Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-12-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ
  • [02] ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΗΓΕΣΙΕΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

    Τη στήριξη της χώρας του στην Κύπρο και στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε στη Λευκωσία.

    Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, η χώρα του οποίου θα προεδρεύσει το ερχόμενο εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε επίσης ότι το ουγγρικό απόσπασμα θα εξακολουθήσει να συμμετέχει στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

    Παράλληλα, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο Χριστόφια για τη στήριξη που παρέχει στο πρόγραμμα προτεραιοτήτων της ουγγρικής προεδρίας της ΕΕ.

    Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας για τις συνομιλίες στο Κυπριακό και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ε/κ πλευρά για λύση.

    «Εχουμε τη βούληση και την αποφασιστικότητα να φέρουμε σε πέρας το δύσκολο αυτό έργο. Το βάρος της απόδειξης της βούλησης για λύση βρίσκεται στη μεριά της Τουρκίας. Ευελπιστούμε ότι η τουρκική πλευρά θα επιδείξει θετική στάση, ώστε να πετύχουμε περισσότερες συγκλίσεις και στα εφτά διαπραγματευτικά κεφάλαια, όπως είναι η έκκληση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό Ορμπαν για την «ανιδιοτελή, διαχρονική και στη βάση αρχών στήριξη της Ουγγαρίας στον αγώνα του κυπριακού λαού για απαλλαγή από την κατοχή και επανένωση που εκφράζεται έμπρακτα μέσα από τη συμμετοχή της Ουγγαρίας στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο από το 1995».

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε τη στήριξή του προς το πρόγραμμα προεδρίας της Ουγγαρίας, λέγοντας ότι είναι πεπεισμένος πως η Ουγγρική Προεδρία θα είναι πετυχημένη και οι στόχοι της Βουδαπέστης θα επιτευχθούν.

    «Η Κύπρος θα κάνει ό,τι μπορεί για να πετύχει η Ουγγαρία τους στόχους της», τόνισε.

    Οπως είπε, με τον Πρωθυπουργό Ορμπαν είχαν μια εγκάρδια και ουσιαστική συνομιλία, κατά την οποία συζήτησαν σε βάθος τόσο τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, όσο και τα μείζονα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες στο πλαίσιο της ΕΕ.

    Επίσης, συζήτησαν για τις προτεραιότητες που θέτει η ουγγρική Προεδρία, όπως η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των Ευρωπαίων πολιτών και η δημιουργία θέσεων εργασίας, η διασφάλιση ομαλής και συνεχούς προμήθειας της ΕΕ με ενέργεια, περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια και άλλα.

    Πρόσθεσε ότι στις διαβουλεύσεις τους αναφέρθηκαν και στην καταπολέμηση της φτώχειας, στις κλιματικές αλλαγές και στην προστασία του περιβάλλοντος, ειδικά λόγω και του πρόσφατου ατυχήματος με την τοξική λάσπη στην Ουγγαρία.

    Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας είπε ότι βρίσκεται στην Κύπρο για πρώτη φορά και επεσήμανε τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των μικρών και μεσαίων κρατών της ΕΕ.

    «Ο Πρόεδρος Χριστόφιας λέει ότι τα μικρότερα κράτη μέλη μπορούν να κάνουν την ΕΕ πραγματικά μεγάλη. Μου αρέσει αυτή η φράση», είπε ο κ. Ορμπαν.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Χριστόφια ενημερώθηκε για το πρόβλημα, λέγοντας ότι η Ουγγαρία κατανοεί πλήρως το πρόβλημα και αισθάνεται τον πόνο των Κυπρίων.

    Επιπρόσθετα, υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος και να εξευρεθεί μια λύση αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες.

    Παράλληλα, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός εξέφρασε περηφάνια για το ουγγρικό απόσπασμα που βρίσκεται στην Κύπρο και υπηρετεί στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεχίσει την παρουσία της στην Ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο.

    Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της ουγγρικής προεδρίας, είπε ότι θα επικεντρωθεί στις απαραίτητες εκείνες θεσμικές αλλαγές που θα επιτρέψουν την προστασία του ευρώ. Πρόσθεσε ότι την άνοιξη θα ξεκινήσει η οικονομική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, που στόχο έχει τον συντονισμό σε σχέση με την οικονομία.

    Στις προτεραιότητες της ουγγρικής προεδρίας θα είναι και η διεύρυνση. Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κροατία και να διευρύνει το χώρο του Σένγκεν και σε άλλες δύο χώρες, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

    Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστόφια για τη στήριξή του προς το πρόγραμμα της Ουγγρικής προεδρίας.

    Ερωτηθείς ποιες θα είναι οι ενέργειες της Ουγγαρίας για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, είπε ότι θεωρεί απαραίτητη τη σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων.

    Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι για το θέμα αυτό στο πλαίσιο της βελγικής προεδρίας της ΕΕ είναι καλές και θα πρέπει να τύχουν διαπραγμάτευσης.

    Επανέλαβε ότι ακόμη μια πολιτική είναι ο συντονισμός των εθνικών οικονομικών πολιτικών των χωρών μελών της ΕΕ και πρόσθεσε ότι την ερχόμενη άνοιξη οι Κυβερνήσεις των μελών θα θέσουν ενώπιον της ΕΕ τις οικονομικές τους πολιτικές οι οποίες και θα αξιολογηθούν και θα υπάρξουν προτάσεις ώστε να υπάρξει συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Παρά το γεγονός, είπε, ότι η Ουγγαρία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, η Βουδαπέστη θεωρεί ότι το ευρώ αποτελεί το κύριο εργαλείο για το μέλλον το οποίο θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για τους Ευρωπαίους πολίτες.

    Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της Αθήνας για σύγκληση Συνόδου της ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και ερωτηθείς κατά πόσο αυτή η Σύνοδος μπορεί να λάβει χώρα κατά τη διάρκεια της ουγγρικής προεδρίας, ο κ. Ορμπαν είπε ότι λόγω των εκλογών στην Τουρκία δεν θα καταστεί δυνατόν να συγκληθεί η Σύνοδος αυτή μέχρι το τέλος της ουγγρικής προεδρίας, αλλά ανέφερε ότι είναι πιθανόν να συγκληθεί μέχρι το φθινόπωρο.

    [02] ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΗΓΕΣΙΕΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ

    Αναστολή των απεργιακών μέτρων θα προτείνουν οι ηγεσίες της ΠΕΟ, της ΣΕΚ και της ΠΑΣΥΔΥ στην Πανσυνδικαλιστική διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στα γραφεία της ΠΕΟ, μετά από τη συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη.

    Ο Υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με τον ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπη Κυρίτση, τον ΓΓ της ΣΕΚ Νίκο Μωϋσέως και τον ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκο Χατζηπέτρου, κατά την οποία συζήτησαν το πακέτο των οικονομικών μέτρων της Κυβέρνησης.

    Όπως δήλωσε ο κ. Σταυράκης μετά τη συνάντηση, δοθήκαν κάποιες διευκρινήσεις για το πακέτο μέτρων και για τις περαιτέρω ενέργειες, κάτι που άφησε ικανοποιημένους τους ηγέτες των Συντεχνιών.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

    Στην τελική φάση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στον τερματικό σταθμό πετρελαιοειδών στο Βασιλικό προχωρεί το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας, πληροφορώντας τους ενδιαφερομένους και ζητώντας τους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή τους στη σύσταση κοινοπραξίας, που θα είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη, χρηματοδότηση, κατασκευή και λειτουργία του τερματικού σταθμού πετρελαιοειδών στο Βασιλικό.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου, η τελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η 11η Φεβρουαρίου 2011 και το Υπουργείο Εμπορίου αρχίζει να δέχεται αιτήσεις για εκδήλωση ενδιαφέροντος.

    Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα χρησιμοποιηθεί για την προεπιλογή αιτητών, βάσει τεχνικών, οικονομικών και εμπορικών κριτηρίων, αιτητών οι οποίοι θα κληθούν στη συνέχεια να συμμετάσχουν σε διαδικασία διαπραγμάτευσης.

    Η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα παράσχει επίσης ένα πλαίσιο με το οποίο το Υπουργείο θα μπορεί να ζητήσει τις απόψεις και προτάσεις των αιτητών αναφορικά με το επίπεδο συμμετοχής και άλλες οικονομικές πτυχές, τις τεχνικές παραμέτρους και εμπορική/νομική δομή του έργου, καθώς και άλλες απόψεις για την έννοια και ανάπτυξη του τερματικού στο Βασιλικό και της κοινοπραξίας που θα συσταθεί.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 13 December 2010 - 18:29:17 UTC