Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-12-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 3/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Λισσαβώνα, τα αποτελέσματα έρευνας για το επίπεδο των μαθητών στα μαθηματικά και τις επιστήμες και η διαφορά στο θέμα των γιατρών και νοσηλευτών, κυριαρχούν στο σημερινό Τύπο.

"Ο Αγών" σημειώνει ότι οι "φωτιές" που άναψαν οι δηλώσεις του Μάλκομ Ρίφκιντ ότι η Κύπρος δύσκολα θα ενταχθεί στην ΕΕ αν πρώτα δε λυθεί το Κυπριακό, ενισχύθηκαν όταν έγινε γνωστό ότι κατά την επίσκεψή του θα έχει επαφές με τον Ντενκτάς στα κατεχόμενα. Γράφει ότι νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για τις δολοφονίες από Τούρκους των Ισαάκ και Σολωμού έχει στα χέρια της η Αστυνομία, τα οποία συνέλλεξε από την Αγγλία και θα χρησιμοποιηθούν από την ΙΝΤΕΡΠΟΛ.

"Η Αλήθεια" προβάλλει είδηση του ΚΥΠΕ ότι με επιστολή που θα αποστείλει στις δύο πλευρές, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα θέσει χρονοδιάγραμμα για να ανταποκριθούν σε νέους όρους του και θα απειλεί να αποσύρει τα Ηνωμένα Εθνη από τη Διερευνητική Επιτροπή για τους αγνοούμενους. Γράφει ότι βουλευτές των Επιτροπών Αμυνας και Οικονομικών προβληματίζονται για την αύξηση της εισφοράς στο Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης και για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

"Η Μάχη" προβάλλει δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου από τη Λισσαβώνα ότι όταν θα διεξάγονται διαπραγματεύσεις και εφόσον υπάρξει πρόοδος είναι δυνατόν η πλευρά μας να μη ζητήσει να έρχονται ελληνικά αεροσκάφη. Προσθέτει ότι το θέμα απασχόλησε χθεσινή συνάντηση του ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό αξιωματούχο Κέρι Κάβανο. Αναφέρει ότι ο Υπουργός Αμυνας παρέδωσε χθες στον Πρόεδρο της Βουλής τον προϋπολογισμό του νέου εξοπλιστικού προγράμματος.

"Η Σημερινή" αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε χθες δύο συναντήσεις με τον Ελληνα Πρωθυπουργό για συζήτηση της πρότασης των Αμερικανών για αναστολή των πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο για ένα χρόνο. Σημειώνει ότι οι Αμερικανοί επιδιώκουν αποκλιμάκωση της έντασης και ότι αναμένουν απάντηση σήμερα. Επανέρχεται στο θέμα της σύλληψης Ε/Κ από άνδρες της ΟΥΝΦΙΣΥΠ και αναφέρει ότι κυβέρνηση και Ειρηνευτική Δύναμη "διασταύρωσαν χθες τα ξίφη τους".

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι ο Προεδρεύων, η κυβέρνηση και τα κόμματα αντιδρούν στις δηλώσεις Ρίφκιντ, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι θα συναντηθεί με τον Ντενκτάς και προβάλλει δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι ο Βρετανός ΥΠΕΞ "υπερέβη τα όρια" και διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να πείσει τον Ντενκτάς για οτιδήποτε. Αναφέρει ότι σε διεθνή έρευνα για το επίπεδο των μαθητών στα μαθηματικά και την επιστήμη, η Κύπρος κατετάγη στις τελευταίες θέσεις. Προβάλλει την αναχώρηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση στο Λονδίνο, όπου αύριο θα υποβληθεί σε εγχείρηση.

"Η Χαραυγή" προβάλλει δήλωση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ότι στη σημερινή κρίσιμη καμπή του Κυπριακού δεν πρέπει να τίθεται θέμα Βρετανικών Βάσεων και ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που θα εξεταστεί μετά την επίλυση του προβλήματος. Σε άλλο θέμα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εξωθεί τους γιατρούς σε κλιμάκωση των μέτρων τους και ότι στόχος της είναι να επαναφέρει το αντιαπεργιακό νομοσχέδιο. Γράφει ότι οι Βρετανικές Βάσεις θα προχωρήσουν σε νέες μαζικές απολύσεις Κυπρίων εργαζομένων και πληροφόρησαν τις συντεχνίες ότι θα φέρουν προσωπικό από τη Βρετανία, για να καταλάβει τις θέσεις τους.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης στην πρόταση των Αμερικανών για απαγόρευση των υπερπτήσεων ελληνικών και τουρκικών μαχητικών στην Κύπρο είναι ότι τάσσεται υπέρ οποιασδήποτε κίνησης που στοχεύει στη μείωση της έντασης στο νησί. Προβάλλει τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ότι η κυβέρνηση δε θα διαπραγματευτεί με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές ενόσω εμμένουν σε στάσεις εργασίες και ότι υπάρχουν αρχές που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις.

(ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01 run on Tuesday, 3 December 1996 - 8:24:44 UTC