Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-03-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ελλάδα - Τουρκία - Συνομιλίες για ασφάλεια
  • [02] (Κ) Κίραν Πρέντεργκαστ - Επαφές
  • [03] (Κ) Λενουάρ - Βαληνάκης - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Τ/Κ οργανώσεις - Τ/Κ - Φυλλάδια
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρέντεργκαστ - Ντε Σότο - Δύο συναντήσεις
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κίραν Πρέντεργκαστ
  • [09] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρέντεργκαστ - Κλόσον
  • [11] (Κ) Θερινή ώρα - 28 Μαρτίου
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κίραν Πρέντεργκαστ
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Ουγγαρίας - Επίσημη επίσκεψη - Πρόγραμμα
  • [14] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα αύξηση
  • [17] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Συνομιλίες - Εγγραφο ντε Σότο
  • [18] (Κ) Ιρλανδός Πρεσβευτής - Συνθήκη Προσχώρησης - Παρεκκλίσεις
  • [19] (Κ) ΜΚΕ - Τελευταία συνεδρία - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [20] (Κ) ΜΚΕ - Κυπριακό - Τουρκία - Συστάσεις
  • [21] (Κ) Κύπρος - Συμβούλιο Ευρώπης - Επικύρωση Σύμβασης
  • [22] (K) EE - Πληθωρισμός - Φεβρουάριος - Κύπρος
  • [23] (Κ) Σερ Κίραν - Ντε Σότο - Ντενκτάς - Συναντήσεις
  • [24] (Κ) Ελλάδα - Τουρκία - Σύσκεψη - Ασφάλεια
  • [25] (Κ) ΕΕ - Νέοι Επίτροποι - Μάρκος Κυπριανού
  • [26] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Δεν θα συμμετάσχει στις διευρυμένες συνομιλίες
  • [27] (Κ) Εκπρόσωπος - Συμβούλιο - Ανοικοδόμηση κατεχομένων
  • [28] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [29] (Κ) Αξιωματούχοι ΟΗΕ - Ντενκτάς - Συνάντηση

  • [01] (Κ) Ελλάδα - Τουρκία - Συνομιλίες για ασφάλεια

    Αρχίζουν σήμερα στις 10.00 το πρωί στο ελληνικο Υπουργείο Εξωτερικών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας για την πτυχή των εγγυήσεων και της ασφάλειας στο Κυπριακό όπως προβλέπει το σχέδιο Ανάν.

    Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων. Την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσουν ο διευθυντής της Διεύθυνσης Πολιτικών Υποθέσεων, πρέσβης Ηλίας Κλής, ο διευθυντής της αρμόδιας Διεύθυνσης για τα ελληνο-τουρκικά, πρέσβης Κωνσταντίνος Τριτάρης και ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ, Υποστράτηγος Στυλιανός Παναγόπουλος.

    [02] (Κ) Κίραν Πρέντεργκαστ - Επαφές

    Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ θα γίνει σήμερα στις 11:30 δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Πρέντεργκαστ έφθασε χθες στην Κύπρο προκειμένου να ανασκοπήσει τη μέχρι τώρα πορεία των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού και να συναντηθεί με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

    [03] (Κ) Λενουάρ - Βαληνάκης - Κυπριακό

    Η Γαλλία παρακολουθεί τις εξελίξεις των διαβουλεύσεων στο Κυπριακό και ελπίζει ότι οι διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν μετά τις διμερείς συνομιλίες, με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας, θα καταλήξουν, δήλωσε η Υπουργός της χώρας εντεταλμένη για ευρωπαϊκές υποθέσεις Νοέλ Λενουάρ.

    ''Κάνουμε έκκληση να υπάρξει κάθε δυνατή προσπάθεια για μια συνολική, δίκαιη ρύθμιση για ένα βιώσιμο κράτος, καθώς και για το σεβασμό των συνθηκών ώστε να υπάρξει διαπραγμάτευση προς μια θετική έκβαση, αν είναι δυνατόν πριν την 1η Μαΐου'', τόνισε η κ. Λενουάρ ύστερα από συνάντησή της χθες στο Παρίσι με τον Yφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννη Βαληνάκη.

    Ο κ. Βαληνάκης είπε ότι ''δεν υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία σε ό,τι αφορά τις καθ' αυτό διαπραγματεύσεις''.

    Πρόσθεσε, όμως, ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα κληθούν να συμμετάσχουν

    [04] (Κ) Τ/Κ οργανώσεις - Τ/Κ - Φυλλάδια

    Οι τ/κ οργανώσεις ''Κοινό όραμα'' και ''Αυτή η χώρα είναι δική μας'' κάλεσαν τους Τ/Κ να αγωνιστούν για τη λύση, την ΕΕ και το στόχο της ειρήνης.

    Ομάδες από τις δυο οργανώσεις διένειμαν χθες στα κατεχόμενα φυλλάδια στα οποία αναφέρουν πως ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είναι εναντίον της λύσης με βάση το σχέδιο Ανάν.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ για την επίτευξη συμφωνίας για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, η άφιξη στην Κύπρο του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ, η αποστολή τεχνοκρατών στην Τουρκία από τον Επίτροπο Διεύρυνσης Γκούντερ Φερχόιγκεν και η τετραμερής στην Ελβετία είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η έναρξη σήμερα στην Αθήνα των ελλαδο-τουρκικών συνομιλιών σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων στο Κυπριακό, η χθεσινή πανεπαρχιακή συγκέντρωση του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία και η δήλωση του Προέδρου του κόμματος Νίκου Αναστασιάδη ότι δεν είναι δεδομένη η στάση του ΔΗΣΥ για το ''Ναι'' ή το ''Οχι'' στο δημοψήφισμα που θα γίνει στις 20 Απριλίου για το σχέδιο Ανάν, η μετάβαση του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομου στην Αθήνα για να εξηγήσει τις θέσεις του στο Κυπριακό και οι προτάσεις για ξεχωριστό ίδρυμα κράτησης ανηλίκων παραβατών του νόμου είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ο ΟΗΕ στηρίζει πλήρως το μεσολαβητή του'' ότι ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ ξεκαθάρισε φθάνοντας στην Κύπρο πως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο τυγχάνει της πλήρους υποστήριξης του ΟΗΕ, την ίδια ώρα κατά την οποία η Λευκωσία -σύμφωνα με την εφημερίδα- προσπαθεί εντέχνως να στείλει το μήνυμα πως το έγγραφο που επέδωσε στις δύο πλευρές ο κ. ντε Σότο είναι άδικο για τους Ε/Κ. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, σε πανεπαρχιακή συγκέντρωση του κόμματός του χθες στη Λευκωσία, ανέλυσε το σχέδιο Ανάν, παραθέτοντας δέκα θετικά σημεία, δέκα αρνητικά και δέκα προϋποθέσεις που θα επιμετρήσει ο ΔΗΣΥ προτού λάβει την τελική απόφασή του για έγκριση ή απόρριψη του σχεδίου λύσης του Κυπριακού.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Η Αγκυρα φοβάται την 1η Μαΐου'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ανάλυση του αμερικανικού οργανισμού ''Στράτφορ'' για τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ελλάδα αναφέρει πως η τουρκική κυβέρνηση καλωσόρισε τη νέα ελλαδική κυβέρνηση, αλλά παρασκηνιακά Τούρκοι αξιωματούχοι ''ίσως να τρίζουν τα δόντια τους'', φοβούμενοι πως η Ελλάδα και οι Ε/Κ θα είναι τώρα λιγότερο ανοικτοί σε ένα συμβιβασμό στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν. Αλλη είδηση είναι η έναρξη σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας των ελλαδο-τουρκικών συνομιλιών σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων στο Κυπριακό με συμμετοχή επίσης πολιτικών και στρατιωτικών στελεχών του ΟΗΕ.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Το έγγραφο πάει στο Μπούργκενστοκ'' γράφει πως η τετραμερής διάσκεψη για το Κυπριακό θα πραγματοποιηθεί δίπλα στη λίμνη της Λουκέρνης, σε ένα συγκρότημα που αποτελείται από τρεις ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων, ενώ στη Λευκωσία εγκαινιάζεται σήμερα, υπό την επίβλεψη του κ. Πρέντεργκαστ, αλλά ''χωρίς ελπίδες'', η διαδικασία του ''πάρε - δώσε'' στη βάση του εγγράφου που παρέδωσε προχθές στις δύο πλευρές ο κ. ντε Σότο. Αλλού γράφει ότι ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος μεταβαίνει σήμερα στην Αθήνα με στόχο να εξηγήσει τις θέσεις του στο Κυπριακό στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο και στον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρο Μολυβιάτη.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Μας την έστησε ο... ντε Σότο'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και τα Ηνωμένα Εθνη "ακρωτηρίασαν" θεμελιώδεις αλλαγές που ζήτησε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στις συνομιλίες προκειμένου να είναι η λύση του Κυπριακού λειτουργική. Αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, προκύπτει από το έγγραφο το οποίο επέδωσε προχθές ο κ. ντε Σότο στις δύο πλευρές προκειμένου να αρχίσει το ''πάρε - δώσε''. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου προειδοποίησε πως για να αντέξει η κυπριακή οικονομία τη δαπάνη της λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν θα πρέπει ξένοι δωρητές να συνεισφέρουν σημαντικά ποσά.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Κλείνει την πόρτα η ΕΕ'' γράφει πως οι τουρκικές μεθοδεύσεις για υιοθέτηση μόνιμων παρεκκλίσεων στην συμφωνία για το Κυπριακό και για επανακύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου από τα κράτη-μέλη της ΕΕ οδήγησε τον Επίτροπο Διεύρυνσης Γκούντερ Φερχόιγκεν να στείλει την περασμένη Δευτέρα αποστολή τεχνοκρατών στην Τουρκία για να εξηγήσουν τους λόγους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η συμμετοχή του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στις συνομιλίες θα κριθεί από τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα κι ότι ο ίδιος δήλωσε χθες ότι το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί με ή χωρίς την συμμετοχή του ιδίου.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Αγωνιούν για τα δημοψηφίσματα'' γράφει ότι στην προοπτική των δημοψηφισμάτων στρέφουν την προσοχή τους οι μεσολαβητές στο Κυπριακό και αναφέρεται στην χθεσινή δήλωση του Αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ, ο οποίος είπε πως εάν υπάρξει αδιέξοδο και στη δεύτερη φάση, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα ολοκληρώσει το σχέδιο του, το οποίο θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις της Συμπροέδρου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου-ΕΕ Μέχτιλντ Ρότε, η οποία είπε ότι ''ίσως τελικά επιβεβαιωθούν οι θέσεις μας ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα οδηγούσε στη λύση του Κυπριακού''.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' αναφέρεται στις δηλώσεις του Βοηθού Αρχηγού Αστυνομίας Σωτήρη Χαραλάμπους ότι οι νεαροί παραβάτες χρειάζονται βοήθεια και όχι καταδίκη και ότι η Κύπρος χρειάζεται διευκολύνσεις αναμόρφωσης για ανήλικους παραβάτες που να ενισχύεται από ειδικούς που να παρέχουν αυτή τη βοήθεια. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς παραπονέθηκε ότι η κόκκινη λωρίδα στην προτεινόμενη σημαία του νέου κράτους από τις τεχνικές επιτροπές στις συνομιλίες, έχει τοποθετηθεί στο κάτω μέρος.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Αναπληρωτής ΓΓ ΟΗΕ - Αφιξη - Δηλώσεις ------------------------------------------ Εφθασε χθες το απόγευμα στην Κύπρο ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ προκειμένου να ανασκοπήσει τη μέχρι τώρα πορεία των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού και να συναντηθεί με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

    Σήμερα το πρωί θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ενώ στις στις 8 απόψε θα συναντηθεί με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή του, ο Σερ Κίραν είπε πως οι συνομιλίες μάλλον θα μπουν στη δεύτερη φάση, με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι εάν υπάρξει και τότε αδιέξοδο, τότε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα ολοκληρώσει το σχέδιό του, το οποίο θα τεθεί σε δημοψηφίσματα.

    Ανέφερε ακόμη πως δεν φέρνει νέες ιδέες διότι ''οι συνομιλίες βρίσκονται στα χέρια του Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος τυγχάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του Γενικού Γραμματέα''.

    ''Προσμένω τις επόμενες μέρες να συναντήσω ξανά τους ηγέτες και επίσης να ανασκοπήσω με την ομάδα του Γενικού Γραμματέα το πώς προχωρούμε στις συνομιλίες'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι πρόκειται για προκαθορισμένη επίσκεψη και ότι ''ο Γενικός Γραμματέας μου ζήτησε να έρχομαι κάθε δέκα μέρες με δύο εβδομάδες για να ανασκοπώ με την ομάδα μας το πώς προχωρούν τα πράγματα και να τηρώ στενή επαφή με τους ηγέτες''.

    ''Θα ανασκοπήσω τις υφιστάμενες ιδέες με την ομάδα μας εδώ. Δεν φέρνω νέες ιδέες διότι, όπως γνωρίζετε, οι συνομιλίες βρίσκονται στα χέρια του Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος τυγχάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του Γενικού Γραμματέα'', είπε ο Σερ Κίραν.

    Σε ερώτηση εάν οι συνομιλίες θα εισέλθουν στη δεύτερη τους φάση, ο Σερ Κίραν είπε ''αυτό νομίζω'', σημειώνοντας ότι ''όλα αυτά αναφέρονται στη συμφωνία της 13ης Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη και γι' αυτό θα προχωρήσουμε σε εκείνη τη βάση''.

    ''Εάν εξακολουθεί να υπάρχει αδιέξοδο, τότε ο Γενικός Γραμματέας θα ολοκληρώσει το σχέδιο και αυτό θα τεθεί σε δημοψηφίσματα'', κατέληξε.

    Ελλάδα - Τουρκία - Συνομιλίες για ασφάλεια ------------- Αρχίζουν σήμερα στις 10.00 το πρωί στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας για την πτυχή των εγγυήσεων και της ασφάλειας στο Κυπριακό όπως προβλέπει το σχέδιο Ανάν.

    Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων. Την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσουν ο διευθυντής της Διεύθυνσης Πολιτικών Υποθέσεων, πρέσβης Ηλίας Κλής, ο διευθυντής της αρμόδιας Διεύθυνσης για τα ελληνο-τουρκικά, πρέσβης Κωνσταντίνος Τριτάρης και ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ, Υποστράτηγος Στυλιανός Παναγόπουλος.

    Επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Μπακίρ Ιλκίν.

    Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές θα τηρηθεί συσκότιση στην ενημέρωση, όπως έχει ζητηθεί από το ΓΓ του ΟΗΕ και για τις συνομιλίες της Λευκωσίας.

    Υπουργός Εξωτερικών - ΜΚΕ - Ενημέρωση - Κυπριακό ------------------------ Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης και όχι δοτή λύση που δύσκολα θα αποδεχθούν οι Κύπριοι, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, μιλώντας από το βήμα της Συνόδου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου.

    Παράλληλα, ο κ. Ιακώβου επέκρινε την τουρκική απαίτηση για επαναεπικύρωση της Συνθήκης Προχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο κ. Ιακώβου ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τις κινήσεις της ε/κ πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας πως ''είναι επιτακτικό για την ε/κ πλευρά η λύση του Κυπριακού να επιτρέπει στην ενωμένη Κύπρο να αναλάβει τις υποχρεώσεις της ως κράτος - μέλος της ΕΕ και να μπορεί να προσφέρει σε όλους τους Κύπριους τα οφέλη που θα προκύψουν από την ένταξη''.

    Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, ενώ η τουρκική πλευρά δια στόματος του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ και του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ''παρουσιάζεται διαλλακτική στις δημόσιες δηλώσεις της, εντός της αίθουσας των διαπραγματεύσεων έχει επιδείξει μια ιδιαίτερα σκληρή στάση''.

    ''Σε αντίθεση'', τόνισε, ''η δική μας πλευρά είναι αντικειμενική στις δημόσιες εκτιμήσεις της και διαλλακτική στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων''.

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως η ε/κ πλευρά ''έχει υποβάλει 114 νομοσχέδια προς συζήτηση, ενώ η τ/κ πλευρά έχει υποβάλει δύο ή τρία''.

    Αναφερόμενος στις μεταβατικές περιόδους για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στα πλαίσια της λύσης, ο κ. Ιακώβου είπε ότι αυτές πρέπει να είναι περιορισμένες και να μην θέτουν σε κίνδυνο την πλήρη εφαρμογή της λύσης.

    ''Η επικύρωση της συμφωνίας από τις εγγυήτριες δυνάμεις καθώς και η επίτευξη συμφωνίας για θέματα ασφάλειας είναι ανάγκη να γίνει πριν τεθεί σε ισχύ η ιδρυτική συμφωνία'', είπε ο κ. Ιακώβου.

    Αναφερόμενος στο θέμα των εποίκων, ο κ. Ιακώβου είπε πως ''η λύση πρέπει να εμπεριέχει τον ακριβή αριθμό των εποίκων που θα παραμείνουν και να μην δίνει δικαίωμα για συνεχή ροή εποίκων, κάτι που θα διατάρασσε περισσότερο τη δημογραφική δομή της χώρας''.

    Οπως είπε ο Υπουργός Εξωτερικών ''κορυφαία προτεραιότητα'' για την ε/κ πλευρά είναι να διασφαλιστεί το δικαίωμα επιστροφής όσο των δυνατών περισσότερο προσφύγων, θέμα που ρυθμίζεται από το σχέδιο Ανάν, όπως ανέφερε.

    Σημείωσε ωστόσο ότι οι θέσεις περί ευθυγράμμισης που προβάλει η τ/κ πλευρά ανατρέπουν τις πρόνοιες του σχεδίου ''και μειώνουν ουσιαστικά τον αριθμό των προσφύγων που έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στις εστίες τους υπό τ/κ διοίκηση''.

    Εγγραφο ντε Σότο ------------------- Ο κ. Ιακώβου εκτιμά ότι το έγγραφο που επέδωσε προχθές στις δυο πλευρές ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο δεν θα καθορίσει το διάλογο που θα γίνει στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων καθότι, όπως είπε, δεν περιέχει θέματα που είναι βασικής σημασίας για την Ελλάδα και την Τουρκία, οι οποίες θα συμμετάσχουν στις διευρυμένες συνομιλίες.

    Ερωτηθείς αν το έγγραφο αυτό θα είναι δεσμευτικό για την επόμενη φάση των συνομιλιών, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ''οτιδήποτε και να συμβεί την επόμενη Παρασκευή τελειώνει ο κύκλος αυτός που άρχισε πριν τέσσερις βδομάδες και όλα θα παραπεμφθούν στην επόμενη φάση, τις ενισχυμένες συνομιλίες''.

    Σε ερώτηση αν το έγγραφο αυτό ενδεχομένως να περιορίσει το διάλογο για αλλαγές στην επόμενη φάση των συνομιλιών, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ''δεν νομίζω γιατί δεν περιέχει κάποια θέματα τα οποία είναι βασικής σημασίας και για τις υπόλοιπες χώρες, εκείνες που θα συμμετάσχουν στις ενισχυμένες (συνομιλίες), την Ελλάδα και την Τουρκία''.

    Επαναεπικύρωση Συνθήκης Προσχώρησης ------------------------ Η ε/κ πλευρά δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην απαίτηση της τουρκικής πλευράς για επαναεπικύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Ιακώβου, ο οποίος ανέφερε ότι μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί και από τις 15 χώρες - μέλη της ΕΕ.

    Σχολιάζοντας, τη θέση της τουρκικής πλευράς για επαναεπικύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, προκειμένου οι παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο να καταστούν πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ, ο κ. Ιακώβου είπε πως από τις επαφές που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους του δίνεται η εντύπωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποδέχεται μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο.

    Σημειώνοντας ότι το ''σχέδιο Ανάν περιέχει παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, οι οποίες έχει λεχθεί ότι θα ενσωματωθούν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο'', ο κ. Ιακώβου είπε πως ''οι Τούρκοι φοβούνται ότι αυτές οι παρεκκλίσεις θα αμφισβητηθούν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και επιμένουν σε μία καινούργια επαναεπικύρωση της Συνθήκης, ούτως ώστε αυτές οι παρεκκλίσεις να υιοθετηθούν σαν πρωτογενές δίκαιο, και έχουν επιδοθεί σε μία μεγάλη εκστρατεία να πείσουν τις ευρωπαϊκές χώρες''.

    Εξήγησε ακόμη ότι η θέση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος ζητεί αναβολή της ένταξης της Κύπρου για δύο χρόνια, γίνεται ''ούτως ώστε να γίνει αυτό, έχοντας υπόψη του την επικύρωση για την προσχώρηση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας''.

    ''Γενικά'', πρόσθεσε, ''παρά τις τουρκικές προσπάθειες, πιστεύω ότι η οδός που βρήκε η ίδια η ΕΕ και έχουν επικυρώσει όλες οι 25 χώρες, δηλαδή το πρωτόκολλο 10 είναι εκείνο που θα υιοθετηθεί στο τέλος, δεν πιστεύω ότι είναι εφικτό να υιοθετηθεί η τουρκική θέση''.

    ΗΠΑ - Σχέδιο Ανάν - Ευκαιρία για λύση -------------------------------------------- Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στο Σχέδιο Ανάν καθώς και την πεποίθηση ότι προσφέρεται μια μοναδική ευκαιρία για επίτευξη συμφωνίας πριν την 1η Μαϊου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ανταμ Ιριλάι είπε προχθές ότι «οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στο Σχέδιο Ανάν και πιστεύουν ότι υπάρχει μια μοναδική και καλή ευκαιρία να επιτευχθεί συμφωνία που θα επιτρέψει την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ την 1 Μαϊου».

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρότε - Κύπρος - ΕΕ ------------ Η Συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου Μέχτιλντ Ρότε δήλωσε χθες ότι θα ήταν απαράδεκτο να υπάρξουν μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση των μελών της Επιτροπής με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, η κ. Ρότε είπε ότι είναι βέβαιο πως η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ την 1η Μαΐου και σημείωσε ότι δεν είναι δυνατό να γίνει επαναεπικύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου.

    Σχολιάζοντας την τουρκική πρόταση για μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η κ. Ρότε είπε πως ''είναι απαράδεκτο να έχουμε στην Κύπρο μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο'', προσθέτοντας ότι ''είναι δυνατό για την Κύπρο να έχει προσωρινές παρεκκλίσεις αλλά όχι μόνιμες''.

    Οσον αφορά την τουρκική θέση ότι θα πρέπει να επικυρωθεί ξανά η Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, η κ. Ρότε είπε πως ''πέρσι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα άλλα κοινοβούλια στην ΕΕ επικύρωσαν τη Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου''.

    ''Εχουμε το πρωτόκολλο 10 που περιλαμβάνει τη δυνατότητα κάλυψης ολόκληρου του νησιού από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ανάγκη και είναι απαράδεκτο να υπάρξει νέα Συνθήκη. Είμαι βέβαιη ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πει όχι'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείσα εάν κάποιες χώρες ευνοούν την πρόταση της Αγκυρας, η κ. Ρότε είπε πως ''πιθανό να είναι μία χώρα μόνο''.

    ''Είναι ξεκάθαρο ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ την πρώτη εβδομάδα του Μάη και τα νέα μέλη θα βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία'', σημείωσε.

    Σε ερώτηση εάν γνωρίζει ποιες χώρες θα παράσχουν οικονομική βοήθεια στην Κύπρο για την εφαρμογή μιας λύσης του Κυπριακού, η κ. Ρότε υπενθύμισε πως υπάρχουν τα διαρθρωτικά ταμεία.

    ''Νομίζω ότι είναι πολύ καλό και πολύ σημαντικό ότι έχουμε τα 259 εκατομμύρια ευρώ'', είπε, και πρόσθεσε ότι στις 15 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη δωρητών για την Κύπρο στις Βρυξέλλες για εξεύρεση οικονομικών πόρων.

    Η κ. Ρότε αναφέρθηκε σε 64 οργανισμούς και πολλές χώρες που θα λάβουν μέρος στη διάσκεψη, και σημείωσε: ''Η προσδοκία μας είναι πως είναι δυνατό να μαζευτούν πολλά χρήματα και αυτό είναι σημαντικό. Βλέπω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το πετύχουμε αυτό''.

    Πρόεδρος Βουλής - Δεξίωση για μέλη ΜΚΕ ΕΕ - Κύπρου ------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες πως η ε/κ πλευρά επιδεικνύει προσήλωση και συνέπεια στη διαπραγματευτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, στη βάση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας πως η επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό πριν την ένταξή της Κύπρου στην ΕΕ, την 1η Μαϊου 2004, αποτελεί διακαή επιθυμία και αμετάθετο στόχο της Κύπρου.

    Μιλώντας σε δεξίωση προς τιμή των μελών της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας σε αυτή τη διαδικασία, καθώς και τη στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων που τον στηρίζουν, χαρακτηρίζουν αίσθημα ευθύνης και πνεύμα ειλικρίνειας, καλής θέλησης και συνεργασίας τα οποία, στην πράξη, μεταφράζονται σε λογικές και εποικοδομητικές προτάσεις, πάντοτε εντός του πλαισίου του σχεδίου, προκειμένου αυτό να καταστεί λειτουργικό και βιώσιμο για το καλό ολόκληρου του κυπριακού λαού''.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, πως ''η εμμονή της άλλης πλευράς σε απαράδεκτες αξιώσεις, που εκφεύγουν του πλαισίου του σχεδίου και αναιρούν κάθε αρχή δικαίου, υπονομεύει τη διαπραγματευτική διαδικασία''.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής ''πρώτιστο μέλημά μας ήταν και παραμένει η διασφάλιση ενός καλύτερου αύριο για τις επόμενες γενιές''.

    ''Αγωνιζόμαστε'', είπε, ''χέρι με χέρι με τους Τ/Κ συμπατριώτες μας για την επανένωση της κοινής μας πατρίδας, για την εξεύρεση μιας λύσης λειτουργικής και βιώσιμης για να μπορεί να αντέξει στο χρόνο, μιας λύσης που να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, μιας λύσης που να συνενώνει και όχι να διχάζει στη βάση εθνοτικών κριτηρίων, μιας λύσης που να εκπηγάζει από τον κυρίαρχο λαό, Ε/Κ και Τ/Κ, και όχι μιας δοτής λύσης, ώστε αυτή να μπορεί να γίνει αποδεκτή''.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε ακόμα ότι ''θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με το ίδιο σθένος για την επίτευξη μιας τέτοιας λύσης, η οποία να επιτρέψει τη συμμετοχή μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Σε ό,τι αφορά την επίτευξη του στόχου αυτού, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο, στηρίζοντας ενεργά και σταθερά μια διευθέτηση που να βασίζεται στις αρχές και στα ιδεώδη πάνω στα οποία κτίστηκε και λειτουργεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα''.

    Κάλεσε, τέλος, τα μέλη της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής να διανύσουν μαζί με την Κύπρο τα τελευταία βήματα προς την Ευρώπη.

    ΜΚΕ ΕΕ-Κύπρου - Ευρωπαίοι αξιωματούχοι - Κυπριακό - Παρεκκλίσεις ----------------- Το τουρκικό αίτημα για μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, όταν υπάρξει λύση του κυπριακού προβλήματος, απέρριψαν χθες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μιλώντας από το βήμα της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (ΜΚΕ) ΕΕ - Κύπρου που συνέρχεται στη Λευκωσία.

    Σε ομιλίες τους κατά την πρώτη μέρα της συνόδου, τόσο η Συμπρόεδρος της Επιτροπής Μέχτιλντ Ρότε, όσο και ο Πρεσβευτής στην Κύπρο της Ιρλανδίας, η οποία ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, Τζον Σουίφτ, τόνισαν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόκειται να δεχτεί μόνιμες, αλλά μόνο προσωρινές παρεκκλίσεις.

    ''Ο συνήθης κανόνας στην κοινότητα είναι ότι οι μεταβατικές περίοδοι δεν είναι μόνιμες. Αν μία πλευρά απαιτεί μόνιμες παρεκκλίσεις θα πρέπει να συνειδοτοποιήσει ότι αυτό από μόνο του εγείρει θέματα νομικής ασφάλειας'', δήλωσε ο κ. Σουίφτ αναφερόμενος στο αίτημα της τ/κ πλευράς για μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο.

    Οπως είπε ο κ. Σουίφτ, ''εμείς στην προεδρία είμαστε πεπεισμένοι ότι η πορεία που έχει προταθεί με βάση το άρθρο 4 του Πρωτοκόλλου 10 της Συνθήκης Προσχώρησης είναι ο καλύτερος τρόπος διασφάλισης των συμφερόντων όλων των μερών και ο καλύτερος τρόπος της πλήρους νομικής διασφάλισης για μια πιθανή διευθέτηση λύσης''.

    Στην ομιλία του ο κ. Σουίφτ, κάλεσε τις δύο πλευρές ''να σταματήσουν να ρίχνουν το φταίξιμο το ένα μέρος στο άλλο για τις δυσκολίες που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις και να ξεκινήσουν όσο είναι δυνατόν να προωθούν τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα στις κοινότητές τους''.

    Επανέλαβε ακόμη ότι προκειμένου να καταφέρουν όλοι οι Κύπριοι να χαίρουν ενός ευοίωνου μέλλοντος, η ελπίδα και η προτίμηση της ΕΕ είναι να προσχωρήσει μια επανενωμένη Κύπρος στην ΕΕ.

    Χαρακτήρισε ακόμη την εν εξελίξει πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού ως την καλύτερη που υπήρξε ποτέ.

    ''Δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες που υπάρχουν σ' αυτή τη διαδικασία. Τα μέρη δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου και χρειάζεται να γίνει τεράστια δουλειά σε ένα πολύ στενό χρονοδιάγραμμα'', είπε ο Ιρλανδός διπλωμάτης.

    Οπως ανέφερε ''οι διαπραγματεύσεις έχουν εισέλθει σε μια αποφασιστική φάση και τα μέρη θα πρέπει αν δείξουν πραγματική πολιτική βούληση για να γεφυρώσουν τις δυσκολίες τους και να συμβιβασθούν''.

    Η πρόκληση, συνέχισε, είναι να προωθηθούν οι διαπραγματεύσεις όχι μόνο σε τεχνικό επίπεδο, αλλά περισσότερο σε πολιτικό επίπεδο ''όπου πρέπει να ομολογήσουμε ότι η πρόοδος δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντική''.

    Η κ. Ρότε ανέφερε πως ''οι όποιες εξαιρέσεις είναι αποδεκτές μόνο αν είναι προσωρινές'' και πρόσθεσε: ''Η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να σέβεται τις βασικές αρχές της ΕΕ''.

    Αναφέρθηκε ακόμη και στο τουρκικό αίτημα για επανεπικύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα συμφωνήσει σε μια νέα Συνθήκη Προσχώρησης.

    ''Αυτό είναι εντελώς ανεφάρμοστο'', είπε η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής, προσθέτοντας ότι ''ακόμα και μετά την επανένωση της Γερμανίας δεν κλήθηκε κανένα κοινοβούλιο να επανεπικυρώσει νέα Συνθήκη''.

    Αναφερόμενη στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, η κ. Ρότε τόνισε ότι το Κυπριακό δεν πρέπει να λυθεί απλώς για να λυθεί και κατέληξε: ''Ο,τι και να γίνει ένα είναι σίγουρο. Η Κύπρος την 1η Μαίου εντάσσεται στην ΕΕ''.

    Ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Σύνοδο, Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης για τη διεύρυνση Πιέρ Μιρέλ επεσήμανε ότι η Επιτροπή απέστειλε χθες τις προσκλήσεις για την προπαρασκευαστική διάσκεψη δωρητών για την οικονομική στήριξη της λύσης του Κυπριακού, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15 Απριλίου.

    Σημείωσε ότι στη διάσκεψη δωρητών αναμένεται να συμμετάσχουν μεμονωμένες χώρες, τα κράτη - μέλη της ΕΕ, αλλά και διεθνείς τράπεζες και πιστωτικοί οργανισμοί.

    Είπε ακόμη ότι η ΕΕ έχει θέσει στο αποθεματικό του προϋπολογισμού της ένα ποσό ύψους 259 εκ ευρώ για την υποστήριξη του βορείου τμήματος της νήσου, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

    Οπως είπε ο κ. Μιρέλ, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, η Κύπρος θα αποτελέσει περιφέρεια του Στόχου 1, κάτι που σημαίνει πως θα υπάρξει και επιπλέον ενίσχυση και για το νότιο τμήμα.

    ''Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει ό,τι μπορεί και αυτό κάνει για να υποστηρίξει τις συνομιλίες μέχρι την επίτευξη συμφωνίας'', κατέληξε ο κ. Μιρέλ.

    Ο Συμπρόεδρος της ΜΚΕ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών υποθέσεων Νίκος Κλεάνθους, αφού σημείωσε ότι η Κύπρος βαδίζει τα τελευταία βήματά της προς την ΕΕ, είπε ότι ''ευχή όλων μας και πρώτη εθνική προτεραιότητα αποτελεί η επίλυση του Κυπριακού, ει δυνατόν πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕΕ, ώστε η Κύπρος να εισχωρήσει στην Ενωση επανενωμένη''.

    Σημειώνοντας ότι η επανέναρξη των συνομιλιών αποτελεί ένα θετικό βήμα, ο κ. Κλεάνθους είπε πως ''η αναποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων οφείλεται τόσο στην τακτική του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και της Αγκυρας να συνεχίσουν να προβάλλουν μαξιμαλιστικές θέσεις που βρίσκονται εκτός του σχεδίου Ανάν όσο και στη, ανοχή, δυστυχώς που επιδεικνύουν οι εκπρόσωποι των ΗΕ και άλλοι παράγοντες της διεθνούς κοινότητας''.

    Ο κ. Κλεάνθους τέλος τόνισε ότι ''η λύση θα πρέπει να είναι σίγουρα συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις βασικές ελευθερίες για όλους τους Κύπριους, Ε/Κ και Τ/Κ με άλλα λόγια μια λύση ευρωπαϊκή''.

    Ευρωβουλευτές ΕΛΚ - Κυπριακό - Τουρκία -------------------------- Η απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά στα κριτήρια της Κοπεγχάγης υποστηρίζουν τρεις ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει απόπειρα να επωφεληθεί (η Αγκυρα) από τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφουν από κοινού οι τρεις ευρωβουλευτές, που αντιπροσωπεύουν σήμερα όλες τις πολιτικές τάσεις που υπάρχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο διαθέτει τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στην Ευρωβουλή με 232 έδρες.

    Πρόκειται για τον Γερμανό Ευρωβουλευτή και Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελμαρ Μπροκ (Elmar Brok), την Ευρωβουλευτή των Γάλλων Κεντρώων και Γκολικών Φρανσουάζ Γκροστετ (Francoise Grossetete) και το Βρετανό Ευρωβουλευτή του Συντηρητικού Κόμματος Τζέϊμς Ελες (James Elles).

    Οι τρεις Ευρωβουλευτές στηρίζουν, όπως τονίζουν, τις προσπάθειες του ΓΓ των ΗΕ και του προσωπικού του αντιπροσώπου Αλβαρο ντε Σότο καθώς και των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας να υπάρξει πρόοδος το ταχύτερο δυνατόν προς την κατεύθυνση αυτή.

    Ωστόσο ζητούν ρητά να μην υπάρξει καθ' οιονδήποτε τρόπο ανάμειξη της διαδικασίας αυτής στην απόφαση που καλούνται να λάβουν τον προσεχή Δεκέμβριο οι ηγέτες των ''25'', σε σχέση με τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    Οπως αναφέρεται «οι συνομιλίες της Λευκωσίας δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν λανθασμένα από την Αγκυρα για να αποκομίσει μια απόφαση προς όφελός της - τα δύο θέματα δεν συνδέονται με κανένα τρόπο''.

    Για να ενταχθεί η Τουρκία στην Ένωση θα πρέπει η χώρα αυτή να προσυπογράψει βασικές αξίες όπως είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου και η εγκαθίδρυση οικονομίας της αγοράς, αναφέρει η ανακοίνωση.

    Μάρκος Κυπριανού - Βρυξέλλες - Επαφές ------------- Συνάντηση με τη Γερμανίδα Επίτροπο αρμόδια για θέματα Προϋπολογισμού Μικαέλε Σρέγιερ και συνεργάτες του ιδιαίτερου γραφείου της, είχε χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος της Κύπρου στην ΕΕ από την 1η Μαϊου Μάρκος Κυπριανού.

    Η συνάντηση είχε ως αντικείμενο την προετοιμασία του κ. Κυπριανού ενόψει της ακρόασης που θα περάσει σε ειδική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 14 Απριλίου. Ανάλογη ακρόαση θα περάσουν και οι άλλοι 9 νέοι Επίτροπου, κάτι που προβλέπεται από τη Συνθήκη της ΕΕ.

    Ο κ. Κυπριανού θα συνεργασθεί μέχρι τη λήξη της θητείας της παρούσας Επιτροπής με την κ. Σρέγιερ που έχει το χαρτοφυλάκιο του Προϋπολογισμού.

    Ο κ. Κυπριανού συμμετείχε το πρωί στις εργασίες της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής σε πλήρη σύνθεση, δηλαδή με τη συμμετοχή των επιτρόπων των προσχωρουσών χωρών, καθώς και του νέου Ελληνα Επιτρόπου Σταύρου Δήμα.

    Στη συνεδρίαση αυτή συζητήθηκαν θέματα λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και τρομοκρατίας, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της περασμένης Πέμπτης στη Μαδρίτη.

    Υπουργός Εμπορίου - Υπουργός Εμπορίου Ταταρστάν --------------------------------------------------- Τρόπους προώθησης της διμερούς συνεργασίας Κύπρου και Ταταρστάν συζήτησαν σε χθεσινή συνάντησή τους ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας και ο Υπουργός Εμπορίου και Εξωτερικής Οικονομικής Συνεργασίας του Ταταρστάν Hafiz Salikhov.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε, επίσης, η δυνατότητα προώθησης συμφωνίας για προστασία των επενδύσεων ενόψει και των επενδυτικών ευκαιριών που διανοίγονται.

    ''Το Ταταρστάν είναι μια Δημοκρατία κατ' εξοχήν βιομηχανική με μεγάλες παραγωγές στα πετρελαιοειδή, ενώ η Κύπρος βρίσκεται στους τομείς ανάπτυξης των υπηρεσιών'', είπε ο κ. Λιλλήκας.

    Ανέφερε πως ''υπάρχει ενδιαφέρον και αναμένουμε ότι στους επόμενους λίγους μήνες θα τροχοδρομήσουμε τους τομείς συνεργασίας που θα μας φέρουν πιο κοντά''.

    Ιστοσελίδα - Σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ----------------------------------------------- Το ''e-Voices Cyprus: Ας Μιλήσουμε'', είναι ένα νέο και ενδιαφέρον διακοινοτικό φόρουμ στο διαδίκτυο που προσκαλεί Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να συμμετάσχουν σε ένα ανοικτό διάλογο πάνω σε σημαντικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, δήλωσε ο Γιάννης Πέτσας, διευθυντής του προγράμματος και μέλος της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού.

    Παρουσιάζοντας το καινοτόμο αυτό σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, το οποίο είναι διαθέσιμο στα Ελληνικά, Τουρκικά (e-Ses Kibris:Konusalim) και Αγγλικά (e-Voices:Let's Talk), ο κ. Πέτσας είπε πως το e-Voices ενθαρρύνει το δημόσιο διάλογο μέσα από μια αμφίδρομη διαδικασία και ενισχύει την ενσωμάτωση των απόψεων των πολιτών στην πολιτική διαδικασία.

    Το σύστημα, είπε, μπορεί κανείς να το βρει στην ιστοσελίδα http://www.evoices.com.cy.

    Ο κ. Πέτσας είπε πως οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν προτάσεις και ερωτήσεις απευθείας στους διαμορφωτές πολιτικών και κοινής γνώμης, στη διεθνή κοινότητα καθώς και σε ομάδες της κοινωνίας πολιτών και απλούς πολίτες.

    Πρεσβευτής Ισπανίας - Κύπρος - Ευχαριστίες --------------------------------------------- Ο Πρεσβευτής της Ισπανίας στη Λευκωσία Ignacio Garcia Valdecasas Fernandez εξέφρασε χθες τις ευχαριστίες του στην κυβέρνηση και το λαό της Κύπρου για τα συλλυπητήρια, τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη τους στις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα του μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη.

    ''Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την κινητοποίηση και την συμπαράσταση που δεχθήκαμε από εσάς αυτές τις μέρες'', ανέφερε ο Ισπανός Πρεσβευτής.

    Τόνισε ότι η τραγωδία απέδειξε ''την αναγκαιότητα για συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ στο τομέα της ασφάλειας''.

    Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Αγώνες -------------------- Με πέντε αγώνες ανοίγει σήμερα η αυλαία της 6ης και τελευταίας αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου Κύπρου.

    Με τους σημερινούς και τους αυριανούς αγώνες σφραγίζονται οριστικά τα οκτώ εισιτήρια που οδηγούν στην ημιτελική φάση.

    Το πιο σημαντικό παιχνίδι θα διεξαχθεί σήμερα στο Τσίρειο όπου ΑΕΛ και Ανόρθωση θα διεκδικήσουν τη κατάκτηση της προνομιούχας πρώτης θέσης στον 1ο Ομιλο.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο 4ος Ομιλος με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ να ελπίζουν για την πρώτη θέση.

    Σήμερα θα διεξαχθούν οι αγώνες ΑΕΛ-Ανόρθωση, Αναγέννηση-Νέα Σαλαμίνα, Ερμής-ΑΕΚ, Ομόνοια-Εθνικός Αχνας, Ονήσιλος-Ολυμπιακός.

    Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 15.30, εκτός του αγώνα ΑΕΛ-Ανόρθωσης που αρχίζει στις 19.00.

    Με τους αυριανούς αγώνες ΑΠΟΕΛ-Απόλλωνα, Αλκή-ΑΣΙΛ και Ενωση-Πάφος, ολοκληρώνεται η φάση των Ομίλων του Κυπέλλου Κύπρου.

    Καλαθόσφαιρια - Αγώνες ----------- Διεξάγονται σήμερα το βράδυ τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ, στο πλαίσιο του Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Α΄ κατηγορίας.

    Τα αποτελέσματα των αγώνων θα κρίνουν την 5η ευρωπαϊκή συμμετοχή της επόμενης αγωνιστικής περιόδου (πλέι άουτ), καθώς και το κατά πόσο η σειρά των αγώνων μεταξύ Κεραυνού και Απόλλωνα για τα πλέι οφ θα συνεχίσει ή όχι να έχει ενδιαφέρον.

    Στις 18.30 ο Απόλλωνας φιλοξενεί στη Λεμεσό τον Κεραυνό για τα πλέι οφ και στις 19.00 αρχίζει ο αγώνας για τα πλέι άουτ ΕΝΑΔ-ΕΘΑ.

    Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση ------------------------------ Το μικρό και χθες επενδυτικό ενδιαφέρον δεν επέτρεψε στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου να δοκιμάσει υψηλότερα επίπεδα τιμών, παρά τις αρχικές ανοδικές τάσεις που επικράτησαν, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει στο επίπεδο των 86 μονάδων. Η αγορά κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,82%, κλείνοντας στις 86,82 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 546 χιλιάδες λίρες.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρέντεργκαστ - Ντε Σότο - Δύο συναντήσεις

    Δύο συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο θα έχουν εντός της ημέρας ο Αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο.

    Οπως το ΚΥΠΕ πληροφορείται, οι κύριοι Πρέντεργκαστ και ντε Σότο, οι οποίοι θα συναντηθούν στις 11.30 το πρωί με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο θα μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο και στις 3.15 το απόγευμα για δεύτερη συνάντηση μαζί του.

    Απόψε θα μεταβούν στα κατεχόμενα όπου θα παρακαθίσουν σε δείπνο με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και τους συμβούλους του.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κίραν Πρέντεργκαστ

    [09] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ

    [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρέντεργκαστ - Κλόσον

    Τις εκτιμήσεις του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια σε σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων είχε στόχο να διαπιστώσει ο Αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ στη σημερινή τους συνάντηση.

    Στη δήλωση αυτή προέβη ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος πρόσθεσε ότι από πλευράς του μετέφερε τα μηνύματα της ε/κ πλευράς στον αξιωματούχο των ΗΕ για να τα μεταφέρει με τη σειρά του στο Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού Κόφι Ανάν.

    [11] (Κ) Θερινή ώρα - 28 Μαρτίου

    Στις 3 το πρωί της Κυριακής, 28 Μαρτίου 2004, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν κατά μία ώρα μπροστά.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κίραν Πρέντεργκαστ

    Λίγο πέραν της μιας ώρας διήρκησε η πρωινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ και τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Ο κ. Πρέντεργκαστ απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, σημειώνοντας πως ό,τι έχει να πει θα το πει αύριο στο αεροδρόμιο και δεν θα κάνει οποιαδήποτε δήλωση τώρα.

    Εξάλλου εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου και ερωτηθείς αν η ε/κ πλευρά έχει απαντήσει στο έγγραφο που επέδωσε ο Αλβαρο ντε Σότο στις δυο πλευρές, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''καμία απάντηση. Θα συζητήσουμε το έγγραφο''.

    Κληθείς να πει γιατί θα υπάρξει σήμερα δεύτερη συνάντηση με τον κ. Πρέντεργκαστ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''δεν θα υπάρξει''.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Ουγγαρίας - Επίσημη επίσκεψη - Πρόγραμμα

    Φθάνει αύριο στην Κύπρο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας Φέρενς Μαντλ, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας.

    [14] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 17/3/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7014            1,7116
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0847            2,0972
    Λίρα Αγγλίας                     1,1504            1,1573
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     225,5599        227,3643
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8138          2,8363
    Δολάριο Καναδά                     2,7795          2,8017
    Κορώνα Δανίας                     12,6560         12,7572
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,4218         14,5371
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7166         15,8423
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6623          2,6835
    
    

    [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            86,83  ( 0,01)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    383.622
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    227.424    374,39  (-0,55)
    FTSE Med 100 **                             6.275,12  ( 0,11)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    210.989    108,50  (-0,19)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     11.043     74,61  (-0,73)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.845     18,45  ( 3,83)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     21.490     55,13  (-1,13)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      2.291     57,26  (-1,28)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     14.341     23,95  ( 0,59)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     12.474     73,18  ( 2,31)
    Ετ. Πληροφορικής              £     23.255      3,02  (-2,58)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     10.299     10,22  (-1,54)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     10,81  (-0,18)
    Ξενοδοχεία                    £     12.413     35,51  ( 1,25)
    Αλλες Εταιρείες               £     35.215     70,57  (-0,17)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα αύξηση

    Οι σταθεροποιητικές τάσεις και η υποχώρηση του ημερήσιου όγκου συναλλαγών στα χαμηλότερα επίπεδα για το 2004 ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής χρηματιστηριακής συνάντησης. Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, αποφεύγοντας τις μεγάλες αυξομειώσεις, σημείωσε αμελητέα αύξηση της τάξης του 0,01%, κλείνοντας στις 86,83 μονάδες. Η περαιτέρω μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος καθήλωσε την αξία των συναλλαγών στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των 360 χιλιάδων λιρών.

    [17] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Συνομιλίες - Εγγραφο ντε Σότο

    Θέματα τα οποία η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θεωρεί καν συζητήσιμα περιέχονται στο έγγραφο που επέδωσε προχθές στις δύο πλευρές ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος είπε πως η ε/κ πλευρά θα προβεί σε μια γενική ανάλυση του εγγράφου, προκειμένου να δει τι απαιτεί να προστεθεί και τι απαιτεί να αφαιρεθεί από το έγγραφο.

    [18] (Κ) Ιρλανδός Πρεσβευτής - Συνθήκη Προσχώρησης - Παρεκκλίσεις

    Ούτε η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά ούτε και η Επιτροπή υποστηρίζουν την επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, υπογράμμισε σήμερα ο Πρεσβευτής της Ιρλανδίας στην Λευκωσία, Τζον Σουίφτ, απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου - ΕΕ (ΜΚΕ), η οποία συνήλθε σήμερα για την τελευταία της συνεδρία.

    ''Δεν υποστηρίζουμε, ούτε μια νέα Συνθήκη Προσχώρησης, ούτε ένα νέο πρωτόκολλο. Εάν ωστόσο έχουμε νέο πρωτόκολλο, είναι αδιανόητο για μας να το έχουμε έτοιμο μέχρι την πρώτη Μαϊου'' είπε.

    [19] (Κ) ΜΚΕ - Τελευταία συνεδρία - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Οποιαδήποτε και αν είναι η λύση του Κυπριακού, πρέπει να διασφαλίζει τη λειτουργικότητα του κράτους, να μην περικλείει απαράδεκτες και μόνιμες αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο και να μπορεί να μιλά με μια φωνή στην ΕΕ, υπογράμμισαν οι δύο συμπρόεδροι της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου - ΕΕ, η οποία ολοκλήρωσε σήμερα στη Λευκωσία την τελευταία συνεδρία της.

    ''Αναμένουμε ότι η Κύπρος, μετά τη λύση του Κυπριακού, θα είναι αποτελεσματική ομοσπονδία, χωρίς απαράδεκτες μόνιμες αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο'', δήλωσε η κ. Ρότε.

    [20] (Κ) ΜΚΕ - Κυπριακό - Τουρκία - Συστάσεις

    Η προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας ενόσω αυτή δεν αναγνωρίζει ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), ενόσω διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις που κατέχουν μέρος του κράτους αυτού και παραβιάζει τις βασικές αρχές της ΕΕ είναι αδιανόητη, τονίζει η Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή (ΜΚΕ) ΕΕ - Κύπρου.

    [21] (Κ) Κύπρος - Συμβούλιο Ευρώπης - Επικύρωση Σύμβασης

    Τα έγγραφα επικύρωσης Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία του Ατόμου από την Αυτοματοποιημένη Επεξεργασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναφορικά με τις Αρχές Ελέγχου και τη Διασυνοριακή Ροή Δεδομένων (ETS 181) κατέθεσε σήμερα, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Επιτετραμμένος της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης Παύλος Κόμπος, στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου Βάλτερ Σβίμερ.

    [22] (K) EE - Πληθωρισμός - Φεβρουάριος - Κύπρος

    Στο 1,4% κυμάνθηκε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο το Φεβρουάριο, σημειώνοντας και νέα μείωση σε σχέση με τον Ιανουάριο (1,6%).

    [23] (Κ) Σερ Κίραν - Ντε Σότο - Ντενκτάς - Συναντήσεις

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο συναντάται στις 19:30 με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των χωριστών επαφών που έχει με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

    [24] (Κ) Ελλάδα - Τουρκία - Σύσκεψη - Ασφάλεια

    Ολοκληρώθηκε γύρω στις 18:30 στην Αθήνα η σύσκεψη Ελλάδας και Τουρκίας για θέματα ασφάλειας, η οποία είχε αρχίσει στις 10:00.

    [25] (Κ) ΕΕ - Νέοι Επίτροποι - Μάρκος Κυπριανού

    Με συναντήσεις με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες η διήμερη επίσκεψη των 10 νέων Επιτρόπων, συμπεριλαμβανομένου και του Επιτρόπου της Κύπρου Μάρκου Κυπριανού, στην έδρα του Εκτελεστικού Σώματος της Κοινότητας στις Βρυξέλλες.

    [26] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Δεν θα συμμετάσχει στις διευρυμένες συνομιλίες

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν πρόκειται να παραστεί στις διευρυμένες συνομιλίες, με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας που αναμένεται να πραγματοποιηθούν μετά τις 22 Μαρτίου στην Ελβετία.

    [27] (Κ) Εκπρόσωπος - Συμβούλιο - Ανοικοδόμηση κατεχομένων

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση υπουργικής επιτροπής για διορισμό Συντονιστικού Συμβουλίου για τη στρατηγική ανοικοδόμησης και επανεγκατάστασης των κατεχόμενων περιοχών.

    [28] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ 37η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΪΡΟΥ

    Ανοιξε χθες τις πύλες της η 37η Διεθνής Εκθεση Καΐρου, στην οποία συμμετέχουν 70 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Η Εκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 26 Μαρτίου 2004.

    Τα εγκαίνια της Εκθεσης τέλεσε ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου Dr. Atef Ebeid, συνοδευόμενος από πλειάδα Υπουργών της κυβέρνησής του.

    Για πρώτη φορά στην Εκθεση συμμετέχουν με κοινό περίπτερο οι χώρες μέλη της ΕΕ, καθώς και οι δέκα υπό ένταξη χώρες.

    Την Κύπρο εκπροσώπησε στη φαντασμαγορική τελετή των εγκαινίων ο Πρεσβευτής της Δημοκρατίας στο Κάιρο Φαίδωνας Αναστασίου.

    Ακολούθως, ο κ. Αναστασίου, πλαισιωμένος από τους Λειτουργούς της Πρεσβείας, επισκέφθηκε το Κυπριακό Περίπτερο, όπου ενημερώθηκε από τον Διευθυντή του και τους Κύπριους εκθέτες για τη συμμετοχή του νησιού και τα κυπριακά προϊόντα που εκθέτονται.

    Στο περίπτερο της Κύπρου, το οποίο καταλαμβάνει έκταση 234 τμ, εκθέτονται προϊόντα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των κυπριακών βιομηχανιών.

    [29] (Κ) Αξιωματούχοι ΟΗΕ - Ντενκτάς - Συνάντηση

    Κοινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς έχει τελικά απόψε στις 19:30 ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ και ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Μιλώντας πριν από τη συνάντηση και ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του κ. Ντενκτάς ότι δεν θα συμμετάσχει στις διευρυμένες συνομιλίες, ο Σερ Κίραν είπε ότι επρόκειτο εκείνη την ώρα να συναντηθεί με τον Τ/Κ ηγέτη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 17 March 2004 - 18:51:51 UTC