Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-11-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 10/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το θέμα που προέκυψε στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου εξακολουθεί και σήμερα να είναι από τις κύριες ειδήσεις στον κυπριακό Τύπο. Προβάλλονται επίσης οι εκδηλώσεις στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, η επίσκεψη του εκπροσώπου της ιρλανδικής προεδρίας της ΕΕ στο Κυπριακό, οι εξελίξεις στο ΔΗΣΥ και άλλα θέματα τοπικού ενδιαφέροντος.

Ο "Αγών" προβάλλει αποκλειστική συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιαννάκη Κασουλίδη, ο οποίος αποκαλύπτει ότι η Βρετανία απορρίπτει την αλλαγή της Συνθήκης Εγγυήσεως για την Κύπρο που υπογράφηκε το 1960. Ο "Α" παρουσιάζει με φωτογραφίες τη συνεχιζόμενη αντικατοχική εκδήλωση στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, όπου ενημερώνονται οι τουρίστες, που επιθυμούν να περάσουν στα κατεχόμενα για τις τουρκικές θηριωδίες.

Η "Αλήθεια" παρουσιάζει στην πρώτη είδηση τις εξελίξεις στο Δημοκρατικό Συναγερμό κάτω από τον τίτλο "Ζητούν νέα αρχή στο Δημοκρατικό Συναγερμό αλλά οι "πληγές" δεν έκλεισαν". Η "Α" αναφέρεται σε πηγές του ΚΥΠΕ ότι ο Εκπρόσωπος της ιρλανδικής προεδρίας Κέστερ Χίσλιπ φθάνει στην Κύπρο στις 27 Νοεμβρίου και ότι είναι δυνατή η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πριν από την επίλυση του Κυπριακού.

Η "Μάχη" προβάλλει στην κύρια είδηση τις αντιδράσεις γύρω από την απόφαση της κυβέρνησης να παύσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου κάτω από τον υπέρτιτλο "Επικροτείται η στάση της κυβέρνησης". Η "Μ" γράφει ότι οι φιλελευθεροποιήσεις των επιτοκίων δημιουργούν κινητοποιήσεις των συνδικαλιστικών και αγροτικών οργανώσεων, οι οποίες θα έχουν την ερχόμενη Τρίτη κοινή σύσκεψη επί ηγετικού επιπέδου.

Τα "Νέα" γράφουν στην κύρια είδηση ότι οι κυβερνώντες ετοίμασαν και θέτουν σε εφαρμογή "σχέδιο άλωσης" του ΡΙΚ και ειδικά του Τρίτου Προγράμματος. Τα "Ν" γράφουν ότι στόχος της πρόσφατης επίσκεψης στην Κύπρου του Ελληνα Υφυπουργού Εξωτερικών Χρήστου Ροζάκη ήταν η εξεύρεση κοινής γραμμής μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Η "Σημερινή κάτω από τον τίτλο "Σφαγή συμφερόντων" αποκαλύπτει ότι "τα αντιμαχόμενα συμφέροντα εκατομμυρίων λιρών ξένων εταιρειών, τα συμφέροντα των αντιπροσώπων τους στην Κύπρο και οι έντονες προσπάθειες να επηρεασθούν διοικητικοί σύμβουλοι της ΑΗΚ και αξιωματούχοι της, δημιούργησαν μιαν αφόρητη κατάσταση που άρχισε να όζει". Η "Σ" γράφει ότι κίνηση για διορισμό εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Κύπρο για περίοδο 18 μηνών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο "Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Διμέτωπη επίθεση Μάτση άγγιξε και τον Κληρίδη" και με επίτιτλο "ΔΗΣΥ: Ευθύνες στην κυβέρνηση για συρρίκνωση των ποσοστών" αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία της Πολιτικής Επιτροπής του ΔΗΣΥ. Ο "Φ" γράφει ότι η κυβέρνηση προσέγγισε το Γενικό Λογιστή της Δημοκρατίας Λεόντιο Σαββίδη και τον Επίτροπο Νομοθεσίας Γεώργιο Σταυρινάκη για να αποτελέσουν τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής που θα ασχοληθεί με τις καταγγελίες για παράτυπες διαδικασίες στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Η "Χαραυγή" παρουσιάζει στο πρώτο θέμα την αντίδραση του πρώην Υπαρχηγού της Αστυνομίας και νυν βουλευτή του ΑΚΕΛ Κώστα Παπακώστα στις δηλώσεις του Βοηθού Αρχηγού Αστυνομίας Ανδρέα Στεφάνου. Ο κ. Παπακώστας κάλεσε τον κ. Στεφάνου σε δημόσια συζήτηση εφ' όλης της ύλης για να πληροφορηθεί ο λαός όλη την αλήθεια σχετικά με τις μαγνητοφωνήσεις αναφορικά με τα εγκλήματα. Η "Χ" προβάλλει ανακοίνωση του ΑΚΕΛ που υποστηρίζει ότι στο Πανεπιστήμιο Κύπρου πρέπει να αναρτάται μόνο η κυπριακή σημαία και καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει "επιτέλους" τις ευθύνες της.

Η "Cyprus Mail" γράφει ότι κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο ο εκπρόσωπος της ιρλανδικής προεδρίας της ΕΕ για το Κυπριακό Κέστερ Χίσλιπ θα συνοδεύεται από τον αξιωματούχο της ΕΕ Σερζ Αμπού και ότι θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και το Ραούφ Ντενκτάς, καθώς και με πολιτικούς ηγέτες και από τις δύο πλευρές. Η "CM" προβάλλει δηλώσεις του τετραπληγικού Αντρου Προκοπίου ο οποίος επικρίνει την κυβέρνηση γιατί απέτυχε να εισάξει μια σειρά από δημόσιες διευκολύνσεις για τους ανάπηρους. (ΚΥΠΕ/ΓΠ)


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.00 run on Sunday, 10 November 1996 - 20:35:42