Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-11-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 18/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι πρωτοβουλίες για επίλυση του Κυπριακού, οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι συνεχίζεται η συζήτηση στο θέμα των πτήσεων ελληνικών και τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο και οι δημοτικές εκλογές είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" γράφει ότι με επιστολή του ΥΠΕΞ της Ρωσίας προς τον Πρόεδρο Κληρίδη εκφράζεται η προθυμία της χώρας να αναπτύξει πρωτοβουλία στο Κυπριακό παράλληλη με εκείνη του αμερικανο-βρετανικού παράγοντα και ζητά να ενημερωθεί για τις απόψεις της κυβέρνησης σε ουσιαστικές πτυχές του προβλήματος. Για τις δημοτικές εκλογές γράφει ότι η επιλογή των υποψηφίων δημάρχων δημιούργησε αρκετά προβλήματα και στελέχη κομμάτων παρουσιάζονται απρόθυμα να πειθαρχήσουν στις εντολές τους.

Η "Αλήθεια" προβάλλει τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι το θέμα των υπερπτήσεων ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο παραμένει ανοικτό προς συζήτηση κι ότι η πλευράς μας έχει δώσει την αντιπρότασή της. Αναφέρεται στη νέα προειδοποίηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ χθες ότι δεν είναι νοητό μέλη του κόμματος να υποβάλουν υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές ως ανεξάρτητοι και ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουν τις ανάλογες επιπτώσεις.

"Το Θάρρος" αναδημοσιεύει μέρος της συνέντευξης του Ελληνα ΥΠΕΞ Θεόδωρου Πάγκαλου στην αθηναϊκή εφημερίδα "Εθνος" στην οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Κύπρος θα γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και ότι οι αυταπάτες της Τουρκίας ότι μπορεί να αποκλείσει την Κύπρο θα διαψευστούν οικτρά. Ανέφερε επίσης ότι διαχωρίζει πλήρως το Κυπριακό από το ελληνοτουρκικά. Γράφει ότι ΚΕΔ και ΑΔΗΣΟΚ επικύρωσαν τη συνένωσή τους για δημιουργία νέου πολιτικού σχήματος με την επωνυμία "Ενωμένοι Δημοκράτες".

"Η Σημερινή" αναφέρει ότι έρχεται αυτή τη βδομάδα στην Κύπρο ο Ελληνας Υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος για επαφές με τον Κύπριο ομόλογό του για το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και σημειώνει ότι η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερα σημασία στο δόγμα γιατί μια Κύπρος με αξιόπιστη άμυνα αποτελεί ταυτόχρονα και ορατή απειλή στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας. Γράφει ότι με τις δηλώσεις του χθες ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε πληροφορίες της ότι είναι έτοιμη να συναινέσει σε μορατόριουμ εννέα μηνών στην απαγόρευση των πτήσεων ελληνικών και τουρκικών πολεμικών πάνω από την Κύπρο.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε λύση μόνο του Κυπριακού γι' αυτό θα εντάξουν στις προσπάθειές τους για επίλυση του προβλήματος σε ένα ευρύτερο πακέτο θεμάτων που απασχολούν την Αγκυρα, όπως το Αιγαίο και τη βελτίωση των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αναφέρει ότι το Αεροδρόμιο Πάφου αναβαθμίζεται και θα είναι έτοιμο μέχρι το 1999, με δαπάνη 25 εκατομμυρίων λιρών. Υποστηρίζει ότι η αστυνομία έχει τεκμήρια και αισιοδοξεί ότι θα εξιχνιάσει επτά σοβαρές υποθέσεις στη Λεμεσό.

Η "Χαραυγή" στηριζόμενη σε δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου γράφει ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι ακόμα έτοιμη να εκδηλώσει την πρωτοβουλία της στο Κυπριακό και η σχετική προπαρασκευή είναι ακόμα σε πρώιμη φάση. Αναφέρεται σε "χαριστικές προαγωγές στην ΑΗΚ" και γράφει ότι το νέο Δ.Σ. της Αρχής αναμένεται να συζητήσει το ενδεχόμενο να θέσει σε διαθεσιμότητα διευθυντικά στελέχη μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της ερευνητικής επιτροπής. Προβάλλει το θάνατο του Κύπριου Πανίκου Ζαντή, στη Νότιο Αφρική, από αδέσποτη σφαίρα που τον κτύπησε ενώ βρισκόταν στην υπεραγορά του.

(ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.00 run on Monday, 18 November 1996 - 2:05:58