Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-12-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [02] ΟΧΗΜΑ - ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ
  • [03] ΕΕ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΡΕΥΝΑ
  • [04] ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ - ΣΚΟΝΗ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Η Κυβέρνηση θα παρουσιάσει αντισταθμιστικά μέτρα στη Βουλή για στήριξη των κοινωνικά αδύναμων ομάδων, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μετά την ολοκλήρωση της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην οποία έλαβε μέρος.

    Αναφερόμενος στη συμφωνία για την τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας προκειμένου να καταστεί δυνατή η δημιουργία του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για στήριξη κρατών μελών της ευρωζώνης, όταν αυτό καταστεί αναγκαίο, ο κ. Χριστόφιας είπε πως «η Κύπρος έχει τους λιγότερους κινδύνους» για ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού.

    «Δεν νομίζω ποτέ η Κύπρος όσα προβλήματα και εάν αντιμετωπίσει να είναι τέτοια η οικονομία, με τέτοιο όγκο και βάρος, ώστε να δημιουργεί τέτοια προβλήματα στο ευρώ ή κινδύνους για την ευρωζώνη. Αλλωστε τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας δεν νομίζω ότι μας οδηγούν σε φόβους προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιείται όταν μια χώρα ή ομάδα χωρών έχουν τεράστιο πρόβλημα τα οποίο δημιουργεί πρόβλημα ύπαρξης της ευρωζώνης και πρόβλημα για το ευρώ το ίδιο.

    Υπογράμμισε εξάλλου πως η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012 θα είναι επιφορτισμένη μαζί με αξιωματούχους και όργανα της ΕΕ να εποπτεύσει τη διαδικασία έγκρισης της τροποποίησης της Συνθήκης της Λισαβόνας από τα κράτη μέλη.

    «Εχει σημασία η διαδικασία γιατί ο στόχος είναι η έγκριση της αλλαγής από τις χώρες μέλη να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012», ανέφερε, και επεσήμανε πως το δεύτερο εξάμηνο του 2012 θα έχουμε την Κυπριακή Προεδρία «οπόταν θα είμαστε επιφορτισμένοι μαζί βεβαίως με αξιωματούχους και όργανα της Ενωσης όπως είναι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και η Επιτροπή να εποπτεύσουμε αυτή τη διαδικασία».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως «στο κέντρο της προσοχής όχι μόνο των Ευρωπαίων αλλά και ευρύτερα σε ότι αφορά τις πιθανές αποφάσεις αυτού του Συμβουλίου ήταν η αλλαγή της Συνθήκης ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις χώρες μέλη της ευρωζώνης να δημιουργήσουν το μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων».

    «Αυτό έχει επιτευχθεί σήμερα, ελήφθη η απόφαση για αλλαγή του άρθρου 136 της Συνθήκης ούτως ώστε να δοθεί αυτή η δυνατότητα στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να δημιουργήσουν και να χρησιμοποιήσουν κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις οι οποίες αυστηρά θα καθοριστούν» μέχρι το Μάρτιο του 2011 από τους Υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας .

    Πρόσθεσε πως «θα μπορούν και χώρες μη μέλη της ευρωζώνης εάν το θελήσουν να ενταχθούν σε αυτό το χώρο».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε εξάλλου πως υπάρχει και μια σχετική απόφαση - δήλωση των 16 (χωρών μελών της ευρωζώνης) η οποία υπογραμμίζει τη βούληση και την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν στη δημιουργία αυτού του μηχανισμού και στην αξιοποίηση αυτού του μηχανισμού.

    Ανέφερε εξάλλου πως έγινε ενημέρωση για θέματα εξωτερικής πολιτικής από την Υπατη Εκπρόσωπο Κάθριν Αστον και για τις ενέργειες που έχουν γίνει σε σχέση με στρατηγικούς εταίρους, την Κίνα, τη Ρωσία και υπάρχει ομογνωμία σε ότι αφορά στην εκτίμηση. «Η εκτίμηση είναι ότι έγιναν θετικά βήματα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας σχέσεων στρατηγικών εταίρων με αυτές τις χώρες και υπάρχει γενικότερη πολιτική σε ότι αφορά την Ινδία και άλλες αναδυόμενες οικονομίες», ανέφερε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «η Κύπρος έχει τους λιγότερους κινδύνους στην ενεργοποίηση σε ότι αφορά στην Κύπρο του μηχανισμού αυτού», ο οποίος θα ενεργοποιείται όταν μια χώρα ή ομάδα χωρών έχουν τεράστιο πρόβλημα τα οποίο δημιουργεί πρόβλημα ύπαρξης της ευρωζώνης και πρόβλημα για το ευρώ το ίδιο.

    «Δεν νομίζω ποτέ η Κύπρος όσα προβλήματα και εάν αντιμετωπίσει να είναι τέτοια η οικονομία με τέτοιο όγκο και βάρος ώστε να δημιουργεί τέτοια προβλήματα στο ευρώ ή κινδύνους για την ευρωζώνη. Αλλωστε τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας δεν νομίζω ότι μας οδηγούν σε φόβους προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε.

    «Δεν νομίζω ότι αυτή η Κυβέρνηση θα στραγγαλίσει τις κοινωνικά αδύναμες ομάδες του πληθυσμού, τα στρώματα του πληθυσμού. Αντίθετα η πολιτική την οποία ακολουθούμε είναι στήριξη αυτών των ομάδων και αυτό θα φανεί και πολύ σύντομα με αντισταθμιστικά μέτρα τα οποία θα παρουσιάσουμε στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να εγκριθούν νοουμένου ότι έχει εγκριθεί και η εισαγωγή του 5% στα τρόφιμα και τα φάρμακα που θίγει κάποιες τέτοιες ομάδες. Είναι είδη πρώτης ανάγκης δυστυχώς τα φάρμακα για τους συνταξιούχους ή για ανθρώπους οι οποίοι ζουν με το κρατικό βοήθημα», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ανέφερε εξάλλου πως δεν υπάρχει περίπτωση στο Συμβούλιο η Κύπρος να πάρει το λόγο και να μην αναφερθεί στην ανάγκη για διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, «διότι επικαλείται την κοινωνική συνοχή γενικότερα και συνεχώς και η ίδια η ΕΕ, όποιον ζήτημα και εάν συζητά και είναι στην ημερήσια διάταξη η καταπολέμηση της φτώχειας και η επίτευξη κοινωνικής συνοχής».

    «Κατά συνέπεια είναι η τέχνη, εάν μπορείς και εάν σου δίνεται η οικονομική δυνατότητα βεβαίως να συνδυάσεις τα δύο και νομίζω ότι για την Κύπρο αυτή η δυνατότητα υπήρχε και φρονώ και ελπίζω και θα εργαστούμε ώστε να συνεχίσει να υπάρχει», ανέφερε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε εξάλλου πως δεν είναι στην ατζέντα αυτή τη στιγμή το θέμα της έκδοσης ομολόγων και δεν συζητήθηκε αυτό το θέμα.

    Ερωτηθείς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τέλος πως δεν βλέπει να έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη μπλοκ του βορρά και μπλοκ του νότου.

    [02] ΟΧΗΜΑ - ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ

    Το τρίτο πυροσβεστικό όχημα, που είχε ακινητοποιηθεί σε ναρκοπέδιο κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης φωτιάς στην περιοχή Μάμμαρι-Δένεια, ρυμουλκήθηκε από το ναρκοπέδιο.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Ρολάντο Γκόμεζ, ``το τρίτο πυροσβεστικό όχημα ρυμουλκήθηκε σήμερα στις 10:00 από το ναρκοπέδιο, που είχε καθαριστεί νωρίτερα``.

    Εξήγησε ότι το όχημα, που είχε υποστεί ζημιές από την έκρηξη νάρκης, δεν ήταν σε κατάσταση να οδηγηθεί.

    Τα δύο άλλα πυροσβεστικά οχήματα που είχαν εγκλωβιστεί στο ναρκοπέδιο επιστράφηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία την περασμένη Τετάρτη. Το τρίτο και μεγαλύτερο όχημα είχε κτυπήσει αντιαρματική νάρκη και παρέμενε ακινητοποιημένο στο ναρκοπέδιο. Τα τρία οχήματα εισήλθαν στη νεκρή ζώνη ανάμεσα στο Μάμμαρι και τη Δένεια στις 4 Δεκεμβρίου για την κατάσβεση φωτιάς.

    [03] ΕΕ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΡΕΥΝΑ

    Γνώστες, στην πλειοψηφία τους για την ανάληψη εκ μέρους της Κύπρου της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ στο εγγύς μέλλον, και αισιόδοξοι για την επιτυχή διοργάνωση της, εμφανίζονται οι Κύπριοι σε έρευνα που παρουσίασε η Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας, την οποία διεξήγαγε η εταιρεία Noverna Consulting and Research για λογαριασμό της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, παρουσιάστηκαν σε δημοσιογραφική διάσκεψη σήμερα στα γραφεία της Γραμματείας στη Λευκωσία.

    «Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας μας για να καταρτίσουμε την επικοινωνιακή μας πολιτική για την Προεδρία του 2012», είπε ο Επικεφαλής της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας ΕΕ Ανδρέας Μολέσκης.

    Ο κ. Μολέσκης ανέφερε ότι ήταν μια ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι οι Κύπριοι γνωρίζουν σε ένα μεγάλο βαθμό, ότι θα έχουμε την Προεδρία ενός σημαντικού θεσμικού οργάνου της ΕΕ. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι οι πολίτες της Κύπρου δείχνουν εμπιστοσύνη στην ικανότητα του κράτους να οργανώσει μια επιτυχημένη Προεδρία.

    [04] ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ - ΣΚΟΝΗ

    Δεν υπήρξαν εισαγωγές ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, μέχρι στιγμής λόγω της σκόνης στην ατμόσφαιρα, ωστόσο η παρόξυνση των αναπνευστικών προβλημάτων παρουσιάζεται μια δύο μέρες αφού τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα εισπνεύσουν τη σκόνη, και ως εκ τούτου τις επόμενες μέρες θα διαφανεί εάν θα υπάρξει αύξηση των εισαγωγών δήλωσε βοηθός Διευθύντρια Πνευμονολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Τάνια Αδαμίδη.

    Η κ. Αδαμίδη συνέστησε στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, μικρά παιδιά, υπερήλικες και άτομα με χρόνια νοσήματα, νοσήματα του αναπνευστικού, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, βρογχικό άσθμα, άτομα που λαμβάνουν χρόνια ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, χρόνια καρδιολογικά προβλήματα, νεφρική ανεπάρκεια και μεταμοσχευμένα άτομα να περιορισθούν στο σπίτι τους

    «Αν είναι απαραίτητο να βγουν εκτός σπιτιού, να λάβουν προφυλάξεις, μάσκες και να περιορισθούν στις απολύτως απαραίτητες διακινήσεις», είπε.

    Η κ. Αδαμίδη είπε τέλος ότι σε περίπτωση που άτομα παρουσιάσουν συμπτώματα, να συμβουλευτούν τον ιατρό τους για αύξηση των φαρμάκων που λαμβάνουν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 17 December 2010 - 14:29:21 UTC