Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-12-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 29/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η έγκριση από τη Βουλή τροποποίησης άρθρου του Συντάγματος αναφορικά με την πλήρωση κενωθείσας έδρας στο σώμα, οι αναμενόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι διεργασίες των κομμάτων αναφορικά με τον καθορισμό συμμαχιών για τις προεδρικές εκλογές και το νέο θανατηφόρο αυτοκινητιστικό δυστύχημα, στο οποίο έχασε τη ζωή της νεαρή από την Παλιομέτοχο, είναι μερικά από τα θέματα τα οποία προβάλλει ο σημερινός Τύπος.

Ο "Αγών" γράφει ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται η Κύπρος να "κάνει πίσω" στην αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-300 και σημειώνει ότι αυτό επαναβεβαιώθηκε σε σύσκεψη την περασμένη Παρασκευή στο Προεδρικό. Αλλού προβάλλει δήλωση του πρώτου Αντιπροέδρου της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου, ότι το κόμμα του βλέπει θετικά πιθανή υποψηφιότητα του Γιάννου Κρανιδιώτη στις προεδρικές εκλογές, υπογραμμίζοντας όμως ότι πρώτη επιλογή παραμένει ο Βάσος Λυσσαρίδης.

Η "Αλήθεια" επικαλούμενη ενδείξεις πολιτικών και διπλωματικών κύκλων στη Λευκωσία, γράφει ότι ο Μάρτιος και ο Απρίλιος του 1997 θα είναι οι μήνες κλειδιά για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι από τις πρώτες μέρες του νέου έτους θα αρχίσει ευρύς κύκλος επαφών σε όλα τα επίπεδα. Αλλού αναφέρεται στο χθεσινό νέο θανατηφόρο δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή της η Χριστίνα Παναγιώτου, 21 ετών από την Παλιομέτοχο.

Η "Μάχη" προβάλλει ισχυρισμούς ότι η ΠΟΦΝΕ με πρόσχημα τη λιτότητα και τις περικοπές στην Παιδεία, ετοιμάζει κινητοποιήσεις και δημιουργία προβλημάτων στο χώρο της εκπαίδευσης και κατ'επέκταση στην κυβέρνηση. Αλλού γραφει ότι σοβαρή αλλά σταθερή χαρακτηρίζεται η κατάσταση του νεαρού Κλεάνθη Κάιζερ ο οποίος πυροβολήθηκε στο σπίτι του την Παρασκευή.

Τα "Νέα" γράφουν ότι σε πεδίο βολής μετέτρεψαν οι Τούρκοι το κατεχόμενο Γυμνάσιο του Αγίου Δομετίου, διενεργώντας καθημερινά ασκήσεις, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία μεταξύ των κατοίκων της περιοχής. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή έγκριση από τη Βουλή τροποποίησης του άρθρου 66 του Συντάγματος, ώστε σε περίπτωση κενωθείσας βουλευτική έδρας να καταλαμβάνεται από τον πρώτο επιλαχόντα του κόμματος στο οποίο ανήκει.

Η "Σημερινή" αναφερόμενη επίσης στη χθεσινή τροποποίηση που ενέκρινε κατά πλειοψηφία η βουλή, σημειώνει τη θέση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΚΟ, Τάσσου Παπαδόπουλου, στη συνεδρία, ότι το δικαίωμα του εκλέγειν του πολίτη θα αντικαθιστάται από ένα απλό διορισμό. Αλλού γράφει ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις συμμαχίες που θα διαμορφωθούν για τις προεδρικές εκλογές.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ενταθούν οι διεργασίες για συγκεκριμενοποίηση των συμμαχιών, ενόψει των προεδρικών εκλογών, σημειώνοντας όμως ότι καθοριστικός παράγοντας θα είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος "ανοίγει τις πόρτες της" για μεγαλύτερη διείσδυση ξένου κεφαλαίου σε όλους σχεδόν τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας και επικαλούμενος πληροφορίες του σημειώνει ότι η Κεντρική Τραπεζα επεξεργάζεται νέες αλλαγές στον τομέα των ξένων επενδύσεων.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι με 46 ψήφους υπέρ, ένα εναντίον και δύο αποχές η ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε την πρόταση του ΑΚΕΛ για τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 66 και σημειώνει ότι τη Δευτέρα θα συζητηθεί ο σχετικός νόμος για πλήρωση κενωθείσας έδρας. Αλλού γράφει ότι κάθε χρόνο εντοπίζονται στην Κύπρο 35 νέα περιστατικά καρκίνου και λευχαιμίας σε παιδιά και εφήβους, με ποσοστό ίασης πέραν του 70%.

Η "Cyprus Mail" αναφέρεται στην έκρηξη βόμβας χαμηλής ισχύος χθες το πρωί στους Αγίου Ομολογητές, η οποία ήταν τοποθετημένη σε μοτοποδήλατο. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στις δημογραφικές στατιστικές για το 1995 και σημειώνει ότι μείωση παρουσιάζουν οι γεννήσεις και αύξηση τα διαζύγια.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΝ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01a run on Sunday, 29 December 1996 - 11:25:17 UTC