Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-11-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 29/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ποικιλία χαρακτηρίζει τη σημερινή θεματογραφία του κυπριακού Τύπου. Kύρια θέματα, η κατάσταση της υγείας του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Γιαννάκη Μάτση, οι επαφές του Εκπροσώπου της Ιρλανδικής Προεδρίας στη Λευκωσία Κέστερ Χίσλιπ, η κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων των νοσηλευτών και οι καταγγελίες στη βουλή για αναξιοκρατία και κλείσιμο εγκληματικών υποθέσεων στην αστυνομία.

Ο "Αγών" αναφερόμενος στην υγεία του κ. Μάτση, γράφει ότι χθές ήταν ευδιάθετος και αντάλλαξε αστεία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος τον επισκέφθηκε στην Πάφο, και σημειώνει ότι θα μεταφερθεί σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Σε άλλο θέμα του επισημαίνει ότι ο αριθμός των φορητών τηλεφώνων διπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο.

Η "Αλήθεια" προβάλλει πρωτοσέλιδα την κατάσταση της υγείας του Προέδρου του ΔΗΣΥ, υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν εξελίσσεται ικανοποιητικά και ότι δεν υπάρχει "κανένας κίνδυνος". Σε άλλη είδηση γράφει ότι συνελήφθη ο παράνομα διορισθείς από τις κατοχικές αρχές, λεγόμενος κοινοτάρχης Κορμακίτη και σημειώνει ότι αφού ανεκρίθη, κατηγορήθηκε γραπτώς και απελύθη.

Η "Μάχη" με τίτλο "αστακός η Κύπρος", αναφέρεται στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα και τονίζει ότι με τον προγραμματισμό που έγινε θα καλύπτεται πλήρως ο εναέριος και ο θαλάσσιος χώρος του νησιού. Γράφει ακόμα ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, που υποβλήθηκε σε εξετάσεις στην Κωνσταντινούπολη, έχει προβλήματα διαβήτη και καταρράκτη και στα δύο μάτια.

Η "Σημερινή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "παραλύουν τα νοσοκομεία", γράφει ότι η χθεσινή δίωρη απεργία των νοσηλευτών ήταν το πρώτο δυναμικό μέτρο και σημειώνει ότι εξετάζεται ηπεραιτέρω κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων. Αλλού αναφερεται στις επαφές του Εκπροσώπου της Ιρλανδικής Προεδρίας για την Κύπρο, Κέστερ Χίσλιπ σημειώνοντας ότι η ΕΕ αναζητεί τώρα τρόπους εμπλοκής στο Κυπριακό.

Ο "Φιλελεύθερος" με πρωτοσέλιδο τίτλο "ανοικτές απειλές για επικείμενη ανάφλεξη", αναφέρεται στις νέες απειλές που εκτόξευσε από την Αγκυρα ο Ραούφ Ντενκτάς, τις οποίες η εφημερίδα εντάσσει στο πλαίσιο της εκβιαστικής τακτικής του κατοχικού ηγέτη. Αναφερόμενος στο καρδιακό επεισόδιο που υπέστη ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, γράφει ότι "γλύτωσε στο παρά πέντε", προσθέτοντας ότι ασφαλή συμπεράσματα θα εξαχθούν το επόμενο 24ωρο.

Η "Χαραυγή", ισχυρίζεται ότι παρακολουθούνται πολιτικά πρόσωπα, επικαλούμενη σχετικές καταγγελίες του βουλευτή του ΑΚΕΛ Κίκη Γιάγκου με τις οποίες ισχυρίζεται ότι ανώτατος αξιωματικός στο Αρχηγείο Αστυνομίας εγκατέστησε "ηλεκτρονικά μάτια παρακολούθησης" που βρίσκονται σε λειτουργία ολόκληρο το 24ωρο. Αναφερόμενη στα απεργιακά μέτρα των νοσοκόμων, υποστηρίζει ότι ο Υπουργός Υγείας "ρίχνει λάδι στη φωτιά", με την απόφαση του να αναστείλει τα μαθήματα αναβάθμισης 360 νοσηλευτών, σε περίπτωση που θα συνεχισθεί η απεργία των 45 εκτάκτων νοσοκόμων.

Η "Cyprus Mail" αναφέρεται σε ψήφισμα διαμαρτυρίας της Οργάνωσης Ελλήνων Δικηγόρων εναντίον του κατοχικού καθεστώτος του Ραούφ Ντενκτάς για την άρνησή του να επιτρέψει στην εγκλωβισμένη δασκάλα Ελένη Φωκά να περάσει στις ελέυθερες περιοχές. Αλλου προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου της ΑΤΗΚ, Μιχαλάκη Ζιβανάρη με τις οποίες προβλέπει ζοφερό το μέλλον της Αρχής χωρίς τις κατάλληλες οργανωτικές και νομικές αλλαγές.

Η "Cyprus Weekly" προβάλλει επίσης τη συνάντηση του Ιρλανδού Εκπροσώπου Κέστερ Χίσλιπ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σημειώνει ότι ο κ. Χίσλιπ τη χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Αλλού αναφέρεται σε πιθανότητα διακοπής ρεύματος σε ολόκληρη την Κύπρο αν δεν τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 1999 ο υπό ανέγερση ηλεκτροπαραγωγός σταθμός στο Βασιλικό.

(ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.00 run on Friday, 29 November 1996 - 3:35:35