Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-12-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 2/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η εμπλοκή των ΗΠΑ στο Κυπριακό, η επιστολή του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Θεόδωρου Πάγκαλου προς το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, κι άλλα θέματα που σχετίζονται με το κυπριακό πρόβλημα, οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής για τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο καθώς και οι απεργίες των γιατρών και των νοσηλευτών είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Ο "Αγών" γράφει ότι οι ΗΠΑ αποκλείουν την άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία για να διαφοροποιήσει την αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό, όπως προκύπτει από τις θέσεις που εξέφρασε αξιωματούχος της χώρας, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Κύπρο. Αναφέρει ότι η αστυνομία "ψηλώνει τα χέρια" για εξιχνίαση της υπόθεσης του κοριτσιού στο σώμα του οποίου βρέθηκαν βελόνια και ότι όλες οι ελπίδες έχουν εναποθετηθεί στους ψυχολόγους.

Η "Αλήθεια" αναδημοσιεύει μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Νάιλς, στην οποία είπε ότι η χώρα του δεν προωθεί λύση πακέτο για την Κύπρο και το Αιγαίο και ότι η υπό εξέλιξη πρωτοβουλία των ΗΠΑ κινείται προς την κατεύθυνση μικρών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης για μείωση της έντασης, ως ένα βήμα προς άμεσες διαπραγματεύσεις. Αναφέρει ότι οι σημερινές απεργίες των γιατρών και των νοσηλευτών για ικανοποίηση αιτημάτων τους θα παραλύσουν τα νοσοκομεία για τέσσερις ώρες.

Η "Μάχη" προβάλλει τις δηλώσεις του Σπύρου Κυπριανού σε απάντηση πρόσφατων θέσεων που εξέφρασε ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας, ότι η Βρετανία έχει παρεξηγήσει τη στάση ανοχής και καλής θέλησης που τηρούσαν οι κυπριακές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και ότι ίσως πρέπει να τεθεί θέμα Βρετανικών Βάσεων. Στο κύριο θέμα προβάλλει αποκλειστικές πληροφορίες ότι θα αγοραστούν κι άλλα τεθωρακισμένα άρματα μάχης για την Εθνική Φρουρά.

Η "Σημερινή" αναφέρεται σε σύλληψη πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας από άνδρες της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, τη στιγμή που εργάζονταν για κατασκευή έργων της Εθνικής Φρουράς, νότια του αεροδρομίου Λευκωσίας και την άμεση αντίδραση της Δύναμης για απελευθέρωσή τους. Προβάλλει πληροφορίες ότι οι Βρετανοί θέτουν πιεστικά το θέμα της έναρξης απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ντενκτάς. Αλλού γράφει ότι ο Επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χανς Βαν ντε Μπρουκ θα επισκεφθεί την Κύπρο τέλος Φεβρουαρίου.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι παρασκηνιακές ενέργειες βρίσκονται σε εξέλιξη ώστε να επιτευχθεί κατ' αρχήν αποδοχή των βασικών προτάσεων για την απαγκίστρωση. Προβάλλει ρεπορτάζ από το χθεσινό συνενωτικό συνέδριο του ΚΕΔ και του ΑΔΗΣΟΚ και την πολιτική διακήρυξη των "Ενωμένων Δημοκρατών", στην οποία μεταξύ άλλων υποστηρίζεται επανέναρξη διαλόγου για το Κυπριακό. Γράφει ότι οι υπεράκτιες εταιρείες θα μπορούν να εγγραφούν στο Κυπριακό Χρηματιστήριο, όμως οι τίτλοι τους δε θα τυγχάνουν διαπραγμάτευσης στο νησί κι ούτε θα απευθύνονται σε Κύπριους επενδυτές.

Η "Χαραυγή" αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας προς την ηγεσία του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, στην οποία εκφράζει τη δυσφορία της ελληνικής κυβέρνησης γιατί οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται μόνο για τη μείωση της έντασης στην Κύπρο, με μερικά προσωρινά μέτρα, κι όχι για μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση στο Κυπριακό. Προβάλλει δηλώσεις του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Αγώνα για τους Αγνοούμενους, Οικονόμου Χριστόφορου, με τις οποίες επιβεβαίωσε ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ αναμένεται να απευθύνει νέα επιστολή προς τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ντενκτάς με την οποία θα θέτει νέους όρους και προσθέτει ότι τα ΗΕ κίνησαν διαδικασίες για διορισμό τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής.

(ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.00 run on Monday, 2 December 1996 - 3:24:43