Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-11-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 17/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το Κυπριακό και οι τελικές αποφάσεις των κομμάτων για τις δημοτικές εκλογές αποτελούν τα κύρια θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

"Ο Αγών" στο πρωτοσέλιδό του γράφει ότι η κυπριακή και η ελληνική κυβέρνηση συνηγορούν όπως η Ε/κ πλευρά προσέλθει σε συνομιλίες για το Κυπριακό όταν διαπιστώσουν ουσιαστική προσέγγιση των δύο πλευρών σε ορισμένες από τις βασικές πτυχές του Κυπριακού. Αναφέρει ότι τραγικό θάνατο βρήκε χθες ο αστυνομικός Ζαχαρίας Κεσέ, 22 χρονών, σε τροχαίο δυστύχημα στο δρόμο Λάρνακας - Κοφίνου ενώ επέστρεφε μόνος στο σπίτι του, μετά από 24ωρη υπηρεσία.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της προβάλλει τη χθεσινή τελετή παρουσίασης των υποψηφίων Δημάρχων του ΔΗΣΥ και την αυστηρή προειδοποίηση Μάτση ότι όσοι απειθαρχούν στις αποφάσεις του κόμματος θα βρεθούν εκτός ΔΗΣΥ. Προβάλλει τη διαφοροποιημένη από τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης δήλωση του Ελληνα Υπουργού Παδείας Γεράσιμου Αρσένη ο οποίος χαρακτήρισε την αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό ως "λύκο στα πρόβατα" και "πιθανό πρόξενο νέας Ζυρίχης".

"Η Μάχη" γράφει ότι το ΑΚΕΛ προσπαθεί να λεηλατήσει τα συγγενικά του κόμματα με τη μέθοδο των εξωκομματικών υποψηφίων στα ψηφοδέλτιά του για δημοτικούς συμβούλους. Γράφει ότι ΑΔΗΣΟΚ και ΚΕΔ πραγματοποιούν το Σαββατοκυρίακο έκτακτα συνέδρια κι ότι την Τρίτη θα εξαγγελθεί η συνένωσή των δύο σε "Νέους Δημοκράτες".

"Η Σημερινή" γράφει ότι η ερχόμενη εβδομάδα χαρακτηρίζεται από έντονες παρασκηνιακές εσωκομματικές διαβουλεύσεις για τις δημοτικές εκλογές, αφού τα κόμματα, σημειώνει, θέλουν να δώσουν μέσα απ' αυτές τις εκλογές μηνύματα για τις προεδρικές εκλογές. Επικαλούμενη πληροφορίες της, η "Σ" γράφει ότι η Ε/κ πλευρά στηρίζει τις θέσεις της στο εδαφικό στη βάση των προτάσεων που υπέβαλε το 1977 και προνοούν επιστροφή 120 χιλιάδων προσφύγων.

"Ο Φιλελεύθερος" προβάλλει συνέντευξη του Ελληνα Υπουργού Εθνικής Αμύνης Ακη Τσοχατζόπουλου στην εφημερίδα στην οποία, γράφει, προειδοποίησε ευθέως την Τουρκία πως "εάν τολμήσει ο,τιδήποτε (στο Αιγαίο ή την Κύπρο) θα μετανοιώσει πικρά". Οπως αναφέρει, ο κ. Τσοχατζόπουλος έρχεται στην Κύπρο την ερχόμενη Πέμπτη. Γράφει ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ετοιμάζει νομοσχέδιο για σύσταση ειδικού ταμείου που θα προστατεύει τους εργαζόμενους από πτωχεύσεις επιχειρήσεων.

Η "Χαραυγή" προβάλλει δήλωση του Γερμανού ΥΦΕΞ αρμόδιου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Βέρνερ Χόγιερ ότι η χώρα του πιστεύει πως πρέπει να ασκηθεί πίεση προς όλα τα μέρη στο Κυπριακό κι ότι υποστηρίζει λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Προβάλλει τη διακήρυξη του ΑΚΕΛ για τη σημερινή 23η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, που σημειώνει ότι στον αγώνα μας για επανένωση της πατρίδας μας εμπνεόμαστε από τα ιδανικά του Πολυτεχνείου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης υποστήριξε χθες το σχέδιο δράσης και τη δήλωση πολιτικής της Διάσκεψης Κορυφής της FAO για τα τρόφιμα, που πραγματοποιείται στη Ρώμη. Γράφει ότι ο 65χρονος λαχειοπώλης Χαμπής Θεοχάρους, από τη Δρομολαξιά, σκοτώθηκε χθες σε τροχαίο δυστύχημα, όταν αυτοκίνητο κτυπησε το μοτοποδήλατό του ενώ έστριβε στον κύριο δρόμο που οδηγεί στο χωριό του.

Η εβδομαδιαία "Τα Νέα" κάτω από τον κύριο τίτλο "Μαχαίρια βρετανικής προέλευσης" αναφέρει ότι κατά την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους η Κύπρος δέχθηκε πισώπλατη μαχαιριά από τη Βρετανία, αφού επέτρεψε στο ψευδοκράτος να συμμετάσχει με δικό του περίπτερο σε έκθεση τουρισμού στο Λονδίνο. Προβάλλει δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι δεν πρέπει να εξάγονται συμπεράσματα από το γεγονός ότι δεν έχει περιλάβει την Αγκυρα στην πρόσφατη περιοδεία του ο Κέρι Κάβανο.

(ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.00 run on Sunday, 17 November 1996 - 6:24:46