Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-08-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΟΜΙΛΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΛΩΝΙΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΟΜΙΛΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η επίτευξη λύσης που να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει την χώρα και το λαό μας, είναι αδήριτη ανάγκη, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Ο κ. Στεφάνου μιλούσε στο μνημόσυνο των πεσόντων ηρώων της Αραδίππου κατά την τουρκική εισβολή, Γιώργου Ττόουλου, Κυριάκου Πυριπίτση, Τάσου Παπαθανασίου και Μάριου Σιαρή, που τελέστηκε το Σάββατο στην Εκκλησία του Αποστόλου Λουκά, στην Αραδίππου.

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «η τουρκική εισβολή, έφερε στη χώρα και το λαό μας την καταστροφή, τον όλεθρο, τον πόνο, την προσφυγιά, τους αγνοούμενους, τους εγκλωβισμένους», προσθέτοντας ότι « η εισβολή έφερε την κατοχή μεγάλου μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία οι εθνοφρουροί μας, προδομένοι, ανεπαρκώς εξοπλισμένοι και χωρίς οργάνωση αφού το πραξικόπημα ξήλωσε τα πάντα, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν».

    «Οι μέρες του Ιούλη και του Αυγούστου, που είναι μέρες διακοπών και ξεγνοιασιάς, είναι και μέρες πόνου. Είναι μέρες που ξυπνούν οδυνηρές μνήμες από τα αποτελέσματα του δίδυμου εγκλήματος του 1974», είπε.

    Ανέφερε ότι «τριάντα πέντε χρόνια έχουν παρέλθει από το δίδυμο έγκλημα σε βάρος της Κύπρου και η πατρίδα μας από το 1974 παραμένει διαιρεμένη ένεκα της τουρκικής κατοχής.

    «Η επίτευξη λύσης που να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει τη χώρα και το λαό μας, είναι αδήριτη ανάγκη» επισήμανε και πρόσθεσε ότι « η συνέχιση της διαίρεσης εμπερικλείει θανάσιμους κινδύνους για την πατρίδα και το λαό μας και γι αυτό δεν μπορεί κανείς να συμβιβάζεται με τη σκέψη ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση το 1974, μας βολεύει».

    Σημείωσε ότι «η άγονη παρέλευση του χρόνου παγιώνει τα κατοχικά τετελεσμένα γι αυτό και επειγόμαστε για επίτευξη λύσης που να εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα ολόκληρου του λαού».

    Ο κ. Στεφάνου είπε ότι «οι πολύχρονες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί και οι διάφορες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί όλα αυτά τα χρόνια, δεν οδήγησαν στην πολυπόθητη λόγω της άρνησης της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί».

    «Αναμφίβολα», πρόσθεσε, «το κλειδί της λύσης βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας» και τόνισε ότι « για να υποχρεωθεί η Τουρκία να συναινέσει σε λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική χρειάζεται σκληρή προσπάθεια και υλοποίηση ολοκληρωμένης πολιτικής».

    «Αυτή την ολοκληρωμένη πολιτική», συνέχισε, « υλοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χριστόφιας».

    Όπως είπε, «είναι μια πολιτική που κατέστησε τις δύο κυπριακές κοινότητες πρωταγωνίστριες στις προσπάθειες για λύση. Είναι μια πολιτική που επιδιώκει την αξιοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας με στόχο την άσκηση επιρροής πάνω σ αυτήν για να αλλάξει στάση και να συνεργαστεί για λύση».

    «Μέσα από την ανάπτυξη στοχευμένων πρωτοβουλιών τερματίστηκε η στασιμότητα και επανάρχισαν οι διαπραγματεύσεις πάνω σε ξεκαθαρισμένη βάση με μια διαδικασία χωρίς αυστηρά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία», συμπλήρωσε.

    Ανέφερε, επίσης, ότι « η διαδικασία προβλέπει την κατάληξη σε αμοιβαία συμφωνημένη και αποδεκτή πρόταση λύσης που θα τεθεί υπό την έγκριση των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων σε χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα».

    Επισήμανε, παράλληλα, ότι «η βάση λύσης είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα ενωμένο ομοσπονδιακό κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα». «Αγωνιζόμαστε για λύση που να επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία. Αγωνιζόμαστε για λύση που θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού. Για λύση που θα απαλλάσσει από τα κατοχικά στρατεύματα αλλά και από τις όποιες ξένες εξαρτήσεις και θα καθιστά το λαό μας πραγματικό αφέντη στον τόπο μας», υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. .

    Όπως είπε, «αυτός είναι ο στόχος και για την υλοποίησή του θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Με συνέπεια στις αρχές λύσης του Κυπριακού, με συνέπεια στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις αρχές του διεθνούς αλλά και του ευρωπαϊκού δικαίου».

    «Με τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου θα επουλωθούν οι ανοικτές και χαίνουσες πληγές του 1974. Με την επίτευξη λύσης, θα δικαιωθούν οι αγώνες του λαού μας. Θα δικαιωθεί η θυσία των παλικαριών μας», κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

    [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΛΩΝΙΑ

    Επίσημη επίσκεψη στην ορθόδοξη εκκλησία της Πολωνίας, ύστερα από πρόσκληση του Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας, Σάββα, θα πραγματοποιήσει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, ο Μακαριώτατος αναχωρεί για την Βαρσοβία την Κυριακή, 16 Αυγούστου. Θα τον συνοδεύουν ο Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος και υπηρεσιακοί της Εκκλησίας.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί, ο Αρχιεπίσκοπος θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας, όσο και με άλλους αρχιερείς και παράγοντες της ορθόδοξης εκκλησίας της Πολωνίας, καθώς επίσης και με παράγοντες της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Θα επισκεφθεί ιερούς ναούς και μονές και θα έλθει σε επικοινωνία με το εκεί ορθόδοξο πλήρωμα της εκκλησίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 17 August 2009 - 17:23:37 UTC