Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-04-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΥΠΕΞ - ΜΚΕ Κύπρου - ΕΕ
  • [02] ΔΗΣΥ - Ναός Αγίου Λουκά
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Υπουργός Δικαιοσύνης - Κοινοπολιτεία - Γυναίκες
  • [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Υπουργός Γεωργίας - Τερσεφάνου
  • [06] Υπουργός Εργασίας - Αν. Κυβερνήτης Πολιτείας Αλτάι
  • [07] Μικτή Κοινοβουλ. Επιτροπή ΕΕ - Κύπρου - Διάσκεψη Τύπου
  • [08] Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Δηλώσεις - Εκτελεστικό Γραφείο
  • [09] ΔΗΣΥ - Κατεχόμενα - Εκκλησίες
  • [10] ΔΗΚΟ - Εκτελεστικό Γραφείο - Κοιν. Ομάδα
  • [11] Πρόεδρος Σοσιαλδημοκρατών - Συνένωση κέντρου
  • [12] Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπριακό - Δηλώσεις
  • [13] Αν. Πρόεδρος Βουλής - ΕΕ - Συνάντηση υποψηφίων χωρών (Κ) ΥΠΕΞ - ΜΚΕ Κύπρου - ΕΕ ΚΥΠΕ - 18/04/2000 Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού αποτελούν τους δύο κύριους άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια των εργασιών της 17ης Συνόδου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου - ΕΕ, που έληξε σήμερα στη Λευκωσία. Οπως είπε ο κ. Κασουλίδης, "οι δύο αυτοί στόχοι αποτελούν δύο πορείες παράλληλες που αποσκοπούν στην αλληλοενίσχυση της μιας προς την άλλη".
    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)
    (Κ) ΔΗΣΥ - Ναός Αγίου Λουκά ΚΥΠΕ - 18/04/2000 Απαράδεκτη χαρακτηρίζει ο ΔΗΣΥ την πρακτική του κατοχικού καθεστώτος να επιτρέπει τη μετατροπή ιερών χώρων σε πολιτιστικά κέντρα ή κέντρα διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Με ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ αναφέρει με αφορμή την προβολή σχετικού ρεπορτάζ από τηλεοπτικό σταθμό για τον κατεχόμενο ναό Αγίου Λουκά, ότι η πρακτική αυτή αντίκειται σε θεμελιώδεις συμβάσεις που προβλέπουν την προστασία των θρησκευτικών χώρων κάθε θρησκείας και παραπέμπει σε νοοτροπίες και συμπεριφορές ολοκληρωτικών καθεστώτων που προσπάθησαν να ξεριζώσουν το θρησκευτικό συναίσθημα των λαών τους.
    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)
    (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου ΚΥΠΕ - 17/04/2000

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     553.63 ( 3.03)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών  £47,545,948
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί    £ 11,273,668  661.10 (  2.65)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί               £  2,842,493  373.01 (  0.84)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί  £  2,059,705  391.32 (  1.85)
    Βιομηχανικές Εταιρείες   £  2,931,424  185.23 (  1.00)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις £  5,393 596  513.68 (  1.96)
    Εμπορικές Εταιρείες      £  3,789,902  230.08 (  1.94)
    Αλλες Εταιρείες          £ 12,835,448  622.12 (  6.43)
    Κυπριακές Εταιρίες Διεθνών
    Επιχειρήσεων Offshore Co.             105,00  ( 0,00)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΡΑΓ)
    (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Κοινοπολιτεία - Γυναίκες ΚΥΠΕ - 17/04/2000 Το γεγονός ότι οι γυναίκες, μετά την τουρκική εισβολή, έχουν εμπλακεί ενεργά στην πολιτική ζωή του τόπου και έχουν ευαισθητοποιηθεί ιδιαίτερα σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρόβαλε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης, ο οποίος είναι και Πρόεδρος του Κρατικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα των Γυναικών. Σε ομιλία του στην 6η Κοινοπολιτειακή Σύνοδο Υπουργών Αρμοδίων για Θέματα Γυναίκας, που πραγματοποίεται στο Νέο Δελχί της Ινδίας, ο κ. Κόσης αναφέρθηκε στις καταστροφικές για τις γυναίκες συνέπειες των συρράξεων, με βάση την κυπριακή εμπειρία της τουρκικής εισβολής.
    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)
    (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Υπουργός Γεωργίας - Τερσεφάνου ΚΥΠΕ - 18/04/2000 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε σήμερα ότι το Διυλιστήριο νερού Τερσεφάνου και ο αγωγός Τερσεφάνου - Λευκωσίας "αποκτούν ιδιαίτερη σημασία λόγω της συνεχιζόμενης ανομβρίας και του σοβαρού προβλήματος έλλειψης νερού" που αντιμετωπίζει η Κύπρος. Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Διυλιστηρίου και του αγωγού, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η χαμηλή βροχόπτωση και η περιορισμένη ροή νερού στα φράγματα τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των αποθεμάτων των υπόγειων υδροφορέων, ενώ λόγω της συνεχούς υπεράντλησης η ποιότητα του νερού σε ορισμένους απ' αυτούς έχει υποβαθμιστεί.
    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΡΑΓ)
    (Κ) Υπουργός Εργασίας - Αν. Κυβερνήτης Πολιτείας Αλτάι ΚΥΠΕ - 17/04/2000 Ικανοποίηση εξέφρασε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνήτης της Πολιτείας Αλτάι της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vladimir Psarev για τη συνεργασία με Κύπριους επενδυτές έργων που εκτελούνται στην πολιτεία του. Ο κ. Psarev μιλούσε ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Aνδρέα Μουσιούττα, με τον οποίο συζήτησε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας σε τομείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας. (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ) (Κ) Μικτή Κοινοβουλ. Επιτροπή ΕΕ - Κύπρου - Διάσκεψη Τύπου KΥΠΕ - 18/04/2000 "Δεν τίθεται θέμα" χωριστών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και Τουρκοκυπρίων για ένταξή τους στην Ενωση, διαβεβαίωσε σήμερα η Συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου Μέχτιλντ Ρότε, η οποία αναφέρθηκε μεν σε ευνοϊκές συνθήκες για το Κυπριακό μετά το Ελσίνκι, αλλά παραδέχθηκε ότι δεν έχει ακόμη δει "συγκεκριμένα μηνύματα". Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών της 17ης Συνόδου της Επιτροπής, η κ. Ρότε τόνισε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας δεν μπορούν να αρχίσουν εφόσον η χώρα κατέχει παράνομα τμήμα της Κύπρου και σημείωσε ότι η ΕΕ και τα όργανά της πρέπει να αξιοποιήσουν την τροποποιημένη σήμερα σχέση της Ενωσης με την Τουρκία για θετικότερη στάση της τελευταίας στο Κυπριακό.
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΡΑΓ)
    (K) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Δηλώσεις - Εκτελεστικό Γραφείο ΚΥΠΕ - 18/04/2000 Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) και Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού τόνισε σήμερα την ανάγκη για αναβάθμιση της διαδικασίας των συνομιλιών για το Κυπριακό, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι θα πρέπει να υπάρξουν εκ των προτέρων κάποια εχέγγυα τουλάχιστον για κάποια πρόοδο. Προειδοποίησε, επίσης, ότι εάν ναυαγήσει ο νέος γύρος των συνομιλιών, η κρίση θα είναι πολύ μεγαλύτερη και επιφυλάχθηκε για συγκεκριμένες εισηγήσεις στην επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, επισημαίνοντας ότι εάν δεν ληφθεί η πολιτική απόφαση στην Τουρκία, οι μεσολαβητές δεν πρόκειται να επιτύχουν οτιδήποτε.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ)
    (Κ) ΔΗΣΥ - Κατεχόμενα - Εκκλησίες ΚΥΠΕ - 18/04/2000 Ο Δημοκρατικός Συναγερμός καταδικάζει την "απαράδεκτη πρακτική του κατοχικού καθεστώτος να επιτρέπει τη μετατροπή ιερών χώρων σε πολιτιστικά κέντρα ή κέντρα διασκέδασης και ψυχαγωγίας", σημειώνοντας ότι "η πρακτική αυτή αντίκειται σε θεμελιώδεις διεθνείς συμβάσεις, που προτρέπουν την προστασία των θρησκευτικών χώρων κάθε θρησκείας, προσβάλλει κατά τρόπο βάναυσο το θρησκευτικό συναίσθημα των Ε/Κ και αποτελεί κόλαφο για κάθε πολιτισμένο Ευρωπαίο πολίτη". Σε ανακοίνωσή του, ο ΔΗΣΥ σημειώνει ότι η πρακτική αυτή "παραπέμπει σε νοοτροπίες και συμπεριφορές ολοκληρωτικών καθεστώτων" και καλεί τις υπηρεσίες του ΟΗΕ "να παρέμβουν και να θέσουν τέρμα στη χρήση του κατεχόμενου ιερού ναού του Αγίου Λουκά για μη θρησκευτικούς σκοπούς και να αποκαταστήσουν την ιερότητα του χώρου που έχει βάναυσα προσβληθεί". (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ) (Κ) ΔΗΚΟ - Εκτελεστικό Γραφείο - Κοιν. Ομάδα ΚΥΠΕ - 18/04/2000 Την ερχόμενη Παρασκευή συνέρχεται η Κεντρική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος για λήψη οριστικής απόφασης για την ημερομηνία σύγκλησης του Παγκύπριου Τακτικού Συνεδρίου του ΔΗΚΟ. Αυτό αποφασίστηκε σήμερα το απόγευμα από το Εκτελεστικό Γραφείο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ. Τα μέλη των δύο Σωμάτων εξέφρασαν την επιθυμία όπως η πραγματοποίηση του Συνεδρίου γίνει το συντομότερο.
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)
    (Κ) Πρόεδρος Σοσιαλδημοκρατών - Συνένωση κέντρου ΚΥΠΕ - 18/04/2000 "Η ιδεολογία την οποία ενστερνιζόμαστε είναι η ιδεολογία του δημοκρατικού σοσιαλισμού", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος είπε πως όσοι δέχονται να εργαστούν προς αυτή τη βάση είναι "ευπρόσδεκτοι". Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τις προσπάθειες συνένωσης των κομμάτων του κέντρου, ο κ. Λυσσαρίδης δήλωσε ότι στο Κίνημα ποτέ δεν έκλεισαν οι πόρτες των επαφών, σημειώνοντας ότι "ακόμα και αν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι είναι αδύνατη η συγχώνευση, πάντα υπάρχουν τρόποι συνεργασίας".
    (ΚΥΠΕ/ΣΧ/ΡΑΓ)
    (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπριακό - Δηλώσεις ΚΥΠΕ - 18/04/2000 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλοιωθούν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό. "Γνωρίζουμε ότι πάντα επέμενε η τουρκική πλευρά σε αυτό, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία πιθανότητα να αλλοιωθούν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος Κληρίδης, σχολιάζοντας την τουρκική θέση ότι τα νέα ψηφίσματα του ΟΗΕ θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικότητες των τελευταίων χρόνων.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΜ/ΡΑΓ)
    (Κ) Αν. Πρόεδρος Βουλής - ΕΕ - Συνάντηση υποψηφίων χωρών ΚΥΠΕ - 17/04/2000 Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε σήμερα ότι τα ίδια πολιτικά και οικονομικά κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση με τις έξι χώρες του πρώτου κύματος, καθώς και με τις επόμενες έξι χώρες, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για όλες τις μελλοντικές περιπτώσεις". Σε παρέμβασή του στις εργασίες της Συνάντησης της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους προέδρους των κοινοβουλίων των υποψηφίων χωρών, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την ένταξη των υποψηφίων χωρών, που πληρούν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την έννομη τάξη, αποτελεί ιστορική πρόκληση για την Ενωση".
    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/MM)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 18 April 2000 - 18:46:12 UTC