Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-11-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 16/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι χθεσινές διαδηλώσεις για καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους και οι νέες τουρκικές προκλήσεις, με πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών κι ελικοπτέρων στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, αποτελούν τα κύρια θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

"Ο Αγών" γράφει ότι υπήρχαν πληροφορίες ότι οι Τούρκοι θα διέλυαν χθες τους νεαρούς διαδηλωτές στη Λευκωσία με δρακρυγόνα, ώστε να προκληθεί πανικός. Αναφέρει ότι οι νέοι εξέφρασαν την οργή τους για τη συνεχιζόμενη κατοχή, ενώ οι Τούρκοι προέβησαν σε νέες προκλήσεις, με πτήσεις από τρία ζεύγη αεροσκαφών που παραβίασαν τον κυπριακό εναέριο χώρο. Γράφει ότι ο Ντενκτάς δήλωσε ότι το 1997 θα είναι έτος που θα βρεθούμε σε σταυροδρόμι, με λύση του Κυπριακού ή με διαίρεση του νησιού.

Η "Αλήθεια" αναφέρεται σε δήλωση εκπροσώπου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι στην Κύπρο ο Κέρι Κάβανο συζήτησε ιδέες για μείωση της έντασης κι ότι η επίσκεψή του δε συνδέεται με το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας - Κύπρου, αλλά με προσπάθεια καλλιέργειας καλού κλίματος. Γράφει ότι και η ΕΔΕΚ αποφάσισε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Λέλλου Δημητριάδη στη Λευκωσία.

"Η Μάχη" κάτω από τον κύριο τίτλο "Ιταμή πρόκληση Αττίλα" γράφει ότι οι "γιορτασμοί" στα κατεχόμενα ξεπέρασαν χθες κάθε όριο απειλών. Αναφέρεται στις πτήσεις μαχητικών αεροπλάνων, ελικοπτέρων και τη ρίψη αλεξιπτωτιστών και γράφει ότι προέτρεπαν συνεχώς τους T/Κ διαδηλωτές να κατευθυνθούν προς το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας για να δείξουν, όπως έλεγαν, "στους γκιαούρηδες ότι το ψευδοκράτος θα ζει". Γράφει ότι οι Κερυνειώτες επέδωσαν ψήφισμα στους Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Κύπρο, με το οποίο καταδικάζουν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και ζητούν απελευθέρωση όλων των κατεχομένων εδαφών.

"Η Σημερινή" προβάλλει τις διαδηλώσεις κατά του ψευδοκράτους κάτω από τον τίτλο "Πόθος ελευθερίας". Γράφει ότι ηχηρό χαστούκι στην προπαγάνδα Ντενκτάς έδωσε χθες έμπρακτα Τ/Κ μαθήτρια που συμμετείχε στις αντικατοχικές εκδηλώσεις στη Λάρνακα, η οποία χαρακτήρισε το κατοχικό καθεστώς "απάτη εναντίον της πατρίδας μας" και ζήτησε την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Γράφει ότι η κυβέρνηση απορρίπτει αμερικανική ιδία για απαγόρευση επί μονίμου βάσεως των πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, αλλά προτείνει δοκιμαστική περίοδο εννέα μηνών.

"Ο Φιλελεύθερος" προβάλλει το εντονότατο διάβημα στο οποίο προέβη χθες ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού προς τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την παραβίαση του κυπριακού εναερίου χώρου από τουρκικά μαχητικά, όπου σημείωνε πως οι Τούρκοι δεν είναι διατεθειμένοι να λογικευθούν. Προβάλλει τις δηλώσεις Κάβανο, κατά την αναχώρησή του χθες από την Κύπρο, ότι οι ΗΠΑ θα διαμορφώσουν πρόταση για απαγόρευση των στρατιωτικών πτήσεων στην Κύπρο χωρίς να επηρεαστεί το ενιαίο αμυντικό δόγμα.

Η "Χαραυγή" προβάλλει χθεσινοβραδινή εκδήλωση του ΑΚΕΛ για καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους και γράφει ότι ο ΓΓ του κόμματος τόνισε ότι πρέπει να είμαστε ασυμβίβαστοι με την κατοχή, τον εθνικισμό και το σοβινισμό κι ότι το ΑΚΕΛ δε θα υποστείλει τη σημαία της επαναπροσέγγισης. Γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης εισηγήθηκε όπως τεθεί σε διαθεσιμότητα η γενική διεύθυνση της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, λόγω της κατακύρωσης των προσφορών για εξοπλισμό του νέου ηλεκτροπαραγωγού σταθμού.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται σε δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι δεν υπήρξε σμίκρυνση των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών στο θέμα της ασφάλειας. Προβάλλει ομιλία Αμερικανού αναλυτή για το Κυπριακό στο Αμερικανικό Κέντρο, στη Λευκωσία, ο οποίος υποστήριξε πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να "στρίψουν το χέρι της Τουρκίας" για λύση του προβλήματος.

(ΚΥΠΕ/ΑΠ/MA)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.00 run on Saturday, 16 November 1996 - 9:37:56