "είναι από τη μια πιθανό, αριθμός ανέργων να μην εγγράφονται λόγω ίσως έλλειψης σοβαρών και διαρκών κινήτρων, αλλά από την άλλη υπάρχει και αριθμός ατόμων που εγγράφονται, χωρίς να είναι πραγματικά άνεργοι, όπως για παράδειγμα συνταξιούχοι, άτομα που παίρνουν σύνταξη αφού συμπληρώσουν το 63ο έτος και εγγράφονται για να εισπράξουν το επίδομα ανεργίας".

    Παράδειγμα αποτελούν συνταξιούχοι του δημοσίου και των ημικρατικών οργανισμών, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται στα 60 τους χρόνια και εγγράφονται για να εισπράξουν το επίδομα ανεργίας για ένα εξάμηνο.

    Αναφορικά με το μέγεθος της διαφοράς στα πιθανολογούμενα ποσοστά, ο κ. Αγαθαγγέλου είπε πως μπορεί το πραγματικό ποσοστό ανεργίας να είναι ελαφρώς ψηλότερο από το εκάστοτε επίσημο, αλλά η απόκλιση είναι ελάχιστη, περιοριζόμενη σε δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας. Ενισχυτικό επιχείρημα αυτής της άποψης είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις της γενικής απογραφής του 1992, το ποσοστό ανεργίας ήταν 1,9%, με επίσημο ποσοστό 1,8%, παρουσιάστηκε δηλαδή απόκλιση μόνο ενός δεκάτου της ποσοστιαίας μονάδας.

    Μιλώντας στο ΚΥΠΕ για το θέμα, ο Χαράλαμπος Κολοκοτρώνης, Α' Εργατικός Λειτουργός στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, παραδέχθηκε την ύπαρξη αριθμού ατόμων, τα οποία ενώ είναι άνεργοι, δεν εγγράφονται στα γραφεία ανεργίας, αλλά είπε πως υπάρχει και το "αντίστροφο". Ατομα δηλαδή που συνταξιοδοτούνται, - συνήθως δημόσιοι υπάλληλοι - εγγράφονται ως άνεργοι, αφού δικαιούνται το επίδομα ανεργίας για έξι μήνες.

    Ο κ. Κολοκοτρώνης ανέφερε συγκεκριμένα πως σύμφωνα με τις μετρήσεις του Υπουργείου, "το 10% των εκάστοτε εγγεγραμμένων ανέργων, αποτελείται από τα άτομα αυτά".

    "Αν συμψηφίσουμε", είπε, "τις δυο πιο πάνω κατηγορίες, το πραγματικό ποσοστό ανεργίας θα είναι πάρα πολύ κοντά στο επίσημο, με πιθανή απόκλιση, της τάξης του δεκάτου της ποσοστιαίας μονάδας".

    Σύμφωνα με τον κ. Κολοκοτρώνη, το σύστημα καταμέτρησης των ανέργων στην Κύπρο είναι αρκετά αποτελεσματικό. Η νέα, προτεινόμενη μέθοδος, που κατά πάσα πιθανότητα θα χρησιμοποιείται από το Τμήμα Στατιστικής και Ερευνών από το 1998, "δε θα καταργεί τη μέθοδο που ισχύει τώρα, αλλά θα τη συμπληρώνει, για να έχουμε όσο το δυνατό, πιο αποτελεσματικές και αξιόπιστες μετρήσεις".

    Ο Σωτήρης Καλογήρου, Υπεύθυνος Στατιστικής και Ερευνών της ΣΕΚ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως μεγάλη σημασία έχει ο ορισμός του "άνεργου" και ανέφερε συγκεκριμένα την περίπτωση αριθμού ξενοδοχοϋπαλλήλων, οι οποίοι συνήθως απολύονται κατά τους χειμερινούς μήνες, με συμφωνία επαναπρόσληψης την άνοιξη.

    Δεδομένου του μεγάλου αριθμού των υπαλλήλων αυτών, αν περιλαμβάνονταν στους άνεργους, το ποσοστό ανεργίας θα αυξανόταν σημαντικά. Ο κ. Καλογήρου υποστήριξε όμως, πως μια τέτοια ενέργεια θα οδηγούσε σε πλασματικά ποσοστά, διότι "δε μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αυτοί είναι άνεργοι", ενώ σχολίασε θετικά μια πιθανή εναρμόνιση του τρόπου υπολογισμού με τον ισχύοντα στην ΕΕ.

    Ο Ειδικός Γραμματέας της ΠΕΟ, Βάσος Βασιλείου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ είπε πως "η ΠΕΟ ανησυχεί ιδιαίτερα από την ανοδική τάση της ανεργίας και προβλέπει ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες". Ανέφερε πως είναι γεγονός ότι υπάρχει αριθμός ατόμων που ενώ είναι άνεργοι και θέλουν να εργαστούν, δεν εγγράφονται στα επαρχιακά γραφεία, διότι δε δικαιούνται επίδομα, όπως για παράδειγμα, ο γυναικείος πληθυσμός της υπαίθρου.

    Μια άλλη κατηγορία ατόμων που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, είπε, αλλά για τα οποία δεν υπάρχουν στοιχεία, είναι οι ημιαπασχολούμενοι και υποαπασχολούμενοι.

    Ο κ. Βασιλείου είπε στη συνέχεια πως τα στοιχεία της ΠΕΟ ανεβάζουν το ποσοστό ανεργίας γύρω στο 4%, αναφέροντας όμως πως εν πάση περιπτώσει, αυτό δε θεωρείται "πολύ διαφορετικό από το επίσημο ποσοστό", ενώ τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής των μεθόδων καταμέτρησης ανέργων που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [07] Κασουλίδης - Επαφές Μαρκίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,03/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεν υπάρχει οτιδήποτε προς δημοσιοποίηση, αναφορικά με τη συνάντηση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Αλέκου Μαρκίδη με το Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, Μάλκολμ Ρίφκιντ και το Βρετανό εκπρόσωπο για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Σημειώνοντας ότι ο κ. Μαρκίδης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών για τις επαφές του, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι το σκηνικό δεν αλλάζει, χωρίς όμως να προβεί σε περισσότερα σχόλια. Είπε επίσης ότι ο κ. Μαρκίδης, περιορίστηκε στις επαφές του στο Λονδίνο σε θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι δεν υπάρχει μήνυμα από τον κ. Ρίφκιντ, αλλά ότι ο Βρετανός ΥΠΕΞ "ξεκαθάρισε κάτι που έχει σχέση με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού", χαρακτηρίζοντάς το "πολύ χρήσιμο". Ο κ. Κασουλίδης απέφυγε να εξηγήσει περισσότερα.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα ότι ο κ. Χάνεϊ έφυγε από την Αγκυρα με κάτι "θετικό στο χέρι", ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τέτοιες πληροφορίες, όπως ούτε και πληροφορίες για "οτιδήποτε συγκεκριμένο που να υποδηλοί αλλαγή στη στάση της Αγκυρας".

    Για τις επαφές του κ. Χάνεϊ στην Αγκυρα, ο Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, θα ενημερώσει σήμερα στην κοινή σύσκεψη στην Αθήνα τον ΥΠΕΞ Αλέκο Μιχαηλίδη.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν δέχεται την εκ περιτροπής προεδρία ως μέρος της λύσης του Κυπριακού, ενώ πρόσθεσε ότι στη δική μας πλευρά δεν υπεβλήθη επίσημα πρόταση για αλλαγή του πολιτιακού συστήματος σε κοινοβουλευτικό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [08] Κασουλίδης - Εκθεση ΥΠΕΞ ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,03/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε σήμερα ότι η Κύπρος εφαρμόζει αυστηρά μέτρα και είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει και άλλα για αποτελεσματική καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

    Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ, που τοποθετεί την Κύπρο στην κατηγορία χωρών υψηλής προτεραιότητας αναφορικά με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι στην ίδια κατηγορία συγκαταλέγονται οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ελβετία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Κολομβία, το Χογκ Κογκ, τα νησιά Κέιμαν, το Μεξικό, οι Αντίλες, η Νιγηρία, ο Παναμάς, η Ρωσία, η Σιγκαπούρη, η Θαϊλάνδη, η Τουρκία, και η Βενεζουέλα.

    "Η Κύπρος επιθυμεί να είναι εύρωστο κέντρο υπεράκτιων εταιριών μόνο μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας", δήλωσε ο κ. Κασουλίδης, επισημαίνοντας ότι υπάρχει η "πολιτική βούληση και αυτό έχει αποδειχθεί με σειρά νομοθεσιών που έχουν υιοθετηθεί, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες, για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος".

    Αν η Κύπρος βοηθηθεί από χώρες που διαθέτουν εξειδικευμένες υπηρεσίες στον τομέα αυτό, όπως για παράδειγμα τις ΗΠΑ, τότε θα πετύχει το στόχο της, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

    "Η νομοθεσία μας αυτή τη στιγμή είναι πλήρως συμπληρωμένη", είπε ο κ. Κασουλίδης, προσθέτοντας όμως ότι "υπάρχουν διάφοροι άλλοι κανονισμοί που πρόκειται να ακολουθήσουν όπως και πιο αυστηρές οδηγίες από την Κεντρική Τράπεζα".

    Σημείωσε ότι ήδη βρίσκονται υπό διερεύνηση τέσσερις περιπτώσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από τις αρχές της Δημοκρατίας, χωρίς αυτό, όπως είπε, "να προέκυψε από υπόδειξη ή πληροφορία ή βοήθεια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 3 March 1997 - 14:03:38 UTC