Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-12-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 11/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Δύο είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού κυπριακού Τύπου: Οι απειλές της Τουρκίας για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Εθνικής Φρουράς και τα σχετικά διαβήματα - καταγγελίες της κυπριακής κυβέρνησης, καθώς και η έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΣΥΠ. Επίσης, περίοπτη θέση σε όλες τις εφημερίδες έχει η είδηση για τους γάμους της μοναχοκόρης του Προέδρου Κληρίδη, Καίτης, με τον επιχειρηματία Κώστα Σιαμμά.

"Ο Αγών" γράφει ότι το αντιαεροπορικό σύστημα S300, που η Κύπρος προτίθεται να αγοράσει από την Ρωσία, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι εφάμιλλο με το γνωστό "Πάτριοτ". Για το θέμα των δημοτικών εκλογών προβάλλει τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, σύμφωνα με τις οποίες "κάθε ψήφος στους απειθαρχήσαντες, σημαίνει ψήφος στο ΑΚΕΛ".

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Κλίμα έντασης επιδιώκουν οι Τούρκοι" αφού αναφέρεται στις καταγγελίες της κυβέρνησης για τις τουρκικές απειλές και στη δήλωση-απάντηση του Προέδρου Κληρίδη ότι οι εξοπλισμοί θα συνεχισθούν, προβάλλει επίσης τις ανησυχίες που εκφράζει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ για την επιδείνωση της κατάστασης στη γραμμή αντιπαράταξης. Τις δηλώσεις Αναστασιάδη προβάλλει κάτω από τον τίτλο "Οι οπαδοί ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ πρέπει να δώσουν απάντηση στο Χριστόφια".

"Η Μάχη" γράφει ότι η κυβέρνηση αντιπαρέρχεται τις απειλές των Τούρκων ενόψει της αγοράς του πυραυλικού συστήματος S300 κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Στα σκουπίδια οι απειλές των Τούρκων". Αναφέρεται στην απόφαση του ΔΗΚΟ να καλέσει τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά συνείδηση, μετά την απόφαση του Αλέξη Θεοδοσιάδη να αποσύρει την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία Λευκωσίας.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Οργή και αγανάκτηση στον Αγιο Δομέτιο" αναφέρεται στη κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στη περιοχή και στη περίφραξη τμήματος της νεκρής ζώνης, που έγινε με την ανοχή της Ειρηνευτικής Δύναμης. Η "Σ" προβάλλει την είδηση για το γάμο της κόρης του Προέδρου Κληρίδη, που θα γίνει την άνοιξη, κάτω από τον τίτλο "Εσμιξαν τις τύχες τους Καίτη και Κώστας".

"Ο Φιλελεύθερος" αναφερόμενος στις απειλές της Αγκυρας για τους εξοπλισμούς της κυπριακής κυβέρνησης, αναφέρει πρωτοσέλιδα ότι οι Τούρκοι "μεθοδεύουν πρόκληση κρίσεως για εκβιασμό", με βασικό τους στόχο τον εκφυλισμό του αμυντικού δόγματος, ενώ επισημαίνει και τις ανησυχίες του Γ.Γ. για τη κατάσταση στη γραμμή αντιπαράταξης. Για το γάμο της Καίτης Κληρίδη με τον Κώστα Σιαμμά γράφει ότι "η Καίτη αψήφισε το δίσεκτο" και πήρε την μεγάλη απόφαση.

Η "Χαραυγή" στο κύριο της θέμα ασχολείται με τις επαφές του ειδικού αντιπροσώπου του Γ.Γ. Χαν Σουγκ Τζου, στη Κύπρο, αναφέροντας ότι στόχος του είναι συνάντηση κορυφής Κληρίδη -Ντενκτάς, μέσα από μια ταχύρρυθμη διαδικασία εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Γράφει ότι με αφορμή την επίσκεψη Ρίφκιντ, στελέχη του ΔΗΚΟ ζητούν τερματισμό της συνεργασίας με το ΔΗΣΥ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει τις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη ότι οι τουρκικές απειλές "δεν θα σταματήσουν" το αμυντικό μας πρόγραμμα και γράφει ότι και ο ΥΠΕΞ Αλέκος Μιχαηλίδης προέβη σε σχετικά διαβήματα πρους τους πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αναφέρεται και στον επικείμενο γάμο της Βουλευτού Καίτης Κληρίδου με τον επιχειρηματία Κώστα Σιαμμά.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία οικονομική "Finacial Mirror" γράφει ότι την επόμενη εβδομάδα ομάδα βιομηχάνων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, θα συνέλθουν για να αποφασίσουν αν θα αποσχιστούν από την ομοσπονδία τους, το ΚΕΒΕ, και να ιδρύσουν μια νέα οργάνωση. Γράφει ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα, προς την υλοποίηση του στόχου της Κύπρου να καταστεί διεθνές υπεράκτιο κέντρο, με την επίσκεψη στο Χονγκ-Κογκ Κυπρίων αξιωματούχων όπου πρόβαλαν τα πλεονεκτήματα που παρέχει το νησί.

(ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01 run on Wednesday, 11 December 1996 - 8:24:44 UTC