Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-12-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 10/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι τουρκικές απειλές, το επεισόδιο πυροβολισμών από τα κατεχόμενα, η επικείμενη επίσκεψη του Βρετανού ΥΠΕΞ, η αποχώρηση του Αλέξη Θεοδοσιάδη από την εκλογική αναμέτρηση και τα δυναμικά μέτρα του νοσηλευτικού κλάδου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται σήμερα από τον Τύπο.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Θερμό επεισόδιο απείλησαν οι Τούρκοι" γράφει ότι με χρήση όπλων οι Τούρκοι προκάλεσαν εκτεταμένες υλικές ζημιές στην ακριτική περιοχή του Αγίου Δομετίου με στόχο τον εκφοβισμό των κατοίκων, αλλά η ψυχραιμία που επέδειξε η Εθνική Φρουρά απεσόβησε επέκταση του επεισοδίου. Γράφει ακόμη ότι οι ΗΠΑ απείλησαν ότι θα τερματίσουν τις προσπάθειες για προώθηση λύσης του Κυπριακού αν απορριφθεί η πρόταση για μορατόριουμ στις υπερπτήσεις ελληνικών και τουρκικών αεροπλάνων υπεράνω της Κύπρου.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Πολιτική υποκρισία" γράφει ότι η προσπάθεια του ΑΚΕΛ να προσδώσει πολιτική σημασία στις δημοτικές εκλογές, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα εκτιμάται ότι θα υποχρεώσει τους κομματικούς μηχανισμούς και ιδιαίτερα αυτούς του ΔΗΣΥ, να δουλέψουν σε πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς για να παρουσιάσουν όσο το δυνατό καλύτερα αποτελέσματα. Επικαλείται δηλώσεις του προέδρου του Δ.Σ. του νοσηλευτικού κλάδου, ότι η κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων είναι αποτέλεσμα του εμπαιγμού που έχει δεχθεί για δεύτερη φορά ο κλάδος και η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ ενώπιον της ΜΕΠ (Μικτή Επιτροπή Προσωπικού).

"Η Μάχη" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Ριπές Αντί Καλημέρα" γράφει ότι αιτία του επεισοδίου που προκάλεσε ο Αττίλας χθες στον Αγιο Δομέτιο, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων και των στρατιωτών, ήταν η υποστολή, από αγνώστους, τουρκικής σημαίας από λοφίσκο στη γραμμή αντιπαράταξης. Αναφέρεται και στην επικείμενη επίσκεψη του Βρετανού ΥΠΕΞ και γράφει ότι παρά τη δήλωση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να τεθεί θέμα επίσκεψης Ρίφκιντ, οι αντιδράσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, και τους ηγέτες του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ κλιμακώνονται και θα κορυφωθούν κατά την αυριανή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

"Η Σημερινή" επικαλούμενη δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ στον τηλεοπτικό σταθμό "ΣΙΓΜΑ" γράφει ότι ο κ. Κυπριανού άφησε σαφείς αιχμές κατά του Υπουργού Εξωτερικών Αλέκου Μιχαηλίδη, για το γεγονός ότι δεν τον ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση έδωσε τη συγκατάθεσή της για συνάντηση Ρίφκιντ-Ντενκτάς. Γράφει ακόμη ότι ο Αλέξης Θεοδοσιάδης εγκατέλειψε τη μάχη της Λευκωσίας κάνοντας στην Αννα Μαραγκού το καλύτερο δώρο για τη γιορτή της, ενώ με δηλώσεις του στο "ΣΙΓΜΑ" ο Προέδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού δήλωσε -εμμέσως πλην σαφώς- ότι η κ. Μαραγκού θα έχει και την υποστήριξη του κόμματος.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι οι τουρκικές απειλές για "προληπτικό πλήγμα" εναντίον στόχων της Εθνικής Φρουράς δεν διατυπώθηκαν μόνο στη Λισσαβώνα, με την πρόταση των ΗΠΑ για απαγόρευση των υπερπτήσεων, αλλά τον τελευταίο καιρό καλλιεργούνται συστηματικά με τη μορφή άτυπης διπλωματικής εκστρατείας. Γράφει ακόμη ότι η κρίση στην Παιδεία κλιμακώνεται επικίνδυνα, ενώ οι μαθητές προειδοποιούν τώρα ότι δε θα διστάσουν να κλείσουν επ'αόριστον τα σχολεία, εάν συνεχιστεί η διαμάχη μεταξύ του Υπουργείου και της ΟΕΛΜΕΚ για τα φροντιστήρια.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Οξεία Αντιπαράθεση Κυβέρνησης-ΠΑΣΥΔΥ" επικαλείται δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών με τις οποίες, όπως γράφει, ο κ. Χριστοδούλου παρουσιάζεται αδιάλλακτος και προκλητικός και επιχειρεί να δώσει μαθήματα συνδικαλιστικής συμπεριφοράς στην ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ. Αναφέρεται ακόμη στην προειδοποιητική στάση εργασίας των 200 περίπου υπαλλήλων του ωρομισθίου κυβερνητικού προσωπικού στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Δεκέλειας, οι οποίοι ζητούν αναγνώριση και παραχώρηση του επιδόματος ευδόκιμης υπηρεσίας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφερόμενη στο επεισόδιο στη γραμμή αντιπαράθεσης επικαλείται αστυνομική πηγή και γράφει ότι ένας Ε/Κ ήταν υπεύθυνος για την υποστολή της τουρκικής σημαίας και έτρεξε για να σωθεί όταν Τούρκοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον του με αυτόματα όπλα. Αναφέρεται ακόμη στις διαβεβαιώσεις των Ισραηλινών ότι η στρατιωτική του συμφωνία με την Αγκυρα δεν επηρεάζει την Κύπρο.

(ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01 run on Tuesday, 10 December 1996 - 8:24:51 UTC