Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-03-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πατριάρχης Βαρθολομαίος - Ανάν - Επαφές
  • [02] (Κ) Πρέντεργκαστ - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) ΜΚΕ - Κύπρου - ΕΕ - Ρότε
  • [06] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ
  • [07] (Κ) ΗΠΑ - Σχέδιο Ανάν - Ευκαιρία για λύση
  • [08] (Κ) ΕΕ - Νέοι Επιτροποι - Μάρκος Κυπριανού
  • [09] (Κ) Ιστοσελίδα - Σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας
  • [10] (Κ) Βρετανός Ευρωβουλευτής - Τουρκία - Συνθήκη Προσχώρησης
  • [11] (Κ) Πρεσβευτής Ισπανίας - Κύπρος - Ευχαριστίες
  • [12] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Υπουργός Εμπορίου Ταταρστάν
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση
  • [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) Αναπληρωτής ΓΓ ΟΗΕ - Αφιξη - Δηλώσεις
  • [17] (Κ) Αξιωματούχους γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών - Επαφές στην Κύπρο
  • [18] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Εγγραφο ντε Σότο
  • [19] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Επαναπικύρωσης Συνθήκης Προσχώρησης
  • [20] (K) Ευρωβουλευτές ΕΛΚ - Κυπριακό - Τουρκία
  • [21] (Κ) Ιακώβου - ΜΚΕ - Κυπριακό - Συνομιλίες - Ενημέρωση
  • [22] (Κ) ΜΚΕ ΕΕ-Κύπρου - Ευρωπαίοι αξιωματούχοι - Κυπριακό - Μόνιμες παρεκκλίσεις
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρότε - Κύπρος - ΕΕ
  • [24] (Κ) Γιώργος Περδίκης - Μουσταφά Ακιντζί
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Δεξίωση για μέλη ΜΚΕ ΕΕ - Κύπρου
  • [26] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - Βρυξέλλες - Επαφές

  • [01] (Κ) Πατριάρχης Βαρθολομαίος - Ανάν - Επαφές

    To Κυπριακό, θέματα συνεννόησης μεταξύ των θρησκειών με στόχο την ειρήνη και την εξάλειψη του θρησκευτικού φανατισμού, καθώς και ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, απασχόλησαν τη χθεσινή ημίωρη συνομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Βαρθολομαίος και Ανάν εξέφρασαν την επιθυμία να ενταχθεί μια ενωμένη Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [02] (Κ) Πρέντεργκαστ - Κύπρος - Επίσκεψη

    Φθάνει στις 15.00 σήμερα στην Κύπρο ο Αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ για να ενημερωθεί για την πορεία των συνομιλιών και να ενημερώσει στη συνέχεια το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το έγγραφο που κατέθεσε χθες ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο στο οποίο ομαδοποιεί σε καινούργια βάση τα θέματα που θα τύχουν διαπραγμάτευσης, η επικείμενη τετραμερής διάσκεψη για το Κυπριακό, η έλευση σήμερα στην Κύπρο του Αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ Κιέραν Πρέντεργκαστ και οι διαβεβαιώσεις της ΕΕ ότι δεν θα δεχθεί νομιμοποίηση των παρεκκλίσεων επί του σχεδίου Ανάν, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Αναφέρονται επίσης στην τήρηση τρίλεπτης σιγής στην Κύπρο στη μνήμη των θυμάτων από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μαδρίτη, στο Στρατηγικό Σχέδιο που ετοιμάζεται για τη μείωση των θανατηφόρων οδικών δυστυχημάτων και στη διακήρυξη του επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου για την ανάγκη ενιαίας οικονομίας του ομόσπονδου κράτους.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Κωδικοποιημένο έγγραφο έδωσε ο ντε Σότο'' γράφει ότι κατά τις χθεσινές του χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό παρέδωσε νέο κωδικοποιημένο έγγραφο, στο οποίο επιχειρείται ένα πάντρεμα των διαφόρων θεμάτων του Κυπριακού. Γράφει ότι το νέο έγγραφο αποτελεί γέφυρα για την τετραμερή συνάντηση, η οποία θεωρείται αναπόφευκτη. Αλλού γράφει ότι η εργαζόμενη Κύπρος μαζί με ολόκληρη την Ευρώπη τήρησε χθες τρίλεπτη σιγή εις μνήμην των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Μαδρίτη, ενώ η ανώτατη ηγεσία του τόπου, καθώς και άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου υπέγραψαν το βιβλίο των συλλυπητηρίων που άνοιξε η ισπανική Πρεσβεία στη Λευκωσία.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κρίνεται η τύχη του Ρ. Ντενκτάς'' γράφει ότι στην Αγκυρα θα ληφθεί η απόφαση κατά πόσον ο Ραούφ Ντενκτάς θα συμμετάσχει ή όχι στην τετραμερή διάσκεψη και όπως μεταδίδεται από την τουρκική πρωτεύουσα ο Τ/Κ ηγέτης μεταβαίνει εκεί την ερχόμενη Δευτέρα για να συσκεφθεί με την τουρκική ηγεσία. Αλλού γράφει ότι ''οξύτατες αντιδράσεις'' προκαλεί ο κατάλογος που ετοιμάζει ο κατοχικός ηγέτης για το ποιους θέλει στο κρατίδιό του σε περίπτωση λύσης και σύμφωνα με την εφημερίδα πρώτο όνομα στον κατάλογο των ανεπιθύμητων φαίνεται να είναι αυτό του Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκου Φαλά ο οποίος ανέφερε ότι οι Τούρκοι του στερούν όλα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Σε 25 σημεία το πάρε - δώσε'' γράφει ότι ο κ. ντε Σότο θέλει να διεξαγάγει το πάρε - δώσε με ένα έγγραφο 25 σημείων, το οποίο επέδωσε χθες στους δύο ηγέτες. Στο πλαίσιο του εγγράφου αυτού οι δύο πλευρές καλούνται να διαπραγματευτούν υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ Κιέραν Πρέντεργκαστ, ο οποίος φθάνει στην Κύπρο σήμερα και θα παραμείνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας, σηματοδοτώντας τη λήξη του πρώτου σταδίου των συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της ελεύθερης και κατεχόμενης Κύπρου, σε κοινή τους διακήρυξη εκφράζουν τη θέση τους για μια ενιαία οικονομία.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κυρίαρχο κράτος στο βορρά'' γράφει ότι ακάθεκτοι προχωρούν οι Τούρκοι στην προσπάθειά τους να εγκαθιδρύσουν κυρίαρχο κράτος στο βόρειο τμήμα της Κύπρου με βάση το σχέδιο Ανάν και ήδη η τουρκική πλευρά έχει ετοιμάσει το σύνταγμα του τ/κ συνιστώντος κρατιδίου με χωριστή άσκηση κυριαρχίας, λαό και ελεύθερη διεξαγωγή σχέσεων με την ΕΕ. Αλλού γράφει ότι πέντε Υπουργεία, τα Παιδείας, Συγκοινωνιών, Περιβάλλοντος, Υγείας και Δικαιοσύνης ετοιμάζουν το Στρατηγικό Σχέδιο για την Οδική Ασφάλεια που στόχο έχει τη μείωση του αριθμού των νεκρών στα οδικά δυστυχήματα στην Κύπρο κατά 40% έως το 2010.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ιδέες με βάρος μόνο στο δώσε'' γράφει ότι "σαφώς ενοχλημένη" είναι η Λευκωσία με το νέο έγγραφο που κατέθεσε ο κ. ντε Σότο με το οποίο ανακατεύει εκ νέου την τράπουλα, ομαδοποιώντας σε καινούργια βάση τα θέματα που θα τύχουν διαπραγμάτευσης. Αλλού γράφει ότι οι Βρυξέλλες διά του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν διαβεβαίωσαν τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννη Βαληνάκη ότι ''κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να αποδεχθεί το τουρκικό αίτημα για επικύρωση συμπληρωματικού πρωτοκόλλου για την Κύπρο'' από τα κοινοβούλια των 15 κρατών - μελών ή νομιμοποίηση παρεκκλίσεων επί του σχεδίου Ανάν.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ολα στον Ανάν'' ότι το βάρος της συμπλήρωσης και ολοκλήρωσης του σχεδίου Ανάν αναμένεται να πέσει στο ΓΓ του ΟΗΕ, αφού οι ελπίδες για επίτευξη προόδου στις συνομιλίες εξανεμίζονται μαζί με τον ελάχιστο χρόνο που απομένει. Αλλού γράφει ότι σήμερα πραγματοποιείται η τελευταία σύνοδος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου - ΕΕ, κατά την οποία θα συζητηθεί το Κυπριακό, οι ευρωεκλογές, η εναρμόνιση, καθώς και θέματα ασύλου και μετανάστευσης.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρέντεργκαστ - Κύπρος - Επίσκεψη -------------------------------- Φθάνει σήμερα στην Κύπρο ο Αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ για να ενημερωθεί για την πορεία των συνομιλιών και να ενημερώσει στη συνέχεια το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Ο κ. Πρέντεργκαστ επισκέφθηκε ξανά την Κύπρο για τον ίδιο σκοπό στις 2 Μαρτίου.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αλβαρο ντε Σότο --------------------------------------- Αναπόφευκτη η πραγματοποίηση των διευρυμένων συνομιλιών του Κυπριακού, δήλωσε χθες ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο αξιωματούχος του ΟΗΕ επεσήμανε ότι ο ίδιος δεν θεωρεί ότι οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς δεν ήταν χρήσιμες, αλλά εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τη διαδικασία που ξεκίνησε χθες ενδεχομένως να επιτευχθεί περισσότερη πρόοδος.

    Ερωτηθείς εάν η χθεσινή συνάντηση ήταν καλύτερη από τις απευθείας συνομιλίες, ο κ. ντε Σότο χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνάντηση, προσθέτοντας: ''Δεν θεωρώ ότι οι απευθείας συνομιλίες δεν ήταν χρήσιμες. Το αντίθετο ήταν χρήσιμες, όπως και αυτή η συνάντηση ήταν χρήσιμη και νομίζω ότι θα είμαστε σε θέση να σημειώσουμε περισσότερη πρόοδο σε αυτή τη διαδικασία''.

    Σε ερώτηση τι ελπίζει να πετύχει με τη νέα διαδικασία των χωριστών συναντήσεων με τις δύο πλευρές, είπε: ''Αυτό που ελπίζουμε να πετύχουμε είναι περαιτέρω βήματα προς την κατεύθυνση της επίλυσης των θεμάτων που έχουν μπροστά τους, πριν το επόμενο στάδιο''.

    Σε ερώτηση αν είναι αναπόφευκτο το επόμενο στάδιο, ο κ. ντε Σότο ανέφερε πως εάν εννοείτε το στάδιο που περιλαμβάνει την Ελλάδα και την Τουρκία, σε αυτό το στάδιο, ναι, θα έλεγα ότι έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος αλλά πιστεύω ότι είναι αναπόφευκτο ότι θα εκκρεμούν θέματα μέχρι τις 22 Μαρτίου και ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο.

    ''Στην πραγματικότητα ήδη γίνονται κάποιες προετοιμασίες, είχα διαβουλεύσεις με την Ελλάδα και την Τουρκία για το θέμα της εμπλοκής τους και έτσι κατευθυνόμαστε προς εκείνη την κατεύθυνση'', ανέφερε ο Αλβαρο ντε Σότο.

    Αναφορικά με τον τόπο διεξαγωγής των συνομιλιών, είπε πως οι διάφορες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας διέρρευσαν κάπως πρόωρα. ''Μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι θα θέλαμε να αναχωρήσουμε από το νησί μέσα στην επόμενη βδομάδα αλλά δεν θέλω να αναφέρω κάτι τελειωτικό μέχρι να επιδοθούν επίσημα οι προτάσεις και προσκλήσεις στα μέρη'', πρόσθεσε.

    Ο Αλβαρο ντε Σότο απέφυγε να απαντήσει κατά πόσο οι δύο πλευρές έχουν καταφέρει να επιλύσουν κάποια από τα θέματα που έχουν ενώπιόν τους.

    Κατά την έξοδο από το Προεδρικό Μέγαρο ο κ. ντε Σότο και οι συνεργάτες του τήρησαν τρίλεπτη σιγή μαζί με τους δημοσιογράφους στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Μαδρίτη.

    Ο Ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ συναντήθηκε χθες και με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Η συνάντηση διάρκεσε δυόμισι ώρες και σε αυτήν παρέστησαν επίσης λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς και οι σύμβουλοι του Τ/Κ ηγέτη Εργκούν Ολγκούν και Μουμτάζ Σοϊσάλ.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κοινοβουλευτικά κόμματα - Κυπριακό

    Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο με τη συμμετοχή των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Η σύσκεψη που διάρκεσε δύο περίπου ώρες ασχολήθηκε με τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και ανταλλάγηκαν απόψεις.

    Αθήνα - Συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας για ασφάλεια ------------------------------------------------- Αρχίζουν αύριο στην Αθήνα οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων όπως προβλέπει το σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό.

    Οπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γιώργος Κουμουτσάκος, οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στο ΥΠΕΞ σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων.

    ΕΕ - Βαληνάκης - Κυπριακό - Επαφές ---------------------------------- Κύκλο συναντήσεων με Ευρωπαίους ομολόγους του αλλά και τον αρμόδιο Επίτροπο με τους οποίους συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ξεκίνησε χθες στις Βρυξέλλες, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Βαληνάκης.

    Ο κ. Βαληνάκης συναντήθηκε αρχικά με τη Βελγίδα Υφυπουργό για Ευρωπαϊκά Θέματα Φρεντερίκ Ρις, ενώ στη συνέχεια αργά το απόγευμα επισκεύθηκε στο γραφείο του τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Γερμανό Επίτροπο Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Οπως δήλωσε ο κ. Βαληνάκης, τόσο με τη Βελγίδα Υφυπουργό όσο και με τον Επίτροπο συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό. ''Είναι εμφανές από τη δική μας πλευρά ότι θέλουμε μια λύση δίκαιη και βιώσιμη'', είπε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι η λύση πρέπει να είναι βασισμένη στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, στο κοινοτικό κεκτημένο και στις βασικές ευρωπαϊκές αρχές.

    Στη συνάντηση με τον κ. Φερχόιγκεν διαπιστώθηκε ότι η διαδικασία για την προσχώρηση της Κύπρου εξελίσσεται με βάση το σχετικό χρονοδιάγραμμα, ενώ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό η εκτίμηση ήταν ότι δεν υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες, αλλά όπως τονίσθηκε, υπάρχει ακόμη χρόνος για επίτευξη συμφωνίας.

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμπαράσταση του κ. Φερχόιγκεν στις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας στο Κυπριακό θα συνεχισθεί μέχρι το τέλος της διαδικασίας.

    Σήμερα θα συναντηθεί στο Παρίσι με την Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νοέλ Λενουάρ.

    Ακολούθως θα μεταβεί στο Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κλάους Αργκόφ.

    Το βράδυ θα επιστρέψει στην Αθήνα.

    ΜΚΕ - Κύπρος - ΕΕ - Τελευταία σύνοδος ------------------------------------ Συνέρχεται σήμερα στη Λευκωσία για τελευταία φορά, η Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου (ΜΚΕ), στην οποία θα συζητηθούν η πολιτική κατάσταση στην Κύπρο και οι σχέσεις Κύπρου - ΕΕ.

    Αλλα θέματα που θα απασχολήσουν την σύνοδο της ΜΚΕ θα είναι η παρακολούθηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Κύπρος κατά την προ-ενταξιακή περίοδο, η προετοιμασία της Κύπρου για τις ευρωεκλογές και το θέμα του ασύλου και της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και της Κύπρου.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ισπανία - Βιβλίο Συλλυπητηρίων ------------------------------------------------------ Ως ένα αποτρόπαιο έγκλημα διεθνούς τρομοκρατίας χαρακτήρισε τη βομβιστική επίθεση την περασμένη εβδομάδα στην Μαδρίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος υπέγραψε χθες το βιβλίο συλλυπητηρίων στην ισπανική πρεσβεία στη Λευκωσία, είπε ότι ''ο Κυπριακός λαός, η κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά εκφράζουμε βαθύτατα συλλυπητήρια και ειλικρινή συμπάθεια προς τις οικογένειες των θυμάτων αυτού του πρωτοφανούς εγκλήματος''.

    ''Οπως είχα γράψει και στις επιστολές μου στον Μεγαλειότατο Βασιλιά της Ισπανίας και στον Πρωθυπουργό'', είπε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ''επιβεβαιώνω την αποφασιστικότητα της Κυπριακής κυβέρνησης για να συμβάλλουμε όσο μπορούμε στην καταπολέμηση του κοινού εχθρού που είναι η διεθνής τρομοκρατία''.

    Πρόεδρος Βουλής - ΥΠΕΞ - Βιβλίο συλλυπητηρίων -------------------------------------------- Την έντονη καταδίκη τους για το τρομοκρατικό κτύπημα την περασμένη εβδομάδα στη Μαδρίτη, εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, οι οποίοι υπέγραψαν χθες το βιβλίο των συλλυπητηρίων στην ισπανική πρεσβεία στη Λευκωσία.

    Το βιβλίο των συλλυπητηρίων υπέγραψαν μεταξύ άλλων, Υπουργοί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπο, Βουλευτές, ξένοι Πρεσβευτές, ανώτεροι λειτουργοί της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Αρχηγός της Αστυνομίας και άλλοι επίσημοι.

    Η ώρα μια ακριβώς, οι Κύπριοι αξιωματούχοι, ο Πρεσβευτής της Ισπανίας Ιγκνάθιο Γκαρθία Βαλντεκάσας, καθώς και το προσωπικό της Πρεσβείας, μετέβησαν στην είσοδο του κτιρίου της ισπανικής Πρεσβείας και τήρησαν τρίλεπτη σιγή εις μνήμην των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων.

    Τρίλεπτη σιγή τηρήθηκε σε όλο το δημόσιο και ημικρατικό τομέα και στους χώρους εγασίας στον ιδιωτικό τομέα.

    ''Ολοι συμμετέχουμε στο πένθος του ισπανικού λαού μετά από αυτό το απάνθρωπο κτύπημα που οδήγησε στην απώλεια τόσων αθώων ζωών. Τέτοιου είδους κτυπήματα στρέφονται κατά του ανθρώπινου πολιτισμού'', δήλωσε ο κ. Χριστόφιας.

    Σημείωσε ότι η τρομοκρατία πρέπει να καταπολεμηθεί με αποτελεσματικότητα, αρχίζοντας από τις ρίζες της.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι η κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου καταδικάζει έντονα και ανεπιφύλακτα το στυγερό έγκλημα εναντίον του λαού μιας φίλης χώρας.

    ''Το έγκλημα δεν στρέφεται μόνο εναντίον της Ισπανίας αλλά και της Ευρώπης και όλων των αρχών που διέπουν την ανθρωπότητα'', σημείωσε ο κ. Ιακώβου.

    Διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα σταθεί δίπλα στην Ισπανία σε αυτές τις δύσκολες ώρες για τη χώρα καθώς και δίπλα σε όλες τις προσπάθειες για καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    ''Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην κυβέρνηση και το λαό της Ισπανίας και τη συμπάθειά μου στους συγγενείς των θυμάτων'', είπε ο κ. Ιακώβου.

    Κύπρος - Τρίλεπτη σιγή - Μνήμη θυμάτων - Μαδρίτη ------------------------------------------------- Το προσωπικό του ΚΥΠΕ συμμετείχε χθες στις εκδηλώσεις καταδίκης των πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων στη Μαδρίτη την περασμένη εβδομάδα.

    Στη 1.00 μ.μ. όλοι οι Κύπριοι εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων και οι εργαζόμενοι στο ΚΥΠΕ διέκοψαν την εργασία τους και τήρησαν τρίλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

    Ο Διευθυντής του Πρακτορείου Θέμης Θεμιστοκλέους απέστειλε, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και του προσωπικού, μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή του Ισπανικού Πρακτορείου Ειδήσεων EFE Μιγκέλ Ανχελ Γκοθάλο.

    Στην απάντησή του, ο κ. Γκοθάλο εξέφρασε θερμές ευχαριστίες για το μήνυμα του ΚΥΠΕ και πληροφόρησε τον κ. Θεμιστοκλέους ότι ένας υπάλληλος του EFE, ο οποίος είναι κινηματογραφιστής, τραυματίστηκε σοβαρά κατά τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη και νοσηλεύεται.

    Πατριάρχης Βαρθολομαίος - Ανάν - Επαφές --------------------------------------- To Κυπριακό, θέματα συνεννόησης μεταξύ των θρησκειών με στόχο την ειρήνη και την εξάλειψη του θρησκευτικού φανατισμού, καθώς και ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, απασχόλησαν τη προχθεσινή ημίωρη συνομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Βαρθολομαίος και Ανάν εξέφρασαν την επιθυμία να ενταχθεί μια ενωμένη Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι η διευθέτηση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο θα βοηθήσει στην εξάλειψη των προβλημάτων στη Μέση Ανατολή.

    ΥΠΕΞ - Σημαία - ΗΕ - Χωριστές συναντήσεις ----------------------------------------- Η ε/κ πλευρά απάντησε θετικά στην πρόταση της τεχνικής επιτροπής για τη σημαία του ομόσπονδου κράτους, επιβεβαίωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, σε δηλώσεις του στην πρεσβεία της Ισπανίας, όπου υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων για τα θύματα των βομβιστικών επιθέσεων στη Μαδρίτη.

    Ερωτηθείς για τη νέα διαδικασία των χωριστών συναντήσεων που εγκαινίασαν σήμερα τα ΗΕ με τις δύο πλευρές, ο κ. Ιακώβου είπε ότι βασική αρχή της ε/κ πλευράς είναι να συνεργάζεται απόλυτα με τα ΗΕ, και ως εκ τούτου, θα δοκιμάσει και αυτή τη διαδικασία.

    Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Συνομιλίες --------------------------------------- Η νέα διαδικασία των χωριστών συναντήσεων για το Κυπριακό που εγκαινίασαν σήμερα τα Ηνωμένα Εθνη έχει άμεση σχέση με την αδιαλλαξία του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος δεν επέτρεψε την ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων πάνω σε ζητήματα που μπορούν να μειώσουν την διαφορά και να καταλήξουν στο πάρε - δώσε.

    Αυτό δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, επισημαίνοντας πως οι χωριστές συναντήσεις είναι ένα μήνυμα από τα ΗΕ ότι ''δεν πάμε καλά''.

    ''Με τις χωριστές συναντήσεις τα ΗΕ προσπαθούν να επιτύχουν αυτό που δεν έχουν επιτύχει μέχρι τώρα, να γίνει δηλαδή διάλογος και πάρε - δώσε. Αν θα το πετύχουν θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τη στάση της τουρκικής πλευράς'', διαμήνυσε ο κ. Χριστόφιας.

    Ερωτηθείς για την απώλεια χρόνου στις συνομιλίες, λόγω της αδιαλλαξίας του κ. Ντενκτάς, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η απώλεια χρόνου δυσκολεύει και κάνει πιο κρίσιμα τα πράγματα καθώς και το ρόλο των ΗΕ, εάν ο διεθνής οργανισμός δεν επιθυμεί να καταλήξει να δώσει λύση δια της μεσολάβησης του ΓΓ του ΟΗΕ, ''κάτι που κάνει και την αποδοχή ακόμη πιο δύσκολη''.

    Οσον αφορά τη θετική απάντηση που έδωσε η ε/κ πλευρά στο θέμα της σημαίας, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η σημαία αποτελεί ένα δευτερεύον ζήτημα και ότι το κυριότερο είναι η λύση του Κυπριακού.

    Προειδοποίησε ότι και η καλύτερη δυνατή λύση του Κυπριακού δεν θα είναι τέτοια που να αρέσει στον κόσμο, αλλά θα είναι ένας οδυνηρός συμβιβασμός.

    ''Φθάνει η λύση του Κυπριακού να λειτουργεί και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τα παιδιά και τα εγγόνια μας να ζήσουν ενωμένοι και να χαίρονται τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το κύριο ζήτημα να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση'', είπε.

    Ερωτηθείς κατά πόσο το Εθνικό Συμβούλιο θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι αυτό είναι κάτι που επιθυμεί ο ίδιος ο Πρόεδρος και πρόσθεσε πως θα ήταν παράδοξο να μη τον συνοδεύσει.

    ΔΗΣΥ - ΡΤΚ - Κυπριακό --------------------- ΔΗΣΥ και Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) διαπιστώνουν την ύπαρξη διαφορών στις θέσεις τους για το Κυπριακό, συμφωνούν ωστόσο επί της ανάγκης για εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα μέχρι την 1η Μαϊου 2004, έτσι ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ.

    Αντιπροσωπείες των δυο κομμάτων συναντήθηκαν χθες το πρωί στα γραφεία του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία και συζήτησαν τις προοπτικές για επίλυση του Κυπριακού μέχρι την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης είπε πως οι αντιπροσωπείες και των δυο κομμάτων τόνισαν για άλλη μια φορά την ανάγκη ''να υπάρξει μέγιστη δυνατή συνεργασία, έτσι ώστε με βάση διαπραγμάτευσης στο σχέδιο Ανάν να πετύχουμε ώστε η Κύπρος επανενωμένη να ενταχθεί στην ΕΕ την 1η του Μάη''.

    Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΡΤΚ, ΓΓ του κόμματος Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, μιλώντας μέσω μεταφραστή, είπε πως ''η Κύπρος είναι η κοινή μας πατρίδα και ο κοινός μας στόχος είναι να επανενώσουμε αυτή την πατρίδα και να την εντάξουμε στην ΕΕ''.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Συνομιλίες ----------------------------- Αποτελεί απαράδεκτο φαινόμενο το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν παρακολουθεί παθητικά και χωρίς καμιά αντίδραση το παραλήρημα αδιαλλαξίας του Ραούφ Ντενκτάς στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ (ΚΣ ΕΔΕΚ) Γιαννάκης Ομήρου.

    Μιλώντας σε περιφερειακή Διάσκεψη του Κινήματος στην Πόλη Χρυσοχούς ο κ. Ομήρου ανέφερε πως ενώ ο ίδιος ο κ. Ανάν είχε καθορίσει ότι στη διαδικασία των συνομιλιών θα έπρεπε οι δύο πλευρές να περιοριστούν στις παραμέτρους του σχεδίου του και να μη πλήξουν τις βασικές του αρχές, ''παρατηρούμε μια ανεπίτρεπτη ανοχή στη συνεχιζόμενη προκλητική στάση του κατοχικού ηγέτη ο οποίος δυναμιτίζει κάθε προοπτική προόδου και επίτευξης συμφωνίας''.

    Είπε επίσης πως θα πρέπει να γίνει κατανοητό από το Γενικό Γραμματέα ότι ''με αυτού του είδους την ανοχή εξανεμίζει κάθε πιθανότητα να επιτευχθεί λύση''.

    Πρόεδρος ΕΔΗ - Ακιντζί - Σχέδιο Ανάν ------------------------------------ Απομακρυσμένο θεωρεί ο ηγέτης του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, πριν τις διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας και στη συνέχεια την επιδιαιτησία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Τόσο ο κ. Ακιντζί όσο και ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, οι οποίοι συναντήθηκαν στα γραφεία των ΕΔΗ στις ελεύθερες περιοχές εξέφρασαν την πεποίθηση πως η λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν θα είναι προς όφελος της Κύπρου γενικότερα.

    ΓΓ Κινήματος Οικολόγων - Σημαία ------------------------------ ''Πρώτα να βρεθεί λύση στο Κυπριακό και μετά βρίσκεται -αν χρειάζεται- νέα σημαία'', δήλωσε ο Γενικός Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    Σε δηλώσεις πριν την έναρξη της Επαρχιακής Συνέλευσης Λευκωσίας του Κινήματος όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι Ευρωεκλογές ο κ. Περδίκης ανέφερε ακόμη πως πάγια θέση του Κινήματος είναι ότι οι Κύπριοι έχουν σημαία.

    ΥΠΕΞ - Ισραήλ - Επιθέσεις - Καταδίκη ------------------------------------ Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει έντονα τις προχθεσινές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ashdod του Ισραήλ και ''επαναβεβαιώνει για άλλη μια φορά την έντονη καταδίκη όλων των τρομοκρατικών ενεργειών και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εμπλακεί στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία''.

    Υπουργός Παιδείας - ''Κύπρια 2004'' ---------------------------------- Φως στο έργο Κυπρίων δημιουργών επιχειρεί να ρίξει φέτος το Διεθνές Πολιτιστικό Φεστιβάλ ''Κύπρια 2004'' και όπως ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης θα δοθεί προτεραιότητα σε παραγωγές οι οποίες προωθούν την κυπριακή δημιουργία σε όλους τους τομείς των παραστατικών τεχνών καθώς και τη συνεργασία μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες θα καταρτίσουν το φετινό πρόγραμμα για τα ''Κύπρια 2004'' με βάσει το ποιοτικό επίπεδο, το περιεχόμενο, το χαρακτήρα, το ύψος του προϋπολογισμού, την ελκυστικότητα και την παρουσία κυπριακής συμμετοχής στην προτεινόμενη παραγωγή.

    Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη --------------------------- Εντός του επιπέδου των 87 μονάδων διαπραγματεύτηκε και χθες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, δίνοντας συνέχεια στην πορεία σταθεροποίησης που παρουσιάζει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου κατά τις τελευταίες συναντήσεις. Η αγορά σημείωσε τελικά οριακή αύξηση της τάξης του 0,2%, κλείνοντας στις 87,54 μονάδες. Η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος διατήρησε την αξία των συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 482 χιλιάδων λιρών.

    [05] (Κ) ΜΚΕ - Κύπρου - ΕΕ - Ρότε

    Ισως τελικά επιβεβαιωθούν οι θέσεις μας ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα οδηγούσε στη λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα η συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου ΕΕ (ΜΚΕ), Ευρωβουλευτής Μέχτιλντ Ρότε.

    [06] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ

    [07] (Κ) ΗΠΑ - Σχέδιο Ανάν - Ευκαιρία για λύση

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στο Σχέδιο Ανάν καθώς και την πεποίθηση ότι προσφέρεται μια μοναδική ευκαιρία για επίτευξη συμφωνίας πριν την 1η Μαϊου.

    [08] (Κ) ΕΕ - Νέοι Επιτροποι - Μάρκος Κυπριανού

    Υπό την προεδρία του Ρομάνο Πρόντι ξεκίνησε στις 9.30 τοπική ώρα (10.30 ώρα Κύπρου), η πρώτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη συμμετοχή των Επιτρόπων των 10 προσχωρουσών χωρών, περιλαμβανομένου και του Επιτρόπου της Κύπρου Μάρκου Κυπριανού.

    [09] (Κ) Ιστοσελίδα - Σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας

    Το "e-Voices Cyprus: Ας Μιλήσουμε", είναι ένα νέο και ενδιαφέρον διακοινοτικό φόρουμ στο διαδίκτυο που προσκαλεί Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να συμμετάσχουν σε ένα ανοικτό διάλογο πάνω σε σημαντικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, δήλωσε ο Γιάννης Πέτσας, διευθυντής του προγράμματος και μέλος της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού.

    Παρουσιάζοντας το καινοτόμο αυτό σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, το οποίο είναι διαθέσιμο στα Ελληνικά, Τουρκικά (e-Ses Kibris:Konusalim) και Αγγλικά (e-Voices:Let's Talk), ο κ. Πέτσας είπε πως το e-Voices ενθαρρύνει το δημόσιο διάλογο μέσα από μια αμφίδρομη διαδικασία και ενισχύει την ενσωμάτωση των απόψεων των πολιτών στην πολιτική διαδικασία.

    [10] (Κ) Βρετανός Ευρωβουλευτής - Τουρκία - Συνθήκη Προσχώρησης

    Δεν πρέπει να δοθούν μόνιμες αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο στη λύση του Κυπριακού, αφού αυτές θα βρίσκονται σε αντίθεση με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπογράμμισε σήμερα ο Βρετανός Ευρωβουλευτής Τζέιμς Ελς, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση της Βρετανίας να κατανοεί την πρόταση της Τουρκίας για επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης Προσχώρησης και ειδικότερα του Πρωτοκόλλου για την Κύπρο.

    [11] (Κ) Πρεσβευτής Ισπανίας - Κύπρος - Ευχαριστίες

    [12] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 16/3/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7016            1,7118
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1038            2,1164
    Λίρα Αγγλίας                     1,1576            1,1645
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     229,7009        231,5385
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8341          2,8567
    Δολάριο Καναδά                     2,7953          2,8176
    Κορώνα Δανίας                     12,6633         12,7646
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,4266         14,5420
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7044         15,8300
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6633          2,6846
    
    

    [13] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Υπουργός Εμπορίου Ταταρστάν

    Τρόπους προώθησης της διμερούς συνεργασίας Κύπρου και Ταταρστάν συζήτησαν σε σημερινή συνάντησή τους ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας και ο Υπουργός Εμπορίου και Εξωτερικής Οικονομικής Συνεργασίας του Ταταρστάν Hafiz Salikhov.

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Το μικρό και σήμερα επενδυτικό ενδιαφέρον δεν επέτρεψε στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου να δοκιμάσει υψηλότερα επίπεδα τιμών, παρά τις αρχικές ανοδικές τάσεις που επικράτησαν, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει στο επίπεδο των 86 μονάδων. Η αγορά κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,82%, κλείνοντας στις 86,82 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 546 χιλιάδες λίρες.

    [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            86,82  (-0,82)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    549.672
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    263.655    376,47  ( 0,08)
    FTSE Med 100 **                             6.268,50  (-0,83)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    227.466    108,71  (-0,80)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     64.793     75,16  (-0,34)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      3.845     17,77  (-3,32)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     28.518     55,76  (-1,90)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     13.137     58,00  (-0,31)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     17.540     23,81  (-0,29)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     11.492     71,53  (-0,87)
    Ετ. Πληροφορικής              £      5.901      3,10  ( 0,65)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     17.797     10,38  (-0,38)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     10,83  ( 0,46)
    Ξενοδοχεία                    £      7.760     35,07  (-1,07)
    Αλλες Εταιρείες               £    140.104     70,69  (-0,25)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (Κ) Αναπληρωτής ΓΓ ΟΗΕ - Αφιξη - Δηλώσεις

    Εφθασε σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ προκειμένου να ανασκοπήσει τη μέχρι τώρα πορεία των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού και να συναντηθεί με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή του, ο Σερ Κίραν είπε πως οι συνομιλίες μάλλον θα μπουν στη δεύτερη φάση, με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι εάν υπάρξει και τότε αδιέξοδο, τότε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα ολοκληρώσει το σχέδιό του, το οποίο θα τεθεί σε δημοψηφίσματα.

    [17] (Κ) Αξιωματούχους γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών - Επαφές στην Κύπρο

    [18] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Εγγραφο ντε Σότο

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου εκτιμά ότι το έγγραφο που επέδωσε χθες στις δυο πλευρές ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο δεν θα καθορίσει το διάλογο που θα γίνει στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων καθότι, όπως είπε, δεν περιέχει θέματα που είναι βασικής σημασίας για την Ελλάδα και την Τουρκία, οι οποίες θα συμμετάσχουν στις διευρυμένες συνομιλίες.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο της σημερινής συνόδου εργασίας της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου, ο κ. Ιακώβου χαρακτήρισε το έγγραφο που υπέβαλε ο κ. ντε Σότο ως ''μία προσπάθεια συστηματοποίησης και ανακεφαλαίωσης των θέσεων, σε μια προετοιμασία γι' αυτό που εκείνος περιγράφει σαν πάρε-δώσε''.

    [19] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Επαναπικύρωσης Συνθήκης Προσχώρησης

    Η ε/κ πλευρά δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην απαίτηση της τουρκικής πλευράς για επαναεπικύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, υπογράμμισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος ανέφερε ότι μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί και από τις 15 χώρες - μέλη της ΕΕ.

    [20] (K) Ευρωβουλευτές ΕΛΚ - Κυπριακό - Τουρκία

    Η απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά στα κριτήρια της Κοπεγχάγης υποστηρίζουν τρεις ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει απόπειρα να επωφεληθεί (η Αγκυρα) από τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφουν από κοινού οι τρεις ευρωβουλευτές, που αντιπροσωπεύουν σήμερα όλες τις πολιτικές τάσεις που υπάρχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο διαθέτει τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στην Ευρωβουλή με 232 έδρες.

    [21] (Κ) Ιακώβου - ΜΚΕ - Κυπριακό - Συνομιλίες - Ενημέρωση

    Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης και όχι δοτή λύση που δύσκολα θα αποδεχθούν οι Κύπριοι, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, μιλώντας από το βήμα της Συνόδου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου.

    [22] (Κ) ΜΚΕ ΕΕ-Κύπρου - Ευρωπαίοι αξιωματούχοι - Κυπριακό - Μόνιμες παρεκκλίσεις

    Το τουρκικό αίτημα για μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, όταν υπάρξει λύση του κυπριακού προβλήματος, απέρριψαν σήμερα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μιλώντας από το βήμα της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (ΜΚΕ) ΕΕ - Κύπρου που συνέρχεται στη Λευκωσία.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρότε - Κύπρος - ΕΕ

    Η Συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου Μέχτιλντ Ρότε δήλωσε σήμερα ότι θα ήταν απαράδεκτο να υπάρξουν μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

    [24] (Κ) Γιώργος Περδίκης - Μουσταφά Ακιντζί

    Την πεποίθηση ότι το έγγραφο που επέδωσε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο στις δυο πλευρές, είναι ''ακρωτηριασμός των συνομιλιών'' και πως ''ουσιαστικά ακρωτηριάζονται οι θέσεις των δύο πλευρών'', εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε με τον αρχηγό του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Περδίκης είπε ότι ''αυτός ο ακρωτηριασμός γίνεται με ένα ετεροβαρή τρόπο και οδηγούμαστε σε συνομιλίες αφήνοντας πίσω βασικά θέματα, τα οποία είναι κρίσιμα, ιδιαίτερα για τη λειτουργικότητα, τη βιωσιμότητα και την ασφάλεια της λύσης του Κυπριακού''.

    Ο κ. Ακιντζί απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι ακόμη δεν είδε το νέο έγγραφο του κ. ντε Σότο.

    [25] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Δεξίωση για μέλη ΜΚΕ ΕΕ - Κύπρου

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα πως η ε/κ πλευρά επιδεικνύει προσήλωση και συνέπεια στη διαπραγματευτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, στη βάση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας πως η επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό πριν την ένταξή της Κύπρου στην ΕΕ, την 1η Μαϊου 2004, αποτελεί διακαή επιθυμία και αμετάθετο στόχο της Κύπρου.

    [26] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - Βρυξέλλες - Επαφές

    Συνάντηση με τη Γερμανίδα Επίτροπο αρμόδια για θέματα Προϋπολογισμού Μικαέλε Σρέγιερ και συνεργάτες του ιδιαίτερου γραφείου της, είχε σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος της Κύπρου στην ΕΕ από την 1η Μαϊου Μάρκος Κυπριανού.

    Η συνάντηση είχε ως αντικείμενο την προετοιμασία του κ. Κυπριανού ενόψει της ακρόασης που θα περάσει σε ειδική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 14 Απριλίου. Ανάλογη ακρόαση θα περάσουν και οι άλλοι 9 νέοι Επίτροπου, κάτι που προβλέπεται από τη Συνθήκη της ΕΕ.

    Ο κ. Κυπριανού θα συνεργασθεί μέχρι τη λήξη της θητείας της παρούσας Επιτροπής με την κ. Σρέγιερ που έχει το χαρτοφυλάκιο του Προϋπολογισμού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 16 March 2004 - 18:49:22 UTC