Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-06-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΥΠΕΞ - Κογκλάβιο ΥΠΕΞ ΕΕ - Προϋπολογισμός ΕΕ
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Βόλεϊ - Κύπρος - Αζερπαϊτζάν 3-0
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (K) Ρόης Νικολαϊδης - Κηδεία
  • [06] (K) EE - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Εγκριση
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Ερντογάν - ΗΠΑ - Κατοχικός στρατός
  • [08] (K) Υπουργός Εσωτερικών - Διεθνής Δικηγορικός Σύνδεσμος - Συνέδριο
  • [09] (Κ) Υπουργός Εργασίας - ΓΔ Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων
  • [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Επαναφορά Εκθεσης ΓΓ ΟΗΕ
  • [12] (Κ) ΥΠΕΞ ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Διεύρυνση
  • [13] (Κ) Οργανισμός Απαγόρευσης Χημικών Οπλων - Συνέδριο
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Κανονισμοί
  • [15] (Κ) Αθήνα - Ρουσόπουλος - Κυπριακό
  • [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) EE - Συμβούλιο Υπουργών - Ιακώβου
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος
  • [19] (Κ) Βιέννη - Κάρολος Παπούλιας - Πρόεδρος Αυστρίας - Κυπριακό
  • [20] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Μικτή Κοινοβουλευτική - Μάτσης

  • [01] (Κ) ΥΠΕΞ - Κογκλάβιο ΥΠΕΞ ΕΕ - Προϋπολογισμός ΕΕ

    ''Παραδοξότητα'' των προτεινόμενων δημοσιονομικών προοπτικών της ΕΕ χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου το γεγονός ότι η Κύπρος κατατάσσεται μεταξύ των πρώτων καθαρών συνεισφορέων στον προϋπολογισμό της Ενωσης.

    Σε παρέμβασή του χθες βράδυ στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών (CONCLAVE) στο Λουξεμβούργο, ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως η οικονομική συνεισφορά της Κύπρου στον κοινοτικό προϋπολογισμό, λόγω της δομής της οικονομίας της, προβλέπεται να είναι σχετικά πολύ ψηλή σε σχέση με τις οικονομικές δυνατότητές της και εξέφρασε την ελπίδα και την προσδοκία, στα πλαίσια της ύστατης προσπάθειας για επίτευξη συμφωνίας, να αναγνωριστεί η ειδική περίπτωση της Κύπρου, ''η οποία να τύχει δίκαιης αντιμετώπισης, ειδικά στα πλαίσια της Πολιτικής Συνοχής, ώστε να μην είναι καθαρός συνεισφορέας''.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς και του Προέδρου της Βουλής για το θέμα της πρόθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να επαναφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την έκθεση που συνέταξε πέρσι μετά τα δημοψηφίσματα, οι αρχιεπισκοπικές εκλογές, η επιστροφή μέσω Πάφου Γαλλίδας δημοσιογράφου που κρατείτο όμηρος στο Ιράκ, καθώς και οι κόκκινες γραμμές της Αγκυρας σε σχέση με το Κυπριακό είναι ορισμένα από τα κύρια θέματα που προβάλλονται σήμερα στον κυπριακό Τύπο.

    Αλλα θέματα είναι η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών σε σχέση με την υπογραφή εκ μέρους της Τουρκίας του Πρωτοκόλλου για την Τελωνειακή Ενωση και το θέμα των Βρετανικών Βάσεων.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''200 εκατ. δολάρια επιστρέφει ο Ρόης'' γράφει ότι διακόσια εκατομμύρια δολάρια θα πληρώσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ το πρώην ανώτερο στέλεχος της Αρεμις Σοφτ και Κύπριος επιχειρηματίας Ρόης Πογιατζής. Προσθέτει ότι ο Κύπριος επιχειρηματίας συμφώνησε στον ισόβιο αποκλεισμό του από την ίδρυση δημόσιας εταιρείας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα γίνει κανονική υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσαρμογής της Τουρκίας με τις δέκα νέες χώρες μέλη της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου και εάν η Τουρκία κάνει οποιαδήποτε δήλωση, θα την κάνει προφορικά.

    Το ''Θάρρος'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Η επαναφορά της έκθεσης δεν επηρεάζει τον κατάλογο'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν επηρεάζεται η προσπάθεια που καταβάλλεται για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό από τη δήλωση του Κόφι Ανάν, περί προθέσεως του να επαναφέρει την έκθεση της 28ης Μαϊου 2004 στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Αλλού γράφει ότι η Γαλλίδα δημοσιογράφος Φλορένς Ομπενά, που κρατείτο για πέντε μήνες όμηρος στο Ιράκ βρίσκεται ήδη ελεύθερη στην πατρίδα της. Στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Πάφου, όπου έφτασε από το Ιράκ, την υποδέχθηκε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, με τον οποίον συνταξίδεψαν στη συνέχεια για τη γαλλική πρωτεύουσα.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Ολα έτοιμα για εκλογές'' γράφει ότι οι κατάλογοι για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές είναι έτοιμοι και προσθέτει ότι με αυτό το δεδομένο εκκλησιαστικοί κύκλοι θεωρούν μονόδρομο την απόφαση που πρέπει να λάβει η Ιερά Σύνοδος της 16ης Ιουνίου για αποστολή επιστολής στον Οικουμενικό Πατριάρχη προκειμένου να συγκληθεί Σύνοδος για να κενωθεί ο αρχιεπισκοπικός θρόνος λόγω της κατάστασης της υγείας του Προκαθημένου. Αλλού γράφει ότι μετά τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων, η χωριστή οικονομία του ψευδοκράτους πήρε το δρόμο της. Προσθέτει ότι το 13% των τουριστών μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης των κατεχομένων είναι 10%.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Σκληρό πορνό στα κινητά μαθητών'' γράφει ότι ακόμη και μικροί μαθητές μπορούν να ανταλλάσσουν μέσω κινητών τηλεφώνων μηνύματα με σκληρό πορνό σε ταινίες και άσεμνες φωτογραφίες. Το γεγονός, προσθέτει, σήμανε συναγερμό τόσο στους οργανωμένους φορείς, όσο και στο Υπουργείο Παιδείας. Αλλού γράφει ότι σε δηλώσεις του στην ''Σ'' ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης έθεσε το θέμα των Βρετανικών Βάσεων προς συζήτηση στη Βουλή, διότι οι Βρετανοί έχουν ενσωματώσει τις Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου που αφορούν τις Βάσεις, σε παράρτημα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Τραβά κόκκινες γραμμές η Αγκυρα'' γράφει ότι κόκκινες γραμμές σε τρία βασικά ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό τράβηξαν οι Τούρκοι στις πρώτες βολιδοσκοπήσεις που έγιναν από τα Ηνωμένα Εθνη. Προσθέτει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός δεν συζητά πλήρη αποχώρηση του Αττίλα, ούτε αποποίηση των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας ούτε για το θέμα των εποίκων. Αλλού γράφει ότι οι μονογονεϊακές οικογένειες στην Κύπρο φθάνουν τις 12.832 και τα εξαρτώμενα παιδιά τις 34.000. Προσθέτει πως στυλοβάτες έντεκα και πλέον χιλιάδων μονογονεϊκών οικογενειών είναι γυναίκες με μόνο 1.548 να είναι οι οικογένειες με μοναδικό γονέα τον πατέρα.

    Η ''Χαραυγή'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Να μην σφραγιστεί νέο αδιέξοδο'' προβάλλει τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος είπε πως θέλει να πιστεύει ότι ο ΓΓ των ΗΕ θα κάνει δεύτερες σκέψεις και θα συνεχίσει την προσπάθεια που άρχισε, μέσα από την αποστολή του Κίραν Πρέντεργκαστ και θα προχωρήσει στην ανάληψη πρωτοβουλίας για λύση του Κυπριακού. Οπως είπε, στην αντίθετη περίπτωση είναι ως να σφραγίζει ένα αδιέξοδο που δεν είναι επιθυμητό. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρεται στην επ' αόριστον απεργία των εργαζομένων του τμήματος αφορολογήτων ειδών των Αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου.

    [03] (Κ) Βόλεϊ - Κύπρος - Αζερπαϊτζάν 3-0

    Η εθνική ομάδα βόλεϊ των ανδρών της Κύπρου ήθελε «καθαρή» νίκη (3-0 ή 3-1 σετ) για να εξασφαλίσει την 3η θέση στον όμιλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που ολοκληρώθηκε στην Αγκυρα και την πήρε με την παλικαριά της. Επιβλήθηκε με 3-0 σετ (25-23, 26-24, 25-23) του Αζερμπαϊτζάν και εξασφάλισε πανηγυρικά την παραμονή της στη β' κατηγορία του ευρωπαϊκού βόλεϊ.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΥΠΕΞ - Κογκλάβιο ΥΠΕΞ ΕΕ - Προϋπολογισμός ΕΕ

    ''Παραδοξότητα'' των προτεινόμενων δημοσιονομικών προοπτικών της ΕΕ χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου το γεγονός ότι η Κύπρος κατατάσσεται μεταξύ των πρώτων καθαρών συνεισφορέων στον προϋπολογισμό της Ενωσης.

    Σε παρέμβασή του χθες βράδυ στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών (CONCLAVE) στο Λουξεμβούργο, ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως η οικονομική συνεισφορά της Κύπρου στον κοινοτικό προϋπολογισμό, λόγω της δομής της οικονομίας της, προβλέπεται να είναι σχετικά πολύ ψηλή σε σχέση με τις οικονομικές δυνατότητές της και εξέφρασε την ελπίδα και την προσδοκία, στα πλαίσια της ύστατης προσπάθειας για επίτευξη συμφωνίας, να αναγνωριστεί η ειδική περίπτωση της Κύπρου, ''η οποία να τύχει δίκαιης αντιμετώπισης, ειδικά στα πλαίσια της Πολιτικής Συνοχής, ώστε να μην είναι καθαρός συνεισφορέας''.

    ''Η οικονομική συνεισφορά της Κύπρου είναι σχεδόν 1,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος σε σύγκριση με 1% περίπου του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Κύπρος έχει υποστηρίξει τη θέση ότι το σύστημα των Ιδίων Πόρων θα πρέπει να είναι δικαιότερο, πιο απλό και διάφανο, ώστε τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν σύμφωνα με τις οικονομικές τους δυνατότητες. Δυστυχώς, όμως, η Κύπρος έχει αφεθεί έξω από τον προτεινόμενο διορθωτικό μηχανισμό (για τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία) ο οποίος θα μπορούσε έστω και εν μέρει να βελτιώσει τη θέση της Κύπρου'', είπε ο κ. Ιακώβου.

    Ανέφερε εξάλλου πως ''προσδοκούσαμε ότι στα πλαίσια της πολιτικής συνοχής η Κύπρος, ως νέο μικρό νησιωτικό κράτος μέλος στην περιφέρεια της Ενωσης, θα τύγχανε σε αυτή τη νέα προγραμματική περίοδο κατάλληλης αρωγής στις προσπάθειες της για ενσωμάτωση στην ενιαία αγορά και επίτευξη πραγματικής σύγκλισης''.

    ''Παρόλα αυτά διαπιστώνουμε ότι το επίπεδο βοήθειας που προβλέπεται με βάση τις διαπραγματευτικές προτάσεις είναι εξαιρετικά χαμηλό και δεν κρίνεται κατάλληλο συγκρινόμενο με τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας. Η κατά κεφαλήν βοήθεια που προβλέπεται να παραχωρηθεί δεν ξεπερνά τα 40(ευρώ) το χρόνο το οποίο αποτελεί το ένα έκτο της βοήθειας που παραχωρείται σε άλλα νέα κράτη μέλη με παρόμοιο επίπεδο οικονομικής ευμάρειας'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως η περίπτωση της Κύπρου αποτελεί μια «παραδοξότητα» των προτεινόμενων δημοσιονομικών προοπτικών, αφού ''δεν μπορεί να μην αποτελεί αντίφαση το γεγονός ότι η Κύπρος, ένα μικρό νέο κράτος μέλος και χώρα συνοχής, να κατατάσσεται μεταξύ των πρώτων καθαρών συνεισφορέων στον προϋπολογισμό της Ενωσης''.

    ''Πιστεύουμε ότι το γεγονός αυτό δημιουργεί καταστρατήγηση των αρχών της αλληλεγγύης και ίσης μεταχείρισης και δεν είναι δίκαιο (fair). Εξάλλου, κρίνεται ότι η μικρή αρωγή που προβλέπεται να παραχωρηθεί στην οικονομία θα είναι, εκ των πραγμάτων, μη αποτελεσματική εφόσον ταυτόχρονα η Κύπρος θα έχει ψηλό αρνητικό καθαρό έλλειμμα (Negative Net Balance), που ξεπερνά το 0,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία'', είπε ο κ. Ιακώβου.

    Πάφος - Παρίσι - Γαλλίδα Δημοσιογράφος

    Στη Γαλλία, στην οικογένειά της και ανάμεσα στους συναδέλφους της βρίσκεται από χθες η δημοσιογράφος της εφημερίδας ''Λιμπερασιόν'' Φλορένς Ομπενά η οποία απελευθερώθηκε μαζί με τον οδηγό της Χουσεΐν Χανούν, ύστερα από 157 ημέρες ομηρίας στο Ιράκ.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία παραχώρησε διευκολύνσεις στη Γαλλία για την επιστροφή της δημοσιογράφου στην πατρίδα της. Η Γαλλίδα δημοσιογράφος έφθασε χθες από το Ιράκ -όπως είχε αρχικά μεταδώσει το ΚΥΠΕ- γύρω στις 3:25 το απόγευμα, με αεροπλάνο C-130, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Πάφου.

    Τη Γαλλίδα δημοσιογράφο υποδέχθηκε εκεί ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Φιλίπ Ντουστ - Μπλαζί, ο οποίος είχε αφιχθεί ενωρίτερα στην αεροπορική Βάση ''Ανδρέας Παπανδρέου'' στην Πάφο με αεροπλάνο ''Φάλκον'', με το οποίο και αναχώρησαν λίγο αργότερα με προορισμό τη Γαλλία.

    Τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας υποδέχθηκε εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής. Επίσης, ο Γάλλος Υπουργός είχε κατά την παραμονή του στη στρατιωτική Βάση, τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Υπουργικό - Ηνωμένα Εθνη - Ειρηνευτικές επιχειρήσεις

    Το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά την τελευταία του συνεδρία υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ενέκρινε την καταβολή του ποσού των 108.368 δολαρίων ως συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την United Nations Advanced Mission in The Sudan (UNAMIS) για την περίοδο 1η Ιουλίου 2004 μέχρι 30 Ιουνίου 2005 και εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών να διαθέσει τις αναγκαίες πιστώσεις για κάλυψη της συνεισφοράς της Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η αποστολή της UNAMIS αποσκοπούσε στο να προετοιμάσει το έδαφος, για την άφιξη και λειτουργία ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ, η οποία θα επέβλεπε την υλοποίηση της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης του Σουδάν και των ανταρτών στο νότο της χώρας.

    Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την καταβολή του ποσού των 84.368 δολαρίων ως συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την United Nations Mission in The Sudan (UNMIS) για την περίοδο 1η Ιουλίου 2005 μέχρι 23 Σεπτεμβρίου 2005 και εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών να διαθέσει τις αναγκαίες πιστώσεις για κάλυψη της συνεισφοράς της Δημοκρατίας.

    Η αποστολή της UNMIS αποσκοπεί στην υποστήριξη της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης του Σουδάν και των ανταρτών στο νότο της χώρας καθώς επίσης στην υποστήριξη της αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στο Σουδάν σε σχέση με τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες που προσφέρει στους πρόσφυγες στο Νταρφούρ.

    ΕΣΚ - Αντώνης Χ. Μιχαηλίδης - Θάνατος

    Απεβίωσε προχθές βράδυ στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ο δημοσιογράφος Αντώνης Χ. Μιχαηλίδης, ύστερα από σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών Κύπρου εκφράζει ''βαθύτατη λύπη'' και αποχαιρετά τον εκλιπόντα συνάδελφο με ''αισθήματα βαθιάς εκτίμησης και σεβασμού''.

    Η κηδεία του Αντώνη Μιχαηλίδη θα γίνει σήμερα 13 Ιουνίου, στις 4 το απόγευμα από την Εκκλησία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία.

    Ο Αντώνης Μιχαηλίδης γεννήθηκε στις 5 Απριλίου του 1941 στην Ξυλοφάγου. Πήρε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και απέκτησε το δίπλωμα του Πανεπιστημίου Χούμπολτ του Βερολίνου στα Νομικά και το Διεθνές Δίκαιο.

    Εκανε την πρακτική εξάσκηση στη δικηγορία, αλλά τον κέρδισε η ημοσιογραφία, την οποία και υπηρέτησε με αφοσίωση και ζήλο για δεκαετίες.

    Από το 1971 έως το 1994 εργάστηκε στην εφημερίδα ''Χαραυγή'' όπου αφοσιώθηκε κυρίως στο ελεύθερο, το κοινοβουλευτικό και γενικά το πολιτικό ρεπορτάζ.

    Βόλεϊ - Κύπρος - Αζερπαϊτζάν 3-0

    Η εθνική ομάδα βόλεϊ των ανδρών της Κύπρου ήθελε «καθαρή» νίκη (3-0 ή 3-1 σετ) για να εξασφαλίσει την 3η θέση στον όμιλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που ολοκληρώθηκε στην Αγκυρα και την πήρε με την παλικαριά της. Επιβλήθηκε με 3-0 σετ (25-23, 26-24, 25-23) του Αζερμπαϊτζάν και εξασφάλισε πανηγυρικά την παραμονή της στη β' κατηγορία του ευρωπαϊκού βόλεϊ.

    Οπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΑΚ, ο αγώνας ήταν δραματικός από τον πρώτο πόντο μέχρι τον τελευταίο και διήρκησε 85 λεπτά. Κι είχε ξεχωριστή σημασία το γεγονός ότι πέραν των 1500 ατόμων ήταν φανατικά εναντίον της ομάδας. Μικροί μεγάλοι Τούρκοι, που μαζεύτηκαν νωρίς για τον αγώνα της Τουρκίας με τη Δανία, υποστήριξαν με θέρμη τους Αζέρους, γιουχάιζαν την κυπριακή ομάδα και ανέμιζαν σημαίες του ψευδοκράτους.

    Το πρώτο σετ ήταν ένα καλό μάθημα για τους διεθνείς που είχαν ένα προβάδισμα πέντε πόντων (16-11) το οποίο με λάθη στην υποδοχή πέταξαν στα σκουπίδια κι έτσι η ομάδα του Αζερμπαϊζάν βρέθηκε να προηγείται με 20-23. Εκεί όμως μέτρησε η ψυχή των παικτών μας που με πέντε συνεχόμενα μπλοκ κέρδισαν το σετ με 25-23. Πανομοιότυπο το σκηνικό και στο δεύτερο σετ με τους Αζέρους να φτάνουν πρώτοι στο «σετ πόιντ», αλλά και πάλι το πολύ καλό μας μπλοκ έφερε ένα σερί 4-0 και την κατάκτηση του σετ με 26-24.

    Εθνική Ομάδα Βόλεϊ Ανδρών Κύπρου - Τουρκία

    Αν το ζητούμενο στον αγώνα της εθνικής μας ομάδας βόλεϊ ανδρών με αντίπαλο την Τουρκία, ήταν η αξιοπρεπής εμφάνιση τότε τα κατάφερε μια χαρά. Παρά το γεγονός ότι ηττήθηκε με 3-0 σετ (25-15, 26-24, 25-14), οι διεθνείς μας Κύπρου πάλεψαν φιλότιμα και κατά διαστήματα ζόρισαν τους αντιπάλους τους. Για τους οποίους, στους αγώνες της δεύτερης φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (β κατηγορίας) που έγινε στην Αγκυρα, μετρούν ακόμη και οι πόντοι.

    Οπως αναφέρει ο απεσταλμένος της Ενωσης Αθλητικογράφων Κύπρου στην Αγκυρα, για τους πιο απαιτητικούς φίλους του βόλεϊ στην Κύπρο, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν συνεπέστατο και ξεπέρασε κάθε προσδοκία, μόνο στο δεύτερο σετ. Οι διεθνείς μας έζησαν μια φοβερή εμπειρία στο δεύτερο σετ και γι αυτό ίσως να στενοχωρήθηκαν περισσότερο. Είχαν φτάσει μια ανάσα από την κατάκτηση του, οι Τούρκοι φίλαθλοι στο Στάδιο «Αττατούρκ» πάγωσαν, και η καρδιά των προπονητών και παραγόντων της τουρκικής ομάδας κτυπούσε σε μη φυσιολογικούς ρυθμούς.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)     

    [05] (K) Ρόης Νικολαϊδης - Κηδεία

    Κηδεύεται σήμερα στις 3 μμ από την εκκλησία Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό ο Ρόης Νικολαϊδης, ο οποίος είχε διατελέσει Υπουργός Εσωτερικών και Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων επί διακυβέρνησης Σπύρου Κυπριανού.

    [06] (K) EE - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Εγκριση

    Η ΕΕ ενέκρινε σήμερα το πρωτόκολλο για επέκταση της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με τα 10 νέα κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κύπρου, σύμφωνα με δήλωση Ευρωπαίου διπλωμάτη, που επικαλείται το πρακτορείο ''Ρόιτερς''.

    Οι ΥΠΕΞ των 25 ενέκριναν το πρωτόκολλο χωρίς οποιαδήποτε συζήτηση, αποστέλλοντάς το στην Τουρκία για υπογραφή, αναφέρει το ''Ρόιτερς''.

    Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Τουρκίας με την ΕΕ Αλί Μπαμπατσάν δήλωσε πως η Τουρκία θα υπογράψει το πρωτόκολλο μόλις λάβει το έγγραφο αυτό.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Ερντογάν - ΗΠΑ - Κατοχικός στρατός

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης επανέλαβε σήμερα πως είναι καιρός να διευκρινίσει η Αγκυρα εάν με την έξαρση των φραστικών δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων ότι επιθυμούν λύση του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου εκείνο το οποίο επιδιώκουν είναι απλώς η επαναφορά του σχεδίου Ανάν ως έχει ή αν είναι διατεθειμένοι να προσέλθουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για ουσιαστικές αλλαγές.

    [08] (K) Υπουργός Εσωτερικών - Διεθνής Δικηγορικός Σύνδεσμος - Συνέδριο

    Στην πρακτική εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην Κύπρο, μετά την ένταξη του νησιού στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, σε ομιλία που ανέγνωσε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, στο Συνέδριο του Συμβουλίου του Διεθνούς Δικηγορικού Συνδέσμου το οποίο πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Κύπρο με θέμα «Οι νέες ευρωπαϊκές νομικές προκλήσεις της ενοποίησης».

    [09] (Κ) Υπουργός Εργασίας - ΓΔ Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων

    Ο Διεθνής Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων διοργανώνει στην Κύπρο τριήμερο εργαστήρι, από σήμερα μέχρι τις 15 Ιουνίου στη Λευκωσία, με θέμα τη Σύμβαση για τα Χημικά Οπλα, την οποία έχει ήδη υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Κύπρο ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ρογκέλιο Πφίρτερ έγινε σήμερα δεκτός από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστο Ταλιαδώρο.

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 13/06/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 13/06/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5723               0,5757
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4747               0,4775
    Λίρα Αγγλίας              0,8568               0,8619
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 13/06/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 13/06/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4341            0,4375
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3610            0,3638
    Δολάριο Καναδά                  0,3774            0,3804
    Κορώνα Δανίας                   0,0768            0,0774
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0730            0,0735
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0618            0,0622
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3717            0,3746
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Επαναφορά Εκθεσης ΓΓ ΟΗΕ

    "Ακαιρη" χαρακτήρισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης την προσπάθεια για επαναφορά στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, της έκθεσης του ΓΓ του διεθνούς οργανισμού μετά τα δημοψηφίσματα, ''ιδίως τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα προσπάθεια για επανέναρξη διαπραγματεύσεων για λύση του κυπριακού προβλήματος''.

    ''Βρισκόμαστε ενώπιον διεργασιών για έναρξη νέας πρωτοβουλίας και σε αυτό πρέπει όλοι να επικεντρωθούμε'', είπε ο Εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα.

    [12] (Κ) ΥΠΕΞ ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Διεύρυνση

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα στο Λουξεμβούργο να μην υπάρξει στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξέλλων (16-17 Ιουνίου), ειδικό κεφάλαιο για τη διεύρυνση.

    Οπως έγινε γνωστό, μια αναφορά γενικού περιεχομένου θα γίνεται στο προοίμιο των συμπερασμάτων, όπου θα υπενθυμίζονται οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για τη διεύρυνση, που λήφθηκαν στις 16 και 17 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Τα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου αναφέρονταν στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Κροατία και την Τουρκία.

    [13] (Κ) Οργανισμός Απαγόρευσης Χημικών Οπλων - Συνέδριο

    Αρχισε σήμερα στη Λευκωσία τριήμερο συνέδριο του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) με τη συμμετοχή πενήντα συνέδρων από διάφορες χώρες.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση το Συνέδριο οργανώνει το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία του Οργανισμού.

    Σκοπός του συνεδρίου είναι η ευαισθητοποίηση των χωρών της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για την ανάγκη πλήρους εφαρμογής της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων.

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Κανονισμοί

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η όποια δήλωση της Τουρκίας σε σχέση με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αποτελεί περιεχόμενο του Πρωτοκόλλου ούτε είναι δυνατόν να γίνει δεκτή ως επίσημη δήλωση της Ευρωπαϊκή Ενωσης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι το Πρωτόκολλο για επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας στα 10 νέα μέλη της ΕΕ έχει πλήρως ετοιμαστεί και αναμένεται η υπογραφή του, κάτι που αποτελεί υποχρέωση της Αγκυρας.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι δυνατόν να κάνει δεκτή τέτοια δήλωση άλλως παρά ως ξεχωριστή μονομερή δήλωση της Τουρκίας.

    Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με το προσχέδιο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αναφορά στην έναρξη διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

    Βρυξέλλες Τ/Κ Διεργασίες

    στο μεταξύ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης, της προεδρίας της ΕΕ και των Τ/Κ για το θέμα των Κανονισμών της ΕΕ για τους Τ/Κ, δήλωσε ο Εκπρόσωπος διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για ''μυστικές διαβουλεύσεις''.

    ''Ανταποκριθήκαμε σε πρόσκληση της προεδρίας της ΕΕ για συμμετοχή σε μια συνάντηση όπου συζητήθηκε το θέμα των Κανονισμών'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, διευκρινίζοντας πως η εμπιστευτικότητα καλύπτει μόνο τη διαδικασία και όχι το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων.

    Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε πως η πρωτοβουλία για διαβουλεύσεις με την προεδρία σε σχέση με τους Κανονισμούς ανήκουν στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, αλλά η συγκεκριμένη πρόσκληση προήλθε από την λουξεμβουργιανή προεδρία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)  

    [15] (Κ) Αθήνα - Ρουσόπουλος - Κυπριακό

    Την ανάγκη εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, επανέλαβε σήμερα ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Σε ερώτηση πώς ''σχολιάζει η ελληνική κυβέρνηση την ενέργεια του Τούρκου Πρωθυπουργού να πείσει το ΓΓ του ΟΗΕ να προωθήσει την περσινή έκθεσή του για το Κυπριακό, στο Συμβούλιο Ασφαλείας'', ο κ. Ρουσόπουλος υπενθύμισε πως ''η ελληνική κυβέρνηση τοποθετήθηκε από πέρυσι για την υπόθεση αυτή με δήλωση του ίδιου του Πρωθυπουργού''.

    [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  442.891,50
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,93     0,37    429.438,59
    FTSE/CySE 20                           410,06     0,62    395.050,40
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.230,50     0,64    400.925,78
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.003,17    -0,48      2.842,17
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          973,31    -0,40     11.899,45
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.221,91     0,61    403.767,95
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.261,08     0,75    340.496,25
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    954,13     0,00        896,10
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            942,43    -0,09     21.351,14
    FTSE Med (10/6/2005)                 7.921,30     0,61
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [17] (Κ) EE - Συμβούλιο Υπουργών - Ιακώβου

    Την ικανοποίησή του για την έγκριση του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία στα δέκα νέα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε σήμερα στο Λουξεμβούργο ο Υπουργών Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Το πρωτόκολλο θα πρέπει τώρα να υπογράψουν το Συμβούλιο Υπουργών και η τουρκική κυβέρνηση, κάτι που ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένει να γίνει την επόμενη βδομάδα και σε κάθε περίπτωση πριν από τις 30 Ιουνίου, που ολοκληρώνεται η θητεία της λουξεμβουργιανής προεδρίας.

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    Νέα άνοδο για τέταρτη κατά σειρά ημέρα κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ως αποτέλεσμα των κερδών που σημείωσε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 0,61%, κλείνοντας στις 1.221,91 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 85,93 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,37%. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 442 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 51% του τζίρου.

    Κέρδη σε ποσοστό 0,62% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 410,06 μονάδες.

    [19] (Κ) Βιέννη - Κάρολος Παπούλιας - Πρόεδρος Αυστρίας - Κυπριακό

    Πρώτιστο μέλημα της Ελλάδας παραμένει η επιδίωξη επανένωσης της Κύπρου, τώρα που η νήσος είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά την αντιφώνησή του στο γεύμα που παρέθεσε σήμερα προς τιμήν του ο πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ στη Βιέννη, όπου ο Ελληνας Πρόεδρος πραγματοποιεί από χθες τριήμερη επίσκεψη.

    Οπως σημείωσε ο κ. Παπούλιας για το σκοπό αυτό η Ελλάδα υποστηρίζει την επανάληψη των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με βάση το σχέδιο Ανάν, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να εξευρεθεί λειτουργική και, κατά συνέπεια, βιώσιμη λύση του προβλήματος.

    [20] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Μικτή Κοινοβουλευτική - Μάτσης

    Θέμα για τον παράνομο οικοδομικό οργασμό στα κατεχόμενα με την εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών ήγειρε σήμερα ο Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιαννάκης Μάτσης, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας-ΕΕ, που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο κ. Μάτσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του, εισηγήθηκε στη συνεδρία όπως αντικατασταθούν τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα με μικρή ευρωπαϊκή δύναμη, της οποίας τα έξοδα μπορεί να αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία, και ζήτησε τον τερματισμό του εποικισμού και τον επαναπατρισμό των εποίκων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 13 June 2005 - 17:49:18 UTC