Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-02-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία,Κύπρος,05/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η χθεσινοβραδινή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου Κληρίδη, οι επαφές του Χαν Σουνγκ Τζου για το Κυπριακό και σχετικές παρασκηνιακές πληροφορίες, η χιονόπτωση στη Λευκωσία, τη Λάρνακα και άλλες περιοχές και οι διεργασίες ενόψει των Προεδρικών εκλογών του 1998, είναι τα βασικά θέματα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

"Ο Αγών" κάτω από τον κύριο τίτλο "Λευκή μαγεία" τον οποίο συνοδεύει με μια μεγάλη φωτογραφία, αναφέρεται στη χθεσινή χιονόπτωση με τη θερμοκρασία να πέφτει ακόμη και επτά βαθμούς υπό το μηδέν σε κάποιες περιοχές και σημειώνει ότι χιόνι ύστερα από μια δεκαετία έπεσε στη Λευκωσία, τη Λάρνακα, τα Κοκκινοχώρια και αλλού, ενώ προσθέτει ότι θα συνεχισθεί το τσουχτερό κρύο. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο δρόμος Λεμεσού - Πάφου θα είναι έτοιμος το 1999.

Η "Αλήθεια" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Τετράγωνη λογική και πειστικά επιχειρήματα Κληρίδη γύρω από το Κυπριακό" αναφέρεται στη χθεσινοβραδινή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας στα τέσσερα τηλεοπτικά κανάλια, ενώ έμφαση δίνει και στο γκάλλοπ του Λόγου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, στο οποίο το 81% δήλωσαν ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις Κληρίδη. Γράφει ότι ανήλικα παιδιά συνελήφθησαν από την αστυνομία, γιατί μετείχαν σε σπείρα διαρρηκτών.

"Η Μάχη" με βασικό τίτλο "Καμμιά δέσμευση για τις πτήσεις" αναφέρεται στις δηλώσεις Κληρίδη και προσθέτει ότι δεν ελήφθη καμμιά απόφαση για τη χρήση της αεροπορικής βάσης στην Πάφο. Για τις Προεδρικές εκλογές του 1998 αναφέρει ότι "ο Γλαύκος Κληρίδης κρατά κλειστά τα χαρτιά του". Γράφει ότι ο γάμος της Καίτης Κληρίδη και του Κώστα Σιαμμά θα τελεστεί την 1η Μαρτίου.

"Η Σημερινή" με βασικό τίτλο "Νέες ιδέες ΟΗΕ" γράφει ότι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών ετοίμασαν ιδέες για γεφύρωση των διαφορών, ώστε να ξεπεράσουν τα εμπόδια κατά τη διάρκεια του "πάρε - δώσε" και προσθέτει ότι τα Ηνωμένα Εθνη πιστεύουν ότι η επανέναρξη των συνομιλιών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. η "Σ" αναφέρεται στη συνέντευξη Κληρίδη και επισημαίνει τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι το μορατόριουμ ήταν τουρκική εισήγηση που υιοθετήθηκε από τις ΗΠΑ.

"Ο Φιλελεύθερος" με βασικό τίτλο "Συμμαχίες θα γίνουν τον πρώτο γύρο" αναφέρεται στα σενάρια ενόψει των Προεδρικών εκλογών, φιλοξενώντας σχετικές δηλώσεις των Τάσσου Παπαδόπουλου, Νίκου Ρολάνδη και Νίκου Αναστασιάδη, ενώ η εφημερίδα σημειώνει ότι "πληθαίνουν οι μνηστήρες για το χρίσμα" και ότι "τα μικρά κόμματα θα είναι οι ρυθμιστές". Σε άλλο θέμα, γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη θεωρούν πρόωρο τώρα, τον απευθείας διάλογο ενώ οι ΗΠΑ, προσθέτει, δυσφορούν με τη Λευκωσία και οπισθοχωρούν με τη παρέμβασή τους.

"Η Χαραυγή" στο πρωτοσέλιδο της θέμα κάτω από τον τίτλο, "Ακαδημαϊκή συζήτηση", αναφέρεται στη δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου Κληρίδη και γράφει ότι, ο Πρόεδρος Κληρίδης "δεν είπε τίποτα το ουσιαστικό, ενώ δημιούργησε σύγχυση σε μια σειρά θεμάτων". Σε άλλο της θέμα, γράφει για "έντονες πιέσεις" που άσκησαν κύκλοι του Προεδρικού για αναβολή της εκλογικής συνέλευσης του ΔΗΣΥ.

Η "Cyprus Mail" αναφέρεται στις δηλώσεις Κληρίδη και ιδιαίτερα στην αναφορά του, για το θέμα της στάθμευσης ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στην υπό κατασκευή αεροπορική βάση στην Πάφο. Σε άλλη είδησή της, γράφει ότι ο Χαν Σουνγκ Τζου, ύστερα από συνάντηση με τον Ντενκτάς, πιστεύει ότι υπάρχει πολιτική βούληση για λύση του Κυπριακού και από τις δύο πλευρές.

Η "Financial Mirror" στο κύριο θέμα της γράφει ότι, η εταιρεία "Χαραλαμπίδη", έχει απορρίψει εμπορική πρόταση που της είχε γίνει από την εταιρεία "Woolworth" και που αφορούσε στην αγορά των υπεραγορών Χαραλαμπίδη. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι η Τράπεζα Lombard Natwest έχει επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης ταχύτερους από αυτούς του τραπεζικού συστήματος.

(ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01a run on Wednesday, 5 February 1997 - 13:14:01 UTC