Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-09-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 13/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- H επιστολή του Προέδρου Κληρίδη προς τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για διάλογο με μοναδικό θέμα την αποστρατικοποίηση και η παραδοχή τρόφιμου του ψυχιατρείου ότι στραγγάλισε δύο άλλους τρόφιμους αποτελούν τα κυρίαρχα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    "Ο Αγών" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης αιφνιδίασε με "επιστολή ουσίας" στις εκκλήσεις Ντενκτάς για συνάντηση προς εκτόνωσης της έντασης, ζητώντας του διάλογο για να συζητήσουν το θέμα της αποστρατικοποίησης. Γράφει ότι ο Βασίλης Ρολόγης εξελέγη χθες νέος Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ).

    Η "Αλήθεια" γράφει ότι νέα τροπή έδωσε η επιστολή του Προέδρου Κληρίδη για συνάντηση με το Ντενκτάς προς συζήτηση της αποστρατικοποίησης. Ο Ντενκτάς, προσθέτει, δηλώνει αποδοχή της πρότασης υπό προϋποθέσεις. Γράφει ότι οι τέσσερις Ισραηλινοί που διέφυγαν στα κατεχόμενα κι αργότερα τους παρέδωσε η ΟΥΝΦΙΣΥΠ, αφού οι δύο υπόδικοι απέδρασαν με τη βοήθεια των άλλων δύο ομοεθνών τους από αστυνομικό όχημα, τέθηκαν χθες υπό οκταήμερη κράτηση.

    "Η Μάχη" γράφει ότι η επιστολή Κληρίδη απευθύνεται και προς τον ΟΗΕ, τους Αμερικανούς και Βρετανούς. Γράφει ότι η έκθεση των βρετανικών Βάσεων για το επεισόδιο στην Αχερίτου είναι έντεχνα διατυπωμένη και αμφιλεγόμενη, αφού δεν επιρρίπτει ευθύνες σε καμιά πλευρά. Γράφει ότι νεαρός Γιουγκοσλάβος βρέθηκε νεκρός χθες μέσα στο αυτοκίνητό του λόγω λήψης υπερβολικής δόσης ναρκωτικών.

    "Η Σημερινή" γράφει ότι η απάντηση του Προέδρου Κληρίδη στο Ντενκτάς για διάλογο μόνο για τον αφοπλισμό προκάλεσε την αντιφατική αντίδραση του κατοχικού ηγέτη. Με τίτλο, "Δολοφονήθηκαν δεν αυτοκτόνησαν οι δύο τρόφιμοι του Ψυχιατρείου" προβάλλει τη θεληματική ομολογία του 38χρονου τρόφιμου στο ίδιο Ιδρυμα Ανδρέα Παναγή ότι στραγγάλιζε τα θύματα και σκηνοθετούσε "αυτοκτονίες".

    "Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ξάφνιασε το Ντενκτάς με την πρόταση διαλόγου για αφοπλισμό, ο οποίος θέτει όρους επιμένοντας να μείνει ως έχει το σύστημα εγγυήσεων του 1960. Λόγω της έκρυθμης κατάστασης, προσθέτει, ο Πρόεδρος Κληρίδης ματαίωση την προγραμματισμένη για το Σάββατο μετάβασή του στη Ζιμπάπουε. Σατανικός δολοφόνος και δεινός σκηνοθέτης αποδεικνύεται τρόφιμος του Ψυχιατρείου, αφού έπνιγε τα θύματά του με ζώνη και μετά τα κρέμαζε με σενδόνι. Κενά στην προεδρική ασφάλεια μετά το προψεσινό επεισόδιο ύποπτου πακέτου στην Κεντρική Τράπεζα, γράφει.

    Η "Χαραυγή" γράφει ότι "Συνάντηση υπό όρους θέτει ο Κληρίδης" κι ότι ο Ντενκτάς αποδεχόμενος την πρόταση για διάλογο για τον αφοπλισμό θέτει όρο να μην εξασθενίσει η Συνθήκη Εγγυήσεων του 1960. Γράφει ότι αρχίζει σήμερα στο Συνταγματικό Δικαστήριο η ακρόαση προσφυγής της Βουλής για τη συνταγματικότητα ή μη απόφασης πλειοψηφίας όπως ο Νίκος Αναστασιάδης αναπληρώνει μόνιμα τον Πρόεδρο του Σώματος.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με επιστολή του Προέδρου του, καταδίκασε χθες το φόνο Κούρδου στρατιώτη και τον τραυματισμό άλλου στο πρόσφατο επεισόδιο κοντά στην κατεχόμενη Αχερίτου. Γράφει ότι θα διωχθούν ποινικά όσοι ενέχονται στη σφαγή ζώων έξω από το Δημοτικό Μέγαρο Πάφου.

    H "Cyprus Weekly" με κύριο τίτλο "Ελα να συναντηθούμε" γράφει ότι εξέπληξε η κίνηση του Προέδρου Κληρίδη να επαναφέρει την παλαιότερη πρότασή του για συζήτηση της αποστρατικοποίησης. Γράφει ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Χαν Σουγκ Τζου είχε χθες συναντήσεις με αρχηγούς Ε/κ και Τ/κ κομμάτων ενώ σήμερα θα ξανασυναντηθεί με τους Κληρίδη και Ντενκτάς, πριν αναχωρήσει για Αθήνα και Αγκυρα για συνομιλίες.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Friday, 13 September 1996 - 4:22:24