Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-11-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 15/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η διαφωνία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ για το Δήμο Λευκωσίας, οι επαφές του Αρμοδίου για θέματα Νοτίου Ευρώπης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κέρι Κάβανο, στην Κύπρο και η σημερινή μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση για την καταδίκη του παράνομου ψευδοκράτους είναι τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο Κυπριακός Τύπος.

Ο "Αγών" με κύριο τίτλο "Τέλος στο Σίριαλ" αναφέρεται στη διαφωνία που έχει προκύψει μεταξύ ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ και γράφει ότι οι προσπάθειες για αναζήτηση κοινού υποψηφίου για το Δήμο Λευκωσίας έχουν τελειώσει με αποτέλεσμα το κάθε κόμμα να πάρει το δρόμο του. Γράφει ακόμη ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος Κέρι Κάβανο πήρε δύο "όχι" από τον Πρόεδρο Κληρίδη όταν ζήτησε τερματισμό του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος και τερματισμό των πτήσεων ελληνικών αεροπλάνων στην Κύπρο.

Η "Αλήθεια" προβάλλει στο κύριο της θέμα το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ενόψει των σημερινών αντικατοχικών εκδηλώσεων και την επισήμανση του ότι "δεν αντέχουμε άλλες ανεύθυνες ενέργειες, έστω κι αν έχουν αγνά κίνητρα". Τονίζεται ακόμη η Προεδρική προειδοποίηση ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να επηρεάσει αρνητικά τους υπεύθυνους χειρισμούς στο κυπριακό. Η "Α" γράφει επίσης ότι άρχισε έρευνα του Γενικού Ελεγκτή για προσφορές που κατακυρώθηκαν στον ΚΟΑ για την κατασκευή γηπέδων αντισφαίρισης.

Η "Μάχη" έχει κύριο τίτλο "Προσοχή συστήνει ο Κληρίδης" και γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μήνυμά του για την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους έκανε έκκληση όπως όσοι έχουν πρόθεση να προβούν σε ενέργειες για το Κυπριακό, προσυνεννοούνται με τις αρχές γιατί το παραμικρό λάθος δυνατόν να προκαλέσει τεράστια εθνική ζημιά. Γράφει ακόμη ότι σε πλήρη επιφυλακή έχουν τεθεί Αστυνομία και Εθνική φρουρά για τις σημερινές εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους.

Η "Σημερινή" αναφέρεται στις χθεσινές διεργασίες για τις δημοτικές εκλογές, κάτω από τον τίτλο " ο Λέλλος πόλος διαφωνίας μεταξύ ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ". Δημοσιεύει επίσης πληροφορίες, για το κομματικό παρασκήνιο στους άλλους δήμους τονίζοντας ότι οι πιο έντονες διεργασίες αφορούν την Εγκωμη και το Στρόβολο. Η εφημερίδα γράφει ότι στο Λονδίνο έγιναν επεισόδια μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ έξω από τη Διεθνή Τουριστική Εκθεση, στην οποία το ψευδοκράτος συμμετέχει με δικό του περίπτερο, δίπλα από αυτό της Τουρκίας.

Ο "Φιλελεύθερος" επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ συνδέουν το μορατόριουμ στις πτήσεις, με την πρωτοβουλία τους και "απαιτούν απτά δείγματα προθέσεων" από την Ε/κ πλευρά. Αναφερόμενος επίσης στη χθεσινή συνάντηση του Κέρι Κάβανο με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο "Φ" γράφει ότι ο Αμερικανός επίσημος ζήτησε να ληφθούν μέτρα για ηπιότερο κλίμα πρίν από την ουσιαστική πρωτοβουλία, ενω Λευκωσία και Αθήνα ζητούν να γίνει το πρώτο βήμα από την Αγκυρα. Για τις δημοτικές εκλογές γράφει ότι η ΕΔΕΚ προέβη σε άνοιγμα προς την Αννα Μαραγκού, για την δημαρχία Λευκωσίας.

Η "Χαραυγή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Αλαλούμ" γράφει ότι τα συγκυβερνώντα κόμματα με τους λάθος χειρισμούς τους για τις δημοτικές εκλογές άνοιξαν πολλά συμμαχικά μέτωπα εναντίον τους. Γράφει ακόμη ότι ερωτηματικά εγείρονται κατά πόσον η ερευνητική επιτροπή για την ΑΗΚ, που διορίστηκε χθες με διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου, θα είναι αμερόληπτη και αντικειμενική δεδομένου ότι η γενική διεύθυνση της Αρχής δεν έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ανώτερος σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τουριστικά προγράμματα κατά τη διάρκεια συμποσίου στο Λονδίνο είπε ότι γίνεται μια απάτη σε βάρος των τουριστών που ταξιδεύουν στην Κύπρο αφού δεν μπορούν να επισκέπτονται και τις δύο πλευρές του νησιού. Αναφέρεται ακόμη σε δηλώσεις του Κέρι Κάβανο κατά τις οποίες εμφανίστηκε ικανοποιημένος για το γεγονός ότι οι δύο πλευρές έχουν λάβει μέτρα για να περιορίσουν το ενδεχόμενο πρόκλησης έντασης.

Η "Cyprus Weekly" προβάλει στο κύριο της θέμα τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των μαθητών και των φοιτητών,για την καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Προβάλλει ιδιαίτερα την ψεσινή μαζική εκδήλωση που έγινε στο χώρο των δικαστηρίων, μετά την απαγόρευση από την αστυνομία να γίνουν εκδηλώσεις στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας. Γράφει ακόμη ότι το θέμα της ασφάλειας κυριαρχεί στις συνομιλίες που έχει ο Κέρι Κάβανο.

(KΥΠΕ/ΚΚ/ΚΝ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.00 run on Friday, 15 November 1996 - 20:30:30